Tablice kierunkowe w autobusach

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 19 kwietnia 2009, o 23:19

Na każdy półkurs powinna być osobna tablica trasowa. Na każdy wariant również.
Na dodatek te tablice umieściłbym również w Jelczach i Ikarusach na obudowie bocznego wyświetlacza (w nowszych modelach) / ramki na tablicę (w starszych). Mam nadzieję, że o tym się nie zapomni. Jeden Jelcz po remoncie w ZNS wrócił już z ramką na obudowie wyświetlacza bocznego od strony wnętrza pojazdu.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

andrzej

Post autor: andrzej » 20 kwietnia 2009, o 00:16

^^^ Jedna tablica może być przecież na kurs w obie strony, np. coś takiego:

Obrazek

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 20 kwietnia 2009, o 00:52

1) Tablice powinny byc we wszystkich pojazdach i absolutnie nie na zadnych obudowach wyswietlaczy itp, tylko zawsze na szybie, bo maja byc z jednej strony z opisem trasy, a z drugiej z koralikami-vide Radom, Warszawa
2) Nie widze glebszego sensu pisania czasu przejazdu-niech mnie ktos przekona:P
3) Absolutnie nie widze jakiegokolwiek sensu pisania o przesiadkach wiecej niz to, ze sa "dogodne przesiadki", bo wtedy, zwlaszcza w wypadku Kielc, tablica stanie sie calkowicie nieczytelna. Jak sobie wyobrazacie np wypisanie przesiadek na Zytniej?
4) Nie bedzie wg mnie tablic dla kazdego wariantu i kierunku, bo po pierwsze i najwazniejsze jest to za drogie, a po drugie i nie mniej wazne-nie jest to funkcjonalne chociazby dla samych kierowcow, gdzie niektorzy musieliby wozic 8 tablic ze soba i co przystanek zasuwac do ramek i je zmieniac. Stad tez pytanie-kto z Was wierzy, ze nawet jesli by takie tablice powstaly, to wiecej niz 10% kierowcow by je wymienialo?
5) Nazwy przystankow powinny wg mnie sie zmienic w wiekszosci wg zalozen: "ulica główna/przecznica dla przystankow" przelotowych oraz "nazwa dzielnicy" dla przystankow koncowych. Oczywiscie bedzie musialo byc od tego okolo 10% odstepstw z roznych przyczyn.
Czyli jako podstawowy typ koncowki mozemy uznac:
DOBROMYŚL, PIETRASZKI czy OS. ŚLICHOWICE
a jako podstawowy typ przystanku:
WARSZAWSKA/ORKANA czy MALIKÓW/STAWKI
jako odstepstwo:
ŻELAZNA/DWORZEC PKP, CEDZYNA/CMENTARZ czy IX WIEKÓW KIELC/SZPITAL

W przypadku wiekszej ilosci petli w danej dzielnicy wg schematu: "nazwa dzielnicy/ulica", czyli np:
DYMINY/SUKOWSKA i DYMINY/WETERYNARYJNA

Przyklad tablicy z Radomia ze strony http://www.komunikacja.radom.pl/ :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2009, o 01:15 przez redoxygene, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 20 kwietnia 2009, o 01:08

Być może mnie przekonałeś, ale co rozumiesz pod stwierdzeniem:
maja byc z jednej strony z opisem trasy, a z drugiej z koralikami-vide Radom, Warszawa
Mam nadzieję, że nie będzie tak jak w Warszawie, że tablice zastąpią boczne wyświetlacze. W pojazdach z wyświetlaczami wystarczą koraliki wewnątrz. Przez przyciemniane szyby z zewnątrz i tak nie byloby widać co jest napisane na dykcie.
Zresztą z tego Warszawa powoli już wychodzi, co było widać w SIWZ do ostatniego unieważnionego przetargu.
Wewnątrz koraliki, a na zewnątrz wyświetlacze z przystankiem końcowym w górnej linii (statycznie) i ulicami pośrednimi w dolnej (pływająco). Gdy jest tablica listkowa (zielona) - przystanek wariantowy w dolnej linii. Gdy nie wa wyświetlaczy - tablica biała na wzór warszawski z wymienionymi wszystkimi nazwami ulic.
Nie bedzie tablic dla kazdego wariantu i kierunku, bo po pierwsze i najwazniejsze jest to za drogie, a po drugie i nie mniej wazne-nie jest to funkcjonalne chociazby dla samych kierowcow, gdzie niektorzy musieliby wozic 8 tablic ze soba i co przystanek zasuwac do ramek i je zmieniac.
Racja, ale w takim wypadku trochę cała zabawa traci sens, bo ja jako pasażer będąc w środku autobusu chcę wiedzieć gdzie on pojedzie, a mogłem nie zdążyć spojrzeć na rozkład i literki pod nim przed wejściem.
Sprawę częściowo załatwiłoby chociaż programowanie wyświetlaczy w taki sposób, by była napisana również nazwa przystanku pośredniego (wariantowego).
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2009, o 01:42 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 20 kwietnia 2009, o 01:38

B@rteK pisze:Mam nadzieję, że nie będzie tak jak w Warszawie, że tablice zastąpią boczne wyświetlacze. W pojazdach z wyświetlaczami wystarczą koraliki wewnątrz. Przez przyciemniane szyby z zewnątrz i tak nie byloby widać co jest napisane na dykcie.
To juz zalezy od ZTMu, ale wg mnie sens istnienia tablic elektronicznych bocznych jest zaden, ale na pocieszenie Ci powiem-ze w autobusach ZTMu takowe beda. A w przypadku tablib bocznych-te musza byc standardem i sa o wiele wazniejsze od wyswietlacza bocznego, gdyz maja wypisana orientacyjna trase:
Obrazek
B@rteK pisze:Racja, ale w takim wypadku trochę cała zabawa traci sens, bo ja jako pasażer będąc w środku autobusu chcę wiedzieć gdzie on pojedzie, a mogłem nie zdążyć spojrzeć na rozkład i literki pod nim przed wejściem.
Nie robmy sobie jaj. Tym sposobem to moglbys nie spojrzec w jaka linie wsiadasz przy obecnym braku tablic wewnetrznych i w ogole nie miec jakiegokolwiek pojecia o trasie. Od tego sa tablice kierunkowe, abys wiedzial w jakim kierunku jedziesz.
B@rteK pisze: Sprawę częściowo załatwiłoby chociaż programowanie wyświetlaczy w taki sposób, by była napisana również nazwa przystanku pośredniego (wariantowego).
Nie rozumiem o co Ci z tym chodzi...

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 20 kwietnia 2009, o 01:48

Nie robmy sobie jaj. Tym sposobem to moglbys nie spojrzec w jaka linie wsiadasz przy obecnym braku tablic wewnetrznych i w ogole nie miec jakiegokolwiek pojecia o trasie. Od tego sa tablice kierunkowe, abys wiedzial w jakim kierunku jedziesz.
Pod warunkiem że na tablicy będzie wyświetlona nazwa przystanku wariantowego, gdy taki istnieje podczas danego kursu. Tylko o to chodzi, bo nie zawsze jest czas, żeby spojrzeć czy np. teraz 36 jedzie Warszawska czy Okrzei, musi być to napisane na wyświetlaczu i nie może być sytuacji, że kierowca zapomniał zmienić, bo mu się nie chciało itd. Jak będę chciał jechać na Okrzei, a wysiądę na Warszawskiej to nie będę zadowolony. Na wyświetlaczu musi być jasno określone który wariant jest obsługiwany.
To juz zalezy od ZTMu, ale wg mnie sens istnienia tablic elektronicznych bocznych jest zaden, ale na pocieszenie Ci powiem-ze w autobusach ZTMu takowe beda. A w przypadku tablib bocznych-te musza byc standardem i sa o wiele wazniejsze od wyswietlacza bocznego, gdyz maja wypisana orientacyjna trase
Warszawa powoli już przestaje stosować boczne dykty, co było widać w SIWZ do ostatniego unieważnionego przetargu.
Wewnątrz koraliki, a na zewnątrz wyświetlacze z przystankiem końcowym w górnej linii (statycznie) i ulicami pośrednimi w dolnej (pływająco) - przykład żywcem wzięty z ostatniego warszawskiego przetargu, z tym wyjątkiem że u nich wewnątrz ma być LCD, a nie tablica. Gdy jest tablica listkowa (zielona) - przystanek wariantowy w dolnej linii. Gdy nie wa wyświetlaczy - tablica biała na wzór warszawski z wymienionymi wszystkimi nazwami ulic.
I jeszcze raz się powtórzę. Biała tablica przez przyciemnianą szybę jest bardzo mało czytelna. Może ona być od biedy oprócz wyświetlacza, ale wyświetlacz diodowy w nowym autobusie być musi, bo z dalszej odległości idąc z głębi osiedla do ulicy nie dasz rady przeczytać nr-u linii.
Tak więc mam nadzieję, że nie dojdzie w rozmowach do sytuacji, że ZTM pozwoli MPK na nie montowanie bocznych wyświetlaczy. Na szczęście w Solarisach z UE one będą.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 20 kwietnia 2009, o 02:30

B@rteK pisze: Pod warunkiem że na tablicy będzie wyświetlona nazwa przystanku wariantowego, gdy taki istnieje podczas danego kursu. Tylko o to chodzi, bo nie zawsze jest czas, żeby spojrzeć czy np. teraz 36 jedzie Warszawska czy Okrzei, musi być to napisane na wyświetlaczu i nie może być sytuacji, że kierowca zapomniał zmienić, bo mu się nie chciało itd. Jak będę chciał jechać na Okrzei, a wysiądę na Warszawskiej to nie będę zadowolony. Na wyświetlaczu musi być jasno określone który wariant jest obsługiwany.
Ale tak powinno byc juz dawno. Inna sytuacja jest, ze tego typu warianty w ogole trzeba zlikwidowac. Osobna kwestia jest oznaczanie wariantow, czyli wg mnie optymalnie dodawanie oznaczenia wariantu kolo n-ru linii.
B@rteK pisze:Warszawa powoli już przestaje stosować boczne dykty, co było widać w SIWZ do ostatniego unieważnionego przetargu.
Wewnątrz koraliki, a na zewnątrz wyświetlacze z przystankiem końcowym w górnej linii (statycznie) i ulicami pośrednimi w dolnej (pływająco) - przykład żywcem wzięty z ostatniego warszawskiego przetargu, z tym wyjątkiem że u nich wewnątrz ma być LCD, a nie tablica. Gdy jest tablica listkowa (zielona) - przystanek wariantowy w dolnej linii. Gdy nie wa wyświetlaczy - tablica biała na wzór warszawski z wymienionymi wszystkimi nazwami ulic.
Warszawa nie przestaje "stopniowo" stosowac dykt, tylko kombinuje z nowymi rozwiazaniami. Plywajaca trasa jest od dawna w Pradze-i jakos do dupy to wyglada, bo zeby doczekac sie na trase, musisz sie patrzec pol minuty co przeplynie. A co bedzie z wewnetrznymi koralikami-zobaczymy. Na razie w ogole bym sie tym nie sugerowal.
B@rteK pisze: I jeszcze raz się powtórzę. Biała tablica przez przyciemnianą szybę jest bardzo mało czytelna. Może ona być od biedy oprócz wyświetlacza, ale wyświetlacz diodowy w nowym autobusie być musi, bo z dalszej odległości idąc z głębi osiedla do ulicy nie dasz rady przeczytać nr-u linii.
Temu nie przecze.
B@rteK pisze: Tak więc mam nadzieję, że nie dojdzie w rozmowach do sytuacji, że ZTM pozwoli MPK na nie montowanie bocznych wyświetlaczy. Na szczęście w Solarisach z UE one będą.
Nie moze pozwolic na niemontowanie, bo to jest zapisane w umowie.

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 20 kwietnia 2009, o 08:25

B@rteK pisze:Obrazek
Nowe tablice w miejskich autobusach
...
- Kilka dni temu oddałam do warsztatu samochód i do pracy musiałam pojechać autobusem komunikacji miejskiej. Pamiętam, że kiedyś kursowała tam "piętnastka". Więc nawet nie sprawdzałam, czy coś się zmieniło, tylko wsiadłam, gdy nadjechał autobus.

...
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Z tego to akurat mozna wywnioskowac ze tej pani nawet tabliczka z przystankami by nie pomogla...
krzysiu1493 pisze:
B@rteK pisze:Dostaliśmy też podobny od miłośników komunikacji z Kieleckiego Portalu Komunikacyjnego.
Pani Elżbieta rzeczywiście mówiła prawdę na OC, ze ma zamiar współpracować (czy jakoś tak) z KPK.
Kwestia tablic kierunkowych wyszla juz kawalek czasu temu na spotkaniu z kierowcami. Na razie zostala wymieniona czesc tablic poniszczonych , polamanych itd...
Jednak osoba ktora sie zajmuje ich wyklejaniem chyba nie bardzo ma pojecie o tym co wykleja bo przykladowo w przypadku 34, chyba wszystkie nowe tablice sa wyklejone na "Bukowke" gdzie jedzie tylko czesc kursow...

Te tablice co pokazal "redoxygene" sa calkiem fajne.
B@rteK pisze:
Pod warunkiem że na tablicy będzie wyświetlona nazwa przystanku wariantowego, gdy taki istnieje podczas danego kursu. Tylko o to chodzi, bo nie zawsze jest czas, żeby spojrzeć czy np. teraz 36 jedzie Warszawska czy Okrzei, musi być to napisane na wyświetlaczu i nie może być sytuacji, że kierowca zapomniał zmienić, bo mu się nie chciało itd.
Kierowcy czasem jezdza na okraglo po 3 - 4 kursy zwlaszcza w szczycie albo jak sie zdazaja jakies korki, targi lub inne zdazenia losowe. szukanie odpowiedniej tablicy i zmienianie jej w takim przypadku generowalo by kolejne minuty opoznienia. ( jak jest zapierdziel ze sie zza kierownicy nie wysiada czasem idzie tez zapomniec zmienic tablice... nie zawsze jest to zla wola kierowcy )

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 20 kwietnia 2009, o 09:18

redoxygene pisze:Warszawa nie przestaje "stopniowo" stosowac dykt, tylko kombinuje z nowymi rozwiazaniami. Plywajaca trasa jest od dawna w Pradze-i jakos do dupy to wyglada, bo zeby doczekac sie na trase, musisz sie patrzec pol minuty co przeplynie.
Ale tam są dłuższe linie, przbiegające przez większą ilość ulic :P Ale jeśli u nas by się również nie sprawdziło, można dać w dolnej linii statycznie nazwę ulicy, przez którą biegnie wariant, czyli tak samo jak proponowałem do wyświetlaczy listkowych (z zieloną czcionką).
redoxygene pisze:Nie moze pozwolic na niemontowanie, bo to jest zapisane w umowie.
Wiem, ale już nie takie cuda się działy, np. w sprawie terminów malowania MAZów, dlatego wolę być ostrożny :P

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 kwietnia 2009, o 10:00

Dazymy do koralikow od wewnatrz i zupelnie nowego projektu (powrot do pomyslow Oskara sprzed ponad roku), bo projekt tablic przygotowanych przez MPK jest wiadomo jakiej jakosci i nie wprowadzilby zadnych ulatwien dla pasazerow.

Poglad na projekty Oskara, ktore chcemy dostosowac do standardu tablicy zewnetrznej:
Obrazek
Obrazek

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 20 kwietnia 2009, o 13:54

Co do tablic.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wszedzie diodowe;)

No ale tam gdzie są tablice elektroniczne tzw. wyświetlacze:

Przód: numer, docelowy,
[w dolnej lini] wariant/przystanek charakterystyczny/ informacja o zmienionej trasie

czyli np. 36 KRUSZELNICKIEGO PĘTLA
przez Warszawska

15 ŚLICHOWICE
przez Żytnia

BOK: w jednej linii pływająco 15 ŚLICHOWICE przez Żytnia [trasa zmieniona ewentualnie]
lub w dwóch liniach, jak na przodzie - choć nie wiem czy się to zmieści.

WEWNĄTRZ: Wyświetlacz pokazujący wszytskei przystanki na tarsie, nastepny przystanek, aktualny pzrystnaek - przy zatrzymaniu...

W takim przypadku mogą być zbędne koraliki, ale i tak się przydadzą. Na szybie lub z tyłu wyświetlacza bocznego.

Tablice "dykty" - estetycznie wykonane tablice - w projekcie Oskara np. Te
sostatnie sa najłatwiejsze do wykonania przez MPK, a jakiś kompromis z tych pierwszych będzie super rozwiązaniem.

Wewnątrz koraliki takie jak pokazał redoxygene dostosowane do stylu Oskara. Warto jakiś elemnt żółto-czerwony dodać.

taka jest moja opinia

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 20 kwietnia 2009, o 16:42

A ja zrobiłem swoją wizje tablic :o
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 20 kwietnia 2009, o 17:48

Oby na zewnątrz na tych tablicach były wypisane wszystkie ulice (nie przystanki), na których się autobus zatrzymuje. A pod koralikami na wewn. tablicy nazwy dzielnic (osiedli) do których w klamrach przyporządkowane są przystanki
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2009, o 17:50 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 20 kwietnia 2009, o 17:50

Jak dla mnie to przystanek w jednym kierunku może być czarnym kółkiem ze strzałką. A przystanki na żądanie mogą być białymi kółkami. W wypadku tablicy linii 2 jaką zrobił tester19, to tam gdzie jest hasło "Dyminy" czy "Posłowice", zaznaczyłbym w taki sposób jak to jest w poście Autora (pierwszy post tego tematu), czyli w takie klamerki. Zarazem gdyby to było w mieście to pod klamerkami mogłyby być wypisane nazwy osiedli na których są dane przystanki. Nie dawałbym tam ulic z tego względy że ulice są wypisane w nazwie przystanku np. "WARSZAWSKA Jet". Gdyby na jakimś osiedlu, występowałby jeden przystanek danej linii (nie wiem czy jest taki przypadek), albo byłby jeden przystanek w danej wsi, to wtedy można zastosować takie "kreski" jak to jest zrobione w tej tablicy linii 2.
A co do tablic zewnętrznych to najbardziej mi pasuje tablica 50-tka czarna na żółtym tle. Tylko ze na odwrót cel podróży z ulicami (czyli cel na górze a ulice na dole). Albo pierwszy przykład linii 46. Tylko ulice chyba lepiej żółtą czcionka. Mam wrażenie, że lepiej jest widoczny kolor żółty na czarnym, niż biały na czarnym.
A koraliki najlepiej tylko w środku autobusu, najlepiej na szybie, naprzeciwko każdego wejścia, lub na tych szybach w środku oddzielającymi schody od krzesełek. Choć to trochę niewygodne, bo każdy by musiał na tych schodach stać;P. Lepiej by się sprawiło w wypadku niskopodłogowców, szczególnie w wypadku tylnego wyjścia (bo z tyłu to są te silniki usadowione w tych zwykłych niskopodłogowcach).

andrzej

Post autor: andrzej » 20 kwietnia 2009, o 19:08

W przypadku braku sformalizowanego podziału miasta na mniejsze jednostki, podawanie na tablicach nazw dzielnic/osiedli może być trochę kłopotliwe, bo jak np. podpisać przystanki na ul. Wrzosowej w stronę Bukówki - może Podhale, os. Pod Telegrafem, Bukówka, Ostra Górka,a może Złodziejów? :D

Ja dalej proponuję swój pomysł, szczerze mówiąc, nie mogę sobie wyobrazić prostszej i jednocześnie czytelniejszej tablicy:

Obrazek

Po drugiej stronie standardowo:(duża czcionka liczby oczywiście, jak teraz)
46 Os. Ślichowice-> Massalskiego-> Szajnowicza-Iwanowa
-> Piekoszowska-> Grunwaldzka-> Żelazna -> Czarnowska
-> IX Wieków Kielc -> Warszawska -> Sikorskiego -> Os. Na Stoku

Może coś ze mną jest nie tak, ale naprawdę nie mogę powiedzieć, że taka tablica (16) jest czytelniejsza, od tego co zaproponowałem wyżej: (i nie chodzi mi o to, że jest mniejsza i przystanki są bardziej na niej upchnięte).

Obrazek

ODPOWIEDZ