RUDERY - wyburzenia, rozbiórki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Krzysiek Kielce
To jest róg Wiejskiej i Leszczyńskiej.Onio pisze:Rozebrano drewniany budynek na rogu ul. Leszczyńskiej i Górnej.
Tam powstaje dom seniora.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /340786629
Zdjęcia z dziś.agaga pisze:Chęcińska 9 nadal w rozbiórce. Przez płot dojrzałam, że nowy budynek powstaje z cegieł rozbiórkowych. Żadnej tablicy informacyjnej, nic.![]()
Garaż podziemny wybudowali. Może jutro cyknę zdjęcie.
Pojawiła się tablica informacyjna, za płotem, niewidoczna z ulicy. Z mojego wzrostu.

- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Żałosne... Za niedopilnowanie takiej sprawy konserwator powinien stracić pracę w trybie natychmiastowym, oraz powinna zostać wytoczona mu sprawa w sądzie za niedopilnowanie swoich obowiązków, przyczyniając się do utraty części dziedzictwa kulturalnego miasta. Gdyby prawo było surowsze i częściej egzekwowane to przyszli konserwatorzy bardziej przykładaliby się do swojej pracy. Zabytkowych budynków nie ma w Kielcach zbyt wiele, więc powinniśmy chuchać i dmuchać na każdy z nich. Niewiarygodne, że takie rzeczy wciąż się dzieją w UE...
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Miałem zrobić zdjęcie rozbiórki z bliska, ale akurat wyczerpała mi się bateria. Zdążyłem zrobić jedno zdjęcie z daleka:

Ponieważ budynek miał identyczne okna jak pałacyk Hueta, na pewno był wybudowany w jednym czasie jako oficyna tegoż pałacyku. Myślę, że w dalszym ciągu jest to jedna posesja i wyburzenie ma związek z "przygotowaniami" do remontu pałacyku. Ponieważ pałacyk wpisany jest do rejestru zabytków, zastanawiam się czy wyburzenie oficyny nie jest samowolką, bo zwykle ochroną konserwatorską objęta jest całość posesji...
EDYTA: Wysłałem mailem zapytanie do Konserwatora w tej sprawie.

Ponieważ budynek miał identyczne okna jak pałacyk Hueta, na pewno był wybudowany w jednym czasie jako oficyna tegoż pałacyku. Myślę, że w dalszym ciągu jest to jedna posesja i wyburzenie ma związek z "przygotowaniami" do remontu pałacyku. Ponieważ pałacyk wpisany jest do rejestru zabytków, zastanawiam się czy wyburzenie oficyny nie jest samowolką, bo zwykle ochroną konserwatorską objęta jest całość posesji...
EDYTA: Wysłałem mailem zapytanie do Konserwatora w tej sprawie.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)