Dekom - Hotel Dal, ul. Piotrkowska (Centrum)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
maju
- Kontakt:
ja tam sie cieszę....
...bo w końcu przestanie istnieć ten "potwór"
)
Jednakże, jako , iż jestem zwolennikiem zabudowania Silnicznej, Koziej zabudową bliższą architekturze na Rynku , niż budynku ZUSu to ciesze sie nieco przez łzy....mimo wszystko pozytywne myśli przeważają
Jednakże, jako , iż jestem zwolennikiem zabudowania Silnicznej, Koziej zabudową bliższą architekturze na Rynku , niż budynku ZUSu to ciesze sie nieco przez łzy....mimo wszystko pozytywne myśli przeważają
Gdy patrzę na tę trzykondygnacyjną część (od strony Piotrkowskiej) to zastanawiam się dlaczego właśnie tak nie mogą wyglądać pierzeje parkingu (od strony Leśnej i Piotrkowskiej). Co za upór...
No i teraz naprzeciw knajpek i sklepów w kompleksie Dekomu będzie ślepa, martwa ściana, tyle że w miedzianym opakowaniu...
Upór godny lepszej sprawy - chyba tylko po to żeby pokazać, kto tu rządzi...
"Szczera" współczesna architektura nie udająca niczego... Skoro tak, to szczera współczesna urbanistyka nie przewiduje ładowania parkingu na 380 samochodów 100 metrów od Rynku, na terenie średniowiecznego miasta lokacyjnego.
No i teraz naprzeciw knajpek i sklepów w kompleksie Dekomu będzie ślepa, martwa ściana, tyle że w miedzianym opakowaniu...
Upór godny lepszej sprawy - chyba tylko po to żeby pokazać, kto tu rządzi...
"Szczera" współczesna architektura nie udająca niczego... Skoro tak, to szczera współczesna urbanistyka nie przewiduje ładowania parkingu na 380 samochodów 100 metrów od Rynku, na terenie średniowiecznego miasta lokacyjnego.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ciekaw jestem jak owa zabudowa trójkąta bedzie się komponować z jednopiętrowymi kamieniczkami na Piotrkowskiej od placu do ulicy Planty.Jezpir pisze: Nie sądzę, żeby zabudowa trójkąta bermudzkiego była wyższa niż Urząd Wojewódzki.
Jak dla mnie powinni je wyburzyć i zbudować w ich miejsce 3-4 pietrowe budynki... Tylko niech mi nikt nie mowi, że te lepianki to dziedzictwo hisoryczne miasta... Szpecą tylko to miejsce.
- MadMike
Silniczna nie jest aż tak istotna, bo nie będzie tak eksponowana po zabudowie trójkąta... Od strony ronda i IX Wieków... Po prostu ta bardzo niska zabudowa może sie gryzc z nową... No chyba że nowa zabudowa też będzie jednopiętrowa... Co byłoby ekonomicznym i urbanistycznym absurdem...ice pisze:
Zgadzam sie w 100%
I jeszcze wyburzyc Silniczna
-
Boss
taa... tylko wybuduj tym ludziom którzy tam mieszkajanowe budynki w których mogliby zamieszkac...ice pisze:Zgadzam sie w 100%MadMike pisze: Jak dla mnie powinni je wyburzyć i zbudować w ich miejsce 3-4 pietrowe budynki... Tylko niech mi nikt nie mowi, że te lepianki to dziedzictwo hisoryczne miasta... Szpecą tylko to miejsce.
I jeszcze wyburzyc Silniczna
co do samego budynku:
mnie osobiście wiadomosc powyżej cieszy najbardziejAle nie tylko sam budynek będzie gruntownie przebudowywany, wokół powstaną nowe. Od strony ul. Silnicznej powstanie hotel, który wyrówna pierzeję tej ulicy. Podobnie będzie od strony ul. Piotrkowskiej, gdzie przed klubem Efekt Motyla stanie kolejny budynek - pasażu z galeriami handlowymi z obu stron. Wnętrze dziedzińca wypełni dwupiętrowy parking dla gości hotelowych i użytkowników biurowca.
sama przebudowa patrząc na wizualki jest bardz ok ale nie podoba mi sie jedno - te losowo porozstawiane pomarańczowe "płyty" niemal na całej wysokości ów budynku - nie potrafie zrozumeic czemu zapanował trend na budowanie właśnie w takim stylu - nie nawidze chaosu i asymetrii w architekturze
CK|PL|EU
Ta pani pseudo architekt miejski mnie po prostu przeraża
Ale nie chce mi się już o tym pisać, bo nie ma o czym.... Projekt świetny, naprawdę mi się podoba! Miejmy nadzieję, że parking również powstanie w takiej formie jak na obecnych wizualkach, bo te obiekty razem z przyszłym "trójkątem bermudzkim" stworzą nowe nowoczesne oblicze Kielc!
PS - Fajnie, że zachowali taras widokowy na ostatnim piętrze- może jakaś restauracja?
PS - Fajnie, że zachowali taras widokowy na ostatnim piętrze- może jakaś restauracja?
Co poniektórzy z Was nieuważnie czytają forum. Już od dawna wiadomo jak ma wyglądać zabudowa trójkąta. Miejscowy plan był przygotowywany w 2006 r. Od strony IX Wieków będzie pierzeja do 6 kondygnacji, od strony Piotrkowskiej niższa pierzeja (zdaje się do 4 kondygnacji). Zresztą od początku lat 90-tych do granicy IX Wieków jest strefa ochrony konserwatorskiej zabraniająca budowy wieżowców. Trochę się niektórym z Was mylą role architekta miejskiego, stowarzyszeń architektów i urbanistów, pojedyńczych architektów, którzy projektują różne rzeczy (i dobre i złe) na zlecenie inwestorów i miejskiego biura urbanistycznego. W centrum miasta istotna jest też rola (i bardzo dobrze
) konserwatora zabytków. To wszystko jest niewątpliwie dość złożone.
A jednopietrowe biedaczynszówki między Plantami a ZUS-em i tak z czasem znikną - ich stan nie pozwala na nadbudowę, są zawilgocone, nie mają nawet podpiwniczenia (bliskość Silnicy, kurzawki). Pierwsza z nich, najmniejsza już za chwilę zniknie:
http://inwestycje.kielce.pl/piotrkowska_bojarowicz.htm (bardzo mi się podoba ten projekt
).
A jednopietrowe biedaczynszówki między Plantami a ZUS-em i tak z czasem znikną - ich stan nie pozwala na nadbudowę, są zawilgocone, nie mają nawet podpiwniczenia (bliskość Silnicy, kurzawki). Pierwsza z nich, najmniejsza już za chwilę zniknie:
http://inwestycje.kielce.pl/piotrkowska_bojarowicz.htm (bardzo mi się podoba ten projekt
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Ale wiesz Boss, ja myślę, że to jest rzecz gustu, mnie się na przykład bardzo to podoba. A jeśli coś jest rzeczą gustu to nie można mówić, że jest na pewno dobre czy na pewno złe...Boss pisze:nie podoba mi sie jedno - te losowo porozstawiane pomarańczowe "płyty" niemal na całej wysokości ów budynku - nie potrafie zrozumeic czemu zapanował tręd na budowanie właśnie w takim stylu - nie nawidze chaosu i asymetrii w architekturze
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji