Kielecki rynek mieszkaniowy

Inwestycje mieszkaniowe w Kielcach. Szczególnie dla zainteresowanych kupnem mieszkania.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Nowy

Post autor: Nowy » 4 kwietnia 2008, o 12:51

w takim budynku to wielkie okna sie opłaca zrobić :D no i tych mieszkań to trochę więcej się zmieści w budynku 80m x 15m :D

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 4 kwietnia 2008, o 15:20

Wilhelm pisze:zależy co uważasz za ładną elewację bo np. ŁADNA kamienna to ok 800 zł za m2 netto za granity itp odpowiednio drożej, dajmy na to budynek obwód 80m x 15m wys=1200m2 x 800zł = 960.000 załóżmy że jest tam 20mieszkań to po ok 48tys na mieszkanie netto za elewacje sam sobie zadaj pytanie czy chciałbyś tyle zapłacić za elewacje a podejżewam że większość kupujących nie jest pasjonatami inwestycji budownictwa i designu 8)
Zgadzam się z Wilhelmem, choć to zależy od rynku oraz typu budynku. Czegoś w centrum miasta, w bardzo eksponowanej lokalizacji (np. Koreańczyk na Paderwskiego) nie pozwoliłbym obłożyć płytkami podłogowymi. Ale też i z drugiej strony nawet w bardzo luksusuwych budynkach nie okłada się całej bryły kamieniem, a jedynie te najbardziej eksponowane, zazwyczaj frontową i widoczne części bocznej. W przypadku Kielc uważam, że można spokojnie postawić na żółty piaskowiec, który jest charakterystyczny dla naszego regionu, a przy okazji ma umiarkowaną cenę za m2. Zważyć jednak należy też, że nie tylko m2 kamienia jest kosztem, ale także rusztowanie i kotwienia do śćiany, co nie oznacza 10 zł do m2, a znacznie więcej. Generalnie ja jestem zwolennikiem fasad z lokalnego kamienia, bo takie się wpisują najlepiej w pejzaż, choć trawertyn też nie wygląda źle...

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 4 maja 2008, o 20:37

Będzie więcej mieszkań w Kielcach
Większość spółdzielni w Kielcach planuje bądź jest w trakcie budowy nowych bloków. Mają atrakcyjne grunty, więc chętnych nie zabraknie.

Blok o powierzchni 4 tysięcy metrów spółdzielni Domator, budynek na 30 mieszkań spółdzielni Pionier i kilkukondygnacyjny budynek Kieleckiej Spółdzielni Mieszkaniowej - to inwestycje, które ruszą jeszcze w tym roku.

Gdyby nie zawiłe i ciągnące się procedury na uzyskanie wszelkich niezbędnych zezwoleń oraz ciągły niedosyt na realizacje miejscowych planów zagospodarowanie przestrzennego, spółdzielnie kieleckie, które dysponują jeszcze gruntami budowałyby więcej i szybciej. Popyt na mieszkania wciąż nie spada i zarządy spółdzielni próbują sprostać wymaganiom rynku.

Boom budowlany

Na ostatniej sesji radni zgodzili się, aby sprzedać bez przetargu spółdzielni Domator działkę przy ulicy Massalskiego. Ma tam powstać budynek mieszkalny o powierzchni prawie 4 tysięcy metrów. Mieszkania tam będzie mogło wykupić ponad 50 osób. Inwestycja rozpocznie się jeszcze w tym roku.

Z kolei w drugiej połowie 2008 roku inwestycje na osiedlu Kochanowskiego rozpocznie spółdzielnia Pionier. Na wolnym terenie usytuowanym obok ulicy Wapiennikowej ma powstać budynek wielorodzinny z miejscami parkingowymi.

- Czekamy na uzyskanie pozwolenia na budowę - mówi Jan Dachnowski, zastępca prezesa spółdzielni Pionier. - Blok, który powstanie na osiedlu Kochanowskiego będzie miał 30 mieszkań o różnej powierzchni: od ponad 30 metrów po 70.
W tym samym czasie budowę rozpocznie Świętokrzyska Spółdzielnia Mieszkaniowa. U zbiegu ulic Jeleniewskiej i Orkana ma powstać blok na 34 mieszkania. - Nie chcemy sprzedawać tych mieszkań na wolnym rynku, przeznaczymy je dla członków spółdzielni i ich rodzin - mówi Mirosław Kędzia, prezes Świętokrzyskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

Plany na kolejny rok

Kielecka Spółdzielnia Mieszkaniowa planuje budowę nowego budynku na rogu ulic Warszawskiej i Wojewódzkiej na osiedlu Sady. Ma tam powstać ośmiopiętrowy budynek z 16 mieszkaniami od ulicy Warszawskiej, a od strony ulicy Wojewódzkiej ma być 16 lokali biurowo-usługowych. Obie części będą połączone przeszklonym łącznikiem, a w piwnicy ma być otwarty parking podziemny.

Duże plany inwestycyjne na przyszły rok ma spółdzielnia Słoneczna. Zarząd na razie nie chce zdradzać konkretów, gdyż… - Konkurencja nie śpi - śmieje się Waldemar Jakubczyk, prezes SM Słoneczna. - Kończymy już niemalże ogromną inwestycję na osiedlu Podkarczówka, gdzie powstaje osiedle domków jednorodzinnych oraz bloków mieszkalnych. Jesteśmy zainteresowani terenami pod zabudowę, ale to są na razie plany na przyszłość.

Inwestować w budownictwo ma zamiar również spółdzielnia Bocianek. Budynki wielomieszkaniowe ma powstać od strony północnej osiedla. Zarząd spółdzielni czeka na warunki zabudowy, jakie miejscy urzędnicy mają im przedstawić.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /562727122

seba_ck

Post autor: seba_ck » 31 lipca 2008, o 22:53

Raport ze świętokrzyskiego rynku nieruchomości

Buduje się dużo, a budować się będzie jeszcze więcej. Niestety, w przeciwieństwie do stolicy, w Kielcach ceny mieszkań nie tylko nie maleją, ale rosną. I wciąż nie brakuje na nie chętnych

To, co da się zauważyć wyraźnie, to większa liczba budowanych domów jednorodzinnych. Od stycznia do czerwca 2007 r. w województwie powstało ich 682, w tym samym okresie tego roku już 772. Ale trudno się dziwić skoro ceny mieszkań wciąż rosną: 5-5,5 tys. zł za m kw. w Kielcach to już norma, a niektórzy deweloperzy w atrakcyjnych rejonach miasta, tak jak nad zalewem, żądają nawet 6-6,5 tys. zł. Łatwo przeliczyć, że za 100-metrowe mieszkanie trzeba zapłacić 600 tys. zł. A za niewiele więcej można wybudować wygodny domek tuż poza granicami miasta. Różnica procentowa wygląda tak, że 90,6 proc. wybudowanych mieszkań stanowiło budownictwo indywidualne, w następnej kolejności mieszkaniówka - 7,1 proc.

W samych Kielcach w pierwszym półroczu ubiegłego roku oddano do użytku 136 mieszkań, teraz - 274. Przeciętna powierzchnia wyniosła 82 m kw. Ale, jak twierdzą deweloperzy, większym zainteresowaniem cieszą się mieszkania mniejsze.

- Klienci szukają mieszkań jedno-, dwupokojowych o powierzchni ok. 50 m kw. Te sprzedają się najszybciej. Ale nie mamy też problemów ze sprzedażą mieszkań 100-metrowych - mówi Maciej Topolski, rzecznik Grupy Kolporter, obecnie największego gracza na kieleckim rynku mieszkaniowym. Firma realizuje trzeci etap budowy osiedla Panorama na Podkarczówce i, jak zapewnia Topolski, chętnych na zakup mieszkań nie brakuje. - Dziennie na naszej stronie internetowej rejestrujemy ok. 200 wejść. A to strona typowo ofertowa. Już to wskazuje, jak poszukiwane są mieszkania - podkreśla Topolski.

W pierwszym półroczu 2007 r. w powiecie kieleckim wybudowano 206 mieszkań, w tym roku - 191. Przeciętna powierzchnia mieszkania wzrosła w porównaniu z rokiem ubiegłym ze 120 do 122 m kw. Widać więc, że w okolicach Kielc buduje się głównie domy.

Ale najciekawsze dopiero przed nami. Po latach zastoju wyraźnie wzrosła liczba wydanych pozwoleń na budowę, a to oznacza, że w ciągu roku, dwóch na rynku pojawi się duża liczba mieszkań. Z danych Urzędu Statystycznego w Kielcach wynika, że w samym mieście w pierwszym półroczu tego roku prawie siedmiokrotnie wzrosła liczba wydanych pozwoleń na budowę - ze 112 do 785! - za to w powiecie kieleckim zmalała z 667 do 412.

- To oznacza, że w ciągu roku, dwóch, bo tyle trzeba liczyć na realizację inwestycji, na rynku pojawi się sporo mieszkań - mówi Topolski. Podkreśla jednak, że potrzeby mieszkaniowe w Kielcach są tak duże, że na brak popytu nie trzeba będzie narzekać. - A spadek o ok. 1-4 proc. cen mieszkań w Warszawie to efekt tego, że wielu dobrze sytuowanych ludzi kupowało je w czasie hossy po to, by za chwilę sprzedać z korzyścią. Jednocześnie na tamtym rynku funkcjonują wielcy deweloperzy, spółki giełdowe, które realizowały ogromne inwestycje. W Kielcach takiej sytuacji nie mamy - tłumaczy.

Dlatego też Kolporter Development, spółka odpowiedzialna w Grupie za tego typu inwestycje, zamierza dalej budować. - Projektujemy kolejne przedsięwzięcia. Będzie to zarówno budownictwo wielorodzinne, jak i domy, także w zabudowie szeregowej - zapowiada Topolski.

joanna.gergont@kielce.agora.pl
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... mosci.html
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 5 sierpnia 2008, o 23:53

GOSPODARKA
6 sierpnia 2008 - 0:01

Znacząco przybywa mieszkań

O prawie 22 procent więcej oddanych do użytku, o ponad 80 procent wzrosła liczba wydawanych pozwoleń na budowę mieszkań.

W pierwszym półroczu 2008 roku liczba mieszkań przekazanych do użytku wyniosła 957.

O 37,4 procent większa liczba rozpoczętych budów.
W pierwszych sześciu miesiącach w województwie świętokrzyskim oddano do użytku więcej mieszkań niż wynosi średnia dla całego kraju. Wzrosła także liczba wydawanych pozwoleń na budowę oraz rozpoczętych inwestycji.

W pierwszym półroczu bieżącego roku liczba mieszkań przekazanych do użytku była wyższa o 21,9 procent niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. To jednocześnie o 1 procent więcej niż średnia dla wszystkich regionów Polski.

W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku więcej mieszkań powstało w ośmiu, a mniej w sześciu powiatach naszego regionu. Wzrost liczby mieszkań oddanych do użytku kształtował się w przedziale od 101,5 procent w Kielcach do 2,1 procent w powiecie włoszczowskim, natomiast ich spadek wahał się od 1,6 procent w powiecie koneckim do 47,3 procent w powiecie staszowskim.

Najwięcej mieszkań zrealizowano w Kielcach oraz w powiecie kieleckim, zaś najmniej w powiecie kazimierskim, opatowskim i pińczowskim. Zdecydowaną większość mieszkań, bo aż 90,6 procent, zrealizowało budownictwo indywidualne. Natomiast drugie w tym zestawieniu budownictwo, przeznaczone na sprzedaż lub wynajem, tylko 7,1 procent.

Przeciętna powierzchnia użytkowa jednego mieszkania oddanego do użytkowania w okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku wyniosła 116,4 metra kwadratowego i była o 2,2 metra kwadratowego mniejsza niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Rośnie również liczba wydawanych pozwoleń na budowę oraz rozpoczętych inwestycji.

Od początku 2008 roku wydano pozwolenia na budowę 2359 mieszkań, o 80,9 procent więcej niż w okresie styczeń-czerwiec ubiegłego roku. Wyższa niż przed rokiem była również liczba rozpoczętych budów mieszkań - o 37,4 procent, wyniosła 1818.

Robert Felczak
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /775222249
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

issac

Czyzby ceny znow szly troszke w gore?

Post autor: issac » 19 sierpnia 2008, o 07:58

Zastanawiam sie jak to jest z tym kieleckim rynkiem. Ceny osigaja juz 6500 netto. Do tej pory "niechlubnym" liderem w klasyfikacji cen byl Molser tlumaczac cene dobra lokalizacja teraz wyprzedzil go Poniewierski rowniez dobra lokalizacja no bo Starodomaszowska to wlasciwie centrum. Zastanawiam sie czy to bedzie tak ze dobre lokalizacje beda mialy ceny "oderwane od istniejacej rzeczywistosci" natomiast inne lokalizacje mniej atrakcyjne unormuja sie na jakies 5,500 netto. Do tej pory myslalem ze deweloperzy podzilili sie na na takie grupy: jak grzyb, becher, kgi i ostanio molser ktorzy buduja wypasione ( wypasione to chyba zle slowo - powiedzmy bardziej dopracowane architektonicznie choc to tez kwestia gustu ) budynki zaprojektowane przez dobre pracownie w dobrych lokalizacjach przez co drozsze od pozostalych oraz takie firmy jak ekokaloria, poniewierski, kozera, chalupka, masterkort ktore buduja w mniej atrakcyjnych lokalizacjach projekty z mniejszym rozmachem architektonicznym a przez to bardziej przystepne cenowo. Wg mnie to bardzo dobrze bo mozna znalezc cos na kazda kieszen. Chcesz dobra lokalizacje - plac wiecej. Nie zalezy Ci na lokalizacji... zaplacisz mniej.
Hmm ale teraz chyba taki podzial juz nie istnieje
issac

LOLA

Re: Czyzby ceny znow szly troszke w gore?

Post autor: LOLA » 19 sierpnia 2008, o 12:11

Bardzo rozsmieszyłam mnie wypowiedż Molsera, ups, Issaca- i ten tekst WYPASIONE- gdzie widziałeś w Kielcach wypasione budynki- wszystkie, Molsera też, sa na takiem samym poziomie, jedyna rzecz która je rózni w kwestii wypasienia to winda, to wszystko. To, że projektant dał troche boni na elewacji tzn, że wypasione- smiech na sali!!!!
Czy wypasione oznacza, że projekty są zrobione przez dobre pracownie?? Co jest wyznacznikiem dobrej pracowni- to, że przepłacasz przynajmniej 2x???? To co Detan, albo Dobra forma zrobią za ileś tam zł, inny architekt zrobi za o połowę taniej. Taka jest prawda. To, że przepłacasz, to znaczy że Twoja inwestycja jest wypasiona? To znaczy, że nie wiesz gdzie iść i że sie nie znasz na tym co robisz. Przepłacic każdy umie :)

issac pisze:Zastanawiam sie jak to jest z tym kieleckim rynkiem. Ceny osigaja juz 6500 netto. Do tej pory "niechlubnym" liderem w klasyfikacji cen byl Molser tlumaczac cene dobra lokalizacja teraz wyprzedzil go Poniewierski rowniez dobra lokalizacja no bo Starodomaszowska to wlasciwie centrum. Zastanawiam sie czy to bedzie tak ze dobre lokalizacje beda mialy ceny "oderwane od istniejacej rzeczywistosci" natomiast inne lokalizacje mniej atrakcyjne unormuja sie na jakies 5,500 netto. Do tej pory myslalem ze deweloperzy podzilili sie na na takie grupy: jak grzyb, becher, kgi i ostanio molser ktorzy buduja wypasione ( wypasione to chyba zle slowo - powiedzmy bardziej dopracowane architektonicznie choc to tez kwestia gustu ) budynki zaprojektowane przez dobre pracownie w dobrych lokalizacjach przez co drozsze od pozostalych oraz takie firmy jak ekokaloria, poniewierski, kozera, chalupka, masterkort ktore buduja w mniej atrakcyjnych lokalizacjach projekty z mniejszym rozmachem architektonicznym a przez to bardziej przystepne cenowo. Wg mnie to bardzo dobrze bo mozna znalezc cos na kazda kieszen. Chcesz dobra lokalizacje - plac wiecej. Nie zalezy Ci na lokalizacji... zaplacisz mniej.

issac

Re: Czyzby ceny znow szly troszke w gore?

Post autor: issac » 19 sierpnia 2008, o 14:23

LOLA pisze:Bardzo rozsmieszyłam mnie wypowiedż Molsera, ups, Issaca- i ten tekst WYPASIONE- gdzie widziałeś w Kielcach wypasione budynki- wszystkie, Molsera też, sa na takiem samym poziomie, jedyna rzecz która je rózni w kwestii wypasienia to winda, to wszystko. To, że projektant dał troche boni na elewacji tzn, że wypasione- smiech na sali!!!!
Czy wypasione oznacza, że projekty są zrobione przez dobre pracownie?? Co jest wyznacznikiem dobrej pracowni- to, że przepłacasz przynajmniej 2x???? To co Detan, albo Dobra forma zrobią za ileś tam zł, inny architekt zrobi za o połowę taniej. Taka jest prawda. To, że przepłacasz, to znaczy że Twoja inwestycja jest wypasiona? To znaczy, że nie wiesz gdzie iść i że sie nie znasz na tym co robisz. Przepłacic każdy umie :)

issac pisze:Zastanawiam sie jak to jest z tym kieleckim rynkiem. Ceny osigaja juz 6500 netto. Do tej pory "niechlubnym" liderem w klasyfikacji cen byl Molser tlumaczac cene dobra lokalizacja teraz wyprzedzil go Poniewierski rowniez dobra lokalizacja no bo Starodomaszowska to wlasciwie centrum. Zastanawiam sie czy to bedzie tak ze dobre lokalizacje beda mialy ceny "oderwane od istniejacej rzeczywistosci" natomiast inne lokalizacje mniej atrakcyjne unormuja sie na jakies 5,500 netto. Do tej pory myslalem ze deweloperzy podzilili sie na na takie grupy: jak grzyb, becher, kgi i ostanio molser ktorzy buduja wypasione ( wypasione to chyba zle slowo - powiedzmy bardziej dopracowane architektonicznie choc to tez kwestia gustu ) budynki zaprojektowane przez dobre pracownie w dobrych lokalizacjach przez co drozsze od pozostalych oraz takie firmy jak ekokaloria, poniewierski, kozera, chalupka, masterkort ktore buduja w mniej atrakcyjnych lokalizacjach projekty z mniejszym rozmachem architektonicznym a przez to bardziej przystepne cenowo. Wg mnie to bardzo dobrze bo mozna znalezc cos na kazda kieszen. Chcesz dobra lokalizacje - plac wiecej. Nie zalezy Ci na lokalizacji... zaplacisz mniej.
Posluchaj mnie Lolu nie wiem o czym mowisz i czemu na sile wmawiasz mi udzial w jakies firmie po raz kolejny. Bardzo prosze wiecej tego nie robic.
Poza tym prosze czytaj dokladnie to co pisze - napisalem ze chodzi mi o bardziej dopracowane architektonicznie budynki od pozostalych i to chyba wynik pracy architektow z lepszych biur niz Pana co sobie skrobie na kolanie za pol ceny i zapomni mu sie o tych jak to mowisz upiekszeniach. Wlasnie dlatego ze placi mu sie mniej a innemu wiecej to jeden zapomina a drugi nie. Szklem sie d... wytrzec nie da. Wg mnie widac podzial na budynki o ladniejszej architekturze i o zdecydowanie brzydszej i podzial ten pokrywa sie rowniez w firmach. Sa firmy ktore buduja taniej i bez jak to Ty nazywasz upiekszen i boni w gorszych miejscach i firmy ktore moze nie zabijaja wysokim standartem ale za to projekty sa dopracowane architektonicznie i w ladnych lokalizacjach. To jest moje zdanie - masz prawo do odmiennego zdania i ja to szanuje. Pozdrawiam.
issac

LOLA

Post autor: LOLA » 19 sierpnia 2008, o 20:45

Issac, nie obrażaj architektów, którzy nię są DUŻĄ FIRMĄ mówiąc, że oni sobie coś skrobią na kolanie.
Przeczytałam bardzo uważnie co napisałeś- robisz podział na architektów lepszych i tych co na kolanie.... Dzielisz developerów na lepszych i gorszych- zaliczając Molsera, u którego kupiłeś do tych lepszych (swoją drogą, pytam: jaki jest dorobek firmy Molser, na naszym rynku??? Żaden). Chyba do końca nie jesteś świadom tego co piszesz- obraziłeś tu wielu ludzi i firmy developereskie. W sumie Twoja "analiza" o urodzie budynków w Kielcach jest miałka, więc pytam co Tak naprawdę chciałeś powiedzieć?
Ja też sznuje Twoje zdanie, ale niech ono coś wnosi do dyskusji, niech będzie ciekawą informacją, a nie rankingiem na dobrych i złych.

issac

Post autor: issac » 20 sierpnia 2008, o 07:10

LOLA pisze:Issac, nie obrażaj architektów, którzy nię są DUŻĄ FIRMĄ mówiąc, że oni sobie coś skrobią na kolanie.
Przeczytałam bardzo uważnie co napisałeś- robisz podział na architektów lepszych i tych co na kolanie.... Dzielisz developerów na lepszych i gorszych- zaliczając Molsera, u którego kupiłeś do tych lepszych (swoją drogą, pytam: jaki jest dorobek firmy Molser, na naszym rynku??? Żaden). Chyba do końca nie jesteś świadom tego co piszesz- obraziłeś tu wielu ludzi i firmy developereskie. W sumie Twoja "analiza" o urodzie budynków w Kielcach jest miałka, więc pytam co Tak naprawdę chciałeś powiedzieć?
Ja też sznuje Twoje zdanie, ale niech ono coś wnosi do dyskusji, niech będzie ciekawą informacją, a nie rankingiem na dobrych i złych.
Lolu caly czas nie kumasz zasad forum - tu kazdy ma swoje zdanie i je wyraza.To tak jak w Hyde Park-u - tam kazdy wyglasza swoja opinie i wszystko jest dozwolone oprocz obrazania rodziny krolewskiej. Ty masz inne zdanie - Ja mam inne. Ja szanuje Twoje - uszanuj Ty moje. Pozdrawiam
issac

twojahanus

Post autor: twojahanus » 20 sierpnia 2008, o 13:55

Dla mnie pan issak to tez molser, czy jakos tam sie nazywa ta jego firma. A najbardziej sie ubawiłam tym jak napisał ze sie zalicza do grona:KGI, Becher hua hua. A co takiego issaku-molserze wiecej wybudowałej,zeby sie zaliczac jakby nie bylo do weteranow juz w tej branzy. Chałupka i Poniewierski ma juz cos na swoim koncie budowlanym. Ty chyba dopiero raczkujesz, a z wypowiedzi na forum (klonowa to centrum hua hua) to mam wrazenie ze ledwo masz mature, nie mowiac o doswiadczeniu w budowlance... Miłego dnia zycze

twojahanus

Post autor: twojahanus » 20 sierpnia 2008, o 13:59

a i jakbys mial pojecie-widze ze masz, ale udajesz ze nie, nt. marketingu internetowego, to poprzez bycie anonimowym na forum, mozna sobie własnie nakrecac rynek pozytywnym opiniani o produkcie. Tylko niektorzy tego nie chwytaja. A osoby ktore swiadomie sieja ferment i zament na forach to nikt inny jak troll :)

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 20 sierpnia 2008, o 14:14

PROSZE WRÓCIĆ DO TEMATU I NIE PSUĆ POZYTYWNEJ ATMOSFERY TEGO FORUM.

Moderator Forum

issac

Post autor: issac » 20 sierpnia 2008, o 14:17

twojahanus pisze:a i jakbys mial pojecie-widze ze masz, ale udajesz ze nie, nt. marketingu internetowego, to poprzez bycie anonimowym na forum, mozna sobie własnie nakrecac rynek pozytywnym opiniani o produkcie. Tylko niektorzy tego nie chwytaja. A osoby ktore swiadomie sieja ferment i zament na forach to nikt inny jak troll :)
Czyzby TwojaHanus=Lola?:) - dolaczyla 19 sierpnia...hmmm. Ech zasmiewam sie to ja.. Niewazne. Dla mnie to koniec tematu.. i blagam prosze mnie nie kojarzyc z firma w ktorej tylko kupilem mieszkanie..no chyba ze jako przyszlego mieszkanca:)
issac

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 22 sierpnia 2008, o 09:56

Działalność Issaca na tym forum jest czasami dziwna ale z jednym według mnie ma rację.

Budynki Bechera, Grzyba, Kgi np.Kopernik są na dużo wyzszym poziomie architektonicznym niż wspomniany np. Poniewierski na Leszczyńskiej czy nawet nowy Chałupka i nie chodzi tu o obrażanie kogokolwiek takie są fakty a świadczą o tym chociażby wyniki rankingu inwestycji na tym forum :lol:

ODPOWIEDZ