Chęciny

Informacje na temat znaczących inwestycji w województwie świętokrzyskim i nie tylko.

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 13 listopada 2009, o 20:27

Obrazek
Potężny pomnik ofiar Katynia na 15-hektarowej działce może powstać koło Chęcin

- Kiedy przedstawiciele fundacji zadzwonili, by umówić się na rozmowę w sprawie pomnika wyobraziłem sobie postument – mówi burmistrz Chęcin Robert Jaworski. – To, co przedstawili zaskoczyło mnie.

Pomnik Ofiar Katyńskich pomyślany jest jako ogromna rzeźba – to cmentarz, na którym ma się znaleźć tyle postaci ile osób zamordowano w Katyniu - blisko 20 tysięcy. Na betonowych cokołach staną żołnierze, każdy z imieniem, nazwiskiem, stopniem.

- To bardzo potężna inwestycja – mówi burmistrz. Fundacja od kilku lat zbiera pieniądze na ten cel i szuka miejsca. Jej wybór padł na działkę w gminie Chęciny. – Usłyszałem, że propozycji jest kilka, ale ta lokalizacja jest najlepsza, zarówno ze względu na centralne położenie, świetny dojazd, jak i przeszłość regionu. Wpisuje się w strategię gminy, w nasz szacunek do historii, nasza ziemia usłana jest grobami z czasów II wojny światowej.

Od samorządu fundacja oczekuje przekazania ziemi pod budowę pomnika. – Chodzi o 15 hektarów, bo założenie jest naprawdę potężne – wyjaśnia Jaworski. Już sprawdził czy tereny wskazane przez fundację są własnością gminy. – W dużej części tak, sąsiednie działki należą do skarbu państwa i Lasów Państwowych. Jesteśmy w stanie w razie potrzeby dać im inne działki na zamianę. Jeśli oczywiście radni się zgodzą.

Jaworski nie ma wątpliwości, że wybudowanie takiego pomnika byłoby magnesem dla ludzi, mającym znaczenie nie tylko dla gminy, ale całego województwa, dlatego do razu, gdyby z jakiś powodów wskazana lokalizacja nie była możliwa, szykuje kolejne propozycje.

Bardzo cieszy go fakt, że fundacja wybrała działkę nieopodal wsi Mosty. – Właśnie zapadła decyzja o zaniechaniu budowy Morza Chęcińskiego, Mosty wychodzą z zapaści cywilizacyjnej a taki pomnik z zapleczem byłby rodzajem rekompensaty – mówi Jaworski.

Koszt wzniesienia pomnika to 120 mln złotych, ale jak podkreślają członkowie fundacji powstawać on będzie etapami. Najważniejsza jest działka. - Inwestycja w infrastrukturę Pomnika - dojazd, parking, muzeum, motel - zwróci się wielokrotnie - mówią. Betonowe cokoły w ilości 21 857 sztuk będą wkopanymi w ziemię urnami dla przeniesionych do Polski szczątków ofiar. Figury będą stawiane na cokołach sukcesywnie. Na potrzeby animacji komputerowej autor rzeźb Marian Gołogórski wykonał tylko cztery "szkice" postaci. W zamierzeniu realizatorskim wykona ich odpowiednio więcej - pełne spektrum mundurów i ubiorów. Postacie odlane zostaną z żeliwa - krwawiące rdzą - będą wysokości nieco nadnaturalnej tak, aby spojrzawszy im w twarz zobaczyć przez przestrzelinę w głowie niebo.
- Czekam na kolejne spotkanie i mam nadzieję, że ten pomnik powstanie u nas – mówi burmistrz.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /409416912
pletwa

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 13 listopada 2009, o 22:43

Jakoś nie darzę sympatia żadnych fundacji..., ale to moja sprawa.
Jakoś dziwnie fundacja istnieje niecały rok od 16 grudnia 2008r a stara się o pomnik od kilku lat...
Jakoś kapitał założycielski jest dosyć ciekawy całe 2 000zł...
Jakoś najpierw miało byc 5h a teraz 15h...
Jakoś środowiska "katyńskie" nie bardzo popierają to zamierzenie
I ta cena z palca 120mln jakoś 21857 ofiar i koszt ok 20 tys za figurę to daje astronomiczną kwotę 437 140 000,00zł
I kojerzy mi się to całe przedsięwzięcie z pomnikiem na telegrafie.
Morze lepiej w inny sposób uczcić tę tragiczną historię

Ciekawy artykuł o pomniku
:arrow: http://www.pomnikofiarkatynia.pl/articl ... kuldp2.pdf

baux

Post autor: baux » 13 listopada 2009, o 22:47

Miejmy nadzieję, że to jakiś psikus na piątek trzynastego... :roll:

suchy

Post autor: suchy » 14 listopada 2009, o 15:32

No tak, przecież Katyń jest w Polsce zbyt mało uapmiętniony, więc trzeba postawić okazały pomnik. To juz wg. mnie przechodzi wszelkie kurioza.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 14 listopada 2009, o 15:36

Utopia, podobnie jak Chrystus na Telegrafie... :?

Boss

Post autor: Boss » 14 listopada 2009, o 16:12

koszmarny pomysł z tym "cmentarzem". oby nigdy nie został zrealizowany.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 14 listopada 2009, o 17:23

Obrazek
Gigantyczny pomnik stanie pod Chęcinami?
Ziemowit Nowak
2009-11-14, ostatnia aktualizacja 2009-11-13 19:44

Prawie 22 tysiące 2,5-metrowych posągów na 25 hektarach. Gigantyczny pomnik ofiar Katynia może stanąć w podkieleckich Mostach. - Ten teren szalenie nam się spodobał - podkreślają autorzy inicjatywy.

Obrazek
Fot. Fundacja Pomnika Ofiar Katynia

Przedsięwzięcie ma nawiązywać do słynnej chińskiej terakotowej armii i pomnika Holocaustu w Berlinie. Krakowska delegacja kilka dni temu odwiedziła burmistrza Chęcin Roberta Jaworskiego, prosząc o dyskrecję. - Nie chcemy za wcześnie o tym mówić, zanim nie będzie lokalizacji. Wtedy dopniemy sprawę na ostatni guzik i poinformujemy opinię społeczną - mówi architekt Stanisław Drabczyński, pomysłodawca gigantycznego monumentu.

Nie oznacza to, że to tylko luźny pomysł. Fundacja Pomnika Ofiar Katynia jest zarejestrowana, ma zarząd i radę programową z takimi nazwiskami jak aktorzy Anna Dymna i Krzysztof Kolberger, reżyser Grzegorz Braun, redaktorzy naczelni kilku gazet. Uruchomiła własną stronę internetową www.pomnikofiarkatynia.pl, w końcu wyprodukowała film z prezentacją pomnika i muzyką Jana Kantego-Pawluśkiewicza. Zaczyna się on od motta: "Zamordowano 21 857 Polaków. Zbudujmy Im pomnik, figura po figurze". Autorem projektu postaci jest rzeźbiarz Marian Gołogórski.

Jedni nazywają ten pomysł podniosłym, inni szalonym. Pomnik ma składać się z wielkiego kamiennego monumentu, przed którym staną, ustawione w wojskowym szyku, 2,5-metrowe figury odlane z brązu. Każda ma być podpisana imieniem, nazwiskiem i stopniem wojskowym zamordowanego. Taka instalacja może zająć nawet 25 hektarów, choć na początek miałoby stanąć kilkaset rzeźb. Kolejne dostawiane byłyby z czasem, w miarę zdobywania środków. A potrzebne są ogromne pieniądze, nawet ponad 100 mln zł. Autorzy pomysłu przyznają, że to zadanie być może dla dwóch, trzech pokoleń.

Wiosną ubiegłego roku mówiło się o lokalizacji pomnika pod Krakowem. Dlaczego teraz autorzy szukają innego miejsca? - Pomnik może być gdziekolwiek w Polsce, pod Krakowem, w Zielonej Górze. Zbieramy oferty terenowe. Do każdej robimy przymiarkę urbanistyczną. Teren w Chęcinach szalenie nam się spodobał. Przemawia za nim to, że w okolicy mieszkają patrioci, którzy nie będą protestować. Znakomici ludzie, znakomity teren. A pan burmistrz potraktował nas tak, jak Polak powinien potraktować Polaka - mówi Stanisław Drabczyński.

Robert Jaworski widzi w tym szansę na ściągnięcie do Chęcin przyjezdnych i rozwój gminy. - Mosty są w dobrym miejscu, ziemia skarbu państwa, mają plan zagospodarowania. Widziałem film z wizualizacją, bardzo mi się ta idea spodobała. Nie tylko jako gospodarz gminy, ale jako Polak uważam, że warto taki pomnik zbudować - mówi burmistrz.

Autorzy pomysłu liczą na odzew rodaków. - Nie zaczynajmy od rozmów o pieniądzach, w przeliczeniu na obywatela to nie jest tak wiele - mówi Drabczyński.

Nie przejmuje się tym, że nie zyskali poparcia prezesa Federacji Rodzin Katyńskich. - Na początku się tym zmartwiłem, ale teraz już wiem, że ono jest nam niepotrzebne. Myślę, że większość rodzin katyńskich nas popiera - twierdzi.

- Pomysł jest godny uwagi. To byłoby przemawiające do ludzi ostrzeżenie przed wojennym horrorem. Podczas wizyty u kardynała Dziwisza widziałam prezentację pomnika i zrobiła ona na mnie duże wrażenie. Ale od tego czasu nie miałam kontaktu z autorami pomysłu - mówi Anna Dymna.

Drabczyński nie chce używać słowa konkurencja, ale nie ukrywa, że nie tylko Chęciny bierze pod uwagę. - Wyobrażamy sobie, że jeżeli wyjdziemy z tym do społeczeństwa, to na moje oko każdy wojewoda powinien dać nam grunt. Niby 25 hektarów to wiele, ale ile jest w Polsce nieużytków stojących ugorem? Nie lepiej, żeby posłużyły jakiejś ważnej idei? - pyta retorycznie.

ziemowit.nowak@kielce.agora.pl

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielcehttp://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,7252842,Gigantyczny_pomnik_stanie_pod_Checinami_.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

suchy

Post autor: suchy » 14 listopada 2009, o 18:05

Polska rusofobia przechodzi wszelkie granice. JA sie pytam, dlaczego nie stawia się tak ochoczo pomników dzieci matek i starców zabijanych na Wołyniu przez naszych przyjaciół z zachodniej Ukrainy??? Którzy teraz tak lgną do Europy ,a ich dziadkowie Polakom głowy ucinali. Dlaczego nie upamiętnia się ofiar cywilnych powstania wiadomo jakiego, a jedynie gloryfikuje się ten tragiczny czyn. W końcu przecież je wygralismy!!! moralnie... Więc warto było :D Żeby zginęło 220 tys ludzi :D Jak się niedawno można dowiedzieć.
Wiem, że jak zwykle mam pijackie wywody nie na temat trochę, ale mi się coś dzieje jak widzę jak bardzo wybiórcza jest pamięć niektórych POlaków.
W kraju tyle problemów braków i niedostatków a ci będą jakieś monstrum budować. No tylko pomników u nas nie brakuje, myślę, że Katyń jest drugim ulubionym tematem, po JPII.

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 14 listopada 2009, o 22:33

No bo rusofobia w Polsce to jest cos na topie :) To tworzy dzisiejsza kulture masowo-historyczna. Dzis wrogiem jest Rosja, wczesniej byli Niemcy, a pomiedzy tymi fragmentami przeplatali sie ukryci wrogowie - Zydzi. Wrog jest potrzebny do mobilizacji przed zagrozeniem :)
Czytalem ostatnio gdzies wywody socjologa jednego, ze zaskakujace jest to, ze w Polsce na jednej szali kladzie sie Katyn, na drugiej kilka milionow wybitych przez III Rzesze i zniszczone setki miast i okazuje sie, ze Katyn zaczyna przewazac.
Ale coz... Jestesmy narodem swietujacym swoje kleski, brodzacym caly czas w swoich porazkach. Upajamy sie wciskaniem ludziom do glow, jaki to niedobry swiat dookola zrobil Polsce kuku wieksze, niz ktokolwiek kiedykolwiek komu innemu. A Polska, co oczywiste, jest jednym z najbardziej znaczacych krajow na swiecie, z ktorego zdaniem maja sie wszyscy liczyc, a nasze doswiadczenia historyczne i odwieczny "weltschmerz" maja nas uprawniac do pouczania wszystkich dookola, szczegolnie Rosji.
Ale moze zaraz sie wywiazac kolejna gadka ideologiczna, w ktorej nie mam zamiaru uczestniczyc :lol:

suchy

Post autor: suchy » 15 listopada 2009, o 10:54

redoxygene pisze:Ale moze zaraz sie wywiazac kolejna gadka ideologiczna, w ktorej nie mam zamiaru uczestniczyc :lol:
A może chory ostatnio jesteś?? Coś Ci dolega?? :D :wink: :wink: :wink:

redoxygene

Post autor: redoxygene » 15 listopada 2009, o 16:02

Nooo :lol:

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 16 listopada 2009, o 18:35

Obrazek
Osiedle Zelejowa. Przełomowe spotkanie
Ziemowit Nowak
2009-11-16, ostatnia aktualizacja 2009-11-16 14:29

Gmina obiecuje podłączyć wodę do pierwszych domów osiedla Zelejowa w drugim półroczu 2010 r., ZEORK szykuje projekt sieci energetycznej. To wynik spotkania inwestorów z burmistrzem. - W końcu coś się ruszyło - mówi właściciel działki, na której wciąż nie może postawić domu.

Inwestycja w Chęcinach, na południe od góry Zelejowa, to ma być jedno z najatrakcyjniejszych podmiejskich osiedli, konkurujące z Bilczą czy Zagnańskiem, a znacznie lepiej od nich skomunikowane z Kielcami. Problem w tym, że po dwóch latach od sprzedaży pierwszych działek budowlanych teren jest wciąż nieuzbrojony. Część nabywców działek czuje się oszukana. W czwartek wieczorem ok. 60 z nich spotkało się w Chęcinach z burmistrzem Robertem Jaworskim, przedstawicielami ZEORK i firmy Interlocum, pośrednika sprzedającego działki.

- To było owocne spotkanie. Poinformowałem, że mamy już pozwolenie na budowę przepompowni i pierwszej części wodociągu. Niebawem będziemy utwardzali drogi - mówi Jaworski. Ta pierwsza część obejmuje ok. 180 domów. A co najważniejsze, burmistrz zadeklarował, że pieniądze na wodociąg są już w przygotowywanym prowizorium budżetu na przyszły rok i przekona radnych, aby taki wydatek zaakceptowali. - Myślę, że woda dotrze do pierwszych domów w drugiej połowie przyszłego roku - mówi Jaworski.

Z kolei przedstawiciel ZEORK poinformował, że trzech pierwszych inwestorów wystąpiło o przyłączenie sieci. Zaapelował do pozostałych, aby składali wnioski jak najszybciej i zobowiązał się do zaprojektowania i budowy sieci w ciągu 22 miesięcy. Wszyscy, którzy się zgłoszą odpowiednio wcześnie, nie będą już musieli tracić czasu i ponosić kosztów indywidualnych projektów podłączenia prądu.

- Mam nadzieję, że ludzie będą się zgłaszać do ZEORK i coś się w końcu ruszy. Jestem bardziej pozytywnie nastawiony do mojej budowy niż przed spotkaniem. Zależy mi, żeby jak najszybciej rozpocząć budowę - mówi pan Piotr, kielczanin, który w 2008 r. kupił 1040 m kw. działki i chce postawić dom dla swojej rodziny.

- Jak tylko będzie wodociąg, przekażemy gminie tereny pod osiedlowe ulice, aby można drogi wykorytować, wysypać żwirem i utwardzić - mówi Andrzej Klimaszewski, współwłaściciel Interlocum.

źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... kanie.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 24 listopada 2009, o 20:42

W Chęcinach powstanie nowe osiedle

Paręset decyzji na budowę wydano na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy w naszej gminie. Cieszy fakt, że niebawem powstaną nowe osiedla, a do Gminy Chęciny ściąga coraz większa liczba mieszkańców. Wiąże się to jednak z koniecznością wybudowania nowych dróg, chodników, kanalizacji, wodociągów i oświetlenia. Właśnie w tej sprawie, po raz pierwszy odbyło się spotkanie z nowymi - przyszłymi mieszkańcami osiedla przy ulicy Zelejowa.

Ponad sto nowych domów zostanie wybudowanych na zaplanowanym nowym osiedlu usytuowanym w okolicach ulicy Zelejowa. Docelowo będzie tu mogło powstać blisko dwieście zabudowań. Nowi mieszkańcy planują ruszyć z budowami jak najszybciej. Niektórzy już rozpoczęli budowę. Od władz Gminy i Miasta Chęciny oczekują, że te wybudują im nowe drogi i doprowadzą wszystkie niezbędne media w ekspresowym tempie. Właśnie w tej sprawie władze gminy postanowiły zorganizować pierwsze spotkanie z nowymi, przyszłymi mieszkańcami.

Dzięki zainicjowanemu przez lokalny samorząd spotkaniu, przyszli mieszkańcy naszej gminy mogli dowiedzieć się, co zrobić, aby na zakupioną przez nich działkę został doprowadzony prąd. Władze Gminy i Miasta Chęciny zaprosiły w tym celu przedstawiciela PGE Zakładów Energetycznych Okręgu Radomsko-Kieleckiego (ZEORK), który wyjaśnił krok po kroku jakie dokumenty potrzebne są do złożenia wniosku o przyłącze energetyczne. - Zanim mieszkańcy uzyskają pozwolenie na zasilanie docelowe, na które trzeba czekać kilkanaście miesięcy, gdyż tyle trwa opracowanie dokumentacji i sama budowa, można wystąpić wcześniej o prąd budowlany – uspokoił podczas zebrania Marek Bryk z PGE ZEORK. Poza doprowadzeniem prądu na działki, przyszłych mieszkańców interesowała kwestia zapewnienia im przez gminę wszystkich niezbędnych mediów oraz dróg osiedlowych. Jak poinformowały władze gminy, z bieżącej wody nowi mieszkańcy będą mogli korzystać już w przyszłym roku, budowa przepompowni na tym terenie została ujęta w planie budżetowym na 2010 rok. – Jeżeli projekt budżetu zostanie zaakceptowany przez Radę Miejską, jak najszybciej przystąpimy do ogłoszenia przetargu. Dołożę wszelkich starań, aby wodociąg został położony jeszcze w przyszłym roku – powiedział Burmistrz Robert Jaworski. – Nie ukrywam, że gorzej wygląda sprawa z kanalizacją, którą systematycznie staramy się wykonywać na terenie gminy, w dużej mierze za unijne pieniądze. Nasza gmina ma wiele zaległości i nie stać nas na wykonanie wszystkiego w jednym czasie. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że w projekcie budżetu na 2010 rok nie ma środków na zaprojektowanie kanalizacji na tym terenie – szczerze poinformował Burmistrz. Podczas spotkania posypały się również pytania o drogi osiedlowe. – Kiedy gmina stanie się ich właścicielem zaczniemy systematycznie utwardzać drogi. Zanim wykonamy tu drogi i chodniki, na które będziemy starali się pozyskać unijne dotacje, musimy wykonać wszystkie inne niezbędne media, aby w przyszłości nie pruć asfaltu i chodników. Jednak zapewniam, że w miarę możliwości będziemy starać się utwardzać drogi. Najpierw w miejscach, gdzie ruszyły pierwsze budowy domów, aby ułatwić dojazdy do rozpoczętych inwestycji – podkreślał Burmistrz Jaworski

:arrow: http://checiny.pl/asp/pl_start.asp?typ= ... ja=artykul

baux

Post autor: baux » 3 grudnia 2009, o 19:02

Obrazek

Chęciny: Pomnik poświęcony ofiarom zbrodni katyńskiej

FOTO
Przedstawiciele Fundacji "Pomnik Ofiar Katynia", rozmawiali z burmistrzem Chęcin o możliwości wybudowania w gminie gigantycznego pomnika, poświęconego ofiarom zbrodni katyńskiej. Jak mówi burmistrz Robert Jaworski - wskazano dwa miejsca, w których taki pomnik mógłby powstać. Jedna działka jest własnością Lasów Państwowych, a druga należy do gminy oraz Skarbu Państwa i leży we wsi Mosty.

Właśnie ta nieruchomość zainteresowała członków fundacji. Radni są skłonni przekazać działkę o powierzchni 16 hektarów nieodpłatnie. Jej wartość w chwili obecnej nie jest znana. Jak dodaje Robert Jaworski, sprzedaż tych gruntów mogłaby przynieść o wiele mniej korzyści, niż zbudowanie pomnika i przyciągnięcie do gminy Chęciny setek tysięcy turystów.

Monument miałby składać się z 22 tysięcy figur żołnierzy oznaczonych nazwiskiem, imieniem i stopniem wojskowym ofiary. Ponadto ma mieć symboliczną "dziurę w głowie". Jak mówi Stanislaw Drabczyński, autor koncepcji pomnika, to ma spowodować, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Pomnik, pokazujący imiennie ofiary Golgoty Wschodu zajmie 6 hektarów powierzchni. Stanislaw Drabczyński podkreśla, że pierwszym etapem będzie uzbrojenie terenu i posadowienie cokołów, na których sukcesywnie przybywałoby figur żołnierzy. Postawienie jednego cokołu kosztowałoby około 700 złotych, natomiast postawienie figury z konglomeratu to koszt 6 i pół tysiąca. Zrezygnowano z żeliwa, bo jedna postać kosztowałaby 18 tysięcy złotych.

Stawianie kolejnych figur mogliby finansować członkowie rodzin zamordowanych osób, bądź darczyńcy. Na nich głównie liczą przedstawiciele Fundacji. Tempo realizacji projektu uzależniają od wpływów, jakie osiągną z dobrowolnych datków publicznych.

Projekt powstania pomnika popiera wiele znaczących osób: ostatni prezydent Rzeczpospolitej na uchodźctwie Ryszard Kaczorowski, czy najwięksi polscy kompozytorzy: Wojciech Kilar, Henryk Mikołaj Górecki oraz Krzysztof Penderecki. Przedstawiciele fundacji "Pomnik Ofiar Katynia" chcą oficjalnie ruszyć z projektem w kwietniu przyszłego roku w 70 rocznicę zbrodni katyńskiej.

FOTO1
FOTO2
FOTO3

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 4 grudnia 2009, o 11:42

coś pięknego...

ten monumentalny pomnik...
Kielce Kielce Kielce to jest to...

ODPOWIEDZ