Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 lutego 2008, o 01:03

Mat, wspominales, ze tylko sie potrafimy czepiac. Zobacz jak czepiaja sie jedni z najlepszych w Polsce:
Działania inspektorów w Gdyni są bardzo drobiazgowe. Sprawdzają pojazdy na zewnątrz i wewnątrz, w tym np., czy nie ma kurzu na poręczach.

- Sprawdzamy nawet otwierane klapy w dachach, czy są utrzymane w należytej czystości - opowiada Marcin Gromadzki. W przypadku wykrycia nieprawidłowości kierowca, jeśli jest to możliwe, musi je niezwłocznie usunąć, bądź przewoźnik zmuszony jest podstawić nowy autobus.
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,4913348.html

mlodass

Post autor: mlodass » 10 lutego 2008, o 01:08

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niektóre zdjęcia troche bez sensu, ale no wrzuciłem wszystkie, jakie zrobiłem. Może teraz do jakich wniosków doszedłem:>
- drzwi kierowcy są z mana? w ogóle nie widać. Gdybym się nie dowiedział , że zostały przełożone to bym się w życiu nie domyślił
- dechy przy drzwiach nie są rzeczywiście takie niewyjściowe, kierowca powiedział, że już takie zostaną.
- 30 miejsc siedzących (sam liczyłem:D)
- problem z otwieraniem się mają nie tylko środkowe, te z tyłu również skrzypią. Może przetrą smarem i problem zniknie? Nie wiem, ale tak być nie może napewno być.
- zapowiedzi kierownictwa mpk/kasp (nie pamiętam już), że w jednym z autoboxów zostanie umieszczona tablica z przebiegiem linii została dotrzymana :) Od zewnątrz również to widać. Bardzo estetyczne moim zdaniem. Na plus również to, że jest jeden autobox tylko;)
- mocny silnik, aczkolwiek rwie strasznie, choć dla mnie w pozytywnym tego słowa znaczeniu
- w porównaniu do solarisów/neoplanów, z tyłu na tych 3 fotelach siedzi się bardzo komfortowo (wreszcie rozsądna ilość miejsca na nogi^^). Tzn, gdyby nie to, że fotele są troche mniej wygodne..
- dach otwierany ręcznie:> oczywiście nie cały.
- poręcze do trzymania się, wchodząc ostatnimi drzwiami zamontowane są chyba nieco za nisko, tzn. niżej niż górna krawędź drzwi, nie chciałbym się znaleźć na miejscu nieostrożnej osoby o wzroście 190cm<
- po przejażdżce łazem i przesiadce do solarisa stwierdzam niestety, że jednak ŁAZ jest kilka lat za solarisem. Dużo większa przyjemność z jazdy, dużo ciszej.. Moim zdaniem wszystkie lub znaczna większość siedzeń w łazach powinny być montowane na podwyższeniu... No, to pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza kierowce, który mnie wpuścił do środka na pętli ;)

Roberto

Post autor: Roberto » 10 lutego 2008, o 13:52

Wczoraj jadąc autem widziałem przegubowego Man-a wiecie coś więcej o tym pojeździe? bo na forum nic o nim nie znalazłem z tego co widziałem w tylnej części nie było drzwi w przeciwieństwie do naszych przegubowych Ikarusów

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 10 lutego 2008, o 13:57

udało mi sie wczoraj jechać obydwoma, Łaz ma kopa, ale dużo tandetnego plastiku i jakiś blach, po za tym ok, a man też jakoś daje rade, jest w miare cichy czysty i zwrotny, ciekawe na jak długo.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

eM

Post autor: eM » 10 lutego 2008, o 13:59

Chyba chodzi wam o przegubowego Neoplana #235? Czy czegoś nie wiem, nota bene wczoraj brykał na 35, Łaz dzisiaj też na 35

Roberto

Post autor: Roberto » 10 lutego 2008, o 14:11

Czyli to Neoplan bo dobrze go nie widziałem :oops: a są gdzieś jakieś jego zdjęcia? i czy on jest tylko testowany czy już zostanie na stałe :?:

mlodass

Post autor: mlodass » 10 lutego 2008, o 14:21

Myślę, że warto odwiedzić komunikacja-kielce.pl , dział galeria oraz tabor ;)
Zostaje na stałe, jest to neoplan.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 10 lutego 2008, o 14:25

Moja pomyłka, neoplan, i ma drzwi z tyłu :D a co wy na to http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-190879.html może następny zakup naszej spółki :lol: :lol:
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Roberto

Post autor: Roberto » 10 lutego 2008, o 14:33

Że ja tego nie znalazłem :oops: Dzięki
http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-190879.html A o tej propozycji powiem tyle
że jest to pojazd bardzo futurystyczny :D aczkolwiek nikt nie może przewidzieć czym nasz przewoźnik nas jeszcze zaskoczy :?

hey

Post autor: hey » 10 lutego 2008, o 22:11

Walka o nowe miejskie linie

Zamieszanie wokół zakupu autobusów przez Kielce. 55 pojazdów nie trafi do MPK, nie wiadomo też, kto będzie obsługiwał nowe linie. - Dla nas to sensacyjna wiadomość - mówi szef związkowców w spółce.
Chodzi o autobusy, które Zarząd Transportu Miejskiego chce kupić w ramach unijnego projektu "Rozwój systemu komunikacji publicznej w Kieleckim Obszarze Metropolitalnym".

Projekt, który poza zakupem autobusów zakłada m.in. budowę parkingu przesiadkowego i nowych pętli autobusowych, jest już na liście indykatywnej programu "Rozwój Polski Wschodniej na lata 2007-2013".

Autobusy mają dotrzeć do Kielc w latach 2010-2012. Już wiadomo, że nie trafią bezpośrednio do MPK ani spółki pracowniczej Kieleckie Autobusy, która powstała po ubiegłorocznym strajku i ma przejąć MPK. - To wykluczone, bo zgodnie z przepisami unijnymi byłoby to traktowane jako zakazana przepisami pomoc publiczna. Trzeba by wtedy zwrócić dotację z UE - tłumaczy Marian Sosnowski, dyrektor ZTM-u. Autobusy będą więc własnością miasta i ZTM będzie musiało ogłosić przetarg na ich dzierżawę. - Będzie mogła do niego przystąpić każda firma, również MPK i KA. Wybierzemy najlepszą ofertę - podkreśla Sosnowski. Jego zdaniem firmy z Kielc mają największą szansę. - Mają już bazę i ludzi. Inni muszą przyjść z zewnątrz, a to dodatkowe koszty. Ale nie można wykluczyć, że pojawi się np. ktoś z Bydgoszczy - przyznaje Sosnowski.

Przetarg jest konieczny jeszcze z jednego powodu. MPK ma podpisany kontrakt na obsługę 10 mln kilometrów rocznie. Ten limit można zwiększyć bez przetargu tylko o 10 procent. - A tu chodzi o nowe 2 mln kilometrów. Zgodnie z przepisami musimy więc ogłosić przetarg - tłumaczy Sosnowski.

Może zatem dojść do sytuacji, że 2 mln kilometrów nie będą obsługiwane ani przez MPK, ani KA, ale przez inną firmę, która wygra przetarg.

- Jestem bardzo zaskoczony, że ZTM chce ogłaszać przetarg na obsługę dodatkowych linii. To dla nas sensacyjna wiadomość. Przecież po strajku obiecano, że MPK będzie jedynym przewoźnikiem na kieleckim rynku - mówi Bogdan Latosiński, przewodniczący "Solidarności" w MPK. - Nie chcę zaogniać sytuacji, bo już teraz trudno rozmawia się z miastem. Spodziewałem się przetargu na dzierżawę autobusów, ale nie obsługę linii. Chyba ktoś nas chce wykołować - mówi Latosiński.

Rzeczywiście pierwszy punkt porozumienia, które podpisano 30 sierpnia na zakończenie strajku, brzmi: "Od 1 września 2007 roku MPK w Kielcach wznowi komunikację lokalną i będzie jedynym przewoźnikiem na tym rynku". - Dla mnie wpuszczenie kogoś innego nawet na te 2 mln kilometrów to złamanie porozumienia - mówi Latosiński.

- MPK ma podpisany kontrakt i na pewno go będzie realizowało. Ale nie możemy go zwiększyć aż o 2 mln kilometrów. Przetarg jest konieczny i niewykluczone, że wygra go MPK - twierdzi Sosnowski. Podobnego zdania jest prezydent Kielc Wojciech Lubawski, którego zapytaliśmy, czy nie obawia się kolejnego konfliktu ze związkowcami z MPK. - Mam obowiązek stosować wszelkie procedury zgodnie z prawem. Największą szansę na wygranie przetargu ma lokalny przewoźnik i nie wiem, co by musiało nastąpić, by przegrał. Jego atuty to mniejsze koszty, wynikające z posiadania bazy, lokalnej siły roboczej etc. - odpowiedział Lubawski za pośrednictwem rzecznika.

- Wybieramy się na najbliższą sesję rady miasta, żeby porozmawiać o prywatyzacji, która teraz się przeciąga. Na pewno porozmawiamy i o przetargu na nowe linie, bo to dla nas zaskoczenie - zapowiada Latosiński.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

eM

Post autor: eM » 10 lutego 2008, o 22:17

Ooo, robi się ciekawie :shock:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 lutego 2008, o 22:22

No to juz ujawniono, co i jak. W ramach sprostowania dodam, ze chodzi o wieksza liczbe wozokm niz 2mln. A zapis o jedynym przewozniku odnioslbym tylko i wylacznie do przetargu z 2007 roku, bo sorry, ale ile mozna sie jeszcze chrzanic z tym shitem, no ile?

bobek

Post autor: bobek » 10 lutego 2008, o 22:31

mam pytanie czy wie ktoś co to będą za autobusy, chodzi mi dokładnie o to czy będą to tradycyjne disle czy autobusy napędzane gazem CNG (gaz ziemny)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 lutego 2008, o 22:36

Tradycyjne, ale nie wiem czy w ramach tego konktraktu czy odrebnego, planuje sie wprowadzenie komunikacji typowo ekologicznej do scislego centrum Kielce (Rynek i okolice).

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 10 lutego 2008, o 22:36

Szkoda, że żaden z kieleckich sanów i jelczy się nie zachował:

Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ODPOWIEDZ