GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 8 października 2007, o 07:57

andrzej pisze:Ciekawe w jaki sposób chcieliby pobierać opłaty.
Z tego co wypowiadał się gość w telewizorze, to system miałby być podobny jak w Niemczech dla ciężarówek: satelita lub sieć aktywnych nadajników na ziemi śledzi samochód i zlicza przejechane kilometry. Opłata 20gr/km jest zdecydowanie zbyt wygórowana, ale patrząc na ceny autostrad, to i tak mniej. Dla mnie opłata za korzystanie z A i S powinna być symboliczna (bo ja wiem... 2-5gr/km). Przecież koszt usuwania skutków wypadków i leczenia ich ofiar jest znaczny, a tego nie bierze się pod uwagę ustalając ceny przejazdu autostradami. Choć to dyskusja na raczej inny temat..
Jeżpir

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 8 października 2007, o 08:06

Ale przecież my już za budowę dróg słono płacimy w postaci akcyzy w paliwie.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 8 października 2007, o 08:21

i w podatku
Jeżpir

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 8 października 2007, o 08:43

msz1 pisze:Ale przecież my już za budowę dróg słono płacimy w postaci akcyzy w paliwie.
No w sumie za autostrady też płacimy w ten sam sposób (podwójnie). A czy ze służbą zdrowia jest u nas inaczej? Płacę, płacę, płacę (no niby płaci pracodawca, ale ja mam w angażu płacę brutto :)), a jak chcę wziąć dziecko do dobrego lekarza to i tak idę prywatnie...

Awatar użytkownika
koubah

Post autor: koubah » 8 października 2007, o 12:08

AR pisze:Ring to nie autostrada. To coś jak Planty w Krakowie - ulica, a raczej reprezentacyjny bulwar w centrum miasta zbudowana w XIX w. na miejscu terenów zielonych przylegających do nieistniejących już murów obronnych, zburzonych właśnie po to aby wybudowac ww. ulicę zaprojektowaną wraz z przyległymi budynkami.
Wg mnie Wiedeń nie jest wyjątkowy jeśli chodzi o rozwiązania komunikacyjne.
Niestety polskie rozwiązania odbiegają od tych nawet standardowych jakie widzimy na zachodzie.
Dużo podróżowałem po Wiedniu i rzadko stałem w korkach, a te najczęściej były spowodowane robotami drogowymi.
Poza tym wszędzie można wjechać samochodem. Wcale nie ma (nie tylko w Wiedniu ale we Francji i innych krajach) ograniczen i specjalnych stref wyłączonych z ruchu i jakoś nie ma z tego powodu dramatu. Kamienice stoją jak stały, można zaparkować, nie ma utrudnień w ruchu spowodowanych dużą ilością aut.
A czy napisałem, że autostrada? Jesli chodzi o te mury obronne to tez nie do konca taki jest ze to jest pozostalosc po murach obronnych. Z Krakowem akurat, owszem zgadzam się, po wyburzeniu murów pozostala pprzestrzen ktora zachowali pod pas zieleni, a nie pod droge, wiec taki ring, tylko ze nic sie nie zmienil od 18 wieku. Zreszta to co mamy teraz w Wideniu, Krakowie to pozostalosc po pracach planistycznych prowadzonych w 19tym wieku. Ehhh strasznie duzo tych informacji mozna by zebrac, by porownac rozne uklady poczawszy od regulacji Sykstusa XIII w Rzymie, poprzez Paryz, Londyn, Waszyngoton itd. W kazdym razie, moje zdanie jest takie, zadnych autostrad w Centrum, zadnych eSek w Srodmiesciu. A tranzyt wyprowadzic za obszar zurbanizowany. Pojawily sie tez glosy na tym forum, zeby zbudowac obwodnice, jak najdalej od Kielc, zeby byla mozliwosc rozwoju miasta w granicach. Moim zdaniem, powinno sie mozliwie zageszczac obszar zurbanizowany na obszarze administracyjnym miasta, a potem myslecz o czyms wiecej. Jezeli zaoferujemy jako miasto, lepsze uczelnie, wyzszy poziom mieszkania, zielen juz mamy, ale przydaloby sie troche wysokich technologii i tu przydaloby sie zaciesnic wspolprace z Inkubatorem Technologicznym instytucji typu Izba Przemyslowo-Handlowo itd. i moze nie dosc ze bedziemy atrakcyjni inwestycyjnie, to jeszcze beda punktowce, wiezowce i autostrady i co chcecie, ale najwazniejszy jest potencjal jaki moha Kielce zaoferowac.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 8 października 2007, o 18:06

cm pisze:...a jak chcę wziąć dziecko do dobrego lekarza to i tak idę prywatnie...
Tyle, że w tamtym wypadku jest alternatywa a tu już nie. Chyba, że jest jakaś inna bezpłatna droga np. do Warszawy, niż S7? Opłaty mogły by być, gdyby system dróg w Polsce był "normalny" i alternatywą dla każdej autostrady i drogi ekspresowej była inna bezpłatna droga...

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 8 października 2007, o 20:37

Ja też uważam, że A i S mogłyby być płatne, ale nie w tej cenie. Tak to mamy prawie najdroższe drogi w Europie.
Jeżpir

Tommy

Post autor: Tommy » 8 października 2007, o 21:05

Najdroższe w Europie ?? A czy gdzies na świecie są droższe niż w Europie?? Jak tak dalej pójdzie będemy światowym no. 1 pod względem opłat za drogi...

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 8 października 2007, o 21:43

Tommy pisze:Najdroższe w Europie ?? A czy gdzies na świecie są droższe niż w Europie?? Jak tak dalej pójdzie będemy światowym no. 1 pod względem opłat za drogi...
I co najgorsze to wcale te "opłaty" na jakość się nie przekładają...

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 9 października 2007, o 10:20

:lol: :lol: Jupi
Przeczytałem dzisiaj wypowiedz Pani z ministerstwa, że opłaty są planowane od 2011r dla ciężarówek, a osobowe raczej będą jeździć gratis. Wydaje mi się, że system elektronicznego poboru opłat jest nieopłacalny dla samochodów osobowych, które zdecydowanie mniej kilometrów rocznie robią niż ciężarówki. Chyba o to chodzi. Czytalem też, że ekspresówki w miastach i obwodnice autostradowe miast mają być darmowe - to też dobra informacja. Choć A8 wokół Wrocławia planowana jest jak płatna (sprzeczność t mam)
Jeżpir

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 listopada 2007, o 14:36

autor pisze:Porownanie do skrzyzowania na Trasie Ł jest bardzo trafne i mysle, ze samo skrzyzowanie bedzie wygladac w ten sposob, a ilosc pasow musi byc odpowiednia, takze jednopasmowka nam nie grozi.
Obrazek
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=542590

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 5 listopada 2007, o 15:35

Z ta roznica, ze na przedstawionym obrazku zewnetrzne pasy ida pod gorke, a u nas Swietokrzyska bedzie rowno z poziomem ziemi a pasy ruchu na wprost, w kierunku cedzyny beda zchodzily pod powierzchnie ziemi.
Troche inne uksztaltowanie terenu.

maark

Post autor: maark » 14 listopada 2007, o 21:33

rodzaj ogłoszenia Przetargi, zamówienia
przedmiot zamówienia zamówienia na usługi
Opracowanie materiałów do wniosku o wydanie decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi wylotu wschodniego z Kielc drogi ekspresowej S-74 na odcinku Kielce (od ul. Warszawskiej ) do Cedzyny wraz z uzyskaniem w imieniu inwestora Decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi

tryb zamówienia przetarg nieograniczony
ogłaszający Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Kielcach
miejscowość Kielce
województwo świętokrzyskie
data publikacji ogłoszenia 2007-11-12
termin składania ofert 2007-11-22
numer ogłoszenia 219323/2007
źródło ogłoszenia Biuletyn Zamówień Publicznych

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 22 listopada 2007, o 15:19

Skoro materiały do decyzji będą dopiero w sierpniu 2008r (bo taki jest termin wg specyfikacji przetargowej na ich opracowanie), to projektowanie Świętokrzyskiej i wylotu S74 z Kielc rozpocznie się na początku 2009r. A to z kolei oznacza, że budowa ruszy w 2010r. Czyli jeździć będziemy dopiero w 2012r (jak dobrze pójdzie). I jeszcze jedno S-ka jest projektowana do granicy miasta Kielc, a dalej jest "prowizoryczny" dojazd i wylot na DK74 w Cedzynie. Do specyfikacji jest dołączona w pdf-ach rysunkowa koncepcja programowa, z której co prawda wynika, że ten prowizoryczny dojazd będzie dwujezdniowy po dwa pasy i kończyć się będzie rondem za mostem (! co mnie cieszy) w Cedzynie.
W sumie może i nieźle, ale kiedy? Oto jest pytanie!
Nad Świętokrzyską będzie kładka dla pieszych. Może szkoda, że nie przejście podziemne, bo (jak widać po Żródłowej) kładki się nie przyjmują. Ludzie będą pewnie chodzić do przejścia dla pieszych przy Solidarności. Ale widać, że niezbyt projektanci dobrze przemyśleli fragment ulicy na dojeździe do tunelu w kierunku do Cedzyny. Jak S-ka w porządku - 2 pasy po 3,5m + awaryjny 2,5 + 0,5 krawędzi prawej, to Świętokrzyska tylko jeden pas szer. 5m. Po ok. 50m zatoczka autobusowa i za 150m poszerzenie aż do 3 pasów. Czy nie można było zrobić 2 pasów po 3m? Przecież przy zatoczce będzie kociokwik w szczycie. Będą korki i stłuczki. A jest tam prawie 2 metrowy pas zieleni. Wystarczyłby płotek przy chodniku, który i tak musi być, by zatrzymać tych, którym nie chce się wchodzić po schodach na kładkę, a trawa i krzewy to dla nich żadna przeszkoda (przykład - zlikwidowane przejście na Grunwaldzkiej - a ścieżka między pasami wydeptana).
Poza tym, nie wiem co przeszkadzało w pozostawieniu zjazdu do Tesco. To już za rozpoczęciem ekspresówki, czyli nie na dojeździe, ani na łącznicy. Przecież za zjazdem do tunelu Świętokrzyska nie będzie łącznicą żadnej S-ki. Można by zostawić.
Polecam zapoznanie się z częścią rysunkową tej specyfikacji. Do ściągnięcia ze strony www.gddkia.gov.pl -> oddział Kielce -> zamówienia publiczne do progów unijnych -> usługi -> w toku.
Jeżpir

qbasck

Post autor: qbasck » 22 listopada 2007, o 15:41

ekspresowka od warszawskiej ma byc dlatego zjadzy do Tesco znikaja

ODPOWIEDZ