Kielecki rynek mieszkaniowy
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Kilka dni temu wróciłem znad morza z okolic Trójmiasta. Jadąc samochodem co trochę natrafiałem na reklamy nowych mieszkań od 3900 zł/m2. A gdzie Kielce a gdzie Gdańsk. I dziwić się że ludzie uciekają do podkieleckich gmin. Jak tak dalej będzie to za 10 lat Kielce będą mieć góra 150 tys mieszkańców! Brawo dla władz miejskich za taką politykę mieszkaniową.
ja też byłem w Gdyni ma tam brata. Też zwróciłem mocno uwagę na te reklamy sprzedaży mieszkań i wydawałoby się niskie ceny. Nawet trochę posprawdzaliśmy z bratem tych deweloperów bo nawet na chwilę sie podjarałem że takie ceny- może by się przeprowadzić. Niestety czar prysł przy dokładnym sprawdzaniu. Ceny 3900 czy częściej 4200-4300 zwykle oferta na jedno mieszkanie które nawet w dniu rozpoczęcia sprzedaży jest już sprzedane (taki chłyt marketingowy-kupuje córka dewelopera:-) .
Było kilka ofert takich po 4500-4600 ale jak brat popatrzył na lokalizację to wszystko stawało się jasno: albo to już nie trójmiasto i dojazd kaplica albo obok cmentarza albo to cena metra za mieszkanie 120 m2 itd.
Było kilka ofert takich po 4500-4600 ale jak brat popatrzył na lokalizację to wszystko stawało się jasno: albo to już nie trójmiasto i dojazd kaplica albo obok cmentarza albo to cena metra za mieszkanie 120 m2 itd.
także nie aż tak fajnie jak na tych bilbordach-po prostu u nas w Kielcach jeszcze nie wpadli na pomysł takiego marketingu albo takich lokalizacji może kiedyś znajdzie się odważny deweloper: mieszkanie 3000 zł/m2 -i małym druczkiem wspaniała lokalizacja 10 metrów do najbliższej nekropolii w Cedzynie - strachy duchów gratis/ po zmroku atrakcje gwarantowane.
O akurut jest nawet na ten temat art.:
http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/ ... ac,1687825
O akurut jest nawet na ten temat art.:
http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/ ... ac,1687825
- kowalskijohn
Coraz więcej nowych mieszkań w regionie
Artykuł dodany: 2011-09-18 07:16:58, ostatnia aktualizacja: 2011-09-18 15:30:48
W regionie świętokrzyskim buduje się coraz więcej mieszkań. Aneta Królik z Urzędu Statystycznego w Kielcach informuje, że najwięcej lokali przekazali inwestorzy indywidualni. Dodaje również, że wzrosła liczba pozwoleń na budowę.
W świętokrzyskiem przybyło w tym roku niespełna 1500 mieszkań. To niewiele, bo na Podkarpaciu oddano do użytkowania prawie 3100, a na Podlasiu ponad 2000 lokali.
Świętokrzyscy developerzy podkreślają, że na rynku nieruchomości zapanowała stagnacja. Andrzej Siłakiewicz, współwłaściciel firmy Becher, zauważa, że obecnie najlepiej sprzedają się mieszkania do 50 metrów kwadratowych. Większe przestały być obiektem zainteresowania.
Andrzej Siłakiewicz dodaje, że w Kielcach za metr kwadratowy mieszkania trzeba aktualnie zapłacić od 4 do 4,5 tysiąca złotych netto.
Robert Felczak
http://www.radio.kielce.pl/page,,Coraz- ... 2d558.html
Artykuł dodany: 2011-09-18 07:16:58, ostatnia aktualizacja: 2011-09-18 15:30:48
W regionie świętokrzyskim buduje się coraz więcej mieszkań. Aneta Królik z Urzędu Statystycznego w Kielcach informuje, że najwięcej lokali przekazali inwestorzy indywidualni. Dodaje również, że wzrosła liczba pozwoleń na budowę.
W świętokrzyskiem przybyło w tym roku niespełna 1500 mieszkań. To niewiele, bo na Podkarpaciu oddano do użytkowania prawie 3100, a na Podlasiu ponad 2000 lokali.
Świętokrzyscy developerzy podkreślają, że na rynku nieruchomości zapanowała stagnacja. Andrzej Siłakiewicz, współwłaściciel firmy Becher, zauważa, że obecnie najlepiej sprzedają się mieszkania do 50 metrów kwadratowych. Większe przestały być obiektem zainteresowania.
Andrzej Siłakiewicz dodaje, że w Kielcach za metr kwadratowy mieszkania trzeba aktualnie zapłacić od 4 do 4,5 tysiąca złotych netto.
Robert Felczak
--
To mówiłem ja...
Kowalski John
To mówiłem ja...
Kowalski John
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
To złe porównanie, bo na Podkarpaciu mieszka 2 razy więcej ludzi niż w świętokrzyskim, więc logiczne, że i pozwoleń na budowę będzie dwa razy więcej. Jedynie Podlasie pod tym względem dobrze wypada, bo jest porównywalne ze świętokrzyskim.W świętokrzyskiem przybyło w tym roku niespełna 1500 mieszkań. To niewiele, bo na Podkarpaciu oddano do użytkowania prawie 3100, a na Podlasiu ponad 2000 lokali.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Na rogu Tarnowskiej i Wapiennikowej będzie kolejny salon samochodowy Romanowskich, Tobie zapewne chodzi o zabudowana działkę po Telekomunikacji Polskiej przy ul. Starowapiennikowej vis a vis Biedronki, którą Chałupka kupili jakiś czas temu. 300 mieszkań? to więcej niż maja 2 bloki na Barwinku razem wzięte, moim zdaniem nic takiego tam nie zmieszczą, sprawdź na satelicie.
To jest ta działka:
http://maps.google.pl/maps?q=kielce&hl= ... 6&t=h&z=19
To jest ta działka:
http://maps.google.pl/maps?q=kielce&hl= ... 6&t=h&z=19