Tereny inwestycyjne, obiekty na sprzedaż

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » 19 marca 2008, o 12:06

Nieruchomość ta już kilkakrotnie oferowana była do sprzedaży i chętnych do kupienia ponoć nie brakuje do momentu wyliczenia kosztów wycinki tych drzew. Moim zdanien to paranoja. Własciciel powinien posadzić we skazanym miejscu określoną ilość odpowiednich sadzonek (2-4 letich) i na tym temat powinien być zakonczony.

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 19 marca 2008, o 12:32

Jak na razie miejsce to znakomicie spełnia rolę plenerowej stacji na wypicie przedmeczowego piwka :D
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 19 marca 2008, o 15:13

cm pisze:
RZ pisze:Chodzi o drewniany, zniszczony dworek w zielonej gęstwinie vis a vis WDK, między przejściem z Jana Pawła II do Prostej a kawiarnią Dworkową i kieleckimi marmurami
RZ...dworek?! :shock: Błagam Cię... Potworna, ochydna sama w sobie, a do tego rozsypująca się chałupina z chaszczami w centrum miasta... :evil: Od lat marzę o tym, żeby ktoś z tym wreszcie zrobił porządek. Takie "magiczne zakątki" mogą mieć swój urok, ale w środku lasu, w górach lub innych dzikich ostępach, a nie 5 min. spacerkiem od rynku miasta wojewódzkiego. Niech to już zniknie! Jeśli ma TO jakąkolwiek wartość architektoniczną (nie będę udawał eksperta, na moje niefachowe oko nie ma żadnej), to niech może wyląduje w Tokarni.
A dworek, dworek... I nie ma co tu utyskiwać. "Chałupiny" są w zupełnie innych miejscach Kielc i są niejednokrotnie murowane.
Mnie ten dom się podoba i to bardzo. Wymaga tylko gruntownego odnowienia, a teren uporządkowania. Bardzo chętnie bym go kupił (gdyby było mnie stać) i wcale nie wycinałbym istniejących tam drzew. Ale niestety... może kiedyś.
Jeżpir

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 19 marca 2008, o 17:35

cm pisze:
RZ pisze:Chodzi o drewniany, zniszczony dworek w zielonej gęstwinie vis a vis WDK, między przejściem z Jana Pawła II do Prostej a kawiarnią Dworkową i kieleckimi marmurami
RZ...dworek?! :shock: Błagam Cię... Potworna, ochydna sama w sobie, a do tego rozsypująca się chałupina z chaszczami w centrum miasta... :evil: Od lat marzę o tym, żeby ktoś z tym wreszcie zrobił porządek. Takie "magiczne zakątki" mogą mieć swój urok, ale w środku lasu, w górach lub innych dzikich ostępach, a nie 5 min. spacerkiem od rynku miasta wojewódzkiego. Niech to już zniknie! Jeśli ma TO jakąkolwiek wartość architektoniczną (nie będę udawał eksperta, na moje niefachowe oko nie ma żadnej), to niech może wyląduje w Tokarni.
Nie chodzi mi o wartość architektoniczną zrujnowanego dworku, ale przede wszystkim o te - jak je ładnie nazwałeś - "chaszcze". Sam jestem zaskoczony, jak wiele osób, których bym o to nie podejrzewał, dostrzega magię tego miejsca :!: Z bólem serca zgadzam się na wycinkę drzew pod niektóre inwestycje,ale wyciąć tę wyspę zieleni to byłaby przesada. Mocna przesada.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 marca 2008, o 09:32

Oj, nie znajdziemy w tej sprawie płaszczyzny porozumienia... Może jestem mało romantyczny :wink: ale ja tu widzę paskudztwo w miejscu, które mogłoby być reprezentacyjne. Jeszcze raz powtórzę: zarośla i chałupy - proszę bardzo, ale nie tu. Poza miastem. Daleko.
Może gdyby budynek wyglądał tak, jak ten na rogu Ściegiennego i Zgody, a ogrodzenie terenu było stylowe, spojrzałbym na to inaczej.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 20 marca 2008, o 13:27

To spójrz na niego oczami wyobraźni :lol:
Jeżpir

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 20 marca 2008, o 16:20

Zgadzam się z cm... Ten dworek wraz z otoczeniem nie pasuje do tej części miasta... Akurat z tym, że blisko rynku sie nie zgodze... Gdyby był bliżej rynku może by bardziej pasował... Gdzieś na Bodzentyńskiej chociażby... Nie pasuje przy ruchliwym skrzyżowaniu, w sąsiedztwie biurowców na wesołej i bloków przy krakowskiej... Jestem za przeniesieniem do skansenu, z odtworzeniem historycznych wnętrz... O ile faktycznie ta wartość historyczna jest duża. Powinno w tym miejscu powstać coś dużego, ładnego i nowoczesnego, koponującego się z zielenią... Tam się nie będzie z niczym gryzło... Takie jest moje zdanie... Miejsc zielonych i rekreacyjnych jest w tej częsci miasta dużo, więc nie ma co ich dokładać zostawiając dworek z podwórkiem...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 marca 2008, o 16:54

Ależ nie upieram się, że dworek ma tam zostać. Trudno mi sobie zresztą wyobrazić, że ktoś chciałby go ratować...
Nie znam zresztą historii tego miejsca - sam chętnie bym się czegoś o nim dowiedział.

Za to właśnie wizja przedstawiona przez cm-a bardzo by mi odpowiadała: piękna willa ukryta wsród drzew, stylowe ogrodzenie...
Ale przecież wiemy wszyscy, że gdyby działka została potraktowana
"czysto inwestycyjnie" drzewa zastałyby wycięte niemalże w pień. Całe szczęście, że za wycinkę dorodnych drzew płaci się ciężkie pieniądze. To mnie pociesza. Przecież jedno stare drzewo=kilkadziesiąt/kilkaset młodych drzewek.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 21 marca 2008, o 08:53

Tak Was razi ten dworek, a sąsiadujące z nim suwnice już nie? Czy one pasują do zabudowy w tym miejscu?
Jeżpir

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 21 marca 2008, o 09:48

A właśnie a propo suwnic, czemu KKSM nie sprzedał tego terenu? Bo chyba już byli zdecydowani, że sie wynoszą z tej działki. Czy może sprawa wciąż jest aktualna
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 21 marca 2008, o 10:46

Jezpir pisze:Tak Was razi ten dworek, a sąsiadujące z nim suwnice już nie? Czy one pasują do zabudowy w tym miejscu?
Z suwnicami też będzie problem (potencjalnie), bo budynki zakładowe są, jak mi się wydaje, trochę zabytkowe :)

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 21 marca 2008, o 13:59

cm pisze:
Jezpir pisze:Tak Was razi ten dworek, a sąsiadujące z nim suwnice już nie? Czy one pasują do zabudowy w tym miejscu?
Z suwnicami też będzie problem (potencjalnie), bo budynki zakładowe są, jak mi się wydaje, trochę zabytkowe :)
"Trochę" czyli są wpisane do rejestru zabytków czy nie. Nie wpadła mi w oko blacha z informacją (ma charakterystyczny kształt), choć przyznam się szczerze nigdy nie zmusiłem się, żeby przyjrzeć się bliżej budynkom na tej działce czy też murowi, a to głównie z uwagi na ich niesamowite i urzekające wręcz piękno.
Jeżpir

hey

Post autor: hey » 21 marca 2008, o 16:42

vincent pisze:A właśnie a propo suwnic, czemu KKSM nie sprzedał tego terenu? Bo chyba już byli zdecydowani, że sie wynoszą z tej działki. Czy może sprawa wciąż jest aktualna

Rada nadzorcza podjęła decyzję,że nie sprzedadzą...Może w przyszłości...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 22 marca 2008, o 20:15

Jakieś 5-6 lat temu BICK planował na Wspólnej wybudować biurowiec (ukazywały się nawet ogłoszenia w gazetach z wizualizacją).
Jaki jest teraz status tej działki? Czy są wobec niej jakieś plany?

Obrazek

hey

Post autor: hey » 22 marca 2008, o 21:45

Ciekawa jest też działka na rogu Targowej i Przecznicy (obecny mini-parking strzeżony) oraz miejsce na tej drugiej ulicy,które obecnie zajmuje rudera do wyburzenia.Działka była kiedyś na sprzedaż,nie wiem jak jest teraz...

ODPOWIEDZ