Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 5 listopada 2010, o 22:45

Ten wcześniejszy pomysł o wiele lepszy.

tomekgopon22

Post autor: tomekgopon22 » 6 listopada 2010, o 08:12

rozkład i trasa z wariantami 23ki są tak głupie i nierozsądne że dziecko by lepszy rozkłąd wymysliło,a pomysł z objezdem czwórki i wyłaczenie ważnego przystanku woła o pomstę do Nieba,trzeba tych leniwych facetów i panią dyrektor zwolnic,bo może być jeszcze gorzej.
23ka powinna byc całodzienna połączona z 11ką,kursy również w niedziele,każdy kurs w kolberga i plac targowy,poza niedzielą bo targ pewnie zamknięty, a 4ka powinna jezdzić tak:targ-zrodlowa-aleja solidarności-Jaworskiego-warszawska-jesionowa,w odwrotną strone w odwrotnej kolejności

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 6 listopada 2010, o 09:26

tomekgopon22 pisze:rozkład i trasa z wariantami 23ki są tak głupie i nierozsądne że dziecko by lepszy rozkłąd wymysliło,a pomysł z objezdem czwórki i wyłaczenie ważnego przystanku woła o pomstę do Nieba,trzeba tych leniwych facetów i panią dyrektor zwolnic,bo może być jeszcze gorzej.
23ka powinna byc całodzienna połączona z 11ką,kursy również w niedziele,każdy kurs w kolberga i plac targowy,poza niedzielą bo targ pewnie zamknięty
Przecież 23 przed zamknięciem mostu Herbskiego własnie na takiej trasie jeździła od samego początku powstania i też jako szczytowa i bez wjazdu w Kolberga wtedy. To jest podstawowa trasa tej linii jak na to nie patrzec.

Awatar użytkownika
woofcio

Post autor: woofcio » 6 listopada 2010, o 10:07

Przez wiadukt i most Herbski jeździła też 44 i, o ile się nie mylę, 6. Moim zdaniem przynajmniej jedną z nich można by przywrócić na tą trasę zamiast robić kółko przez Okrzei. W chwili obecnej są tam często korki, a połączenie Okrzei z Częstochowską (US) zapewnia jeszcze 53 i 106. :] Nie wiem tylko jak stan wiaduktu/mostu, który rozpoczyna się przy Zagnańskiej, a kończy przed Jagiellońską...

tomekgopon22

Post autor: tomekgopon22 » 6 listopada 2010, o 10:19

rozumiem,ale nic nie stoi na przeszkodzie połączenie całodzienne w dni robocze,w soboty rozkłąd obecny z dni robocze,a niedzielny co póltorej godziny między 9 a 16,jest to ważne połączenie:cmentarz,sklepy,giełda,zakład karny,więc można by sie pokusić o takowe połączenie,a 11ka jest niepotrzebna,połączyc ją w dni robocze i soboty z 23ką,a w niedziele bez wjazdu na miejski targ,proponuję:slichowice-os podkarczówka-karczówkowska-mielczarskiego-piekoszowska-jagiellońska-(plac targowy)-(kolberga)-1maja-pawia-łódzka-zagnańska-piaski pętla
a 4ka ze wględu na duże zainteresowanie 4ką,puścić koło exbudu,Jaworskiego-warszawską-jesionową,w obie strony tak,albo jesionowa-orkana-klonowa-Jaworskiego-exbud-tesco w obie strony

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 6 listopada 2010, o 14:37

kacper pisze:Dzisiaj 20 miała być na przystanku Al. Solidarności/Domaszowska o 18.11. Przyszedłem na przystanek 18.05, czyli teoretycznie 6 minut przed czasem. Nie było francy! Wsiadłem w 4, potem od Źródłowej przeszedłem na Sandomierską - ani śladu 20-tki, a na pewno mnie nie minęła, widziałbym. Czekałem aż do 18.38, ze względu na bolącą kostkę nie mogę łazić daleko na piechtę. Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego tej &@!$#%$%# 20-tki nie było? Wypadła z kursu?
Pytasz się gdzie była? Pewnie stała gdzieś w korku na trasie. To nie wiesz, że prawie codziennie 20 w szczycie wcale nie trzyma sie rozkładu??
Wczoraj autobusy na samej 4 miały po 50-60 min opóżnienia!!

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 6 listopada 2010, o 14:51

Obrazek

Co jak co, ale taki widok jednak powoduje pewną radość, że kierowcy nauczyli się nowej funkcji w sterowniku i potrafią wyświetlać informację o zmianie trasy. Ostatnio widziałem to również w Ikarusie, więc wszystko się da, tylko trzeba chęci. Ten widok na wyświetlaczu robi się w Kielcach coraz bardziej powszechny i wyparł już chyba na dobrze te tymczasowe kartki A3. BRAWO!
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 listopada 2010, o 14:56

Przy stałych zmianach ZTM powinien wgrac na stale kierunek + komunikat, bo sa kierowcy, ktorzy nadal nie pojmuja funkcji 'Zmiana trasy'.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 7 listopada 2010, o 12:22

Wracając do linii 23. Podczas objazdu linia ta zyskała wielu pasażerów, ponieważ była rano i po południu alternatywą dla 2, 5, 21, 38. Na podstawowej trasie (przez 1 Maja) jeździłem mniej więcej raz w tygodniu i maksymalną ilością pasażerów o godzinie 8. było 5 osób. Natomiast na trasie objazdu (tj. Paderewskiego, Żytnia, Grunwaldzka) podczas kursu w kierunku Ślichowic po godzinie 8. zdarzało się nawet, że w Jelczu wszystkie miejsca siedzące były zajęte i ok. 15 osób jeszcze stało. To według mnie trasa objazdowa była bardziej opłacalna dla ZTMu i MPK niż oryginalna.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 7 listopada 2010, o 15:26

Na wiosnę znowu będą musieli puścić 23 przez (...) - Jagiellońską - Grunwaldzką - Żytnią - Paderewskiego - (...) ze względu na przebudowę węzła Żelazna, bo przecież mają stawiać nowy most. Opłaca się ZTMowi na zimę tylko zmieniać trasę...

Patol pisze:
kacper pisze:Dzisiaj 20 miała być na przystanku Al. Solidarności/Domaszowska o 18.11. Przyszedłem na przystanek 18.05, czyli teoretycznie 6 minut przed czasem. Nie było francy! Wsiadłem w 4, potem od Źródłowej przeszedłem na Sandomierską - ani śladu 20-tki, a na pewno mnie nie minęła, widziałbym. Czekałem aż do 18.38, ze względu na bolącą kostkę nie mogę łazić daleko na piechtę. Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego tej &@!$#%$%# 20-tki nie było? Wypadła z kursu?
Pytasz się gdzie była? Pewnie stała gdzieś w korku na trasie. To nie wiesz, że prawie codziennie 20 w szczycie wcale nie trzyma sie rozkładu??
Wczoraj autobusy na samej 4 miały po 50-60 min opóżnienia!!
Przyznaję, w czwartek, w pierwszy dzień od zamknięcia Świętokrzyskiej jechałem 20 z Czarnowską i wpakowałem się już w korek na Okrzei, tuż za pierwszym przystankiem, 10 minut i udało się dojechać do skrzyżowania Zagnańska/Jesionowa, odcinek na Jesionowej, nawet płynnie się przejechało, ale przejazd przez Toporowskiego i Pocieszka to istny dramat, nawet nie wiem ile trwał przejazd przez ten odcinek, co najmniej z 30 minut! Ale nie było by takich korków gdyby ludzie trochę zmądrzeli i samochód zamienili na autobus albo rower. Wtedy nikt by się nie denerwował, wszyscy by byli na czas w szkole/pracy.

emilus08

Post autor: emilus08 » 7 listopada 2010, o 16:05

Ziarek pisze:Opłaca się ZTMowi na zimę tylko zmieniać trasę...
Odniosę się to tych słów i ponownie odniosę się do Krakowa.

Skoro w grodzie Kraka opłaca się zmieniać rozkłady i wieszać rozkłady linii jeżdżących na trasach objazdowych przez jeden weekend, to dlaczego naszemu ZTMowi nie miałoby się opłacać powiesić nowych rozkładów i zmienić trasy na kilka miesięcy.

Co prawda pamiętam linię krakowską kursującą na zmienionej trasie przez co najmniej dwa lata, co jest paranoją w drugą stronę, ale uważam że nie ma sytuacji, kiedy to powieszenie rozkładów i zmiana trasy się nie opłaca, jeśli tylko jest to uzasadnione jakimiś przesłankami.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 7 listopada 2010, o 18:10

A dla mnie sie nie opłaca, bo przywrócenie linii 23 na starą trasę, bo to nie ma żadnego uzasadnienia, bo to że przed remontem mostu Herbskiego jeździł 1 Maja to nie jest uzasadnienie, bo gdy jeździła Grunwaldzką to 23 zyskała wielu pasażerów, teraz znowu "zbiednieje" ta linia.

emilus08

Post autor: emilus08 » 7 listopada 2010, o 18:16

Moja wypowiedź odnosiła się jedynie ogólnie do sensowności zmieniania tras na krótki okres, nie zaś stricte do linii 23, które osobiście nie znam.

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 7 listopada 2010, o 19:00

Ziarek pisze:Na wiosnę znowu będą musieli puścić 23 przez (...) - Jagiellońską - Grunwaldzką - Żytnią - Paderewskiego - (...) ze względu na przebudowę węzła Żelazna, bo przecież mają stawiać nowy most. Opłaca się ZTMowi na zimę tylko zmieniać trasę...
Przecież od soboty 23 jeździ przez nowy most Herbski więc nie będą nic zmieniać na wiosne.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 8 listopada 2010, o 21:43

A dobra, pomyliło mi się, myślałem, że będzie jeździć (...) - 1 Maja - Okrzei - (...)

ODPOWIEDZ