Fotografia

Wszystko, co nie związane jest z tematyką forum.

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 4 marca 2012, o 20:23

m07m10 pisze:Na wietrzni dalej jest jakieś takie bajoro, to chyba to samo? Zdzisław, opowiedz coć o twojej przygodzie w fotografią, bo widzę, że ostro siedziałeś w tym.
Przygoda z fotografią, fajnie było :) Najpierw tata kupił nam maluchom Smienę 8, a potem powiększalnik Beta - zabawa była super! Potem bratu trochę się odechciało a ja uzbierałem sobie na Zenita E i później Krokusa. Końcówka lat 70-tych była początkiem kolorowej fotografii dla mnie i większości pstrykaczy. Dokupiłem kolorowy obiektyw do powiększalnika Janpol. Wszystkiego właściwie trzeba było uczyć się samemu. Przy kolorowej fotografii szczególnie ważne było utrzymanie stałej temperatury kąpieli. W Iskrze w ramach fuchy ;) zrobili mi specjalny termostat, który regulował temperaturę do 1/10 st. C! To wszystko było bardzo ciekawe, ale... życie. Wyjechałem z Kielc na studia, później się ożeniłem, dzieci itd.. . No, trochę fotografii rodzinnej, ale już czasu nie było na rozwijanie hobby. Nie wiadomo kiedy pojawiła się fotografia zautomatyzowana a potem cyfrowa i sprzęt wylądował w piwnicy na długie lata. Nie udało mi się spełnić swojego marzenia o Praktice ani tym bardziej o Pentaconie Six. Teraz można kupić te aparaty na Allegro za parę złotych, obserwuję aukcje :) Bardziej jednak z sentymentu.
Powrócę do hobby, ale jednak z Nikonem D5000 i jakąś fajną kamerką full HD. Na razie pstrykam sobie zwykłym kompaktem Sony i filmuję JVC MZ-150 . Też radość :lol:, bo cyfrowa obróbka jest ciekawa i wciągająca. Teraz preferuję reportaż, historie ludzi. Coś współczesnego wrzucę na forum, szybko stanie się to dokumentem historycznym :). Kielce poza tym niesamowicie się zmieniają w ostatnim czasie.
Taa, kiedyś chciałem iść do technikum fotograficznego (było w Łodzi, daleko) a raz o miało nie zostałem instruktorem fotografii w Mrówce :) Fajne były czasy :lol:

Martwi mnie tymczasem, że nie mogę odnaleźć starych negatywów, też kolorowych. Było tego całe pudło - setki! Jak uda mi się znaleźć, będzie co wrzucać na forum! Do wehikułu czasu :)
Czy to dobrze czy to źle, kto to wie, kto to wie..:)

m07m10

Post autor: m07m10 » 4 marca 2012, o 21:08

Forumowicze, módlmy się do Ojca Niebieskiego, aby Zdzich odnalazł ten karton! Amen!

Kurde, ja mam praktice MTL 3 , a wcześniej męczyłęm mamowego zenita E. Ciekawa zabawa we współczesnch czasach. Chodzi mi po głowie Lubitel. Ale widzę, że w tamtych czasach niedoboru itp nieźle musiałeś się pewnie nagimnastkować i nadstawić kieszeni żeby te wszytkie sprzęty skompletować, prawda? Bo dzisiaj wszyko kupisz szybko i tanio. Np na moją MTL kupiłem na giełdzie staroci, za sto coś, ale stan, perfekt.

A tak wogóle to by pasowało założyć temat w,, Histori" pt, tradycyjna fotografia , czy coś, zeby fakktynie nie robić off topów.

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 4 marca 2012, o 21:20

Temat KSM bardziej pasuje, a ja się poprawię :)

m07m10,
Zamieść parę fotek z tej Prakticy o Kielcach, bo nas Admin w końcu stąd wywali ;)
Kiedyś Praktica kosztowała majątek! To świetny aparat.

m07m10

Post autor: m07m10 » 5 marca 2012, o 12:26

Ale ma też swoje wady w stosunku do Zenona E, np matówka ciemna jak w d... u murzyna księdza, pracującego w kopalni w nocy, dlatego wkurzająco ciężko się ustawia ostrość. Natomaist w zenku widać ostrośc jak na dłoni, chyba dlatego, że praktica potrzebuje jakie ciemne matowe pola żeby światłomierz działał. Ale poza tym nie żałuję tego zakupu, Zdzisław opowiedz coś jeszcze o fotografowaniu i sprzęcie w tamtych czasach nieoboru i braku wsztkiego. Bo mnie strasznie tamte czasy ciekawią, znane mi tylko z opowidań.

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 5 marca 2012, o 21:37

Mnie ten Zenit się w końcu popsuł i dałem do naprawy, bo kolega się żenił i prosił mnie o zdjęcia ze ślubu. Uwierzyłem temu zas... majstrowi i ... zdjęcia nie wyszły. Strasznie mi było wstyd i ucierpiała moja reputacja. Więcej już za żadne śluby się nie brałem ;). Aparat gdzieś schowałem, tak skutecznie, że do dzisiaj znaleźć nie mogę :roll:
Ale, zadzwonił do mnie dzisiaj lata całe nie widziany kolega, prawdziwy artysta fotografii! Wstępnie się umówiliśmy i mam nadzieję, że parę fajnych fotek kieleckich pozwoli "sprzedać" mi na forum :)
On miał i Prakticę i Pentacona wtedy, jak ja mu zazdrościłem! Teraz foci Sony Alpha :)

Trojanek

Post autor: Trojanek » 5 marca 2012, o 22:36

Zenity to była w sumie już zaawansowana technologia :D. Ten mój podziadkowy FED o którym wspominałem jednak był wiekszym wyzwaniem. Po jakimś czasie człowiek nauczył się oceniać światło "na oko". Pamiętam moje pierwsze zdjęcie, koleżanka z klasy (no chyba to była 2 albo 3 klasa podstawówki) siedząca na ławce przy Bohaterów Warszawy 11 :). Od razu ostro zacząłem od modelek :D.
A potem cud, czyli nabycie (oczywiście dzięki znajomej w Fotooptyce) radzieckiego światłomierza Swierdlowsk. To była technologia, pokolenie lekko młodsze ode mnie pewnie nawet nie wie co to był światłomierz :D.
No a wracając do koleżanki modelki - poleciałem zaraz do domu żeby wyjąć kliszę i zobaczyć czy wyszło. Wiedziałem że wywołuje się zdjęcia, ale że klisze też to już nie. Na szczęście zanim sprawdziłem, zdążył mnie uświadomić starszy brat. A potem koreks i te chwile emocji przy wyciąganiu kliszy z tego diabelnego urządzenia :). Ech ech...

Trojanek

Post autor: Trojanek » 5 marca 2012, o 22:43

Ponowię pytanie, czy ktoś wie, czy gdzies mozna zrobić skany zdjęć z kliszy ?

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 5 marca 2012, o 23:05

He he :lol: Trojanek, aż mnie brzuch boli ze śmiechu :lol: Super początki!
Już Ci kiedyś pisałem. Ja kupiłem na allegro z jakiejś wyprzedaży powystawowej za 300 zł scaner z przystawką do negatywów i slajdów. Na gwarancji, nówka! Z niego zamieszczałem te fotki na forum :)
Ale widziałem też niedawno u takiego naprawiacza telefonów kom. i innych gadżetów, taką właśnie ofertę - scany z negatywów i slajdów. Zakład jest przy rogatce, na JP II. Tyle, że on na pewno nie będzie kadrował ani korygował zdjęć i nieźle sobie pewnie za to policzy. A scanery na Allegro są i za 40 zł :)
Szukałem ostatnio starych filmów i znalazłem takie kółko z plastiku - mój światłomierz :lol:

Trojanek

Post autor: Trojanek » 5 marca 2012, o 23:50

Super początki i jakie wspomnienia :D.

Dzięki, skanerów faktycznie na alledrogo mnóstwo, zaraz cos zakupię, znalazłem te zdjęcia z enduro na wietrzni, ale są na kliszach :).

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 6 marca 2012, o 00:01

Pamiętaj, żeby wybrać skaner fotograficzny lub z przystawką do negatywów i slajdów.
To czekam na enduro :)

m07m10

Post autor: m07m10 » 6 marca 2012, o 09:53

Skanują na ul Małej czy Dużej k Sienkiewki, te rejony. Zdzichu, a ile w swoich czasach taka praktica kosztowała pensji?

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 22 marca 2012, o 13:27

Hm... nie pamiętam za bardzo, ale tak jakby dzisiaj, to pewnie kosztowałaby ok. 3 tys.

Hey! Kupiłem sobie właśnie Sony alfa :D Ale będę focił teraz Kielce!

m07m10

Post autor: m07m10 » 22 marca 2012, o 13:34

Uuuuu :( , słabo... :( Myślałem, że Prakticę kupisz, albo przynamniej z Zenkiem będziesz ganiał :( Proszę się zrehabilitować. :( A z innej beczki, miałaś Zdzisław jakieś doświadczenia z Lubitelem, albo Startem itp?

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 22 marca 2012, o 13:46

Zenka jak znajdę to naprawię i zabiorę w plener fotograficzny, żeby się przewietrzył trochę :)
Lubitela i Starta pamiętam, ale nie miałem. To były fajne aparaty na dużą klatkę 6x6. Przy nawet bardzo dużych formatach zdjęć nie pojawiało się ziarno. Marzyłem o Pentaconie Six, ale był wtedy poza moimi możliwościami pieniężnymi. Niedawno kolega, który miał Pentacona (6x6), opowiadał mi, że jego najbardziej żałuje, że sprzedał. Miałem tylko Druha, Smienę 8 i Zenka.

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 22 marca 2012, o 13:56

Zobacz, sprzątnął Ci ktoś sprzed nosa, za symboliczną kasę był:
http://allegro.pl/lubitel-166b-stan-ide ... 06086.html

ODPOWIEDZ