Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
http://forum.gazeta.pl/forum/w,60,13048 ... _lini.html
------"Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że MPK rozważa w związku z brakiem reakcji urzędu Marszałkowskiego jak również urzędu miasta wycofanie się z tego bałaganu. Swoją drogą dziwie się pasażerom tych miejscowości, ze dają się kusić tą promocją, zapomnieli jak było jak nie było MPK, Ile bilet kosztował o 22.30 z Kielc. Muszkieter zaraz po wyjściu MPK podniesie cenę i to znacznie . Oczywiście wtedy będzie winne MPK. TAK ZRÓB KOMUŚ DOBRZE!!!"----
Takie coś wyczytałem na forum . Mam nadzieję ,że te informacje są wyciśnięte z Palca i jest to jedynie prowokacja ze strony mUSZKIETERA!
------"Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że MPK rozważa w związku z brakiem reakcji urzędu Marszałkowskiego jak również urzędu miasta wycofanie się z tego bałaganu. Swoją drogą dziwie się pasażerom tych miejscowości, ze dają się kusić tą promocją, zapomnieli jak było jak nie było MPK, Ile bilet kosztował o 22.30 z Kielc. Muszkieter zaraz po wyjściu MPK podniesie cenę i to znacznie . Oczywiście wtedy będzie winne MPK. TAK ZRÓB KOMUŚ DOBRZE!!!"----
Takie coś wyczytałem na forum . Mam nadzieję ,że te informacje są wyciśnięte z Palca i jest to jedynie prowokacja ze strony mUSZKIETERA!
- kacper
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
@seba: Nie przejmuj się. Gość pierdzieli głupoty.
A skąd weźmiesz 6HP500 do nich? W Polsce są praktycznie niespotykane. W sumie to można pójść tym tropem i zamontować 5HP500, skrzynka ma już nadbieg (0.83, więc mniejszy niż w Voithach, ale oszczędności i tak są wyraźne), więc silniki też by się już tak nie zarzynały.Ziarek pisze:Najlepsze rozwiązanie dla MANów na dłuższe dystanse to ZF Ecomat 6HP moim zdaniem.
Precz z busiarstwem!

- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Z biznesowego punktu widzenia byłoby największą głupotą wycofywać się z linii, która okazała się dużym sukcesem. Na forum Gazety jak zwykle piszą głupoty. Zwłaszcza że planują dodać poranny kurs 201 i tworzyć nowe linie (była tu mowa o Bodzentynie i Samsonowie). A ja bym im doradził linię do Chmielnika, ale przez Morawicę i linie do Jędrzejowa i Skarżyska (przyspieszone, nie zjeźdżające z S7 i DK7, kursujące w godzinach, gdy nie jeździ PKP).
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- AR
- Kontakt:
Moim zdaniem kurs do Skarżyska tylko przez S7 trochę bez sensu.
Myślę że 10/15 min. dłużej trwa przejazd przez wszystkie miejscowości po drodze, a pasażerów nie ogranicza sie tylko do tych ze S-ka.
Poza tym, są osoby które podróżują między miejscowościami przez które przejeżdża autobus.
Myślę że 10/15 min. dłużej trwa przejazd przez wszystkie miejscowości po drodze, a pasażerów nie ogranicza sie tylko do tych ze S-ka.
Poza tym, są osoby które podróżują między miejscowościami przez które przejeżdża autobus.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
- CKfan
No ale byłoby ekspresowe połączenie jednego z największych miast w regionie z Kielcami. Nie wiem czy busiarze jeżdżą przez te wszystkie wsie czy ekspresówką, ale myślę że byłoby to ciekawe urozmaicenie rynku. W godzinach gdy nie jeżdżą Przewozy Regionalne, MPK mogłoby puścić Vero i zareklamować się jako linia ekspresowa. Jeśli o mnie chodzi, to cenię sobie jak najkrótszy czas przejazdu, nie wiem jak inni mieszkańcy 
Przy okazji zauważyłem, że zlikwidowali chyba po około 1 kursie w dni robocze i w sobotę na 202 i 203 oraz kilka w niedzielę.
Przy okazji zauważyłem, że zlikwidowali chyba po około 1 kursie w dni robocze i w sobotę na 202 i 203 oraz kilka w niedzielę.
Nowa linia autobusowa przez Dąbrowę i Dolinę Marczakową do Ciekot? Całkiem możliwe.
http://maslowinfo.home.pl/portal/index. ... ew&id=3968
http://maslowinfo.home.pl/portal/index. ... ew&id=3968
Niewykluczone, że na początku przyszłego roku ruszy nowa linia autobusowa z Kielc przez Dąbrowę, Dolinę Marczakową, Brzezinki do Ciekot. Kursy byłyby wykonywane autobusami MPK Kielce, ale według odrębnej, najprawdopodobniej droższej taryfy. Pierwsze rozmowy w tej sprawie urzędnicy mają już za sobą.
Chodzi o tzw. linię komercyjną, które w tym roku uruchomiło MPK Kielce. Autobusy kursują już na regularnych trasach z Kielc do Mniowa (linia 200), Chmielnika (linia 201), Łącznej (linia 202) i Strawczyna (linia 203). W porównaniu do tradycyjnych linii, różnica jest taka, że na przejazd obowiązują odrębne bilety, kupowane tylko u kierowcy, a cena jest uzależniona od długości przejechanej trasy. Przykładowo przejazd taką linią na trasie do Mniowa kosztuje 4 zł (bilet normalny), a wysiadając w Miedzianej Górze zapłacimy 2,50zł. Przejazd linią do Łącznej kosztuje 4,50zł, a do Chmielnika 5 zł.
Nieoficjalnie mówi się, że linia do Ciekot miałaby kursować z Kielc przez Dąbrowę, Masłów Drugi, Dolinę Marczakową i Brzezinki. Nieoficjalnie bo to wciąż plany, a kieleckie MPK tłumaczy, że dopiero na początku roku będzie miało wolne autobusy do obsługi takiej linii. Fakt, że rozmowy w tej sprawie są prowadzone potwierdził na ostatniej sesji wójt gminy.
Póki co nie wiadomo kiedy linia mogłaby zostać uruchomiona i jaka taryfa będzie obowiązywała.
Do obecnie funkcjonujących linii ZTM - 7, 10, 12 i 38 gmina dopłaca ponad 700 tysięcy złotych rocznie. Kwota ta wyliczana jest za każdy kilometr przejechany przez pojazdy kursujące na tych trasach. To jedna z najwyższych dopłat wśród podkieleckich gmin.
- CKfan
Ja miałem takiego pomysła już 4 lata temu
A nie uważam się za jakiegoś geniusza biznesu. Mogli już wtedy to przewidzieć, mieli dużo czasu, tyle ile stały bezczynnie na parkingu. Wystarczyło minimum obeznania w branży, np. się przejechać do Radomia, Warszawy czy choćby do Skarżyska lub Starachowic aby sprawdzić jak to działa 
Pomysł na buspasy miałem wtedy gdy po obu stronach Warszawskiej zrobili parkingi, czyli 7(?) lat temu albo i 10
Pomysł na buspasy miałem wtedy gdy po obu stronach Warszawskiej zrobili parkingi, czyli 7(?) lat temu albo i 10
k
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... terem.html
Coś z tym należy zrobić , nie mogą zlikwidować tej lini ;/
Coś z tym należy zrobić , nie mogą zlikwidować tej lini ;/