Ceny biletów w Kielcach + Kielecka Karta Miejska

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 31 maja 2013, o 13:39

Karta zarejestrowana ma kilka zalet:
1. Minimalna kwota pierwszego doładowania to 10 złotych zamiast 50 zł w przypadku karty na okaziciela.
2. W przypadku ulgi nie trzeba naciskać przycisku przed przybliżeniem karty
3. Można ją zablokować przez podanie swoich danych (numeru karty raczej nikt nie będzie pamiętał); z kartą na okaziciela może być problem
3. Po zgubieniu/kradzieży karty, środki przechodzą na duplikat; nie ma takiej możliwości w przypadku karty na okaziciela

Jeszcze co do tego zgubienia/kradzieży karty jest jedna ciekawa rzecz. Karta zostanie zablokowana dopiero "następnego dnia roboczego do godziny 9:00". Do tego czasu ZTM nie odpowiada za straty. Jeśli więc komuś taką kartę ktoś ukradnie w sobotę rano, a jest na okaziciela, trochę tych środków z karty ubędzie do poniedziałku.

Zastanawiam się jeszcze nad tym dokasowaniem dla współpasażerów. Kasujemy za siebie, wciskamy N albo U, kasujemy za współpasażera. Przy wyjściu z autobusu przybliżamy kartę raz czy dwa razy?

immortal

Post autor: immortal » 1 czerwca 2013, o 17:26

Próbował ktoś z Was dzisiaj kasować bilet z elektronicznej portmonetki? Bo w ósemce (nr boczny 371) niestety wyświetlało, że nie obsługuje tego... dobrze, że miałam drobne na bilet. Kierowca raczej nie wiedział o czym do niego mówię i powiedział, że to może nie w jego autobusie miało działać 8) .

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 1 czerwca 2013, o 18:16

No to chyba akurat wina ZTM, wg mnie brak podstaw do nałożenia kary za brak biletu, choć pewnie regulamin jak zawsze jest na niekorzyść pasażera.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

immortal

Post autor: immortal » 1 czerwca 2013, o 18:25

Podejrzewam, że powiedzieliby, że automat z papierowymi działał więc o co mi chodzi. Gorzej jeśli system będzie tak działał w cały świat. Wsiadam do autobusu z kartą naładowaną na 50zł i okazuje się, że nie mam jak zapłacić za przejazd a kierowca w ogóle nie ogarnia o co chodzi i w czym problem.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 2 czerwca 2013, o 18:53

Ja we wtorek odbieram, więc pewnie od środy będę testować. Jeśli będzie działać. Ale i tak z tej taryfy wynika, że jak chcesz jeździć cały dzień, to kup sobie papierowy 24h a jak chcesz jechać przez godzinę różnymi autobusami i przesiadać się później niż po 15 minutach, to kup 1h. No chyba, że system potrafi to zliczyć odpowiednio, żebyśmy nie byli stratni, a w to wątpię.

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 2 czerwca 2013, o 18:58

B@rteK pisze:choć pewnie regulamin jak zawsze jest na niekorzyść pasażera.
Oczywiście. O ile dobrze pamiętam to według regulaminu w razie niemożności skasowania karty pasażer musi kupić bilet papierowy.
B@rteK pisze:Ja we wtorek odbieram, więc pewnie od środy będę testować.
Termin masz na wtorek? Jeśli tak, na twoim miejscu próbowałbym odebrać już w poniedziałek. W przypadku mojej karty od dnia złożenia wniosku do odebrania nie minął nawet tydzień.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 2 czerwca 2013, o 20:32

Mnie nie udało się "skasować" kartą. Zgłosiłem kierowcy problem, on zgłosił go dalej. ZTM jak zwykle potrafi dać ciała...

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 2 czerwca 2013, o 21:39

Też się właśnie dowiedziałem, że znajomy nie mógł skasować karty z e-portmonetką. Komunikat "nieobsługiwana elektroniczna portmonetka".

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 2 czerwca 2013, o 23:42

Może to kwestia tego, że trzeba chyba jakoś jeszcze aktywować tą kartę?

immortal

Post autor: immortal » 3 czerwca 2013, o 10:14

Nie trzeba nic aktywować. Ja z mojej karty korzystam już trzy miesiące, bo miałam bilet sieciowy. To powinno działać, tym bardziej że karty wykrywa, bo wyświetla, że nie obsługuje. Po prostu ktoś odpowiedzialny za wdrożenia powinien za to nie dostać premii.

W sprawie ulgi przesiadkowej wysłałam maila w środę i odpowiedzi jeszcze nie doczekałam ale pojawiło się info za stronie ztm:
Ulga przesiadkowa dotyczy tylko jednej przesiadki w ciągu 15 minut.
Ostatnio zmieniony 3 czerwca 2013, o 16:15 przez immortal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 3 czerwca 2013, o 11:51

Dokładnie, w regulaminie nic nie ma o żadnej aktywacji karty. Po prostu ktoś nawalił. Ktoś z ZTM jednak odpisał na ten temat:
Bardzo przepraszamy za problemy z użyciem elektronicznej portmonetki w niektórych autobusach, wynikało to z błędów w transmisji danych do systemów informatycznych autobusów. Wszystkie nieprawidłowości zostały już usunięte.
System testowali już jakiś czas i już przy uruchomieniu e-portmonetki pojawiają się takie kwiatki?

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 3 czerwca 2013, o 13:49

Jest też taka opcja:
Doładować kartę będzie można w punkcie sprzedaży biletów, automatach stacjonarnych i przez internet.

- Jeśli korzystamy z tej ostatniej opcji, trzeba pamiętać, by przenieść środki na kartę. Aby to zrobić, przy pierwszej podróży dwa razy wciskamy przycisk "S" i wkładamy kartę do kieszeni znajdującej się z boku czytnika. Potem musimy zarejestrować nasz przejazd - wyjaśnia wicedyrektorka ZTM.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,126461 ... dziec.html

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 3 czerwca 2013, o 13:59

Pierwsze doładowanie zawsze jest w punkcie przy odbiorze karty, więc nie ma mowy o nieprzeniesieniu kontraktów. Komunikat "nieobsługiwana elektroniczna portmonetka" mówi sam za siebie.

Zresztą dowiedziałem się od znajomego, że od dzisiaj już wszystko działa. Niemniej jednak niewystartowanie z e-portmonetką wtedy, kiedy było to zapowiadane, jest porażką ze strony ZTM. Oczywiście w sobotę i niedzielę sobie wszyscy z ZTM wypoczywają, więc nikt nie miał się jak zająć awaryjną sytuacją. Zastanawia mnie więc po co było dawać termin w weekend. Tak trudno było się spodziewać problemów?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 czerwca 2013, o 15:53

Mnie dzisiaj portmonetka nie działała w żadnym pojeździe.

immortal

Post autor: immortal » 3 czerwca 2013, o 16:14

Przez internet nie dało się doładować, da się dopiero dzisiaj.
Co więcej, nie dało się kupić biletu okresowego, bo zwracało błąd. Wysyłałam w tej sprawie w środę maila ze screenami...

ODPOWIEDZ