Zamiast tramwaju

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 25 września 2007, o 20:05

Daniel pisze:chciałbym wspomnieć o nowym systemie trolejbusów nad którym pracuje firma Solaris Bus & Coach.
Super! :)
Myślę, że ten system jest wart dużo większej uwagi niż ww. wagoniki.
Do takiego systemu jeszcze wydzielone pasy ruchu dla tych Solarisów i wprowadzamy w Kielcach! :)

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 27 września 2007, o 12:32

AR pisze:-Konstrukcja z rozbudowanymi przystankami (muszą prowadzic wysoko nad ziemię) zajmuje tyle samo miejsca co torowisko z trakcją i przystankiem;
OK przystanki by zajmowały trochę miejsca, ale można je umieszczać tam gdzie jest n to miejsce, a samą trakcję prowadzić wąskimi gardłami, gdzie tramwaj nie ma większych szans
AR pisze:-Estetyka o wątpliwej konstrukcj zwłaszcza w ścisłym centrum;
No cóż... tu się zgadzam
AR pisze:-Wagon nie może czekac na mnie na dowolnym przystanku ponieważ na wcześniejszym przystanku też czeka ktoś na wagon;
Na poprzednim przystanku inny/inne wagony też czekają na kogoś
AR pisze:-Wagon nie przewiezie niepełnosprawnego, wózka dziecięcego, wycieczki szkolnej do kina itp;
Dlaczego?
AR pisze:-W przypadku awarii zasilania, wszystkie wagoniki wiszą sobie z pasażerami kilka metrów nad ziemią. Konsekwencje mogą być różne;
Wszystkie górskie kolejki gondolowe teoretycznie mogą mieć taki problem, a nie mają
AR pisze:-Wagony i tak nie dojadą w każde miejsce ponieważ ich sieć musialby wyglądać jak sieć chodników w mieście;
Na pewno dojadą w więcej miejsc niż tramwaj, a do niego porywanywałem
AR pisze:-Tramwaj też, tak jak autobusy, jeździ w niedziele i święta. Puste kursy nie opłaciłyby się nawet takim gondolom. Nie są zasilane powietrzem;
Przecież ideą tego systemu jest to, że pustych kursów nie będzie, gondole nie jeździłyby według rozkładów.
AR pisze:-Nowoczesny tramwaj nie jest głośny;
Wiem, mnie się tylko wydaje, że gondole byłyby jeszcze cichsze
AR pisze:-Ciekawe jak dlugo oparly by sie wandalom...
Wszyscy o tych wandalach, pewnie byłyby jakieś incydenty, ale bez przesady, Polska to cywilizowany kraj
AR pisze:-Naprawa popsutego wagonika, naprawa popsutego wagonika podczas kursu.
Przystanki działają jak bocznice i tam by się pewnie odbywały ewentualne naprawy, może jakieś wagoniki holujące, nie widzę problemu.

Solarisy super sprawa i jestem za, ale nie rozwiązuje problemu korków.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 27 września 2007, o 16:40

No cóż, na pewno wiele racji :)
Nie napisałbym o nich złego słowa gdyby wielkością były zbliżone do chociażby małego autobusu.
Pomysł nie jest rewolucyjny i nie nowy.
Zastanawiam się tylko dlaczego, skoro ma być to super transport, nie budują takich kolejek już od dawna na całym świecie.
Są kolejki na estakadach - w Europie mało popularne, jest kolejka w Wuppertalu ale mimo tego miasta nie zachłysnęły się takim transportem.
Myślę, że nie chodzi tylko o pieniądze.
Paryż np. zainwestował ostatnio w nową linię tramwajową a nie w 4 miejscowe wagoniki. Można powiedzieć że w Paryżu jest metro ale tramwaj też jest naziemnym środkiem transportu.
Po Wuppertalu nie zdecydowano się na budowę takich kolejek w Niemczech.
Nie mają ich inne bogate państwa.
Można powiedzieć że ktoś musi być pierwszy. Już był - Wuppertal...

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 27 września 2007, o 20:17

Wuppertal to zupełnie coś innego. Mnie chodzi przede wszystkim o to, że system testowany w Opolu to PRT (personal rapid transit), czyli coś czego jeszcze na dużą skalę nikt nie wprowadził w żadnym mieście na świecie. Właściwie to czy PRT polega na podwieszanych gondolach, pojazdach poruszających się w wytyczonych (odizolowanych od reszty komunikacji) trasach jak ULTra, czy po prostu są to wagoniki wagoniki jeżdżące po tradycyjnych szynach z bocznicowym systemem przystanków to nie istotne. Sam pomysł "Indywidualnego szybkiego transportu" jak dla mnie jest znakomity. Plusem tego Mistera z Opola jest to, że nie trzeba zajmować znacznego obszaru potrzebnego na infrastrukturę.

Ciężko też zalety i wady porównywać z tramwajem, bo to trochę tak jakby taksówkę porównywać z autobusem. Każdy woli taxi tylko, że drogo. Tutaj cena ma być podobna do tej za komunikację tradycyjną.

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 14 lipca 2008, o 23:47

KIELCE
15 lipca 2008 - 0:01

Trolejbusem po Kielcach?

Niewykluczone, że w przyszłości kielczanie z autobusów przesiądą się do trolejbusów i do szynobusów.

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach nie wyklucza, że za kilkanaście lat zainwestuje właśnie w trolejbusy.

- Patrząc na ciągle rosnące ceny ropy, musimy zastanowić się nad tańszymi rozwiązaniami dla transportu. Pojazdy zasilane elektrycznie, takie jak trolejbusy, już teraz wracają do łask. Czemu nie miałyby jeździć po Kielcach? - pyta Marek Wołoch, prezes kieleckiego Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji.
Kielecka firma komunikacyjna już teraz mówi głośno o tym, że olbrzymie kwoty, które wydaje na zakup paliwa, to lwia część pieniędzy, jakie otrzymują od miasta w ramach przetargu.

LEPSZE OD TRAMWAJU

- W planie na rozwój firmy na kolejne lata mamy zapisany pomysł na wprowadzenie alternatywnego środka transportu, którym mogłyby być trolejbusy. Wydaje mi się, że wybudowanie infrastruktury elektrycznej dla trolejbusów byłoby łatwiejsze do spełnienia niż budowanie trakcji dla tramwajów, o czym od kilku lat mówi się w Kielcach. Firma Solaris, produkująca między innymi autobusy niskopodwoziowe, wypuszcza nowe typy trolejbusów, którym chcemy się bliżej przyjrzeć i być może w przyszłości zakupimy takie pojazdy dla Kielc - mówi Marek Wołoch.

O projekcie i kierunkach rozwoju kieleckiego MPK na razie nie wie nic Zarząd Transportu Miejskiego, z którym MPK ma podpisany 10-letni przetarg na komunikację. Na pomysł wprowadzenia nowych środków transportu przychylnie patrzy zastępca prezydenta Kielc Czesław Gruszewski.

POCIĄGIEM PO MIEŚCIE

- Prezydent Lubawski w swoim planie na rozwój Kielc wymienia między innymi zagospodarowanie istniejących już linii kolejowych, które można by wykorzystać na stworzenie miejskich szynobusów. Gdybyśmy pociągnęli linie na osiedla Dąbrowa czy Stok, to połączenie z miejscowościami podmiejskimi byłoby rewelacyjne.

Trolejbusy można by wykorzystać na przykład w południowej części Kielc, tam gdzie tory trzeba by budować od podstaw. Wiem, że istnieją takie typy tych pojazdów, które do pięciu kilometrów jeżdżą bez podłączenia do trakcji, tylko na własnym akumulatorze. Te pojazdy są na pewno tańsze w eksploatacji i przede wszystkim zdrowsze dla środowiska. Może to dosyć futurystyczne plany, ale są realne do spełnienia - podkreśla Czesław Gruszewski.

Elżbieta Zemsta
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /247322875
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 15 lipca 2008, o 06:56

Taaak, jaaasne...
MPK wybuduje trakcję i kupi trolejbusy...
Szkoda że dzisiaj nie prima aprilis bo lepiej by pasowała ta wiadomośc do sytuacji :lol:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 15 lipca 2008, o 07:09

Dokładnie - na diesla Solarisa ich nie stać, a się oglądają za połowe droższymi trolejbusami. Już bym bardziej uwierzył gdyby się na hybrydę Solarisa napalili.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 15 lipca 2008, o 08:56

Czy prezes MPK chce w ten sposób poprawic wizerunek firmy?
Nadal kłopoty z kredytem?

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 16 lipca 2008, o 12:28

Ale i tak trajtek nie byłby najlepszym rozwiązaniem ... Ruchu w mieście nie zmniejszy a wręcz przeciwnie . Korki są dla niego nie do ominięcia i na dodatek musi się trzymać trakcji . Następny problem to był by zakup odpowiedniego taboru a z tym nie za bardzo sobie umiemy radzić (nie stać nas nawet na solka ). Kolejne wyzwanie to było by związane z trakcją . I tak to nie polepszy naszej sytuacji.

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 16 lipca 2008, o 12:31

W tym przypadku najlepsze byłoby metro , ale to za jakieś milion lat ...... :D

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 lipca 2008, o 12:51

Kiecu pisze:...musi się trzymać trakcji .
Coraz popularniejsze stają się trolejbusy z wmontowanym dieslowskim agregatem, który po odłaczeniu od sieci wytwarza napięce pozwalające na powolne przejechanie do miejsca, gdzie znowu będzie można podłączyć się do trakcji. Styosuje się równiez akumulatory, ale te pozwalają na przejechanie tylko kilku kilometrów. Wspominałem już tu kiedyś, że Solaris pracuje nad nowym typem trolejbusów, które zasilane by były z płyty manerwowej zatok przystankowych podczas postoju i tak co przystanek. Niestety nie podzielono się jeszcze wynikami prac i cieżko stwierdzić czy jest to tańsze czy droższe rozwiązanie w porównaniu do tradycyjnej trakcji. Z cała pewnością jednak estetyczniejsze.

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 16 lipca 2008, o 14:45

Ja bym tam pozostawał przy rozwiązaniu na zdjęciach :

Obrazek ObrazekObrazek

W naszym wydaniu było by to znacznie nowocześniejsze

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 lipca 2008, o 16:32

W mojej opinii nieestetyczne i zaciemnia ulice pod sobą.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 lipca 2008, o 07:46

http://www.tramdipadova.it/
Dla mnie ZA ye BI stE :!:

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 17 lipca 2008, o 10:13

ODPOWIEDZ