Pomniki w Kielcach

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 5 stycznia 2010, o 23:05

JEDYNĄ słuszną i akceptowalną lokalizacją jest zwieńczenie al. Legionów, o czy wspomina Pan Michał Daranowski, miejski urzędnik i członek komitetu budowy. Nie ma innej lepszej lokalizacji. Po resztą pomnik w tym miejscu ma swoje historyczne uzasadnienie. Zwolennicy Pl. Wolności (Artystów) zaraz mnie zakrzyczą, że to daleko od centrum. Ale ulica Piłsudskiego też w centrum się nie znajduje (os. Na Stoku). Poza tym chcąc mierzyć zacność danej postaci lokalizacją jej pomnika czy nazwą ulicy jej imienia można by dojść do wniosku, że Kazimierz Wielki, król Polski nie powinien patronować osiedlowej uliczce na Ślichowicach, ale głównej arterii w centrum lub śródmiejskiej uliczce. Takie "targowanie się" jest nie na miejscu i sądzę, że ani Piłsudski ani Kazimierz Wielki by tego nie chciał.
Nadmienię jeszcze, że za kilkanaście lat będziemy zmagać się z tym samym problemem co mieszkańcy Lublina. Na Pl. Litewskim stoi dumny Piłsudski na koniu, a pasuje tam jak... To bardzo utrudnia właściwe wykorzystanie i zaprojektowanie centralnego placu, podobnego do Pl. Wolności.
Odsyłam zainteresowanych: http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,90862, ... acje_.html

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 stycznia 2010, o 08:31

Cóż, Piłsudski jest niewątpliwie złożoną i kontrowersyjną postacią. Jako materiał dla historyków wręcz fascynującą. Zawiera w sobie jednocześnie bardzo wiele plusów i minusów, ciekawie się o nim czyta. Niewątpliwie byłm jednak wielkim patriotą i w pierwszym okresie (czyli m.in. kieleckim) te plusy i zasługi dla niepodległości Polski są bardzo widoczne. Za początek lat 30-tych w życiu bym mu nie postawił pomnika, za czasy legionowe - myślę, ze zasłużył. Tak czy inaczej, jeśli ten pomnik ma powstać to podobnie jak michal_ck uważam, ze najlepszym miejscem jest zwieńczenie al. Legionów. I dzisiejszy WDK (czyli Dom PWiWF im. Piłsudskiego) i cały przedwojenny komleks Stadionu to były pomniki Legionów i Piłsudskiego. Tam pasuje idealnie.
Plac Wolności mógłbym ewentualnie zaakceptować, bo niewątpliwie wiąże się z Piłsudskim (rok 1926!) - międzywojenna zmiana nazwy z Bazarowego na Wolności była nieprzypadkowa. Argumenty, że dzięki temu można we właściwy sposób zaprojektować plac też uważam za istotne
Stawianie takiego pomnika na Wzgórzu Zamkowym uważam za BARDZO ZŁY POMYSŁ - tam już zreszta jest jego pomnik czyli tzw. Sanktuarium w pałacu (piszę "tzw." bo mnie ta nazwa irytuje - sanktuaria, jak sama nazwa wskazuje, poświęca się Bogu lub osobom świetych - Piłsudski niewątpliwie świętym nie był).

I na koniec - ciekawy, odbrązowiający postać Pisłsudskiego tekst Rafała Ziemkiewicza:
http://niniwa2.cba.pl/ziemkiewicz_plamy_na_pomniku.htm
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 6 stycznia 2010, o 13:03

Jak dla mnie Plac Wolności jest optymalnym miejscem... Myślę, że pomnik potrzebuje tego miejsca jako centralnej lokalizacji, a plac potrzebuje tego pomnika jako dominanty.

Z pewnością najlepszą lokalizacją byłby skwer na którym stoi Pomnik Legionów, ale tam nie powstanie z oczywistych względów... Zwieńczenie al. Legionów z drugiej strony, czyli ulica Husarska, to też nie jest dla mnie najlepsza lokalizacja... Po pierwsze sąsiedztwo domków jednorodzinnych nie jest zbyt nobilitujące, a po drugie mamy przecież obok Halę Legionów z tablicą pamiątkową, która również niejako jest pomnikiem...

Co do pomników w Kielcach, to generalnie jest ich za dużo... Ale w tym przypadku jestem za... Między innymi dlatego, że może on uratować plac Wolności od zmarnowania...

Co do Ziemkiewicza... Jego felietony są z pewnością inteligentne, humorzaste i w pewnym stopniu kontrowersyjne... Chętnie się czyta zwolenników spiskowych teorii... Ziemkiewicz zawsze słynął z bujnej wyobraźni... Zdobył popularność dzięki twórczości science-fiction i myślę, że tak trzeba traktować całą jego działalność... Nie są to raczej rozprawy historyczne... Poza tym ciężko kogoś o ultraprawicowych poglądach posądzać o sympatię do Piłsudskiego, który miał raczej lewicowe korzenie i zaplecze polityczne, do tego dokonał zamachu stanu na prawicowym rządzie...

Nigdy nie oceniałem Piłsudskiego pozytywnie w sposób jednoznaczny... Jednak cały bilans tego, co zrobił dla kraju złego i dobrego jest dla mnie bezapelacyjnie pozytywny... Oczywiście w kontekście i obramowaniu, jakie stworzyli nam ówcześni sąsiedzi geopolityczni...

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 7 stycznia 2010, o 00:18

Pomnik, gdyby powstał w centralnym miejscu placu nie byłby żadną dominantą tylko kulą u nogi. Żeby był dominantą musiałby mieć ze 10-12 m wysokości, ponieważ Pl Wolności jest przestrzenny i majestatyczny. Pomnik, który chce wybudować komitet będzie miał nie więcej jak z 5-6 m (jeśli nie mniej), więc jeśli piszesz o dominancie to bardziej by pasował do mniejszego placu (np. św. Wojciecha czy rynek- choć sam uważam, że to chybione lokalizacje). Jeśli już coś miałoby być dominantą to http://annad9.blox.pl/resource/iglica.jpg

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 7 stycznia 2010, o 00:30

Nie chodzi o centralną część placu, tylko o schody przy Głowackiego... To dobry pomysł... Pisałem dawno temu w temacie o pl. Wolności, że można by tam umiejscowić podświetlaną fontannę...

Ze względu na różnicę poziomów w tamtym miejscu pomnik wraz z cokołem wkomponowany w układ schodów może spokojnie sięgać kilkunastu metrów ponad poziom placu... Jednocześnie będzie dobrze widoczny na osi Głowackiego- Mickiewicza, więc nie byłoby źle.

Podkreślam, że dużo bardziej wolałbym tam jakąś efektowną fontannę... Ale lepszy Piłsudski niż piernikowe chatki...

Pisząc o dominancie, nie chodziło mi o najściślejsze znaczenie tego słowa... Raczej miałem na myśli kwestię koncepcyjną i kompozycyjną... Osobiście nie chciałbym aby cokolwiek dominowało nad tym placem np. swoją wysokością.

suchy

Post autor: suchy » 7 stycznia 2010, o 06:56

W Rosji panuje sentyment wobec Stalina z powodu jego pozywywnych dokonań , czy więc wszytsko będzie w porządku jak Rosjanie będą ,,Wujkowi" stawiać pomniki?? Czy obiegowe opinie chołoty są zawsze słuszne jesli chodzi o stawianie pomników?

Większosć krajan Stalina i piłsudskiego woli wyprzeć z pamięci zbrodnie obu panów.

Stawiając pomnik temu KATOWI POLSKIEGO NARODU zapominamy o ofiarach przewrotu majowego i dyktatury sanacyjnej. Widac były to ,,złe" ofiary, skoro i ch oprawca jest taki fajny, widać zasłuzyli na smierć i przesladowania... :lol:

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 7 stycznia 2010, o 21:32

MadMike pisze:Nie chodzi o centralną część placu, tylko o schody przy Głowackiego...
Czyżby?
MadMike pisze:Jak dla mnie Plac Wolności jest optymalnym miejscem... Myślę, że pomnik potrzebuje tego miejsca jako centralnej lokalizacji, a plac potrzebuje tego pomnika jako dominanty
Precyzja, to w niej tkwi siła :-p

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 8 stycznia 2010, o 01:43

A wg mnie, co jest doslowna i jedyna interpretacja, chodzi o to, zeby nie stal na zadupiu, a w centralnej lokalizacji, czyli na Placu Wolnosci. Mowa jest o "Placu Wolnosci jako centralnej lokalizacji", a nie centralnej lokalizacji w obrebie placu. Jesli ktos nie wierzy, niech sobie zrobi rozbior logiczny tego zdania.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 8 stycznia 2010, o 15:46

michal_ck pisze:Precyzja, to w niej tkwi siła :-p
Nie... Siła tkwi w czytaniu ze zrozumieniem ;)
redoxygene pisze:A wg mnie, co jest doslowna i jedyna interpretacja, chodzi o to, zeby nie stal na zadupiu, a w centralnej lokalizacji, czyli na Placu Wolnosci.
Correctamundo! Nie sądziłem, że to było skomplikowane w przekazie zdanie...

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 11 stycznia 2010, o 16:19

MadMike pisze:
michal_ck pisze:Precyzja, to w niej tkwi siła :-p
Nie... Siła tkwi w czytaniu ze zrozumieniem ;)
Przekaz nie jest jednoznaczny, czyli nieprecyzyjny skoro budzi problemy interpretacyjne.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 12 stycznia 2010, o 02:46

michal_ck pisze: Przekaz nie jest jednoznaczny, czyli nieprecyzyjny skoro budzi problemy interpretacyjne.
Jeszcze raz polecam rozbior logiczny. Wszelkie wynikajace problemy interpretacyjne musza byc tym samym innej natury.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 26 października 2010, o 19:43

Obrazek
Odsłonięcie pomnika Fryderyka Chopina
mon
2010-10-26, ostatnia aktualizacja 2010-10-26 18:02

Popiersie wielkiego pianisty i kompozytora autorstwa kieleckiego rzeźbiarza Sławomira Micka stanęło w parku miejskim niedaleko źródełka Biruty. Inicjatorzy - Stowarzyszenie Miłośników Muzyki Fryderyka Chopina - chcą stale przypominać kielczanom jego postać i twórczość.

- Zbliżamy się do końca roku Chopina. Za nami konkurs chopinowski i szereg wydarzeń w regionie, wiele jeszcze wciąż przed nami. Mimo, że Fryderyk Chopin jest wizytówką, znakiem towarowym, to ciągle jego twórczość i postać wymaga promocji. To popiersie będzie zaglądało w oczy przechodniów - mówił podczas odsłonięcia Jacek Rogala, dyrektor Filharmonii Świętokrzyskiej.

Popiersie zostało odlane w brązie. Na postumencie znajduje się napis "W 200. rocznicę urodzin genialnego artysty i wybitnego Polaka" - Nawiązuje do znanych wizerunków kompozytora. Utrzymany w stylu romantycznym, ekspresyjny - opisuje swoją pracę Sławomir Micek. Obok stanęła ławeczka w kształcie klapy fortepianu.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... opina.html

Komentarz:

Jak dla mnie porażka, a zwłaszcza lokalizacja. Jeszcze tylko Piłsudskiego na koniu tam brakuje tylko. Takie popiersia to jak już stawiają to wyłącznie na al. Sław (skwer Szarych Szeregów).
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 27 października 2010, o 19:51

nawet nie najgorszy, pozostaje mieć nadzieję, że Aleja Sław rozrośnie się do ul. Staszica i wtedy będzie pasował jak ulał...
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 31 października 2010, o 17:49

Boże strzeż nas przed tym. Niech okolice Wzgórza Zamkowego pozostawią wolne od tych pseudo "pomniczków".
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 24 listopada 2010, o 19:43

Kolejne popiersia w kieleckiej Alei Sław

W Alei Sław na Skwerze Szarych Szeregów w Kielcach zostały zamontowane kolejne popiersia, muzyka Johna Lennona i malarza Józefa Czapskiego.

Jak mówi rzeźbiarz Sławomir Micek, autor popiersia Józefa Czapskiego, każda z przedstawionych postaci oprócz charakterystycznych elementów garderoby i rysów twarzy, odzwierciedla własny styl artysty.
W Alei sław jest już uwiecznionych 47 rzeźb wykonanych z trwałych materiałów.

Jak zapowiedział Prezydent Kielc Wojciech Lubawski, po nowym roku pojawi się wydawnictwo, które będzie prezentować wszystkie postaci uwiecznione na popiersiach wraz z życiorysami, a także sylwetkami ich autorów.

:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Kolejn ... 60d15.html

ODPOWIEDZ