Galeria Korona – sklepy, wydarzenia nieinwestycyjne

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

boogie

Post autor: boogie » 17 maja 2012, o 10:35

"Ale nie wszystkie sklepy zdążyły się otworzyć. Od razu pojawiły się jednak głosy, że 1/5 lokali w galerii jest nadal niewynajęta i brakuje na nie chętnych. – Jest kilka sklepów, które rozpoczną działalność dopiero w najbliższych dniach. Wynika to z problemów technicznych samych najemców, którzy na przykład muszą jeszcze czekać na towar z centrali. Wynajęte mamy 95 procent powierzchni – mówi Izabela Ironmonger, menadżer Galerii Korona."

źródło: http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/ar ... djecia-858

pijarowy bełkot... kilka? Ja bym naliczył spokojnie kilkanaście i wcale bym nie powiedział, ze się otworzą w najbliższych dniach. Czekać na towar z centrali jak w lokalu gołe ściany? śmieszne :wink:
Swoją drogą dziwi mnie to ze sklepy podpisują umowe najmu i nie otwieraja sklepu na otwarcie galerii - same straty.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 17 maja 2012, o 10:59

To jeszcze mój filmik, gorszej jakości niż GooDek_238.
http://youtu.be/AEcHJ_sUx74

atomm

Post autor: atomm » 17 maja 2012, o 13:41

cm pisze:
atomm pisze:A przecież można było ściągnąć takie marki jak: Springfield (baaardzo mi brakuje w Kielcach), Duka, Yes, Espirit.
To się bardzo łatwo pisze, a dużo trudniej realizuje. Domyślam się, że skoro ich tam nie ma, to właśnie ich nie "można było ściągnąć". Myślisz, że to działa tak, że właściciel galerii wysyła do nich zaproszenie, a oni ochoczo je przyjmują? :wink:
Mysle ze jak sie chce pozytywnie odroznic na tle konkurencji to można tak skonstruowac oferte zeby mimo wszystko ja przyjeli...

jak to sie mowi? cena czyni cuda?

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 17 maja 2012, o 17:45

GooDek_238 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=b7LNiIKW8QM
Życzę miłego seansu :)
Bardzo fajny film. Powiedz mi tylko, w którym miejscu jest to akwarium z rybami?

boogie

Post autor: boogie » 17 maja 2012, o 18:44

restauracja Ginger na poziomie -1, wejście od ul Warszawskiej

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 17 maja 2012, o 19:21

Grzegorz pisze:
GooDek_238 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=b7LNiIKW8QM
Życzę miłego seansu :)
Bardzo fajny film.
A dziękuję bardzo. W filmie są pewne defekty, ale spowodowane są one jakąś kompresją na YT.

Michal K

Post autor: Michal K » 17 maja 2012, o 22:01

Gandalf pisze:Już swego czasu pisałem, że Koronie przydałyby się jeszcze ze dwa sklepy znanych sieciówek. Dodać do tego jakiś znany lokal z wyższej półki i byłoby ok. Bo w tej strukturze najemców, która jest teraz, nie za bardzo jest po co iść do Korony zwykłemu Kowalskiemu chcącemu kupić niedrogie "codzienne" ciuchy.

Gdyby w Koronie pojawiły się jeszcze przykładowo C&A, Cubus i Espirit to walka z Echem byłaby dużo bardziej wyrównana.
Przecież założenie nie było takie, że Korona będzie dla zwykłego Kowalskiego". Po co otwierać kolejnego Cubusa i C&A (swoją drogą nie rozumiem fenomenu tej marki w Polsce, bo jakość i design jest identyczna z tym, co sprzedaje Tesco)? Korona podbierze GE przede wszytskim klientów zamożnych, takich, którzy cenią sobie mniejsze obiekty. GE jest molochem, podobnie jak Galeria Krakowska, nie każdy klient lubi tak wielkie przestrzenie.
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright

Michal K

Post autor: Michal K » 17 maja 2012, o 22:08

atomm pisze:Zgadzam się w pełni z Gandalfem.
Poza Piotrem i Pawlem to marki te same co w Echu, a tam wybór znacznie większy.

A przecież można było ściągnąć takie marki jak: Springfield (baaardzo mi brakuje w Kielcach), Duka, Yes, Espirit.
Akurat Yes jest w Koronie.

Nie rozumiem tych argumentów. Z nowych, dobrych marek jest przecież: Massimo Dutti, Royal Collection (z kilkudziesięcioma markami premium), Bugatti, Tommy Hilfiger, Bagatt, będzie Pepe Jeans. Czego chcieć więcej?

Podobno trwają nadal negocjacje z Cottonfield. Tej marki mi brakuje. Poza tym, może GAP, Timberland i jakieś lepsze obuwie.
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 17 maja 2012, o 22:36

Tyle, że obiekt handlowy tej wielkości nie ma szans utrzymać się tylko i wyłącznie z zamożniejszego klienta. Praktyka w Polsce jest zresztą taka, że obecnie budowane galerie handlowe stawiają na znane i sprawdzone marki "przetykając" je brandami z wyższej półki. Patrz zresztą na przykład Złotych Tarasów, gdzie mimo całej tej luksusowej otoczki znalazło się miejsce dla popularnych sieciówek. Koncepcja handlowa pokroju warszawskiego vitkAca takiej wielkości nie ma moim zdaniem żadnych szans powodzenia z lokalizacją gdziekolwiek poza stolicą (ba, do końca chyba jeszcze nie wiadomo czy nawet w stolicy był to strzał w "10"), także w postaci bardziej light (tj. z markami "tylko" z górnej, a nie najwyższej, półki).

Zresztą Korona nie jest domem mody a galerią handlową (jeśli już mamy bawić się w pewne niuanse). A ta z zasady nastawiona jest na masowego klienta. Masowy klient pójdzie do Multikina, zje Longera w KFC czy hamburgera w McDonald's; w końcu masowy klient chciałby kupić ciuch w sklepie dla masowego klienta. I tu odczuwam pewną dysharmonię - bo Korona jest idealna dla masowego klienta we wszystkich dziedzinach prócz właśnie ciuchozakupów. Po prostu idąc tokiem rozumowania typowego Kowalskiego chcącego kupić niedrogie krótkie spodenki na lato, większą szansę zakupów zakończonych sukcesem będzie miał on w Galerii Echo. Bo tam prócz Reserved, Zary czy C&A - będzie mógł spróbować też w H&M, Cubusie, Kappahl oraz New Yorkerze. A w Koronie ma do wyboru (z popularnych sklepów!!!) właściwie tylko Reserved, Zarę i Carry. Właśnie z tej perspektywy napisałem, że dodatkowy Cubus czy C&A w Koronie wyrównałby szansę tej galerii w starciu z GE o masowego klienta.

Nie odbieram w żadnym wypadku sensu lokowaniu w galeriach handlowych marek z wyższej półki, wydaje mi się jednak, że tak jak we wszystkim trzeba było znaleźć złoty środek w postaci odpowiedniego stosunku sklepów popularnych i tańszych do brandów droższych i mniej popularnych. Będąc atrakcyjną dla jak najszerszej grupy klientów, galeria handlowa ma największą szansę na komercyjny sukces. A o to przecież w tym biznesie chodzi.

PS. W sumie nie znamy jeszcze wszystkich najemców Galerii Korona, w tym jeśli chodzi o sklepy o relatywnie dużej powierzchni. Nie ma przypisanego najemcy m.in. bardzo atrakcyjny dwupoziomowy (?) lokal w półkolu nad Empikiem, gdzie wg. wcześniejszych prasowych zapowiedzi miał znaleźć się sklep Carry. Ciekawe kto się tam znajdzie - może za kilka tygodnie okaże się, że moje psioczenie w tym temacie jest choć trochę mniej aktualne. :)

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 17 maja 2012, o 22:39

Jest jakiś hotspot w GK?

grzebo

Post autor: grzebo » 17 maja 2012, o 22:51

KFC ma swój hotspot.

Awatar użytkownika
YogiCK

Post autor: YogiCK » 17 maja 2012, o 23:03

McD równierz, jak zresztą w większości swoich restauracji. Ale jakiegoś "ogólnogaleryjnego" nie zauważyłem.

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 18 maja 2012, o 07:53

Jest hotspot. Usługę dostarcza ta sama firma co w GE.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 18 maja 2012, o 21:08

Chyba nie ten temat :)
pletwa

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 maja 2012, o 22:51

Byłem, widziałem, jestem pod wrażeniem (pozytywnym). Mam na myśli sam budynek, nie sklepy. Korona bije na głowę Echo pod względem architektury i to nie tylko z zewnątrz, ale (może nawet przede wszystkim) w środku. Bardzo podoba mi się dużo większa dbałość o detale (chociażby balustrady, wystrój toalet, dach...) Czy to jajo na zewnątrz już zostanie takie szarobrązowe? Na wizualizacjach wyglądało na bardziej lustrzane, czy metaliczne.

ODPOWIEDZ