Pomnik dla ofiar pogromu

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 18 sierpnia 2007, o 23:31

hey pisze:Kielce > Odsłonięcie rzeźby upamiętniającej pomordowanych w getcie Żydów Rzeźba "Menora” upamiętniająca pomordowanych w getcie kieleckim żydowskich obywateli Kielc zostanie odsłonięta przy Alei IX Wieków Kielc.
(...)
Mamy więc kolejny przystanek w naszym mieście do odwiedzenia dla wycieczek z Izraela...
Zdjęcie z 16.08.2007:
Obrazek

Obawiam się tylko, że pomnik (tak oczywisty w tak eksponowanym miejscu) może szybko stać się obiektem wandalizmu (o co w Kielcach, jak wiemy nietrudno), a stąd już tylko krok do publicznego wywlekania "kieleckiego antysemityzmu" i temu podobnych uogólnionych oskarżeń. Może przesadzam (mam nadzieję)... Cóż, przekonamy się.
Przypominam o znikającej lasce Karskego, tablicy ku czci Sikorskiego, orle na rzeźbie upamiętniającej zamach na Franka (w Parku przy Silnicy), zniszeniu pomnika "Homo Homini" - z tym, że tutaj o wiele łatwiej będzie dorobić ideologię (a niechętnych Kielcom nie brakuje). Mam nadzieję, że ktoś z władz to wziął pod uwagę i dobrze przemyślał. :?

hey

Post autor: hey » 18 sierpnia 2007, o 23:41

Zamontuje się kamerę na słupie jak po drugiej stronie ulicy i będzie ok.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 18 sierpnia 2007, o 23:44

Nawet na Kiełka postawili ostatnio nową kamerę wiec pewnie tutaj też tak zrobią.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 19 sierpnia 2007, o 21:58

Nieszczególne te pomniki związane z pogromem... :roll:

hey

Post autor: hey » 20 sierpnia 2007, o 10:45

Powinni jeszcze zrobić tablicę na kamienicy między ulicami na Warszawskiej upamiętniającą szpital i zamordowanych ludzi.
Wpis corse z wątku o ruderach:

Z tym szpitalem ( o czym wspomina Jurek )
to prawda ( lata ... 1940 - 1942 ) .....
a wtedy ulica - Nowowarszawska .
Zlikwidowano go 24 sierpnia 1942 roku
wraz z ostatnim dniem likwidacji kieleckiego getta .
Niemcy zamordowali tutaj ( otruli ) ok . 300 osôb .....
nie znam ( nie mam ) niestety - precyzyjnych danych .
Z czasem ... budynek zapewne zostanie wyburzony
a miejsce uwieczni ... np : tablica ... itp .
Moim skromnym zdaniem - to chyba najbardziej realny scenariusz .

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 20 sierpnia 2007, o 13:09

Tam akurat tablica by się przydała, ale nie tylko aby upamiętnić tych ludzi, ale także by pokazać przyjezdnym w jakim celu miasto pozostawiło taki budynek między pasami jezdni :roll: Choć jak znam życie to w dokumentach remontowych tego budynku nie ma nic o takiej tablicy. Może jak już zostanie odnowiony to ktoś o tym pomyśli - w ostatnich latach powstały już dwa pomniki związane z pogromem, więc pewnie taką tablicą też ktoś się zajmie.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 sierpnia 2007, o 13:58

LG pisze:(...)w ostatnich latach powstały już dwa pomniki związane z pogromem, więc pewnie taką tablicą też ktoś się zajmie.
Które dwa? O ile wiem (poza tablicami na budynku przy Plantach) jest jeden pomnik - ten biały z czarnymi kwadratami. Menora ma upamiętniać (o ile się nie mylę) likwidację getta, a nie pogrom. Jest jeszcze jakiś inny pomnik, o którym nie wiem? Chyba że na Pakoszu?

hey

Post autor: hey » 20 sierpnia 2007, o 16:30

LG pisze:Tam akurat tablica by się przydała, ale nie tylko aby upamiętnić tych ludzi, ale także by pokazać przyjezdnym w jakim celu miasto pozostawiło taki budynek między pasami jezdni :roll: Choć jak znam życie to w dokumentach remontowych tego budynku nie ma nic o takiej tablicy. Może jak już zostanie odnowiony to ktoś o tym pomyśli - w ostatnich latach powstały już dwa pomniki związane z pogromem, więc pewnie taką tablicą też ktoś się zajmie.

Tu właśnie widzę zadanie dla stowarzyszenia.Może jakiś oficjalny mail do Miejskiego Zarządu Budynków aby pomyśleli o takiej tablicy przy okazji remontu oraz do Wyborczej by taki pomysł opisała wraz z historią tego miejsca. Jurek ma "chody" w Gazecie,więc może coś takiego by napisał ?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 sierpnia 2007, o 17:50

Ten pomnik stoi kolo terenu przyszlej budowy Ibisa? Jesli tak to nie ma sie co martwic o jego bezpieczenstwo. Dobrze, ze nie zrobili kolejnej toalety.

hey

Post autor: hey » 20 sierpnia 2007, o 20:49

autor pisze:Ten pomnik stoi kolo terenu przyszlej budowy Ibisa? Jesli tak to nie ma sie co martwic o jego bezpieczenstwo. Dobrze, ze nie zrobili kolejnej toalety.
Nie, stoi dokładnie przed budowaną podoczyszczalnią,prawie przy samym mostku na Silnicy.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 20 sierpnia 2007, o 23:41

cm pisze:Które dwa? O ile wiem (poza tablicami na budynku przy Plantach) jest jeden pomnik - ten biały z czarnymi kwadratami. Menora ma upamiętniać (o ile się nie mylę) likwidację getta, a nie pogrom. Jest jeszcze jakiś inny pomnik, o którym nie wiem? Chyba że na Pakoszu?
No o tym nowym myślałem 8)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 21 sierpnia 2007, o 08:13

Kolejne niewiadomo co :lol:

hey

Post autor: hey » 21 sierpnia 2007, o 08:15

Stanie pomnik dedykowany ofiarom kieleckiego getta

Pomnik dedykowany ofiarom kieleckiego getta odsłonięty zostanie w niedzielę przy ul. IX Wieków Kielc w 65. rocznicę zagłady ludności żydowskiej Kielc. Będzie on w kształcie menory, czyli świecznika żydowskiego.

Wciąż niewielu kielczan wie, że w naszym mieście istniało getto, a jeśli już ktoś ma tę wiedzę, to nie zna lokalizacji - mówi Bogdan Białek, prezes Stowarzyszenia im. Jana Karskiego, które było inicjatorem powstania pomnika. Przypomina, że na terenie Kielc były dwa getta - małe w okolicach kościoła św. Wojciecha oraz duże, które rozciągało się od mostu przy kieleckim zalewie aż do granic Rynku. Od 19 do 22 sierpnia 1942 roku zamordowano 2 tys. osób z kieleckiego getta, w tym ciężarne kobiety i dzieci, pacjentów szpitala żydowskiego. Pozostałych 20 tys. naziści wywieźli do obozu koncentracyjnego w Treblince.

Autorem pomnika jest Marek Cecuła. Wybór nie był przypadkowy. Historia rodziny artysty powiązana jest z historią kieleckiego getta. - Chcę, żeby pomnik był elementem życia kielczan, który będzie im przypominał o tragicznych wydarzeniach z 1942 roku - mówi autor.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 21 sierpnia 2007, o 09:22

Tu można tylko zacytować anegdotę o Styce, który malował na kolanach Jezusa i co jakiś czas wzdychał pytając, czy Pan Jezus jest z tego zadowolony. W końcu miał usłyszeć: Styka, ty mnie nie maluj na kolanach, ty mnie maluj dobrze.

hey

Post autor: hey » 22 sierpnia 2007, o 16:13

Kielce > Odsłonięcie pomnika w niedzielę

Marek Cecuła, którego ojciec przebywający w kieleckim getcie otrzymał aryjskie dokumenty od Polaka i dzięki temu przeżył, przedstawił swoją koncepcję rzeźby upamiętniającą ofiary kieleckiego getta. Przedstawia ona stalową menorę (świecznik), zapadającą się w oryginalny uliczny bruk z czasów okupacji . Jest symbolem pamięci o tych, którzy w dniach 19-24 sierpnia 1942 roku zostali deportowani z Kielc i zamordowani w obozie zagłady w Treblince.

Rzeźbę ufundowało Stowarzyszenie im. Jana Karskiego. Będzie ona odsłonięta w niedzielę o godzinie 18.30. Swój udział w uroczystości zapowiedziała m.in. minister spraw zagranicznych Anna Fotyga.

ODPOWIEDZ