m07m10 pisze:Na wietrzni dalej jest jakieś takie bajoro, to chyba to samo? Zdzisław, opowiedz coć o twojej przygodzie w fotografią, bo widzę, że ostro siedziałeś w tym.
Przygoda z fotografią, fajnie było

Najpierw tata kupił nam maluchom Smienę 8, a potem powiększalnik Beta - zabawa była super! Potem bratu trochę się odechciało a ja uzbierałem sobie na Zenita E i później Krokusa. Końcówka lat 70-tych była początkiem kolorowej fotografii dla mnie i większości pstrykaczy. Dokupiłem kolorowy obiektyw do powiększalnika Janpol. Wszystkiego właściwie trzeba było uczyć się samemu. Przy kolorowej fotografii szczególnie ważne było utrzymanie stałej temperatury kąpieli. W Iskrze w ramach fuchy

zrobili mi specjalny termostat, który regulował temperaturę do 1/10 st. C! To wszystko było bardzo ciekawe, ale... życie. Wyjechałem z Kielc na studia, później się ożeniłem, dzieci itd.. . No, trochę fotografii rodzinnej, ale już czasu nie było na rozwijanie hobby. Nie wiadomo kiedy pojawiła się fotografia zautomatyzowana a potem cyfrowa i sprzęt wylądował w piwnicy na długie lata. Nie udało mi się spełnić swojego marzenia o Praktice ani tym bardziej o Pentaconie Six. Teraz można kupić te aparaty na Allegro za parę złotych, obserwuję aukcje

Bardziej jednak z sentymentu.
Powrócę do hobby, ale jednak z Nikonem D5000 i jakąś fajną kamerką full HD. Na razie pstrykam sobie zwykłym kompaktem Sony i filmuję JVC MZ-150 . Też radość

, bo cyfrowa obróbka jest ciekawa i wciągająca. Teraz preferuję reportaż, historie ludzi. Coś współczesnego wrzucę na forum, szybko stanie się to dokumentem historycznym

. Kielce poza tym niesamowicie się zmieniają w ostatnim czasie.
Taa, kiedyś chciałem iść do technikum fotograficznego (było w Łodzi, daleko) a raz o miało nie zostałem instruktorem fotografii w Mrówce

Fajne były czasy
Martwi mnie tymczasem, że nie mogę odnaleźć starych negatywów, też kolorowych. Było tego całe pudło - setki! Jak uda mi się znaleźć, będzie co wrzucać na forum! Do wehikułu czasu