To nawet bardzo zla wiadomoscSz.J. pisze:W styczniu Urząd Miasta opuszcza Pan Sobolewski - to zła wiadomość.
Kielce przyszłości ?! Rozwój miasta
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
nie wiedzialem gdzie to wkleic

13 tysięcy kielczan bez pracy
Kielce mają jedną z najwyższych stóp bezrobocia w Polsce wśród miast wojewódzkich. Aktualnie wynosi ona 11,8%. W grudniu ubiegłego roku pracy nie miało blisko 13 tysięcy kielczan. To znacznie więcej niż w innych miastach o podobnej liczbie mieszkańców. Wszyscy zgodnie twierdzą, że taki stan rzeczy wynika z mniejszej liczby inwestorów, a co za tym idzie mniejszej liczby oferowanych miejsc pracy. Zapytaliśmy kielczan czy ich zdaniem w Kielcach trudno o zatrudnienie? "- bardzo trudno, bo nie ma kto tej pracy oferować - mało jest ogłoszeń w prasie czy radiu - wysokie koszty m.in. ZUS - wiele młodych osób wyjeżdża za pracą zagranicę więc może zwolnią się miejsca i praca będzie" Jakie są tego konsekwencje? coraz więcej osób, szczególnie młodych wyjeżdża w poszukiwaniu pracy zagranicę. Jak sami argumentują: lepsze zarobki, lepsze warunki rozwoju zawodowego i perspektywy na przyszłość.

13 tysięcy kielczan bez pracy
Kielce mają jedną z najwyższych stóp bezrobocia w Polsce wśród miast wojewódzkich. Aktualnie wynosi ona 11,8%. W grudniu ubiegłego roku pracy nie miało blisko 13 tysięcy kielczan. To znacznie więcej niż w innych miastach o podobnej liczbie mieszkańców. Wszyscy zgodnie twierdzą, że taki stan rzeczy wynika z mniejszej liczby inwestorów, a co za tym idzie mniejszej liczby oferowanych miejsc pracy. Zapytaliśmy kielczan czy ich zdaniem w Kielcach trudno o zatrudnienie? "- bardzo trudno, bo nie ma kto tej pracy oferować - mało jest ogłoszeń w prasie czy radiu - wysokie koszty m.in. ZUS - wiele młodych osób wyjeżdża za pracą zagranicę więc może zwolnią się miejsca i praca będzie" Jakie są tego konsekwencje? coraz więcej osób, szczególnie młodych wyjeżdża w poszukiwaniu pracy zagranicę. Jak sami argumentują: lepsze zarobki, lepsze warunki rozwoju zawodowego i perspektywy na przyszłość.
.....
Michale
to o czym piszesz - nie podlega dyskusji .
Ja - jako skromny
ale - aktywny wyborca z roku - 2002
nadal czekam
na obiecany '' Pakiet Ofert Inwestycyjnych ''
dla potencjalnych inwestorôw .
Mnie - jako osobie apolitycznej ( dobrze wyedukowanej )
bez sympatii do '' Towarzystw Wzajemnej Adoracji ''
pan Lubawski ( z szacunkiem .. bez obrazy ) - nie '' zamydli oczu '' .
Ludzie - inwestorzy z '' krwi - kostek - i z jajem ''
to to - co jest teraz - najbardziej potrzebne - naszemu miastu ! (
) !
to o czym piszesz - nie podlega dyskusji .
Ja - jako skromny
ale - aktywny wyborca z roku - 2002
nadal czekam
na obiecany '' Pakiet Ofert Inwestycyjnych ''
dla potencjalnych inwestorôw .
Mnie - jako osobie apolitycznej ( dobrze wyedukowanej )
bez sympatii do '' Towarzystw Wzajemnej Adoracji ''
pan Lubawski ( z szacunkiem .. bez obrazy ) - nie '' zamydli oczu '' .
Ludzie - inwestorzy z '' krwi - kostek - i z jajem ''
to to - co jest teraz - najbardziej potrzebne - naszemu miastu ! (
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ma ktoś może dodatek z Echa wczorajszego? (25.01). Był on poświęcony dzisiaj odbywającym się w Warszawie spotkaniu "Kielce w Warszawie". Wypowiadał tam się W.Lubawski o przyszłości Kielc i prezentowane były też informacje firm z Kielc.
BTW - Jurek - nie wybierasz się? W Domu Chłopa to się odbywa. Zdałbyś relacje

BTW - Jurek - nie wybierasz się? W Domu Chłopa to się odbywa. Zdałbyś relacje
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Inwestorzy omijają Świętokrzyskie
Świętokrzyskie znalazło się wśród czterech regionów, które najsłabiej promują swoje walory gospodarcze. Wynika z rankingu samorządowego tygodnika „Wspólnota”.
O niskiej pozycji Świętokrzyskiego zdecydował brak dróg, przygotowanych terenów i instytucji biznesowych oraz słaba promocja. Władze samorządowe przyznają, że wiele do życzenia pozostawia przede wszystkim system informacji.
Zdaniem wojewody świętokrzyskiego najważniejsze jest przygotowanie przez gminy planu rozwoju lokalnego pod kątem pozyskiwania inwestorów.
Z kolei według Agencji Rozwoju Regionalnego Świętokrzyskie musi poszukać sojuszników, którzy pomogą zachęcić zagraniczny biznes.
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Nie wiedziałem gdzie zamieścić... ale jest to w pewnym sensie skutek uboczny rozwoju miasta.
---------------------------------------
Dziś poznaliśmy wyniki monitoringu przeprowadzonego przez stację Monitoringu Akademii Świętokrzyskiej
Jej kierownik - profesor Marek Jóżwiak - powiedział, że osiedle świętokrzyskie w Kielcach i ruchliwe miejskie skrzyżowania - to obszary o najbardziej zanieczyszczonym powietrzu. Na podstawie zebranych informacji w powietrzu w Kielcach występuje większe stężenie miedzi, kadmu i ołowiu niż we Wrocławiu, Poznaniu czy Legnicy.
Źródło: Radio Kielce
---------------------------------------
Dziś poznaliśmy wyniki monitoringu przeprowadzonego przez stację Monitoringu Akademii Świętokrzyskiej
Jej kierownik - profesor Marek Jóżwiak - powiedział, że osiedle świętokrzyskie w Kielcach i ruchliwe miejskie skrzyżowania - to obszary o najbardziej zanieczyszczonym powietrzu. Na podstawie zebranych informacji w powietrzu w Kielcach występuje większe stężenie miedzi, kadmu i ołowiu niż we Wrocławiu, Poznaniu czy Legnicy.
Źródło: Radio Kielce