"Dwie wieże" - elementy dawnej kładki nad torami
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
baux
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
"Dwie wieże" - elementy dawnej kładki nad torami
Temat dotyczy: http://ckfoto.files.wordpress.com/2009/ ... =479&h=600
Dzisiaj zauważyłem rusztowania na budynku przy dworcu, nie wiem czy są one również na drugim z nich. Natomiast w necie na stronie UM znalazłem info, że w 2006 obiekty zostały przekazane miastu.
Dzisiaj zauważyłem rusztowania na budynku przy dworcu, nie wiem czy są one również na drugim z nich. Natomiast w necie na stronie UM znalazłem info, że w 2006 obiekty zostały przekazane miastu.
Ostatnio zmieniony 14 kwietnia 2011, o 19:45 przez baux, łącznie zmieniany 1 raz.
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
- gaki majster
- Kontakt:
Wieżyczkę wyremontują, ale nie mają pomysłu co dalej
Odrapana wieżyczka, która stoi między dworcem kolejowym, a Pocztą Główną w Kielcach strasząca wyglądem zmieni swój image. Miasto wydzierżawiło ją i wzięło się za remont.
Wieżyczka wygląda koszmarnie od kilku lat. Z elewacji zwisają płaty starej farby, a z dużych powierzchni odpadł tynk. Przez dziurawy dach leje się woda, niszcząc wnętrze budowli. Ostatnio działała w niej hurtownia i punkt gastronomiczny z hamburgerami. Prezydent Kielc Wojciech Lubawski zapowiedział, że przy okazji wyburzenia dworca kolejowego i ona zostanie rozebrana, ale ten pomysł Polskie Koleje Państwowe odsunęły w nieokreśloną przyszłość.
- Grunt pod wieżyczką nie ma uregulowanego stanu prawnego, toczy się spawa w sądzie, ale wieżyczka jest we władaniu kolei. Doszliśmy z nią do porozumienia i została nam wydzierżawiona na 10 lat. Dzięki temu możemy ją wyremontować, aby nie straszyła mieszkańców i gości wjeżdżających do Kielc - przyznaje Filip Pietrzyk, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta w Kielcach.
Remont wieżyczki rozpoczął się od wymiany dachu. - Kilka lat temu zaczęły z niego spadać dachówki i kolej ułożyła zabezpieczającą siatkę. To jednak nie zapobiegało przeciekaniu dachu. Chcemy go wyremontować w pierwszej kolejności oraz wykonać obróbki blacharskie. Przy okazji jak stoją rusztowania, sprawdzimy stan dachu od spodu, ponieważ z wnętrza budynku nie ma dostępu między strop, a więźbę dachową. Na razie mamy pieniądze na te prace, staramy się o następne i w tym roku chcemy wyremontować elewację, aby budynek nie straszył swym wyglądem. Na tle odnowionej poczty i dworca, który przecież nie jest najpiękniejszy wygląda ona strasznie i od strony miasta, i od strony torów - informuje Krzysztof Miernik, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach.
Na razie miasto nie ma pomysłu na wykorzystanie wieżyczki.
Po drugiej stronie torów, przy ulicy Mielczarskiego stoi bliźniacza wieżyczka, która jest w dobrym stanie. Ona jest wynajmowana. Starsi mieszkańcy Kielc mogą pamiętać, że nad torami znajdowała się kładka rozpięta między wieżyczkami. Wyburzono ją po wybudowaniu tunelu miedzy Czarnowem, a centrum miasta, budynki zostały.
Jak zagospodarować wieżę przy dworcu kolejowym w Kielcach? Wypowiedz się na
WWW.ECHODNIA.EU
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /248704410
Odrapana wieżyczka, która stoi między dworcem kolejowym, a Pocztą Główną w Kielcach strasząca wyglądem zmieni swój image. Miasto wydzierżawiło ją i wzięło się za remont.
Wieżyczka wygląda koszmarnie od kilku lat. Z elewacji zwisają płaty starej farby, a z dużych powierzchni odpadł tynk. Przez dziurawy dach leje się woda, niszcząc wnętrze budowli. Ostatnio działała w niej hurtownia i punkt gastronomiczny z hamburgerami. Prezydent Kielc Wojciech Lubawski zapowiedział, że przy okazji wyburzenia dworca kolejowego i ona zostanie rozebrana, ale ten pomysł Polskie Koleje Państwowe odsunęły w nieokreśloną przyszłość.
- Grunt pod wieżyczką nie ma uregulowanego stanu prawnego, toczy się spawa w sądzie, ale wieżyczka jest we władaniu kolei. Doszliśmy z nią do porozumienia i została nam wydzierżawiona na 10 lat. Dzięki temu możemy ją wyremontować, aby nie straszyła mieszkańców i gości wjeżdżających do Kielc - przyznaje Filip Pietrzyk, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta w Kielcach.
Remont wieżyczki rozpoczął się od wymiany dachu. - Kilka lat temu zaczęły z niego spadać dachówki i kolej ułożyła zabezpieczającą siatkę. To jednak nie zapobiegało przeciekaniu dachu. Chcemy go wyremontować w pierwszej kolejności oraz wykonać obróbki blacharskie. Przy okazji jak stoją rusztowania, sprawdzimy stan dachu od spodu, ponieważ z wnętrza budynku nie ma dostępu między strop, a więźbę dachową. Na razie mamy pieniądze na te prace, staramy się o następne i w tym roku chcemy wyremontować elewację, aby budynek nie straszył swym wyglądem. Na tle odnowionej poczty i dworca, który przecież nie jest najpiękniejszy wygląda ona strasznie i od strony miasta, i od strony torów - informuje Krzysztof Miernik, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach.
Na razie miasto nie ma pomysłu na wykorzystanie wieżyczki.
Po drugiej stronie torów, przy ulicy Mielczarskiego stoi bliźniacza wieżyczka, która jest w dobrym stanie. Ona jest wynajmowana. Starsi mieszkańcy Kielc mogą pamiętać, że nad torami znajdowała się kładka rozpięta między wieżyczkami. Wyburzono ją po wybudowaniu tunelu miedzy Czarnowem, a centrum miasta, budynki zostały.
Jak zagospodarować wieżę przy dworcu kolejowym w Kielcach? Wypowiedz się na
WWW.ECHODNIA.EU
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /248704410
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Re: "Dwie wieże" - elementy dawnej kładki nad tora
nie. poki co rusztowanie jest tylko wokół jednej z "wieżyczek"baux pisze: Dzisiaj zauważyłem rusztowania na budynku przy dworcu, nie wiem czy są one również na drugim z nich.
CK|PL|EU
- gaki majster
- Kontakt:
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kuchnia kielecka- to kuchnia polska uzupełniona o dania główne charakterystyczne dla Kielecczyzny, m.in. zalewajka kielecka, goły (kluski z surowych tartych ziemniaków), pazibroda (ugotowane i utłuczone ziemniaki, zmieszane z gotowaną kapustą kiszoną i okraszone świeżo stopioną słoninką) czy pyrka (potrawa z tłuczonych ziemniaków, mąki pszennej i zsiadłego mleka - wszystko to, razem wymieszane, okraszone smażonym boczkiem, lub słoniną podsmażane na patelni, doprawione solą i pieprzem)
info: http://www.nawidelcu.pl/dla-ciekawych-s ... da,1,1,843
Mam nazwę dla tej restauracji: "Kielecka"
info: http://www.nawidelcu.pl/dla-ciekawych-s ... da,1,1,843
Mam nazwę dla tej restauracji: "Kielecka"
-
redoxygene
No pomysl niezly, ale "kuchnia kielecka" brzmi jak "polska pizza" i w zasadzie na tym polega - tj glownie na innych nazwach, a potrawy wystepuja w wielu innych regionach pod swoimi nazwami. Mam kolezanke etnografke z Lodzi (ale pochodzi, jak to okresla, z najwiekszej gluszy podkieleckiej z magicznym lasem), to sie dowiem jaka ona ma wiedze w tym temacie.
Niekoniecznie, min. te potrawy zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych dla regionu świętokrzyskiego: Prazoki, Kugiel z Czermna, Zalewajka Świętokrzyska, Dzionie Rakowskie, Salceson Kurozwęcki, Placek Spod Kamienia... A gdyby poszukać po wsiach znalazłoby się pewnie sporo oryginalnych przepisów u świętokrzyskich gospodyń...
bernard