Ogólnie ogólne

Wszystko, co nie związane jest z tematyką forum.

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 24 listopada 2009, o 19:18

redoxygene pisze:Kwestia "malej epoki lodowej" to troche co innego - takie procesy ksztaltuja sie na przestrzeni setek lat, a nie kilku. A teraz mamy do czynienia z gwaltownymi zmianami.
Dość gwałtowne przemiany mogą zachodzić na przestrzeni kilku lat... A jak się ostatnio okazało były przypadki, gdy do drastycznego ochłodzenia klimatu dochodziło w pół roku.

Efekt cieplarniany jest faktem... Najprawdopodobniej wywołanym przez działalność człowieka na przestrzeni tysięcy lat... Chodzi głównie o wycinkę lasów i spadek ilości tlenu w atmosferze kosztem CO2. Wpływ gazów spalinowych jest mocno przeceniany, choć mimo wszystko warto iść w tą stronę... Prawdopodobnie efekt cieplarniany ratuje nas przed skutkami ochłodzenia klimatu, które są zdecydowanie mniej przyjemne od globalnego ocieplenia.

Niedawno na onecie ukazał się ciekawy artykuł z The Sunday Times:

http://portalwiedzy.onet.pl/4868,31985, ... pisma.html

Choć troche malo tu zrodel naukowych...
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2009, o 19:32 przez MadMike, łącznie zmieniany 2 razy.

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 24 listopada 2009, o 19:28

Noo, wreszcie cos rzeczowego :) W kazdym razie, ja o tej "malej" mowilem w kontekscie ochlodzenia w kilkaset lat temu.

pk5

Post autor: pk5 » 24 listopada 2009, o 19:29

W kwestii efektu cieplarnianego i zwiazanych z nim teorii spiskowych - robienie z tego populistycznej papki dla ciemniaków, wątpliwej zresztą jakości, zakrawa na kpinę.
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2009, o 19:33 przez pk5, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 24 listopada 2009, o 19:29

redoxygene pisze:jak wygladaja burze, jak sie tworza tornada w Polsce
Nihil novi...

Prawdopodobnie najsilniejsze tornado w historii ludzkości miało miejsce 20 lipca 1931 r. w okolicy Lublina. Wiatr wiał z prędkością 110 do 145 m/s (396–522 km/h)...

pk5

Post autor: pk5 » 24 listopada 2009, o 19:34

Widze, zę nie zauważasz, ze to był ewenement, a teraz takie ewnementy zdarzają się czesto....

redoxygene

Post autor: redoxygene » 24 listopada 2009, o 19:36

MadMike pisze: Nihil novi...

Prawdopodobnie najsilniejsze tornado w historii ludzkości miało miejsce 20 lipca 1931 r. w okolicy Lublina. Wiatr wiał z prędkością 110 do 145 m/s (396–522 km/h)...
Skoro juz korzystasz z wikipedii, to kilka akapitow wczesniej bylo napisane:
Dotychczas średnio na całym obszarze Polski występuje około 4 trąby powietrzne rocznie. W ostatnich kilku latach obserwuje się silniejsze i bardziej niszczycielskie przypadki trąb powietrznych oraz pojawianie się trąb wodnych, co bywa tłumaczone zmianami klimatu.
W encyklopedii PWNu z 1997 tornada w Polsce sa charakteryzowane jako sporadyczne, wystepujace raz na kilka lat.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 24 listopada 2009, o 19:47

Mimo wszystko... Fakt, że w Polsce kiedykolwiek powstało tornado o sile F5 o czymś świadczy... To że teraz trąby powietrzna są częstrze niż 50, czy nawet 100 lat temu, nie znaczy że nie występowały 1000 lat temu.

Kilimat zawsze się zmieniał i zawsze będzie sie zmieniał, a wpływ człowieka na klimat jest istotny z punktu wiedzenia naszej przyszłości, ale myślę że mocno demonizowany.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 24 listopada 2009, o 19:58

MadMike pisze:Mimo wszystko...
Nikt nie zaprzecza przeciez.
MadMike pisze: wpływ człowieka na klimat jest istotny z punktu wiedzenia naszej przyszłości, ale myślę że mocno demonizowany.
A ja mysle, ze to nie jest problem. Jest czy nie jest demonizowany - to fakt jest faktem. Ocieplenie ociepleniem - ale kwestie zmian w wyniku ingerencji czlowieka w srodowisku naturalnym sa wrecz katastrofalne.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 24 listopada 2009, o 21:11

Red taka mała rada na przyszłośc: nie traktuj innych jak głubszych od siebie. Korci mnie żeby się zastosować do Twojego motta i przestać się z Tobą kłócić ale musze Ci odpisać:) Po pierwsze w samochodach hybrydowych stosowane są akumulatory litowo-jonowe a więc prawie takie same jak w naszych komórkach.Nie ma w nich więc zasad, kwasów czy co tam jeszcze wymieniłeś. A jesli chodzi o to co napisałem o statkach, co resztą pieknie przekręciłeś, chodziło o to, że wydalają one do atmosfery nieporównywalne ilości zanieczyszczeń w stosunku do samochodów. Chodzi mi o to, że dziwnym trafem ekologia nie skupia sie np. na tym problemie tylko na motoryzacji której wpływ na środowisko jest znikomy. Więc jeśli nie chodzi tu o pieniądze to o co?I wybacz nie mam czasu rzucać cytatami. Uwierz, że jeżeli już coś mówie to jestem tego pewny. A Ty raczej nie jesteś doktorem z dziedziny ochrony środowiska :lol:
pletwa

redoxygene

Post autor: redoxygene » 25 listopada 2009, o 01:23

kamilkw pisze:Red taka mała rada na przyszłośc: nie traktuj innych jak głubszych od siebie.
A dlaczego mam tak czynic, jesli widze, ze jest inaczej?
kamilkw pisze: Korci mnie żeby się zastosować do Twojego motta i przestać się z Tobą kłócić ale musze Ci odpisać:)
Czyli widze, ze je zrozumiales i slusznie zauwazasz, ze jest moje :) Stosujac sie do niego, w koncu wydajesz na siebie wyrok - ale dobrze, ze jestes choc troche krytyczny wobec siebie. Od tego postu, ja sie w stosunku do Ciebie w tej dyskusji juz calkowicie bede go trzymal.
kamilkw pisze:Po pierwsze w samochodach hybrydowych stosowane są akumulatory litowo-jonowe a więc prawie takie same jak w naszych komórkach. Nie ma w nich więc zasad, kwasów czy co tam jeszcze wymieniłeś.
Stosowane sa przerozne technologie. Lacznie z superkondensatorami czy ogniwami paliwowymi. Tak czy inaczej podstawowym "skladnikiem" pozostaje zawsze elektrolit - w najrozniejszych formach.
kamilkw pisze: A jesli chodzi o to co napisałem o statkach, co resztą pieknie przekręciłeś, chodziło o to, że wydalają one do atmosfery nieporównywalne ilości zanieczyszczeń w stosunku do samochodów.
:lol: wiesz moze co to sa koszty zewnetrzne? Wiesz moze dlaczego korzysta sie chetniej ze statkow w transporcie ladunkow niz z samochodow? I co to jest i na podstawie czego sie tworzy ekonomika transportu? Ja nie przekrecalem, tylko mialem niezly ubaw to piszac :D
kamilkw pisze: Chodzi mi o to, że dziwnym trafem ekologia nie skupia sie np. na tym problemie tylko na motoryzacji której wpływ na środowisko jest znikomy.

Przepraszam, ale cos Ci sie chyba poprzestawialo :D Motoryzacja ma znikomy wplyw na srodowisko :lol: mocne!
kamilkw pisze: Więc jeśli nie chodzi tu o pieniądze to o co?
A horyzonty myslowe piszacych takie bzdety :lol:
kamilkw pisze: I wybacz nie mam czasu rzucać cytatami. Uwierz, że jeżeli już coś mówie to jestem tego pewny.
Aaaa, wcale w to nie watpie :D Stad tez wlasnie i moje motto :)
kamilkw pisze: A Ty raczej nie jesteś doktorem z dziedziny ochrony środowiska :lol:
Ty tym bardziej, a ja nie potrzebuje doktoratu, aby umiec przynajmniej ze swoimi wywodami opierac sie na weryfikowalnych zrodlach :lol:

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 25 listopada 2009, o 18:49

A co ma ekonomika transportu do zanieczyszczania środowiska? Jak pewnie wiesz rozwiązania najprostrze są najtańsze. No i też ciężko żeby towary np z Japoni były transportowane drogą lądową :lol: Druga sprawa pokaż mi samochód który jest napedzany poprzez ogniwa paliwowe. Jeśli chodzi zaś o motoryzacje ma ona napewno mniejszy wpływ na środowisko niż transport wodny i powietrzny. A skoro tak lubisz się opierać na weryfikowalnych źródłach pokaż mi jakieś stwierdzające, że CO2 wydalane wraz ze spalinami jest szkodliowe dla środowiska. Bo skoro tak to chyba powinniśmy ograniczyć oddychanie :lol: I na koniec znam też inne fajne motto: Nie kłóć się z głupim bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem :) Podrawiam.
Myśle, że na tym zakończymy tą bezcelową dyskusje.
pletwa

redoxygene

Post autor: redoxygene » 25 listopada 2009, o 18:59

Patrz nizej:

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 25 listopada 2009, o 19:03

Widze i dlatego już przestałem się z Tobą kłócić :)
pletwa

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 1 grudnia 2009, o 22:43

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 grudnia 2009, o 23:42

Świetne!
Na SGH mieli kręcić lipdub, ale nie wiem czyj...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

ODPOWIEDZ