Tylko gdzie oni tą hale chcieli by widzieć? Najchętniej postawili by na placu Wolności właśnie...pawloz pisze:
Kolejna wojna z przekupkami
(...)
W przyszłym roku mają też zniknąć stragany z placu Wolności. Miasto po raz ostatni przedłużyło umowę ze spółką Wolność. - Mam informacje, że spółka ta wynajęła już projektanta własnej hali - mówi Gruszewski.
(...)
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4193119.html
A wracając do przeznaczenia placu wydaję mi się, że tą sprawę powinniśmy rozgłosić. Jestem przekonany, że ogromna większość kielczan myśli tak jak my! Jako mieszkańcy i wyborcy jednocześnie powinniśmy mieć decydujące zdanie. Tego placu szkoda. Jak Kielce mają być atrakcyjnym miastem dla turystów kiedy funduje się takie mierne atrakcje. Już jest jedno dobre miejsce o dużym potencjale atrakcyjności dla turystów i nie tylko, nie wykorzystane bo jest tam plac zabaw i przedszkole. Mówię tu o wzgórzu przy placu artystów. Kolejne ciekawe miejsce w ścisłym centrum ma „pójść” pod plac zabaw... Nie jestem przeciwnikiem placów zabaw dla dzieci, wręcz przeciwnie ale uważam, że powinny być one na osiedlach. Blisko bloków gdzie ta wspomniana "matka z dzieckiem" może wyjść się pobawić, później pójdzie zrobić obiad i jeszcze wróci bo plac będzie blisko miejsca zamieszkania. Kto będzie jeździł specjalnie na plac Wolności by pobawić się? Już lepiej aby rodzice którzy maja więcej czasu jeździli na stadion ze swoimi dziećmi gdzie jest bezpiecznie, przyjemnie i jest świeższe powietrze za sprawą lasu. Przy okazji wydania decyzji o budowie Galerii IX wieków mówiło się o tym, że ona może zabrać życie z Sienkiewicza (czyli miastu zależy niby na ruchu na Sienkiewicza), tu mamy przykład odwrotny miasto jest za wyludnieniem Sienkiewki. No bo przecież pełny ludzi plac Wolności równa się więcej ludzi w centrum i na Sienkiewicza. Szczególnie wieczorami kiedy to na pewno dzieci nie będzie będą pustki... Jak miałby powstać plac zabaw tam to niech od razu zmienią nazwę z placu Wolności na inną bo nie będzie to pasowało na pewno.
Proponuje aby ktoś zebrał wszystkie argumenty przeciw tej propozycji z placem zabaw, które się już pojawiły na forum w jeden list, który to moglibyśmy wysłać do kieleckich polityków i lokalnych mediów. Sprawa powinna być przedyskutowana ze szczególnym uwzględnieniem zdania mieszkańców.