Kierowcy MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 16 grudnia 2008, o 12:31

Przeżyłem coś gorszego.
Pasażer wsiadając do autobusu przygasił papierosa i schował kiepa do kieszeni na później.
Wtedy to dopiero się chce żygać :)

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 16 grudnia 2008, o 12:43

no i widzisz tego typu zachowania to mało kto zauważy i nikomu to nie przeszkadza
BĄDZMY LUDZMI

Mat

Post autor: Mat » 16 grudnia 2008, o 12:49

nie usprawiedliwiam ze kierowca pali w pracy (sam tez nie pale wiec nie mam w tym interesu) ale trzeba wziac pod uwage to ze np kierowca jest opozniony i nie mogl na przerwie wypalic, poza tym gdy pasazer wchodzi z papierosem albo z piwem do aubusu to zadko kiedy ktos zareaguje a na kierowcy najlatwiej odreagowac czy napisac skarge ( a sam bylem swiadkiem pare razy jak na wandali czy nietrzezwych kierowcy reagowali ale niestety ze strony tych "porzadnych" pasazerow nie bylo wtedy odzewu )

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 16 grudnia 2008, o 13:02

ice ... norma... tak jak i to ze czasem ktos jest juz jedna noga w autobusie ale jeszcze sie wychyla reszta ciala i pali do oporu.

Kierowca autobusu przewozacy pasazerow ma zabronione spozywanie posilkow czy palenie fajekow... jest to nawet jedno z pytan na egzaminie kat. D

Kierującemu autobusem przewożącym pasażerów zabrania się podczas jazdy:
A - słuchania radia,
B - spożywania posiłków,
C - palenia tytoniu.

fragment ustawy ...
„kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego samochodem ciężarowym, który przewozi osobę w kabinie kierowcy, i kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki”.

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 16 grudnia 2008, o 14:57

leo pisze: fajnie że ją wypuścił i nie narzekał ale na środku ulicy to trochę brak odpowiedzialności i wyobrażni bo jak by babka wpadła pod auto jakieś gość by miał nieprzyjemności
Troszkę źle mnie zrozumiałeś, ona wysiadła na trawnik obok którego był chodnik, więc to nie zagrażało niczyjemy bezpieczeństwu, tymbardziej że kierowca nie szerżował za kierownicą, więc i takie zatrzymanie nie było jakieś nagłe, żeby spowodować niebezpieczeństwo na drodze.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 16 grudnia 2008, o 18:26

Ja-ck pisze:

. Gość zatrzymał się na środku ulicy i wypuścił .

tak dla przypomnienia Ci swoich słów jak miałem to zrozumieć " na środku ulicy " :!: chyba jest różnica między ulicą , a trawnikiem
BĄDZMY LUDZMI

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 16 grudnia 2008, o 19:37

nie usprawiedliwiam ze kierowca pali w pracy (sam tez nie pale wiec nie mam w tym interesu) ale trzeba wziac pod uwage to ze np kierowca jest opozniony i nie mogl na przerwie wypalic,
Ale co to pasażera obchodzi? Jakim prawem ja wchodzę do autobusu i wdycham dym? Żadne tlumaczenie, kierowca ma opóźnienie, trudno trzeba bez fajeczki wytrzymać, nie to do widzenia, inny kierowca się znajdzie. Jakim prawem kierowca który łamie przepisy kodeksu drogowego odpowiada za bezpieczeństwo dużej grupy ludzi? Skoro podstawowych zasad nie zna, jak jest z innymi?

A co do tego że pasażer pali, pasażer nie jest kierowcą, nie kieruje, nie musi skupiać się na jezdni, znakach, odpowiada tylko za siebie i nie reprezentuje instytucji, a tylko swoją własną kulturę osobistą.
Z kierowcą to trochę inna sprawa.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 16 grudnia 2008, o 19:45

Kierowca jak chce, to niech pali papierosy, ale poza autobusem. Niech wyjdzie sobie na świeże powietrze i niech się wtedy raczy tym "przepysznym" dymem
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2008, o 20:19 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 16 grudnia 2008, o 20:06

palenie za kierownicą jest wykroczeniem i nie bronię kierowcy który pali ale w gazecie przeczytałem ze pasażerowi przeszkadza zapach jak na końcowym w autobusie zapali kierowca i zasmrodzi autobus i widzisz różnice gdy facet wchodzi do autobusu i wydycha ostatni dymek albo gasi kiepa i chowa do kieszeni wtedy to nie śmierdzi tak
BĄDZMY LUDZMI

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 17 grudnia 2008, o 10:09

W Mazie #900 na kabinie kierowcy są poprzyklejane takie śmieszne chińskie znaczki, kierowca to chyba jakiś fan feng - shui :P

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 17 grudnia 2008, o 10:15

a w ktoryms bodajze LAZie gustownie wyklejona gorna czesc szyby kierowcy... biala folia O_O

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 17 grudnia 2008, o 12:06

Widać kierowcy robią dalej swoje.
Szkoda, że nie ma wśród nich jakiegoś fana tunningu, który by na przedniej szybie naklejił "pioneer" czy coś w tym stylu :lol:

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 grudnia 2008, o 15:57

Jest za to spec, który rozkleja wszędzie nieaktualne logo Planety FM 8)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 grudnia 2008, o 20:12

Lepiej wzięliby się za sprzątnięcie autobusu, wtedy rzeczywiście poprawiliby mu wygląd zamiast robić z niego odpustowy stragan.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 18 grudnia 2008, o 10:01

Kierowca #356 - głuchoniemy.
Sobota, linia 46.

Przy zadanych 3 pytaniach nie otworzyły mu się nawet usta i nie wydał żadnego dźwięku.
Oczywiście nie miał biletów.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ