Tor motocrossowy
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- cochi
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Tor motocrossowy
Czy wiece moze cos na temat Toru Motocrossowego o ktorym ostatnio bylo glosno w mediach. Na jakim to jest etapie? Czy wybrano lokalizację? Kiedy mialby powstac?
cochi

Decyzja zapadła, w Piekoszowie powstanie tor dla motocrossowców
ada, 14-06-2006Jeszcze w tym tygodniu teren obejrzą crossowcy, a wójt Piekoszowa chce, by grunt jak najszybciej przekazała gminie Agencja Nieruchomości Rolnych.
Tor powstanie na tzw. Łukach, czyli 20-hektarowym obszarze między Piekoszowem a Wincentowem. Teraz ten teren należy do Agencji Nieruchomości Rolnych. - Czekam na najważniejszą rozmowę z dyrekcją Agencji . Zaprosiliśmy ich do siebie, wstępnie deklarowali, że przychylnie podejdą do naszej prośby. Oni nam muszą przekazać ten teren, ponieważ to inwestycja pożytku publicznego, ale chcę, aby stało się to jak najszybciej, i mam nadzieję, że "przychylnie" to znaczy szybko - mówi Tadeusz Dąbrowa, wójt Piekoszowa i jeszcze w tym tygodniu chce się spotkać z motocrossowcami. - Chcemy im pokazać ten teren i projekt wszystkich urządzeń, jakie chcemy tam zbudować. To ma im przecież służyć, więc chcemy poznać ich opinię - podkreśla wójt.
O potrzebie utworzenia takiego toru mówiło się od lat. W ubiegłym roku próbowano zbudować go na stadionie leśnym, ale okazało się, że przeszkodziły kwestie własności gruntu. Teraz w starania oprócz gminy Piekoszów włączyły się władze Kielc i kielecka policja drogowa. Impulsem do takich działań były tragiczne wypadki z udziałem crossowców. W jednym zginął sześcioletni chłopiec, w drugim młody motocyklista z Wielebnowa.