Ale przeciez trakcja nie musiala by przebiegac przez srodek ronda.MeehoweCK pisze: ...Po drugie - Rondo Herlinga-Grudzińskiego będzie rondem TURBINOWYM. Nie wyobrażam sobie na nim torowiska... Estakada? Wątpię
Kielce - Budowa linii tramwajowej
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
Odnośnie żółtej linii, wg mnie przydałoby się odgałęzienie linii na skrzyżowaniu Massalskiego/Szajnowicza Iwanowa w stronę Ślichowic a linia powinna dalej biec prosto wzdłuż Szajnowicza, która ma być przedłużona do granic miasta. Przecież tam dalej też mają budować nowe osiedla a dociągnięcie tam tramwaju wpłynęłoby na wzrost ich atrakcyjności. Póki co jest tam pole, ale wszyscy tutaj znają chyba przykład warszawskich Kabat gdzie parenaście lat temu było szczere pole a teraz prężnie rozwijające się osiedle. Dla kogoś to porównanie może wydać się śmieszne, ja jednak myślę, że analogia jest dosyć spora.MeehoweCK pisze:Ogólnie mapka mi się podoba i przebieg linii też. Mam jednak dwa "ale": Uważam, że linia żółta powinna się kończyć na Ślichowicach. Po drugie - Rondo Herlinga-Grudzińskiego będzie rondem TURBINOWYM. Nie wyobrażam sobie na nim torowiska... Estakada? Wątpię
Jeśli chodzi o rondo, czy to pewne, że będzie turbinowe? Jeśli tak, to szkoda, ja bym tam widział zwykłe skrzyżowanie ze światłami no i rzeczywiście dla tramwaju rzeczywiście powstałby problem, estakada byłaby zbrodnią. Dlatego napisałem też wcześniej, że wypadałoby pomyśleć o tym w kontekście budowy przedłużenia Żelaznej.
Póki co widzę, że nikomu się do tego nie śpieszy, aby powstał tramwaj w Kielcach. No cóż, do wyborów jeszcze daleko.
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Absolutnie pewne, z przeprowadzonych prognoz wynika, że czas oczekiwania na przejazd przez rondo turbinowe będzie dużo mniejszy niż czas opuszczenia skrzyżowania. Więc moim zdaniem dobrze, że tak zdecydowano...andrzej pisze:(...)Jeśli chodzi o rondo, czy to pewne, że będzie turbinowe?(...)MeehoweCK pisze:Ogólnie mapka mi się podoba i przebieg linii też. Mam jednak dwa "ale": Uważam, że linia żółta powinna się kończyć na Ślichowicach. Po drugie - Rondo Herlinga-Grudzińskiego będzie rondem TURBINOWYM. Nie wyobrażam sobie na nim torowiska... Estakada? Wątpię
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- MeehoweCK
- Kontakt:
Przecież linia czerwona na tej mapie biegnie ulicą Warszawskąandriey pisze:Wracając do mapki linia niebieska niezbyt mnie przekonuje, brakuje mi jednak linii biegnącej ul Warszawską (osiedle sady, szydłówek, stok, uroczysko, związkowiec, słoneczne, dąbrowa to kilkadziesiąt tysięcy ludzi)
jeśli mówimy o tej mapce to moim zdaniem linia czerwona biegnie ulicą Zagnańską
http://img521.imageshack.us/img521/6643/kielceme1.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/6643/kielceme1.jpg
- MeehoweCK
- Kontakt:
Mówimy o tej mapie:
http://img215.imageshack.us/img215/3457/tram1he.jpg
Ta o której mówisz Ty, jest moją "artystyczną" wizją i obawiam się, że nigdy nie będzie choć podobna do istniejącego stanu rzeczy. Gdybym jednak miał odpowiadać to uważam, że tramwaj przez Zagnańską i Solidarności wykluczałby linię przez Warszawską
http://img215.imageshack.us/img215/3457/tram1he.jpg
Ta o której mówisz Ty, jest moją "artystyczną" wizją i obawiam się, że nigdy nie będzie choć podobna do istniejącego stanu rzeczy. Gdybym jednak miał odpowiadać to uważam, że tramwaj przez Zagnańską i Solidarności wykluczałby linię przez Warszawską
Skoro zolta linia przebiega przez dworzec czyli pod lub nad, to mysle ze z rondem tez by sobie poradzili.Jezpir pisze:A którędy? Chodniki po obwodzie są za wąskie.ice pisze:Ale przeciez trakcja nie musiala by przebiegac przez srodek ronda.MeehoweCK pisze: ...Po drugie - Rondo Herlinga-Grudzińskiego będzie rondem TURBINOWYM. Nie wyobrażam sobie na nim torowiska... Estakada? Wątpię
Skoro bawimy się w takie "artystyczne wizje", i ja zaprezentuję swoją:

Kolor niebieski to linie to realizacji w pierwszej kolejności można by powiedzieć "na dziś", a zielony to melodia przyszłości, w zależności od rozwoju miejsc, zwłaszcza linia w stronę Bukówki, Podkarczówki czy na Szajnowicza Iwanowa.
EDIT: Setny.

Kolor niebieski to linie to realizacji w pierwszej kolejności można by powiedzieć "na dziś", a zielony to melodia przyszłości, w zależności od rozwoju miejsc, zwłaszcza linia w stronę Bukówki, Podkarczówki czy na Szajnowicza Iwanowa.
EDIT: Setny.
- MeehoweCK
- Kontakt:
Wszystko ładnie i piękne, ale w dalszym ciągu jest to obsługa wyłącznie samych Kielc. Na początek z takiego rozwiązania byłbym bardzo zadowolony, ale moim zdaniem linie powinny być zaprojektowane w taki sposób, aby w przyszłości nie było przeszkód przy ich wydłużaniu. Chodzi nam o stworzenie kwitnącej aglomeracji czy wielkomiejskiego ośrodka na pustyni? Dalej będę się upierał, że Kielce potrzebują metropolitarnego środka komunikacji, który łączyłby miasta satelickie poprzez centrum Kielc. Autobusy nie spełniają takiej roli.
PS: andrzej, gratuluję setnego postu
- Michel2
- Kontakt:
MeehoweCK pisze:Dalej będę się upierał, że Kielce potrzebują metropolitarnego środka komunikacji, który łączyłby miasta satelickie poprzez centrum Kielc. Autobusy nie spełniają takiej roli.
A ja będę powtarzam z uprę przy autobusach pospiesznych. Kursy pospieszny które zatrzymywały by sie powiedzmy w drodze do centrum Kielc na 5 a nie 20 przystankach i poprawa płynności jazdy w mieście dzięki inwestycja drogowym na pewno dały by efekt.
Masz całkowitą rację, że przydałby się dobry środek komunikacji między Kielcami a innymi miastami KOMu. Ale póki co, jeśli miasta nie tworzą zwartego, jednolitego organizmu budowa linii tramwajowej do takich Chęcin czy Piekoszowa byłaby na pewno nieopłacalna. Na chwilę obecną podmiejskie autobusy przyspieszone niewątpliwie mogłyby poprawić sytuację. A linie na mojej mapce w przyszłości bez problemu można by przedłużyć do Piekoszowa, Chęcin czy Morawicy.MeehoweCK pisze:Wszystko ładnie i piękne, ale w dalszym ciągu jest to obsługa wyłącznie samych Kielc. Na początek z takiego rozwiązania byłbym bardzo zadowolony, ale moim zdaniem linie powinny być zaprojektowane w taki sposób, aby w przyszłości nie było przeszkód przy ich wydłużaniu. Chodzi nam o stworzenie kwitnącej aglomeracji czy wielkomiejskiego ośrodka na pustyni? Dalej będę się upierał, że Kielce potrzebują metropolitarnego środka komunikacji, który łączyłby miasta satelickie poprzez centrum Kielc. Autobusy nie spełniają takiej roli.
-
voodoo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Warto poczytać i może przesłać kieleckim urzędnikom
:
Zalety i wady tramwaju w porównaniu z innymi środkami miejskiego transportu publicznego:
Zalety
* Linie tramwajowe mogą przebiegać niezależnie od systemu ulic, co stwarza warunki do płynnej jazdy i w tych warunkach nie stoją w korkach ulicznych.
* Pas ruchu zajmowany przez tramwaj jest węższy od pasa ruchu dla autobusu. Dzięki wózkom skrętnym prowadzenie tramwaju w łuku jest doskonałe, zminimalizowane jest niebezpieczeństwo najechania pojazdów na sąsiednich pasach ruchu lub przechodniów na chodniku.
* Tramwaj jest pojazdem długowiecznym, trwałym, co stwarza mniejszy udział kosztów jego amortyzacji.
* Tramwaj jest w większości warunków tańszy w eksploatacji niż autobus. Mając mniejsze opory toczenia może łatwo wykorzystać jazdę z wybiegu, hamując może zwracać energię do sieci, mniejsze jest zużycie energii w przeliczeniu na pasażera, łączenie wagonów w pociągi ogranicza koszty zatrudnienia.
* Tramwaj praktycznie nie emituje zanieczyszczeń – przez to przyczynia się do poprawy warunków ekologicznych w mieście.
* Tramwaj (łączony w pociągi) ma większą pojemność przewozową od autobusu.
* Tramwaj jest mniej wrażliwy na niekorzystne warunki atmosferyczne (gołoledź, opady) dzięki prowadzeniu po szynach i urządzeniom poprawiającym rozruch i hamowanie (m.in. hamulec szynowy, piasecznica).
* Praca silników elektrycznych jest znacznie cichsza od spalinowych, co daje większy komfort akustyczny wnętrza.
* Silnik elektryczny łatwo znosi przeciążenia, jest prostszy konstrukcyjnie, co sprowadza się do mniejszego udziału czynności konserwacyjno-naprawczych niż w przypadku autobusu.
* Coraz szerzej stosowane w nowych tramwajach silniki prądu przemiennego przyczyniają się do doskonałych parametrów rozruchu, zwłaszcza na suchej nawierzchni toru.
* Tramwaj jest pojazdem bardzo bezpiecznym, dzięki zastosowaniu czuwaka i hamulców bezpieczeństwa dostępnych dla pasażerów
Wady
* Trakcja elektryczna i szynowa wymagają budowy kosztownej infrastruktury, jednak jej efektywność jest znacznie wyższa niż (również kosztowna) budowa wydzielonych pasów dla autobusów.
* Koszt jednostkowy nowego pojazdu jest stosunkowo wysoki, ale amortyzacja przewidziana jest na wielokrotnie dłuższy okres niż w przypadku autobusu.
* W razie zablokowania toru, awarii, wykolejenia lub wypadku z udziałem tramwaju przejściowemu zatrzymaniu ulegają kolejne pociągi na tej samej linii.
* Organizacja objazdu przy pracach torowych/drogowych na słabo rozwiniętych sieciach tramwajowych jest trudna i wymagać może wprowadzenia komunikacji zastępczej autobusami. Wadę tę w pewnym stopniu można wyeliminować wprowadzając do eksploatacji tramwaje dwukierunkowe.
* Budowa i utrzymanie linii tramwajowych ma ekonomiczny sens jedynie tam, gdzie istnieją odpowiednio duże i skupione potoki pasażerskie.
* Przejazdowi tramwajów towarzyszy hałas, który można zminimalizować dzięki starannemu utrzymaniu infrastruktury i technologiom wyciszającym torowiska (elastyczne wkładki pomiędzy torowiskiem a podłożem).
* Szyny rowkowe wbudowane w jezdnię są zagrożeniem dla użytkowników rowerów i motorowerów. Problem ten eliminowany jest za pomocą gumowej wkładki poddającej się naciskowi obrzeża koła, jednak wytrzymującej nacisk koła roweru.
Zalety i wady tramwaju w porównaniu z innymi środkami miejskiego transportu publicznego:
Zalety
* Linie tramwajowe mogą przebiegać niezależnie od systemu ulic, co stwarza warunki do płynnej jazdy i w tych warunkach nie stoją w korkach ulicznych.
* Pas ruchu zajmowany przez tramwaj jest węższy od pasa ruchu dla autobusu. Dzięki wózkom skrętnym prowadzenie tramwaju w łuku jest doskonałe, zminimalizowane jest niebezpieczeństwo najechania pojazdów na sąsiednich pasach ruchu lub przechodniów na chodniku.
* Tramwaj jest pojazdem długowiecznym, trwałym, co stwarza mniejszy udział kosztów jego amortyzacji.
* Tramwaj jest w większości warunków tańszy w eksploatacji niż autobus. Mając mniejsze opory toczenia może łatwo wykorzystać jazdę z wybiegu, hamując może zwracać energię do sieci, mniejsze jest zużycie energii w przeliczeniu na pasażera, łączenie wagonów w pociągi ogranicza koszty zatrudnienia.
* Tramwaj praktycznie nie emituje zanieczyszczeń – przez to przyczynia się do poprawy warunków ekologicznych w mieście.
* Tramwaj (łączony w pociągi) ma większą pojemność przewozową od autobusu.
* Tramwaj jest mniej wrażliwy na niekorzystne warunki atmosferyczne (gołoledź, opady) dzięki prowadzeniu po szynach i urządzeniom poprawiającym rozruch i hamowanie (m.in. hamulec szynowy, piasecznica).
* Praca silników elektrycznych jest znacznie cichsza od spalinowych, co daje większy komfort akustyczny wnętrza.
* Silnik elektryczny łatwo znosi przeciążenia, jest prostszy konstrukcyjnie, co sprowadza się do mniejszego udziału czynności konserwacyjno-naprawczych niż w przypadku autobusu.
* Coraz szerzej stosowane w nowych tramwajach silniki prądu przemiennego przyczyniają się do doskonałych parametrów rozruchu, zwłaszcza na suchej nawierzchni toru.
* Tramwaj jest pojazdem bardzo bezpiecznym, dzięki zastosowaniu czuwaka i hamulców bezpieczeństwa dostępnych dla pasażerów
Wady
* Trakcja elektryczna i szynowa wymagają budowy kosztownej infrastruktury, jednak jej efektywność jest znacznie wyższa niż (również kosztowna) budowa wydzielonych pasów dla autobusów.
* Koszt jednostkowy nowego pojazdu jest stosunkowo wysoki, ale amortyzacja przewidziana jest na wielokrotnie dłuższy okres niż w przypadku autobusu.
* W razie zablokowania toru, awarii, wykolejenia lub wypadku z udziałem tramwaju przejściowemu zatrzymaniu ulegają kolejne pociągi na tej samej linii.
* Organizacja objazdu przy pracach torowych/drogowych na słabo rozwiniętych sieciach tramwajowych jest trudna i wymagać może wprowadzenia komunikacji zastępczej autobusami. Wadę tę w pewnym stopniu można wyeliminować wprowadzając do eksploatacji tramwaje dwukierunkowe.
* Budowa i utrzymanie linii tramwajowych ma ekonomiczny sens jedynie tam, gdzie istnieją odpowiednio duże i skupione potoki pasażerskie.
* Przejazdowi tramwajów towarzyszy hałas, który można zminimalizować dzięki starannemu utrzymaniu infrastruktury i technologiom wyciszającym torowiska (elastyczne wkładki pomiędzy torowiskiem a podłożem).
* Szyny rowkowe wbudowane w jezdnię są zagrożeniem dla użytkowników rowerów i motorowerów. Problem ten eliminowany jest za pomocą gumowej wkładki poddającej się naciskowi obrzeża koła, jednak wytrzymującej nacisk koła roweru.