Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 9 lutego 2011, o 11:01

Władysław Wotliński mówi, że pojawią się one na ulicach Kielc w piątek lub w sobotę.
Czyżby już były w Kielcach?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 lutego 2011, o 16:52

Ciekawy jestem czym chciałoby jeździć MPK. Ikarusami chyba raczej nie, bo przewozy prywatne raczej nie będą aż tak popularne jak w ramach ZTM. Idealne byłyby tu Jelcze #801-804. Poza tym to MPK jak zwykle budzi się z ręką w nocniku. Ja miałem już dawno pomysł na komercyjne linie obsługiwane dwudrzwiowymi MANami, a także sprzedanym #800, ale to już musztarda po obiedzie.

Jestem przeciwny temu, aby gminy dokładały się do tego interesu. Jeśli chcą dać więcej pieniędzy, to niech płacą ZTM, aby mieszkańcy mogli na jednym bilecie jeździć po całych Kielcach oraz aby nie zrobił się bałagan taki jak w Radomiu, gdzie przewozy podmiejskie nie podlegają miejskiemu biletowi.

Jestem natomiast za tym, aby MPK jeździło komercyjnie na dłuższych trasach, np do Starachowic, Skarżyska, Jędrzejowa itd, tylko że do tego aktualnie wycofywany tabor raczej się nie nadaje 8)

A wracając bzdurnego artykułu z Echa. W tytule, że będą podwyżki, a ostatni akapit, że nie będzie. Poziom dziennikarstwa jest żenujący, kobieta mogłaby się zająć prawdziwymi problemami kieleckiej komunikacji. Co mają wspólnego ceny paliw z cenami biletów, skoro stawka za wozokm jest waloryzowana o wskaźnik inflacji? Jeśli będą podwyżki to tylko z winy urzędników którzy nie potrafią wykorzystać potencjału unijnych autobusów, tworząc bezsensowne linie, z których nikt nie korzysta. Na dodatek bezsensowne kursy zjazdowe, dublujące się z innymi i stojące unijne autobusy na zajezdni, zamiast na trasie. Byłoby o czym pisać, można byłoby zrobić niezłą aferę, ale do tego trzeba odrobinę pomyśleć a nie pisać głupoty dla ciemnego ludu.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

tomekgopon22

autobusy,wersja komercyjna mpk

Post autor: tomekgopon22 » 9 lutego 2011, o 17:38

Też zgadzam się aby MPK jezdziło na trasach dłuższych np do Skarżyska czy Mniowa.Ale lepszym taborem i np w ramach przejęcia PKS Kielce.Co do połączeń na krótszych trasach a więc 9gmin ościennych plus ewentualnie Strawczyn:Dziś dowiedziałem się w rozmowie z kierownictwem ZTM,że wiedzą o takiej sytuacji,niestety nie mogą poradzić aby to były normalne kursy podmiejskie w ramach ZTM Kielce,gminy proszą,a oni niestety zastawiają się umową na konkretną liczbę wozokilometrów,którą niestety przekroczyli prawie i nawet jeśli gminy dopłacą im 200procent,to musieliby nową umowę podpisywać na nową liczbę wozokilometrów i nowy przetarg,a to dla paru nowych linii,kursów czy połączeń nie opłaca się zwyczajnie.Takie są fakty,że już nawet pieniądze ich nie przekonywują do działania na rzecz pasażerów

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 9 lutego 2011, o 18:59

Maz #906 - przewijana trasa na wyświetlaczach oraz informacja o nastepnych przystankach co ważne przewijane przystanki i z duzym wyprzedzeniem pokazywane. O wiele lepiej zrobione niż w autobusach ZTM.

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 9 lutego 2011, o 19:02

I kolejny dowód na to, że jak się chce to się potrafi. Gdyby MPK się przyłożyło to byłoby świetnie.

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 10 lutego 2011, o 18:27

#668 dzisiaj po 17 holowany na sztywno przez Ikarusa technicznego widziany na Czarnowskiej przy rondzie, być może to coś z hamulcami bo jak próbowali ruszyć to musiał ze zrywa go szarpnąć bo inaczej nie dawał rady.

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 10 lutego 2011, o 21:51

#207 pojechał dziś w ostatnią drogę na złom.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 11 lutego 2011, o 18:56

Merce jadą do Kielc, kolega właśnie je minął w Radomiu.
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 11 lutego 2011, o 20:58

Nowe miejskie autobusy dotrą dziś do Kielc
Wszystko wskazuje na to, że dziś późnym popołudniem do Kielc przyjadą nowe autobusy, które kupiło Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji. Członek zarządu spółki Władysław Wotliński informuje, że kierowcy, którzy pojechali po nowe pojazdy przeszli dziś szkolenie z ich obsługi.
Na razie nie wiadomo na pewno, kiedy Mercedesy pojawią się na ulicach miasta. Władysław Wotliński podkreśla, że zarządowi zależy, aby był to poniedziałek, ale nie wiadomo, czy ten plan się uda. W nowych pojazdach trzeba zamontować kasowniki. Dzięki czterem nowym autobusom uda się znacznie odmłodzić wiek taboru. Od początku roku spółka płaci 1 tysiąc złotych kary dziennie, za niedostosowanie wieku taboru do warunków umowy.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Nowe-m ... 8f8b6.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 11 lutego 2011, o 21:10

Nie poznym popoludniem a wieczorem ;)

Rejestracje WWL (WWL 08499, WWL 08500,...).
Klima nie jest urkryta jak ktoś pisał, jest zamontowana jak w Solarisach MPK.
Oprócz małych otwieranych szyb, nie ma pojedynczych foteli, a miejsce na wózek jest malutkie. No cóż, może mają jeździć poza godzinami szczytu albo na trasach turystycznych ;)
Granatowe obica foteli.
Żółte rurki.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2011, o 21:44 przez AR, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

tomekgopon22

Post autor: tomekgopon22 » 11 lutego 2011, o 21:18

a jakie one są co do długości?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 11 lutego 2011, o 21:20

12 m

tomekgopon22

Post autor: tomekgopon22 » 11 lutego 2011, o 21:22

to wycofują 12ikarusów,4 12ki wprowadzają,no to czeka nas tragedia,nie dadzą raddy pomieścić

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 11 lutego 2011, o 21:29

Ja nie wiem ile Ikarusów mają wycofać.
Jeśli była taka informacja podana to ją przeoczyłem.
Na pewno 5 szt. wg mnie zostanie wycofane.

tomekgopon22

Post autor: tomekgopon22 » 11 lutego 2011, o 21:30

Midi mieli wycofać,a jednak jezdzi na 8ce bis od poniedziałku,a obecnie na 6ce,coraz gorzej w kielcach

ODPOWIEDZ