Kielecki rynek mieszkaniowy

Inwestycje mieszkaniowe w Kielcach. Szczególnie dla zainteresowanych kupnem mieszkania.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 30 marca 2009, o 18:39

Mialbym prosbe aby wydzielic temat, ktory nie dotyczy rynku kieleckiego. Wiekszosc artykulow dotyczy Warszawy i nie ma praktycznie nic wspolnego z Kielcami.

Quentin

Post autor: Quentin » 30 marca 2009, o 19:43

Powiem więcej, większość artykułów dotyczy Polski więc nie ma nic wspólnego z Kielcami. Dlatego należy robić tak, żeby krytyki nie było, względnie żeby była ona w jedynym słusznym kierunku....

tract

Post autor: tract » 30 marca 2009, o 19:56

Przecież tu nie chodzi o krytykę, a o wymianę poglądów na temat rynku mieszkaniowego w szczególności naszego lokalnego - i argumenty mogą być zarówno w jednym jak i drugim kierunku. Ostatnie posty i cytowane artykuły to wciąż tylko wieszczenie spadków - dlatego zaczyna być to nudne i nie ma znamion dyskusji.

Poza tym czy wydzielać, czy nie ma to dla mnie małe znaczenie. Ale było by miło gdyby dyskusja jednak koncentrowała się wokół lokalnego rynku. Sam nie obserwuję (poza artykułami) jak się zachowuje rynek Warszawski czy Krakowski - interesuje mnie głównie Kielecki, a tutaj słyszę wciąż o spadkach, tylko ich jakoś nie dostrzegam. Interesuję się mieszkaniami w nowym budownictwie na rynku wtórnym i ceny są wysokie, co więcej jak się dzwoni po ogłoszeniach to jakoś oferenci nie specjalnie chcą z tych cen zejść, albo im nie zależy na sprzedaży, albo czekają na to, aż banki poluzują kwestię kredytów. Stąd ciekawsza byłaby dyskusja na ten temat - a nie cytowanie wciąż tych samych artykułów.

Argumenty każdej strony przyjmuję o ile będą nowatorskie, a nie jedno i to samo.

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 30 marca 2009, o 20:09

Ja też proponowałbym wydzielenie wątku o kieleckim rynku bo te wszystkie artykuły o spadkach w Trójmieście, Warszawie czy Krakowie nijak się mają do Kielc. Ja szukam mieszkania około 50m2 na rynku wtórnym, zacząłem się interesować od października przeglądając oferty na necie i wysyłając maile. Zauważyłem spadek cen ofertowych na dzisiaj około 20 tys zł, kilka ogłoszeń powtórzyło się z mniejszą ceną. Przyznam że nie dzwoniłem ani nie oglądałem mieszkań więc cena końcowa może być jeszcze niższa.

ps. mniej cytowania artykułów z ogólnopolskiego rynku, więcej dyskusji z Kielc
Waleczne Serce Korona Kielce

Kwasek

Post autor: Kwasek » 31 marca 2009, o 08:55

Witam
Dzisiaj przegladajac sobie gratka znalazlem juz ciekawe ogloszenia i co ciekawsze cena zaczynaja powoli zbilzac sie do 3000 :lol: Nie wiem czy mozna tutaj dawac linki ale np mieszkanie na czarnowie 59m2 za 3017 zl za m2 8) Ciekawe kiedy ten nasz rynek bardziej sie ruszy w strone "normlanych" cen.

Pozdrawiam

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 31 marca 2009, o 09:17

Mieszkania na rynku wtornym w kiepskich lokalizacjach potanialy dosyc sporo. Widac to golym okiem przegladajac ogloszenia. I to jest duzy plus, kwota powyzej 4tys za miaszkanie w bloku z wielkiej plyty byla troche niepowazna. Ceny mieszkan nowych czy w nowym budownictwie raczej duzo sie nie zmieniaja.

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 31 marca 2009, o 13:44

Dla mnie jako budowlańca, ceny mieszkań w wielkiej płycie na rynku wtórnym, powinny być znacznie niższe od nowych z cegły na rynku deweloperskim... Jednak dla zwykłego zjadacza chleba, różnica nie jest aż tak oczywista... Tym bardziej, że niektóre mieszkania są wykończone i odnowione w całkiem wysokim standardzie, a to niekiedy przyciąga klientów... No i trzeba odjąć te kilkaset PLN od metra za to wykończenie w stosunku do stanu deweloperskiego...
Ceny mogą spadać nie tylko ze względu na kryzys, ale także ze względu na świadectwa energetyczne wprowadzone od początku tego roku, których treść ma wpływ na wartość budynku. Wiadomo, że budynki z wielkiej płyty są w większości bardzo energochłonne...

Kwasek

Post autor: Kwasek » 31 marca 2009, o 15:04

MadMike pisze:Dla mnie jako budowlańca, ceny mieszkań w wielkiej płycie na rynku wtórnym, powinny być znacznie niższe od nowych z cegły na rynku deweloperskim... Jednak dla zwykłego zjadacza chleba, różnica nie jest aż tak oczywista... Tym bardziej, że niektóre mieszkania są wykończone i odnowione w całkiem wysokim standardzie, a to niekiedy przyciąga klientów... No i trzeba odjąć te kilkaset PLN od metra za to wykończenie w stosunku do stanu deweloperskiego...
Ceny mogą spadać nie tylko ze względu na kryzys, ale także ze względu na świadectwa energetyczne wprowadzone od początku tego roku, których treść ma wpływ na wartość budynku. Wiadomo, że budynki z wielkiej płyty są w większości bardzo energochłonne...
Faktycznie roznica cenowa miedzy wielka plyta a rynkiem wtornym (cegla) a nawet nowymi mieszkaniami jest zdecydowania za mala (w moim osobistym odczuciu). Ja mam nadzieje ze wielka plyta oczyiwscie do remonru zadomowi sie na poziomie znacznie ponizej 3000 za m2. Ale jak to mawiajaja pozyjemy zobaczymy :wink:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 31 marca 2009, o 20:28

Kwasek pisze:Witam
Dzisiaj przegladajac sobie gratka znalazlem juz ciekawe ogloszenia i co ciekawsze cena zaczynaja powoli zbilzac sie do 3000 :lol: Nie wiem czy mozna tutaj dawac linki ale np mieszkanie na czarnowie 59m2 za 3017 zl za m2 8) Ciekawe kiedy ten nasz rynek bardziej sie ruszy w strone "normlanych" cen.

Pozdrawiam
Ceny na gratce są mocno zawyżone, tam sie wiesza ogłoszenie na zasadzie "niech se wisi i robi dobre wrażenie a nóż sie trafi jakiś jeleń..." i to w wiekszosci agencje, duzo bardziej realne są ogłoszenia w Anonsach i tam ceny sa dużo niższe bo ludzie tam rzeczywiście chca sprzedac , sprawdźcie

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 1 kwietnia 2009, o 10:49

W związku ze wzrostem wskaźnika cen w kredycie Rodzina na swoim pewnie spadną wszystkie ceny. W naszym przypadku połowa mieszkań jest dostępna w tym kredycie.

http://www.bgk.com.pl/index.php?module= ... le&id=1024

Bardzo mi przykro, że nie spełniły się czarne przepowiednie niektórych (bez nicków), że wskaźnik spadnie już od dziś. Mam nadzieję, że te 400 zł różnicy na m2 wystarczy na zamknięcie sprawy na co najmniej kwartał. Z bólem serca zaoferujemy naszym klientom tańszy kredyt.

siatka00

Post autor: siatka00 » 1 kwietnia 2009, o 11:53

Teraz chyba większośc inwestycji w Kielcach kwalifikuje się do ceny z m2 w programie "Rodzina na Swoim" Jak widać wartość odtworzeniowa mieszkań w Kielcach wzrosła z 4597 na 4948.
Dlatego są małe szanse żeby ceny za m2 spadły na Kieleckim rynku.
A ciekawych mieszkań coraz mniej

Martini

Post autor: Martini » 1 kwietnia 2009, o 12:56

Wskaźnik jest liczony historycznie, tym razem jeszcze z 2008 roku. To chyba ostatni tak wysoki wskaźnik na ten rok. Nie uwierzę, że koszty budowania w I kw. 2009r. wzrosły w stosunku do IV kw. 2008r. Jeśli tak będzie to uwierzę, że deweloperzy celowo zawyżają w sprawozdawczości do GUS cenę metra, aby zapewnić sobie "złoty spadochron" :)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 1 kwietnia 2009, o 15:12

Jeśli w III kw. spadnie wskaźnik to co najwyżej powróci do poziomu z wczoraj, mnie tam nie będzie przeszkadzać.

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 1 kwietnia 2009, o 20:53

Martini pisze:Wskaźnik jest liczony historycznie, tym razem jeszcze z 2008 roku. To chyba ostatni tak wysoki wskaźnik na ten rok. Nie uwierzę, że koszty budowania w I kw. 2009r. wzrosły w stosunku do IV kw. 2008r. Jeśli tak będzie to uwierzę, że deweloperzy celowo zawyżają w sprawozdawczości do GUS cenę metra, aby zapewnić sobie "złoty spadochron" :)
Masz rację ale zobaczcie jaki to szkodliwy i złodziejski program,powoduje za pieniądze z podatków biednych ludzi i rodzin (bo od nich jest 80% wpływów podatkowych) których nie stać na mieszkania w kosmicznych cenach dotowani są deweloperzy (widać nawet na tym forum że aż zacierają ręce) i banki oraz te nieliczne bogate rodziny które stać , w dodatku ten nieuczciwy procedr sztucznie zawyża ceny mieszkań i jeeszcze bardziej ogranicza dostep do nich ubozszym. No cóz w końcu tą ustawę przeforsowało lobby dewelopersko-bankowe i zrobi wszystko żeby dalej nas doić. Ale tak naprawde im bardziej ten balon napomują z tym wiekszym hukiem on pęknie boję sie tylko że przy aż takim balonie za skutki pęknięcia zapłacimy wszyscy tak jak w Hiszpanii. Oby nie....

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 1 kwietnia 2009, o 21:48

Boże co za IPN... Idźże do lekarza od głowy, może Ci pomoże, choć wątpię szczerze... Taką teorię spiskową mają tylko chorzy ludzie. Jak już nie możesz bronić swoich bzdetnych przepowiedni, to snujesz spiskowe teorie. Napisz scenariusz, może zrobią film, jak lobby bankowo - deweloperskie pije krew małych dzieci. Problem tkwi w twojej głowie, nie w systemie, ja, ani nikt w tej branży nie potrzebuje twoich pieniędzy i pieniędzy biednych ludzi. Dopłatę do kredytu dostaje kupujący, nie sprzedający, jeśli to jeszcze do ciebie nie dotarło... Idź i odbierz im te pieniądze i powiedz, że nie chcesz im fundować mieszkania, ale nie mieszaj do tego deweloperów. Najlepiej banki niech dają kredyty bez odsetek, a deweloperzy budują bez marży, wtedy będzie sprawiedliwość dziejowa, która już w końcu była, ale się skończyła 20 lat temu. Problem w tym, że nawet jak nie będzie marży, to i tak nie kupisz mieszkania. Szkoda więc, że zabierasz głos w dyskusji po totalnej kompromitacji w sprawie wskaźnika kredytu Rodzina na swoim, Wieszczu... Wieszcz dalej, oby dalej rzeczywistość szła tak dalej w poprzek twoim teoriom. Będzie ciekawiej.

ODPOWIEDZ