Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

kielcekm

Post autor: kielcekm » 26 listopada 2011, o 12:39

Autor pisze:Istotne jest to, co zostalo napisane wyzej - na liniach komercyjnych mamy zupelnie inne MPK niz na liniach ZTM, mili dynamicznie jezdzacy kierowcy, kultura, no szok, a dla komunalnego kontraktu bydlo do obslugi i "whatever" bedzie jak bedzie, prezydent i tak kary nalozyc nie pozwoli.
Dokładnie!!! Tylko czy monopol by tej kultury nie zmienił na "bydło"? :lol:

seba

Post autor: seba » 26 listopada 2011, o 12:47

Może macie racje może nie , ja jestem strasznie zrażony do firmy ,,Muszkieter" i raz pamiętam czekałem ponad godzinę czasu na 201 , a w tym czasie miałem 4 busy do mojej miejscowości .

MarcinZ

Post autor: MarcinZ » 29 listopada 2011, o 11:31

to nieźle jak czekałeś ponad godzinę na MPK. jeśłi jedzie 40 minut to naprawdę miał niezłe opóźnienie.

poza tym jak sądzicie czy to że MPK Kielce ma uruchamiać kolejne linie komunikacyjne nie wpłynie na to , że gminy będą sie wycofywać z dopłat dla ZTM?

Słyszałem, że np. Masłów nie jest zainteresowany przedłużaniem umowy. Gminy też mają deficyt ( programy unijne wyssały pieniążki) więc po co im dopłacać do ZTM żeby jeżdził MPK skoro MPK jeżdzi za darmo. Bo tak to wygląda z punktu "Kowalskiego " który nie wnika kto dla kogo jeżdzi

seba

Post autor: seba » 29 listopada 2011, o 17:04

chodzi o to ,że autobus był punktualnie ;) ja byłem wcześniej , i wolałem czekać na autobus MPK , niż jechać puszkami złomu które było co 15 minut.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 29 listopada 2011, o 17:08

Nie każdy może sobie na to pozwolić. Niektórzy nie mają tyle czasu, żeby czekać 40 minut na autobus. Zresztą, jeśli chcieliby sobie zarobić na miesięcznych, to jednak powinni zwiększyć częstotliwość, puszczając coś adekwatnego do danej frekwencji lub nawiązując wspólnotę biletową z którymś konkurentem.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

seba

Post autor: seba » 4 grudnia 2011, o 22:55

Sytuacja na przystanku w Chmielniku : osoby uczestniczące
kierowcaMuszkietera i Potencjalny Pasażer ;

Pasażer ---jedzie Pan do Kielc przez Pierzchnice?
Kierowca Muszkietera --Nie
Pasażer - aha to ja nie jadę tym busem
Kierowca Muszkietera -- a to kur....a nie jedź

koniec :D
Jak mi opowiadał to kolega to "ziałem" ze śmiechu :)oni sami siebie wykończą .. :evil:

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 5 grudnia 2011, o 13:51

Mogliby sobie kupić takie SU12LE na te linie komercyjne:
http://www.alga.pl/page/offer/concrete/573
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 11 grudnia 2011, o 14:02

Po nowym roku na 201 dołożą ze trzy może cztery dodatkowe kursy.

seba

Post autor: seba » 11 grudnia 2011, o 22:09

Patol pisze:Po nowym roku na 201 dołożą ze trzy może cztery dodatkowe kursy.
Kozacko :)

seba

ok

Post autor: seba » 16 grudnia 2011, o 16:43

Dziś na Tarnowskiej Muszkieter jak zwykle 2 minuty przed 201 . czyli prawie nic się nie zmieniło a jednak. Podjechał z 4 osobami zatrzymał się ale nikt do niego ni wchodził . Odjechał z 5 metrów dalej i czekał na przyjazd 201 , Gdy podjechała 201 nagle wsiadło tam z 15 osób (na tym jednym przystanku ) do czego zmierzam , może żadne inspekcje nie pomogą ale ludzie zaczynają myśleć . A i mina kierowcy muszkietera w przyciemnianych okularkach widząc tyle osób wchodzącą do 201 a jego olewając bezcenna ;) jednak bojkot muszkietera robi swoje . ps. Tylni wyświetlacz mogli by naprawić , bo od długiego czasu jest zamazany ....

kielcekm

Post autor: kielcekm » 16 grudnia 2011, o 17:30

A jak Muszkieter zrezygnuje z tej trasy, to pasażerowie będą płakać, jak MPK podniesie ceny biletów - tak działa monopol, a MPK ma ciężką sytuację finansową.

seba

Post autor: seba » 16 grudnia 2011, o 18:30

Jak narazie muszkieter obniżył cene biletów żeby była równa z MPK . Przed wjazdem MPK kosztował 6 zł teraz 5 (chodzi o trase Kielce Chmielnik ) Rezygnując z tej trasy moim zdaniem nic się nie stanie , Jeżeli MPK poniesie bilety to pozostaje muszkieter na trasie Kielce -Morawica -Chmielnik gdzie i tak większy jest ruch .

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 3 stycznia 2012, o 23:13

MPK przegrało z busami walkę o Strawczyn

Pierwsza porażka kieleckiego MPK w konkurencji z prywatnymi przewoźnikami. W poniedziałek zawieszono kursowanie autobusów podmiejskiej linii 203 do Strawczyna.
- Decyzja nie była łatwa, ale już na początku zapowiadaliśmy, że po czterech miesiącach zdecydujemy, co dalej. Niestety, linia 203 z uwagi na nieuregulowany rynek przewozów przynosi straty - tłumaczy Elżbieta Śreniawska, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach. Jej zdaniem problemem jest bardzo ostra konkurencja ze strony prywatnych przewoźników. - Trudno konkurować, skoro ich samochody nie zawsze stosują się do rozkładów, a instytucje mające nadzór nad tym rynkiem nie reagują na nieprawidłowości. Może teraz, gdy nas zabraknie, a presja mieszkańców będzie większa, to się zmieni i jeszcze tam wrócimy - mówi szefowa MPK.

Decyzją nie jest zaskoczona Elżbieta Chłodnicka, sekretarz gminy Strawczyn. - Dostaliśmy pismo w tej sprawie. MPK wyjaśnia, że rentowność linii jest zaledwie na poziomie około 40 proc - mówi. Jej zdaniem problemem był przede wszystkim długi czas przejazdu. - Autobus MPK wiozący dzieci do szkoły w Kielcach jedzie nawet 55 minut, bo robi pętlę przez Kostomłoty. A bus krótszą trasę przejedzie w 25-30 minut. Różnica jest więc spora. Poza tym niewiele osób decydowało się na przejazd tylko części trasy na terenie naszej gminy - tłumaczy Chłodnicka. Rzeczywiście, już kilka tygodni temu nawet przedstawiciele MPK narzekali na długie czasy przejazdu. Tłumaczyli to przede wszystkim korkami na rozkopanej ulicy Łódzkiej.
Pasażerowie widzą jednak sprawę inaczej. - Dla mnie, i nie tylko, to bardzo zła wiadomość. Jeździłem tą trasą regularnie, praktycznie w każdy weekend. Autobus MPK jechał do Huciska prawie 45 minut, a bilet kosztował 4,5 zł. W busie przejazd kosztował 5 złotych i trwał ponad 50 minut, bo kierowca objechał wszystkie okoliczne wioski. Komfortu nawet nie porównuję, bo jaki on może być w zapchanym busie, którym ludzie wracali z bazarów, każdy sobie wyobrazi. A w autobusach MPK zawsze był luz - mówi Kuba z Kielc.

Cztery komercyjne linie autobusowe, czyli utrzymujące się tylko z biletów, kieleckie MPK uruchomiło na początku września. Niskopodłogowe MAN-y jeżdżą teraz do Mniowa, Chmielnika i Łącznej. Od początku wiadomo było, że szykuje się potężna konkurencja dla prywatnych przewoźników. Ceny biletów są bowiem porównywalne, a samorządowcy zwracali uwagę, że MPK proponuje lepszy standard.

- Linia do Strawczyna miała najgorsze wyniki. Te do Łącznej i Chmielnika, pomimo również sporej konkurencji radzą sobie dobrze - podsumowuje Śreniawska. Nieco gorsze wyniki ma linia do Mniowa. - Chcemy ją wydłużyć tak, żeby dojeżdżała do Grzymałkowa i też się obroni - zapowiada szefowa MPK.

marcin.sztandera@kielce.agora.pl
żródło :arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... wczyn.html

Cóż wcześniej czy póżniej było to do przewidzenia. Kierowcy obslugujacy te trase zgłaszali szefostwu dwa największe problemy tej linii. Niestety nie chcieli ich słuchac, bo ONI wiedzą lepiej. Czyli wycieczka po Kostomłotach do petli i z powrotem, oraz kończenie trasy w Strawczynie gdzieś na początku miejscowości( nie moje okolice,nie znam terenu), gdzie pozostali przewożnicy jechali dalej. Dlatego ludzie nie za bardzo chcieli 203 jezdzic.
Możliwe, że ten Man będzie wykorzystany do dodatkowych kursów na 201. Rozkład leży w Marszałkowskim i czeka na zatwierdzenie.

seba

Post autor: seba » 3 stycznia 2012, o 23:38

Tylko na lini 201 mają powstać dodatkowe kursy ?

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 4 stycznia 2012, o 21:50

Nad pozostałymi też coś kombinują.

ODPOWIEDZ