Przystanki

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 20 listopada 2010, o 20:06

Podoba mi się nowa szata graficzna rozkładów, je mogli by też rozpowszechnić, a nie kończyć na mini-dworcach. Ale taka mała uwaga do rozkładu 101, tak jak AR już wcześniej zauważył, że linia ta jako nocna powinna być wyszczególniona czarnym tłem i białymi cyframi, na słupku przystankowym jak i na rozkładzie.

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 20 listopada 2010, o 20:49

Błąd zrobili :D. Według przystanków na zewnątrz, linia 101 odjeżdża ze stanowiska 2. A według tego co wisi na tablicy korkowej, linia ta odjeżdża ze stanowiska 1.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 29 listopada 2010, o 15:55

Pierwszy dzień kiedy jest sporo śniegu, a przystanki zasypane, MZD czy tam Zieleń zaspała...

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 29 listopada 2010, o 16:01

Nowa pętla na Piekoszowskiej już czynna, ale dzisiaj około 14-tej w ogóle nie była odśnieżona. Nie wiem, jak te autobusy dały radę tam wjechać (i wyjechać).

Ziarek

Post autor: Ziarek » 29 listopada 2010, o 16:20

Żadna zatoka w Kielcach nie była odśnieżana dzisiaj. Tak samo jak chodniki wokół wiat.

qbasck

Post autor: qbasck » 29 listopada 2010, o 21:09

Nie zgodzę się - odśnieżali. Widziałem z autobusu przystanek Warszawska koło Łukoila. Ale efektów nie widać bo szybko zasypywało i nawiewało.
Jak przed domem odśnieżałem to po skończeniu w miejscu gdzie zaczynałem trzeba było od nowa odśnieżać.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 30 listopada 2010, o 08:19

tomasz2719 pisze:...wisi na tablicy korkowej (...)
Tablica korkowa.... :roll: Masakra!

Co za bezmózgowie odśnieża przystaki?!
Przystanek Jagiellońska/Grunwaldzka k/Stacji Krwiodawstwa - górka śniegu, po odśnieżeniu chodnika przy wiacie, została ułożona przy krawężniku!
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 2 grudnia 2010, o 22:19

Miniskandal na minidworcu. Przez tablicę

Sytuacja jak z Mrożka. Nowy, oświetlony i ogrzewany minidworzec autobusowy na Ślichowicach stoi pusty, a 20 metrów dalej, na 10-stopniowym mrozie, czekają pasażerowie. Gdyby wiedzieli, że autobus odjedzie ze znacznym opóźnieniem, pewnie skorzystaliby z poczekalni. Niestety, nie wiedzą

Taki widok denerwuje szczególnie w ostatnich dniach, kiedy mróz jest dotkliwy, a z pętli przy ul. Massalskiego na Ślichowicach odjeżdżają setki pasażerów do pracy i szkoły. Praktycznie nikt z nich nie korzysta z ogrzewanego i oświetlonego minidworca autobusowego, chluby oddanej do użytku miesiąc temu przez miasto. - Ten dworzec to jakaś porażka. Jest ogrzewanie, toaleta, a stoi pusty. Dlaczego nie zlikwidowano istniejącego od lat przystanku początkowego, który stoi po drugiej stronie ulicy i nie przeniesiono go na dworzec? Przecież wtedy ludzie stamtąd by wsiadali i nie marzli - mówi mieszkaniec osiedla, który zadzwonił wczoraj do redakcji.

Kierownik Zbigniew Michnicki z ZTM-u, odpowiadający za organizację ruchu, przyznaje, że idea dworca nie do końca wypaliła, ale sytuacja się poprawi. - Przecież nikt nie wychodzi na pętlę autobusową pół godziny czy godzinę przed odjazdem swojego autobusu, tylko 5-10 minut wcześniej. Nie ma co się dziwić, że ludzie nie korzystają z dworca, nawet jak jest zimno - mówi Michnicki. I zaznacza, że minidworzec głównie budowany był dla potrzeb kierowców.

- Ale zimą autobusy mogą się spóźniać nawet pół godziny, może być awaria, co wtedy? - pytamy.

- Rzeczywiście, w takiej sytuacji lepiej, gdyby ludzie czekali na dworcu - przyznaje Michnicki.

Problem w tym, że na razie nikt nie wie, czy autobus startujący z pętli będzie miał opóźnienie i - co najważniejsze - jak długie. Jak już pisaliśmy w "Gazecie", nie sposób zdobyć takie informacje, dzwoniąc na numery telefonów MPK i ZTM-u, a na minidworcu żaden system informacji nie działa. - Planujemy kupić tablice świetlne dla obu minidworców i głównych przystanków. Wtedy komunikat o opóźnieniu się wyświetli i pasażerowie będą mogli przejść na dworzec, żeby na darmo nie czekać na zimnie - tłumaczy Michnicki. Dodaje, że tablice mają się pojawić w kwietniu lub maju.

ZTM wyklucza możliwość zlikwidowania przystanku początkowego, tak aby autobusy startowały z pętli. - Tam jest na to za mało miejsca. Rozpoczyna tam trasę jakieś 15 linii. Autobusy mają wyznaczone miejsca do parkowania, z których ruszają, ale żaden nie może stać pod samym minidworcem na pętli, boby blokował drogę innym - przekonuje Michnicki.

Budowa dwóch minidworców i pętli autobusowych kosztowała miasto 4,3 mln zł. To pierwsza tak poważna inwestycja w miejską infrastrukturę autobusową w Kielcach od lat, realizowana w ramach unijnego projektu "Rozwój systemu komunikacji publicznej w Kieleckim Obszarze Metropolitalnym". Minidworce stanęły przy ul. Massalskiego i Nowaka-Jeziorańskiego. Każdy ma po ok. 120 m kw., w środku są m.in. poczekalnia dla pasażerów, pokój socjalny dla kierowców, toaleta i punkt sprzedaży biletów. Na ich budowę naciskali nie tylko pasażerowie, ale i kierowcy, którzy na pętlach, gdzie mogą odpocząć, nie mieli dotąd nawet podstawowych urządzeń sanitarnych.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... blice.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 2 grudnia 2010, o 22:53

Zbigniew Michnicki pisze: minidworzec głównie budowany był dla potrzeb kierowców.
Mogli to zdanie zaznaczyć przed wyborami i nie oszukiwać ciemnego ludu...jakimiś hucznymi otwarciami itd. Pieniądze wyrzucone w błoto, żeby pracownikom prywatnej firmy budować takie coś, a pasażerów olewać. Na os. Świętokrzyskim za to można wsiadać na stanowisku 1 prosto z poczekalni, a brakuje zadaszenia pozostałych.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 grudnia 2010, o 08:26

Już dawno pisałem, że to pieniądze wyrzucone w błoto...
Większośc z nas lepiej zaprojektowałaby taki dworzec.
No raczej po takiej inwestycji kilka osób powinno zrezygnowac ze stanowisk...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
barteqck

Post autor: barteqck » 3 grudnia 2010, o 10:45

A jak jest na Jeziorańskiego? Nie tak, że autobusy ruszają z dworca? Bo coś mi się zdaje, że tak jest. Dzisiaj może będe w tamtych rejonach to zobaczę. To czemu na Ślichowicach się tak nie da zrobić?

Fajnie jest wywalić ponad 4mln na barak z którego nikt nie korzysta. Bo przecież kierowca z toalety korzysta raz na dzień, a nie co wizytę na pętli. Powinni te pieniądze dać biednym i potrzebującym w takim wypadku lub przeznaczyć na inne cele.

Druga sprawa jeżeli z dworca na Ślichowicach nie mogą korzystać pasażerowie, bo stoi za dużo autobusów na pętli to wystarczy zrobić jedną rzecz - ułożyć rozkład jakzdy tak aby na pętli znajdowała się maksymalna ilość autobusów. Napewno jest tam około 7-10 stanowisk więc problemu nie widzę. Trzeba ruszyć głową a nie siedzieć tylko za biurkiem.
;)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 grudnia 2010, o 11:33

Cytuje projektanta: niedasie sie inaczej!

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 3 grudnia 2010, o 11:39

Może za 4 lata będzie się dało... tylko ludzie muszą się zmienić.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 4 grudnia 2010, o 17:57

Przystanek IX Wieków Kielc UM
Informujemy, że od 4.12.2010 przystanek IX Wieków Kielc UM zostaje przywrócony do swojego pierwotnego położenia, jednocześnie zostaje on przywrócony dla autobusów skręcających w ulicę Warszawską.

Jechałem akurat tamtędy dzisiaj linią 105, i jakoś wcale autobus się tam nie zatrzymał. Ale to chyba dlatego, że ta informacja pojawiła się o godzinie 13:02, a ja tam byłem przed 12-tą.
Ostatnio zmieniony 4 grudnia 2010, o 20:57 przez tomasz2719, łącznie zmieniany 3 razy.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 4 grudnia 2010, o 18:36

Tylko że ok. 14 wiata stała tam gdzie stała dla linii które jadą w stronę wylotu z Kielc na Cedzynę. Po za tym zatoki zasypane śniegiem, więc raczej od 5.12 będzie funkcjonować w praktyce, bo od 4.12 to w teorii.

ODPOWIEDZ