Kolporter Siedziba - ul. Zagnańska 61

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 29 grudnia 2006, o 11:17

Na tym zdjeciu wyglada to nawet nienajgorzej, jednak efekt koncowy nie bedzie powalajacy.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 29 grudnia 2006, o 11:45

ice pisze:Na tym zdjeciu wyglada to nawet nienajgorzej, jednak efekt koncowy nie bedzie powalajacy.
tego na razie nie wiemy jaki bedzie efekt koncowy,poczekajmy :wink:

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 29 grudnia 2006, o 12:52

Jechałem dziś tamtędy, co przykuło moją uwagę to własnie dawny budyneczek Poligrafi. IMHO póki co, wygląda to bardzo fajnie. Zobaczymy jaki będzie kończowy efekt, ale wierzę w to, że będzie się podobał :)
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

reed

Post autor: reed » 29 grudnia 2006, o 23:56

Ten budynek musi dobrze wyglądać. Nie ma innego wyjścia. Napisałbym że odpoczątku byłem spokojny o efekt końcowy, ale wiem jak to zabrzmi :). Nie znam osobiści pana Klickiego, ale z tego co można zauważyć jest to człowiek z klasą i wszystko co robi musi być z klasą.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 30 grudnia 2006, o 00:19

tylko że to nie on buduje, ale firma budowlana :lol: :wink:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 30 grudnia 2006, o 11:08

MeehoweCK pisze:tylko że to nie on buduje, ale firma budowlana :lol: :wink:
no ale chyba jakis glos w sparwie wygladu wiezowca mial :wink:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 grudnia 2006, o 12:06

reed pisze:Ten budynek musi dobrze wyglądać. Nie ma innego wyjścia. Napisałbym że odpoczątku byłem spokojny o efekt końcowy, ale wiem jak to zabrzmi :). Nie znam osobiści pana Klickiego, ale z tego co można zauważyć jest to człowiek z klasą i wszystko co robi musi być z klasą.
Wg mnie to on musiał zatwierdzić wygląd wieżowca.
Jeśli tak było to wg mnie nie ma on poczucia estetyki, dobrego gustu, wyobraźni i wygląda to tak jakby w ogóle nie orientował się w światowych trendach.
Przecież na pewno ogląda TV i dużo podróżuje po świecie.
Chyba, że wyjątkowym sentymentem darzy lata 70-te i 80-te i dla niego to taka podróż w czasie. ;)
Wiadomo, wehikułów czasu nie ma jeszcze w sprzedaży ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 30 grudnia 2006, o 15:57

Ja jak bym miał taką kasę to bym postawił taki obiekt, przy którym turyści robiliby sobie zdjęcia ;-) O panu Sołowowie już nie wspomnę, bo choć Office Park szykuje się sympatycznie to dla tak bogatych firm można by postawić coś dużo wyższego, albo jeden dwudziesto-paro piętrowiec (w końcu i tak będą połączone od dołu) 8)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 30 grudnia 2006, o 18:57

AR pisze:Wg mnie to on musiał zatwierdzić wygląd wieżowca.
Jeśli tak było to wg mnie nie ma on poczucia estetyki, dobrego gustu, wyobraźni i wygląda to tak jakby w ogóle nie orientował się w światowych trendach.
Przecież na pewno ogląda TV i dużo podróżuje po świecie.
Chyba, że wyjątkowym sentymentem darzy lata 70-te i 80-te i dla niego to taka podróż w czasie. ;)
Wiadomo, wehikułów czasu nie ma jeszcze w sprzedaży ;)
Wieżowiec nie jest zły, choć rzeczywiście nie jest to nic nowatorskiego. A co do p. Klickiego - to patrząc nie tyle na wieżowiec, ale na remont elewacji poprzedniej siedziby na Strycharskiej (gdzie wiem, że on sam decydował o kolorze itd) można bez obawy stwierdzić, że zbyt wielkiego poczucia estetyki i dobrego gustu to on niestety nie ma :)

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 30 grudnia 2006, o 21:02

RZ pisze: A co do p. Klickiego - to patrząc nie tyle na wieżowiec, ale na remont elewacji poprzedniej siedziby na Strycharskiej (gdzie wiem, że on sam decydował o kolorze itd) można bez obawy stwierdzić, że zbyt wielkiego poczucia estetyki i dobrego gustu to on niestety nie ma :)
Ja obserwująć poczynania p. Kilickiego, zauważam u niego konsekwencję w jednym - robić coś bez zbytniego rozgłosu i zwracania uwagi. To samo tyczy się elewacji, porządna, odnowiona ale nie rzucająca się w oczy. Obecny wierzowiec będzie się rzucał w oczy, ale nie będzie obiektem zainteresowań i kontrowersji. Ot biurowiec. Może ma to swój jakiś sens, widząc po rozwoju firmy :wink:
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

lekomin

Post autor: lekomin » 30 grudnia 2006, o 21:34

Co do gustów, to nie można dyskutować. Mnie się ogólnie podoba... Co do technologii, to mogę mówić tylko o pokrewnej mi dziedzinie.. Okna są tam aluminiowe, w systemie khmm.. tanim. Ale w sumie to bardzo proste elementy, i nie było potrzeby stosowania czegoś droższego. Zastanawiało was kiedyś, dlaczego na tym budynku, okna montuje się w ramy obwiedniowe stalowe ? :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 grudnia 2006, o 22:05

lekomin pisze:Zastanawiało was kiedyś, dlaczego na tym budynku, okna montuje się w ramy obwiedniowe stalowe ? :D
Wiem że budynek jest na planie elipsy i ma elewację w kolorze złotym
ale ten szczegół dot. ram obwiedniowych stalowych mi umknął ;)

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 30 grudnia 2006, o 22:37

lekomin pisze:Zastanawiało was kiedyś, dlaczego na tym budynku, okna montuje się w ramy obwiedniowe stalowe ? :D
Możesz to objaśnić, bo bardzo ciekawe rzeczy mówisz tylko, że tutaj nie wszyscy są ekspertami od okien :).
Komisja Rewizyjna czuwa!

lekomin

Post autor: lekomin » 30 grudnia 2006, o 23:08

Powiedzmy tak: biurowiec Kolpoltera, jak każda budowa, ma określony budżet. Nie mam pojęcia jaka jest jego wysokość, ale względną wysokość można wnioskować na podstawie użytych technologii, materiałów itpitd. Kolpolter jest potężną i szybko rozwijającą się firmą, i to pewnie nie będzie ich ostatni biurowiec. Miejmy nadzieje, że następny jaki zbudują, będzie miał trochę nowocześniejszy wygląd.

Tak bardzo obrazowo wam napiszę, że cena 1m kwadratowego w aluminium fasadowym na takim biurowcu byłaby pewnie kilka do kilkunastu razy droższa niż system zastosowany na Kolporterze. Po prostu taka jest różnica w cenie pomiędzy wełną+jakaś okładziną+małe okienka (nawet jeśli okładzina ma kolor złoty), a aluminium+szkło w fasadzie (czyli tym, co "wygląda" nowocześnie i światowo)

A ze stalowymi ramami: jak nie ma żelbetu to trzeba sobie radzić ;)

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 30 grudnia 2006, o 23:10

nie wiem co to jest,ale czy to jest cos zlego ze sa takie ramy:D ?

ODPOWIEDZ