Stadion piłkarski - ul. Ściegiennego

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Oskar
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Oskar » 16 stycznia 2007, o 21:36

Sirek1 pisze:P.S.
Nie rozumiem to co nowa nawierzchnia dopiero co ułożona jak przed jakimiś mistrzostwami i panom z PZPN nie pasuje :shock: :?:
Pewnie chodziło im o to, że nie jest wyrównana (zwałowana) i pasy ze sobą nie są zrośnięte. Ostatnio byłem na stadionie i z bliska się temu przyglądałem, murawa wyglądała jak jakieś pagórkowate pole. Potrzeba kilkunastu dni i trochę pracy, a będzie cacy.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 16 stycznia 2007, o 21:39

Chodzilo im o to ze jest za świeza czyli jeszcze dobrze nie ukorzeniona.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 16 stycznia 2007, o 21:54

Obrazek
Są wyniki ekspertyz zerwanej pod koniec roku murawy

Są wyniki ekspertyz zerwanej pod koniec roku murawy, w dalszym ciągu nie wiadomo jednak kto pokryje koszty wymiany. Ekspertyzy nie dają jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Przypomnijmy, przeprowadzali je specjaliści z Krakowa, Wrocławia i Warszawy. Mieli oni ustalić jaka była była przyczyna złego stanu murawy sprowadzonej z Holandii. Wtedy też miało się rozstrzygnąć czy koszty poniosą władze miasta czy też wykonawca. Mówi prezydent Kielc Wojciech Lubawski " Narazie jest koszt dzielony na połowę, jest gwarancja, więc, albo koszty zostaną pokryte z gwarancji lub pokryje je miasto" poinformował Wojciech Lubawski Tymczasem na stadionie jest już nowa trawa. Tym razem sprowadzona z Austrii. Czy i ta okaże się pechowa? Przekonamy się już wkrótce.
:arrow: http://www.radiofama.com.pl/?id=news&ac ... ewsid=6028

seba_ck

Post autor: seba_ck » 17 stycznia 2007, o 12:12

To co to za ekspertyzy, skoro nie dają jednoznacznej odpowiedzi?

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 17 stycznia 2007, o 15:20

seba_ck pisze:To co to za ekspertyzy, skoro nie dają jednoznacznej odpowiedzi?
dokladnie to samo mi przyszlo na mysl,robia ekspertyzy z ktorych nic nie wynika :? a ktos za nie placi

seba_ck

Post autor: seba_ck » 17 stycznia 2007, o 15:32

Na ten sam temat. Z Echo dnia:

KIELCE
16 stycznia 2007 - 13:39

Kto zapłaci za murawę?

Są wyniki ekspertyz zerwanej pod koniec roku trawy na kieleckim stadionie piłkarskim.

Wciąż nie wiadomo kto ostatecznie zapłaci za wymianę trawy na stadionie przy ulicy Ściegiennego. Ekspertyzy wykonane przez naukowców nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co było przyczyną fatalnego stanu murawy.

O tym, że pod koniec jesiennej części sezonu nawierzchnia oddanego niecały rok temu najnowocześniejszego stadionu w Polsce nie nadawała się do niczego pisaliśmy już wielokrotnie. Zamiast znanego z telewizyjnych transmisji zielonego trawnika, na kieleckim obiekcie można było zobaczyć błotniste łaty. Władze miasta i generalny wykonawca, Skanska SA nie mogli dojść do porozumienia co do przyczyn takiego stanu rzeczy i wzajemnie zrzucali na siebie odpowiedzialność. Ostatecznie ustalili, że o tym czy winna była zła jakość trawy, czy nieodpowiednie użytkowanie boiska zdecydują ekspertyzy specjalistów z Krakowa, Wrocławia i Warszawy. W ten sposób miało zostać ustalone czy za wymianę trawy zapłacą władze miasta czy wykonawca w ramach gwarancji.

I mimo, że ekspertyzy są już gotowe, wciąż nie wiadomo kto pokryje koszty za wymianę murawy. Wojciech Dębski, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, nie chce w ogóle zdradzić jakie stanowisko przedstawili eksperci. Mówi jedynie, że oficjalne stanowisko zostanie przedstawione dopiero po spotkaniu z przedstawicielami wykonawcy.

Więcej szczegółów zdradza Andrzej Sygut, wiceprezydent Kielc. - Ekspertyzy nie wskazują jednoznacznie co było przyczyną złej jakości murawy. Zresztą wszystkie trzy różnią się od siebie w wielu szczegółach - opowiada.
Jak skończy się więc różnica zdań między władzami miasta, a Skanską? - Będzie to jeszcze przedmiotem negocjacji, ale najprawdopodobniej podzielimy się kosztami - ocenia Andrzej Sygut.

Historia trawy

Trawa na stadionie przy ulicy Ściegiennego od samego początku była pechowa. Jeszcze przed oddaniem obiektu trzeba było na gwałt kłaść nową murawę, bo ta pierwsza zgniła. W sumie kosztowało to około 500 tysięcy złotych. Na początku grudnia okazało się, że sprowadzona specjalnie z Holandii sztuczna trawa też do niczego się nie nadaje. Po jesiennych rozgrywkach bardziej przypomina błotniste grzęzawisko niż zieloną nawierzchnię trawiastą. Na przełomie grudnia i stycznia zerwano starą trawę i ułożono nową. Kosztowało to kolejne pół miliona złotych.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/70116024

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 26 stycznia 2007, o 17:02

"Przygotowania do pierwszego w historii Kielc międzypaństwowego meczu pierwszych reprezentacji piłkarskich ruszyły pełną parą. 28 marca na stadionie przy ulicy Ściegiennego Polska zmierzy się z Armenią w ramach eliminacji do mistrzostw Europy. Na obiekcie rozpoczął się montaż krzesełek tam, gdzie dotychczas ich nie było, czyli w sektorze dla kibiców drużyn przyjezdnych oraz w strefie buforowej."

Obrazek

Obrazek

http://www.korona-kielce.pl/
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 26 stycznia 2007, o 17:29

Myślałem, że na podgrzewanej murawie śnieg się nie utrzymuje zbyt długo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 stycznia 2007, o 18:27

Daniel pisze:Myślałem, że na podgrzewanej murawie śnieg się nie utrzymuje zbyt długo.
A po co ja podgrzewac skoro nikt na niej nie gra?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 27 stycznia 2007, o 02:18

autor pisze:
Daniel pisze:Myślałem, że na podgrzewanej murawie śnieg się nie utrzymuje zbyt długo.
A po co ja podgrzewac skoro nikt na niej nie gra?
A po to żeby się ładnie ukorzeniło, a nie tylko żyło pod śniegiem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 27 stycznia 2007, o 12:40

Ja bym się za bardzo tak na ten mecz nie nastawiał :(

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 27 stycznia 2007, o 19:35

Grzesiek pisze:Ja bym się za bardzo tak na ten mecz nie nastawiał :(
A to czemu? Zapewne chodzi o komisarza w PZPN i sprawę zawieszenia Polski. W tej kwestii odsyłam do dzisiejszego wydania sportowego Gazety Wyborczej.
Komisja Rewizyjna czuwa!

voodoo

Post autor: voodoo » 28 stycznia 2007, o 09:59

Prezydent FIFA dał Polakom czas do 31 marca i wtedy odbędzie się jakieś spotkanie dopiero, chyba że wybiorą nowy zarząd PZPN więc nie ma się co martwić bo mecz w Kielcach i tak się odbędzie

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 28 stycznia 2007, o 15:46

Nie wiedziałem :D Jak tak to fajnie. "Fajnie", a nie "super". "Super" napiszę, kiedy cały obecny zarząd PZPN'u wyleci na zbity pysk a FIFA i UEFA to zaakceptują a nowy zarząd będzie rozsądnie wybrany i będzie robił wszystko, by polska piłka była "normalna"... No i jeśli nasze drużyny nie zostaną zawieszone w międzynarodowych rozgrywkach...

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 30 stycznia 2007, o 16:35

Obrazek

Decyzja w sprawie trawy za tydzień

W przyszłym tygodniu odbędą się ostateczne negocjacje między Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji a Skanską S.A. dotyczące podziału kosztów wymiany trawy na stadionie przy ulicy Ściegiennego.

– Są już gotowe ekspertyzy, które w mojej ocenie rozsądzają, że holenderska murawa nie była najlepszej jakości - informuje Wojciech Lubawski, prezydent Kielc. – W przyszłym tygodniu spotkamy się z przedstawicielami firmy Skanska i przedstawimy im swoją propozycję. Jeśli się na nią nie zgodzą, sprawa trafi do sądu – twierdzi prezydent.

:arrow: http://echodnia.eu/apps/pbcs.dll/articl ... TOKRZYSKIE
Obrazek

ODPOWIEDZ