Zamiast tramwaju

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 8 marca 2011, o 08:32

Moim zdaniem tramwaje w CK na pewno by się sprawdziły w ścisłym centrum gdzie autobusy nie dojeżdżają, wiele starszych, schorowanych osób nie może poruszać się tak jak prężny dwudziestolatek. Tramwaje rozładowałyby trochę autobusy gdzie obecnie jest duży ścisk no i na pewno podniosłyby standard naszego miasta.
Radzę prezydencji nad tym się zastanowić.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 marca 2011, o 13:41

A ja myślę, że nowa sieć linii autobusowych załatwiłaby sprawę i żaden tramwaj nie byłby potrzebny (przynajmniej na chwilę obecną). Z tyloma autobusami można by w Kielcach zrobić jedną z lepszych komunikacji miejskich w Polsce. Gdyby się chciało.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

emilus08

Post autor: emilus08 » 8 marca 2011, o 15:04

Po co tramwaj. Wystarczyło by z głową ułożyć sieć połączeń autobusowych i zapewnić im drożne buspasy. Pozwolę sobie tutaj wyciągnąć przykład przystanku, gdzie krew mnie zawsze zalewa, mianowicie Grunwaldzka/Mielczarskiego. Przez przystanek ten przebiega uwaga: 36 linii autobusowych. Sądzę, że nawet osoby regularnie korzystające z tego przystanku nie są wstanie przytoczyć wszystkich tras autobusowych. Ja korzystając z niego doraźnie za każdym razem jestem zmuszony przejrzeć trasy wszystkich autobusów odjeżdżających z tego przystanku, wylosować te, które jadą tam gdzie potrzebuję się dostać (zazwyczaj co najmniej kilka) i dopiero sprawdzić godzinę odjazdu. Zazwyczaj proces ten zajmuje mi przynajmniej z 5 minut. Czy nie sądzicie że sytuacja taka jest czymś pomiędzy paranoją, a parodią.

Tymczasem w Krakowie, gdzie obszar działania komunikacji jest o wiele większy, natomiast linii (zarówno tramwajowych jak i autobusowych) jest tylko trochę ponad dwa razy więcej (w Kielcach około 70, w Krakowie około 170) i chyba według każdego kto korzysta z obu komunikacji cały system działa o niebo lepiej ZIKiT jest w stanie poświęcić rok czasu na całkowitą przebudowę siatki połączeń tylko po to, aby dostosować ją do potrzeb rozrastającego się miasta i jego mieszkańców.

Może podobne działania przydałyby się i w naszym mieście??

tomekgopon22

Post autor: tomekgopon22 » 8 marca 2011, o 17:51

Coś w tym jest,ale jest na to sposób.Ja znam trasy wszystkich linii autobusowych i problem z głowy,zajęło mi to jeden dzień.Pozdrawiam

ODPOWIEDZ