Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 6 stycznia 2008, o 16:45

W świetle tego co zostało powiedziane przetarg na odbudowę może wygrać KASP, myśl stworzenia jako jednego z rodzajów działalność NG autobusów wydaje się być zacna, ale ....
Właśnie trzeba czymś rywalizować, czyli ceną i jakością, co do ceny tu jestem spokojny :D Ale wydaje mi się, że na takie drzwi jak w naszych 120 kontrahenci by nie poszli, choć może się mylę.
Ale sama myśl przeprowadzania NG dla potrzeb innych firm komunikacyjnych jako źródło dochodu podoba mi się.

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 6 stycznia 2008, o 17:33

Przypominam M@rcinie, że dotychczas MPK oferowało takie naprawy pojazdów i nie było na nie chętnych (co mnie nie dziwi), więc nie widzę powodów dla których miałoby się to zmienić.

Zauważyliście, że każdy autobus remontowany w MPK jest wygięty w rogalik?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 stycznia 2008, o 17:47

A ja z kolei słyszałem, że KASP ma nie bawić się w remonty autobusów, tylko sprzedawać swoje po ok. 5 latach użytkowania.
Ciekawe kto wtedy zechce te LAZy :lol: Złomowisko może 8)
Ostatnio zmieniony 6 stycznia 2008, o 17:49 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

eM

Post autor: eM » 6 stycznia 2008, o 17:48

A to powiem szczerze nie wiedziałem :?:

Apropos jechałem wczoraj #311, silnik jest w stanie tragicznym, na mój słuch.

eM

Post autor: eM » 6 stycznia 2008, o 18:13

Jak MPK jeździ na nowych zasadach

Ciąg dalszy zamieszania z najstarszymi autobusami kieleckiego MPK. Spółka zapowiedziała, że będzie w tym roku wozić pasażerów samochodami z 1988 roku, choć zgodnie z wymaganiami miasta nie mogą być one starsze niż 20 lat.
Stare pójdą do rezerwy

MPK dostarczyło do Zarządu Transportu Miejskiego spis taboru, który ma wozić pasażerów w 2008 roku. Wynika z niego, że spółka ma do dyspozycji 157 autobusów (wymagane są 144). W sześciu przypadkach są to autobusy z 1988 roku. Tymczasem zgodnie z warunkami przetargu, który wygrał miejski przewoźnik, nie może wozić pasażerów autobusami starszymi niż 20 lat. - Ale w tych konkretnych przypadkach pojazdy zostały wyprodukowane w listopadzie i grudniu. Mogą więc jeszcze jeździć - tłumaczy Barbara Damian z ZTM-u.

Ostatnio do zarządu dotarła skarga, że na linie MPK wysłało dwudrzwiowego MAN-a, co też jest niezgodne z warunkami przetargu. - Okazało się, że rzeczywiście wyjechał jeden taki autobus. Ale obsługuje on linię Tesco, za którą ZTM nie płaci, więc tu przewoźnik ma wolną rękę - wyjaśnia Damian.

Marek Wołoch, prezes MPK, mówi, że najstarsze autobusy przejdą do rezerwy, ale dopiero po dotarciu do Kielc nowych łazów. - Powinny przyjechać najpóźniej w ciągu dwóch tygodni - zapowiada. Dodaje, że ostatnio miał problemy nie tyle z taborem, co z kierowcami. - Brakuje nam kilku pracowników i po prostu musieliśmy zmniejszyć liczbę autobusów rezerwowych. Ale to sytuacja wyjątkowa - wyjaśnia.

Wiele wskazuje, że najstarszy kielecki autobus, 24-letni ikarus, który już nie jeździ po mieście, nie trafi na złom. - Dostałem propozycję, żeby zachować go jako pamiątkę techniki i postawić choćby na pasie zieleni. Osobiście raczej skłaniałbym się, żeby nadal jeździł, ale na liniach turystycznych. Takie połączenia cieszą się wielkim zainteresowaniem wśród pasjonatów. Myślę, że decyzja w tej sprawie wkrótce zapadnie - zapowiada Wołoch.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4813443.html

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 stycznia 2008, o 18:33

Gazeta Wyborcza pisze: MPK dostarczyło do Zarządu Transportu Miejskiego spis taboru, który ma wozić pasażerów w 2008 roku. Wynika z niego, że spółka ma do dyspozycji 157 autobusów (wymagane są 144).
Policzmy:
10 Neoplanów solo
20 Solarisów U12
10 MAN NL 202* - 3dzwiowych
5 MIDI Jelczy
44 Ikarusy 280
1 Neoplan przegub
47 Jelcz 120M
4 LAZy**
22 (?) Jelcze PR110***
_________
163 autobusy

Więc za dużo, chyba że PeeR jest 16 lub nawet 14, gdy doliczymy 2 MANy NL222 (#346 i #347), to wyjdzie wtedy 157 autobusów.

*założyłem, że MANów ma być 10 (łącznie z tymi austrackimi), wg zapewnień forumowiczów, czyli od #349 do #358
**LAZy musieli już dołączyć do spisu, żeby móc nimi jeździć
***wg komunikacja-kielce.pl w spisie taboru tyle widnieje PeeRek
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 stycznia 2008, o 19:41

Mat pisze:A nakldanie kar przez ZTM na MPK to bylo i jest celowe dzialanie na jej niekorzysc
Po to sie podpisuje z kims umowe, zeby ja realizowac, a ZTM jest po to, by sprawdzac czy tak sie dzieje. ZTM jako jednostke latwiej podac do Regionalnej Izby Kontroli lub NIK niz urzednikow, ktorzy mieliby to robic. Szkoda, ze robia to w tak niewielkim wymiarze, bo gdybym ja mogl sprawowac kontrole, to kary bylyby adekwatne i zgodne z przewidzianymi w umowie, tymczasem ZTM tylko mizia.

A Jelcze nam wyjasnili...

PS. KASP nie bedzie mogla zrobic remontow, bo przeciez nie spelniaja warunku dot. doswiadczenia i przeprowadzonych remontow w ostatnim czasie, a referencje chyba wystawiloby im MPK, a potrzebne sa 2 :)

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 6 stycznia 2008, o 21:34

Daniel pisze: Będą również powoli przejmować pracowników z MPK; tylko według jakiego klucza?
Jak narazie przejeli wszystkich mechaników, bez kierowców.
M@rcin pisze: Apropos jechałem wczoraj #311, silnik jest w stanie tragicznym, na mój słuch.
Jechałem dziś nim z Tesco i na moje ucho chodził normalnie 8) Tymbardziej, że remont silnika to już miał chyba robiony z tego co pamietam.
M@rcin pisze: Osobiście raczej skłaniałbym się, żeby nadal jeździł, ale na liniach turystycznych. Takie połączenia cieszą się wielkim zainteresowaniem wśród pasjonatów. Myślę, że decyzja w tej sprawie wkrótce zapadnie - zapowiada Wołoch.
A więc jednak to prawda.Czyli z tego co ja słyszałem to mieli w planie wycieczki szkolne np: na Święty Krzyż lub do Krakowa, ale myślałem gdzie takim dziadkiem szkoły będą jeżdzić, a tu chodzi o pasjonatów :)

maark

Post autor: maark » 6 stycznia 2008, o 23:38

B@rteK pisze:*założyłem, że MANów ma być 10 (łącznie z tymi austrackimi), wg zapewnień forumowiczów, czyli od #349 do #358
Czy ktoś wie może ile w końcu jest tych MAN-ów 3 drzwiowych ?

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 7 stycznia 2008, o 12:36

maark pisze: Czy ktoś wie może ile w końcu jest tych MAN-ów 3 drzwiowych ?
Ja stawiam, że 9 bo 10 to jest Neoplan #235 ale to są tylko moje przypuszczenia.

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 7 stycznia 2008, o 13:11

KIELCE
7 stycznia 2008 - 8:58
Zakupili nowe autobusy

Spółka Kieleckie Autobusy kupuje nowe pojazdy. Te niewygodne, dwudrzwiowe, już z nowym rokiem wycofano.
Za kilka dni do Kielc wjadą cztery nowe, ukraińskie autobusy, które zakupiła spółka Kieleckie Autobusy. W ten sposób firma przygotowuje się do realizacji dziesięcioletniego przetargu na komunikację w Kielcach.

Od pierwszego stycznia z eksploatacji wycofane zostały dwudrzwiowe autobusy, które trzy lata temu zakupiła spółka Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach.

BYŁY TANIE

Autobusy nie spełniały wymogów, które zawarte były w przetargu, jaki MPK wygrało. Wraz z początkiem roku na ulice Kielc wyjechało dziesięć niskopodwoziowych, trzydrzwiowych, używanych autobusów marki MAN. Ich nabywcą została świeżo utworzona spółka pracownicza Kieleckie Autobusy.

- O pieniądzach, jakie wydaliśmy na zakup autobusów nie mogę mówić, ponieważ wiąże mnie umowa handlowa. Mogę jedynie zdradzić, że cena była bardzo przystępna - podkreśla Marek Wołoch, prezes spółki Kieleckie Autobusy.

Wkrótce do Kielc wjadą nowe pojazdy marki Łaz. Autobusy z Ukrainy pomyślnie przeszły ocenę zarówno zarządu kieleckiej firmy, jak i pasażerów, którzy w grudniu mieli okazję jeździć ukraińskim łazem.

- Jesteśmy jedyną firmą w Polsce, która będzie testowała łazy. Liczę na to, ze jeżeli autobusy się sprawdzą podpiszemy kontrakt na zakup większej liczby pojazdów - mówi Marek Wołoch.

Wygrany, dziesięcioletni przetarg na świadczenie usług komunikacyjnych dla Kielc zobowiązuje firmę do zakupu 80 pojazdów. Zarząd spółki Kieleckie Autobusy i dyrekcja Zarządu Transportu Miejskiego podkreślają, ze rok 2008 będzie decydujący, jeżeli chodzi o sprostanie wymogom przetargu.

TWORZENIE FUNDAMENTÓW

- Jeśli uda się spółce pomyślnie przejść przez etap tworzenia niemal od podstaw struktury swojej firmy, a także sprostać terminom, które podane są w specyfikacji przetargowej, to jest szansa, że spółka wywiąże się ze zobowiązań - podkreśla Zbigniew Michnicki, kierownik w Zarządzie Transportu Miejskiego w Kielcach.

W przyszłym tygodniu mają zacząć się rozmowy władz Kieleckich Autobusów z przedstawicielami miasta odnośnie sprzedaży ponad 51 procentów udziałów MPK spółce pracowniczej.

- Najpewniej nasz wniosek o zakupie akcji zostanie poddany pod głosowanie kieleckich radnych na sesji 14 lutego. Wtedy też już oficjalnie przejmiemy zarząd nad MPK - mówi Marek Wołoch.

Elżbieta Zemsta

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /375239445

mlodass

Post autor: mlodass » 7 stycznia 2008, o 15:01

apropo manów, moim zdaniem jest ich 10. Nie widziałem tylko #354 jeżeli mnie pamięć nie myli. Wydaje mi się także, że widziałem nawet #358, którego na stronie w taborze nie ma wpisanego...

A o to widok zaobserwowany wczoraj w #330.
Obrazek

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 7 stycznia 2008, o 15:02

Dziś jezdzący na linii 26 #676 miał awarie hamulców. Po naprawie nadrabiał opoźnienie. A na Żytniej #647 jeżdzący na linii 2 tez miał awarie w tej chwili stoi razem z pogotowiem technicznym

Tam91

Post autor: Tam91 » 7 stycznia 2008, o 15:26

te bazgrolyto chyba jakies ichniejsze podpisy, tak? a wiec jak sie ktos podpisuje na miejscu "zbrodni" to tak trudno zlapac winowajce i ukarac? powinno sie fotografowac i katalogowac takie "dziela" a potem gdy sie ujmie sprawce ukarac za wszystkie przypadki zniszczenia mienia dokonane przez dana osobe...

eM

Post autor: eM » 7 stycznia 2008, o 19:50

B@rteK pisze:
*założyłem, że MANów ma być 10 (łącznie z tymi austrackimi), wg zapewnień forumowiczów, czyli od #349 do #358
Widziałem dzisiaj #355 na 34 ma równą linię okien, wygląda jak #334 i jechałem #357, wydaje mi się że większość tych Manów jakby jeździło na Herby, niskacz na 9, niskacz na 32 :D Nie widziałem tylko mitycznego #358, może z Neoplanem #235 jest ich 10 tj. od #349 do #357 i #235

ODPOWIEDZ