Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 5 czerwca 2008, o 19:53

z tą ekologią to może nie przesadzajmy. Niedługo okaże się że najlepszym wyjściem (z punktu widzenia ekologii) pozostają omnibusy - bo to nie emitują spalin, a i nawóz pod uprawy pozostawiają, a również taka forma komunikacji miejskiej stanowiłaby nie lada atrakcję turystyczną w skali światowej.
Najważniejsze aby tabor którym obecnie jeździmy był utrzymany w należytym stanie, gwarantującym emisję spalin na dopuszczalnym poziomie, a jak wszyscy wiemy z tym jest obecnie delikatnie mówiąc nie najlepiej.

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 5 czerwca 2008, o 19:55

Zdaje sie że wogole narazie nie jeździ bo stoi ciągle chyba na Jagiellońskiej dzis też go widziałam w godzinach szczytu kiedy żaden prawie autobus na bazie nie stoi.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 5 czerwca 2008, o 20:26

tak jest.. stoi i nic nie robi na abzie.. też go widziałem.. na wprost bramy..

oni chyba wogóle nie maja tam miejsca.. i jeszce stan bazy pozostawia wiele do życzenia

Awatar użytkownika
barteqck

Post autor: barteqck » 5 czerwca 2008, o 20:58

Artykuł z Gazety Wyborczej
Nowy autobus na testach w MPK
ostatnia aktualizacja 2008-06-04 20:22

Irisbus citelis 12M to kolejny autobus testowany przez kieleckie MPK.

- Jeżeli właściciel wozu dopełni formalności, to wyprodukowany w Czechach irisbus będzie testowany na naszych liniach przez trzy tygodnie - mówi Zbigniew Śledź, dyrektor ds. techniczno-eksploatacyjnych MPK. - To nowoczesna, niskopodłogowa konstrukcja, a cena ma być konkurencyjna. Ale zobaczymy, jak się sprawdzi - dodaje. Testy irisbusa to przygotowania do przetargu na zakup nowych autobusów dla MPK. - W lipcu przyjedzie kolejny model - solbus - zapowiada dyrektor.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Więc chyba wiadome dlaczego jeszcze nie jeździ ;)
;)

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 6 czerwca 2008, o 00:25

pk5 pisze:[...] i jeszce stan bazy pozostawia wiele do życzenia
Co masz na mysli :?: ;>

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 6 czerwca 2008, o 11:47

Wczoraj widziałem jak kilku pracowników MPK zaglądało pod maskę Citelisa. Coś tam oglądali w silniku :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

pk5

Post autor: pk5 » 6 czerwca 2008, o 18:41

Patol pisze:
pk5 pisze:[...] i jeszce stan bazy pozostawia wiele do życzenia
Co masz na mysli :?: ;>

no cóż.. ogólnie.. nie wiem jak dokałdnie taam jest..ale tyle ile widziałem..to szczerze czas na duuży remont :D

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 6 czerwca 2008, o 19:00

AR pisze:Wczoraj widziałem jak kilku pracowników MPK zaglądało pod maskę Citelisa. Coś tam oglądali w silniku :)
Myślałby kto, że tacy znawcy^^
Zamiast skorzystać póki jest to stoi i sobie silnik oglądają. Niech sobie w nocy pooglądają a w dzień niech jeździ. Albo chociaż w godzinach szczytu.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 6 czerwca 2008, o 19:27

Sąd: MPK wiedziało o autobusach bez ABS-u
Kieleckie MPK wiedziało, że używane autobusy MAN, kupione od radomskiej firmy, nie miały ABS-u - uznał sąd. Spółka nie dostanie więc odszkodowania i musi jeszcze zapłacić koszty sądowe.

Chodzi o dziewięć używanych MAN-ów kupionych we wrześniu 2006 roku od radomskiej firmy Alga. Sprawa trafiła do sadu w Radomiu, bo podczas eksploatacji okazało się, że w pięciu autobusach nie ma ABS-u. MPK zażądało wtedy rekompensaty od Algi, a działające w spółce związki zawodowe powiadomiły prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przy zakupie. Prokuratura swoje postępowanie umorzyła, choć stwierdzono, że brakuje ABS-u. Przy okazji okazało się, że niewykryta osoba sfałszowała podpisy przedstawiciela Algi na dokumentacji przetargowej.

Natomiast sąd w Radomiu pozew oddalił. "Nie można mówić o zatajeniu wad przez sprzedającego, skoro autobusy były szczegółowo oglądane przez kupującego. A oferta złożona przez Algę wyraźnie wskazywała, że pięć autobusów ma system ABS, a w pięciu przypadkach takiego wskazania nie było" - czytamy w uzasadnieniu wyroku. Sąd nie dał wiary twierdzeniom byłych członków zarządu MPK oraz m.in. pracownikom obsługi, że podczas oglądania samochodów nie zauważyli i nie byli świadomi braku ABS-u. Uznał za to wyjaśnienia przedstawiciela Algi, że autobusy były bardzo dokładnie oglądane. "Poza tym dla każdego mechanika taka rzecz jak istnienie ABS jest w naturalny sposób dostrzegalna" - stwierdził sąd.

- Trudno się nie zgodzić z taką argumentacją. Dlatego nie będziemy się odwoływać. Tym bardziej że już teraz trzeba zapłacić 3 tys. zł kosztów sądowych - stwierdził Marek Wołoch, prezes MPK. - Odwołanie jest konieczne, przetarg przeprowadzono prawidłowo. Przecież gdyby w dokumentacji był zaznaczony brak ABS-u, komisja odrzuciłaby tę ofertę ze względów formalnych. A takiej informacji nie było - mówi z kolei były prezes Grzegorz Słoń.

- Dla mnie cały ten przetarg to skandal. Firma, która była w bardzo złej kondycji, straciła pieniądze na zakup niepełnowartościowych autobusów. Ktoś powinien za to odpowiedzieć - uważa Bogdan Latosiński, szef zakładowej "Solidarności".

Kontrowersyjne MAN-y nie jeżdżą od 1 stycznia, bo nie spełniają wymagań Zarządu Transportu Miejskiego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... l?skad=rss
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 7 czerwca 2008, o 11:21

pk5 pisze:ciekawe jak wygląda odnowiony TEDOM?

jak już trochę czasu temu mówiono:
forumowicz pisze:Moze by tym zainteresowac nasze MPK/KASP?
Obrazek
Jak już wcześniej pisałem - firma której szczerze dobrze życzę.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 7 czerwca 2008, o 11:38

Wyglada troche jak brat LAZa :)
No i ma troche przypałową nazwe :?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 7 czerwca 2008, o 11:59

pk5

Post autor: pk5 » 7 czerwca 2008, o 13:16

jak dla mnie bomba.. :D super..

Orientujesz sie Daniel, jak cenowo stoi Tedom? ten na zdjeciach to CNG w CK chyba by nie poszedł? :(

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 7 czerwca 2008, o 13:20

Niestety TEDOM nie startował jeszcze w Polsce w żadnym przetargu to też nie mam pojęcia ile sobie życzą za swój autobus.

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 7 czerwca 2008, o 13:33

Pisze sie tu o wielu markach ale nie o jelczu.Jelcz ma dobre autobusy ale cenowo to chyba nas niestac.

ODPOWIEDZ