Dworzec PKS
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
MeehoweCK - nic dodać nic ująć
Przez te 20 lat Polska utopiła w PKP ciężkie miliardy złotych, bez niemal żadnego efektu - to patologiczny organizm, na którym żeruje mnóstwo pasożytów (w tym związkowców). Ciągle dowiaduję się o nowych "kwiatkach" - ostatnio dowiedziałem się, że wiele stanowisk kierowniczych jest... dziedzicznych. Tata idzie na emeryturę, stanowisko po nim zajmuje syn, który o niczym nie ma pojęcia. W tym sensie nie jest to firma państwowa, ale quazi-prywatna. Jak wygląda zarządzane PKP i PKS widać gołym okiem. Przed wojną PKP była dumą Polski, teraz jest wielkim wstydem. Jedynym sensownym wyjściem są radykalne kroki - nie mam ochoty jako podatnik być dalej okradany przez PKP.
Przez te 20 lat Polska utopiła w PKP ciężkie miliardy złotych, bez niemal żadnego efektu - to patologiczny organizm, na którym żeruje mnóstwo pasożytów (w tym związkowców). Ciągle dowiaduję się o nowych "kwiatkach" - ostatnio dowiedziałem się, że wiele stanowisk kierowniczych jest... dziedzicznych. Tata idzie na emeryturę, stanowisko po nim zajmuje syn, który o niczym nie ma pojęcia. W tym sensie nie jest to firma państwowa, ale quazi-prywatna. Jak wygląda zarządzane PKP i PKS widać gołym okiem. Przed wojną PKP była dumą Polski, teraz jest wielkim wstydem. Jedynym sensownym wyjściem są radykalne kroki - nie mam ochoty jako podatnik być dalej okradany przez PKP.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Kilka dni temu byłem na dworcu PKS i okazuje się, że zlikwidowali część tych tandetnych budek (kioski) na górnym poziomie.
Wygląda to świetnie, wreszcie widać przestrzeń o której kiedyś w wywiadzie mówił jego projektant. Oczywiście pomijam fakt brudu i zapachu, ale uważam, że ten budynek ma potencjał.
Wygląda to świetnie, wreszcie widać przestrzeń o której kiedyś w wywiadzie mówił jego projektant. Oczywiście pomijam fakt brudu i zapachu, ale uważam, że ten budynek ma potencjał.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Nie do końca bzdura... Dla PKS-u oznacza to, że taki inwestor z branży komunikacyjnej chętniej przejmie PKS z dworcem niż bez niego, a dla przejmowanej spółki oznacza to większe dokapitalizowanie. Ja też jestem za zmianą oblicza dworca, ale nie w ten sposób. Dworce to "dojne krowy" PKS-ów. Nawet w przypadku sprzedaży przedsiębiorstwa (w zn. przedmiotowym- jako suma składników materialnych i niematerialnych) powinno to następować w drodze jednej czynności prawnej i obejmować co do zasady wszystkie jego składniki majątkowe, niezbędne do prowadzenia przedsiębiorstwa. To tak jak byśmy sprzedawali kino bez wyposażenia (bez krzesełek, itd.)- dlatego sąd przyznał w przypadku MOSKWY rację miastu.Autor pisze:Bzdura. W momencie utraty majatku dworca, ale pozostawienia zajezdni przejeciem zainteresuja sie podmioty z branzy komunikacyjej, a nie deweloperskiej i kto wie czy to nie jest bezpieczniejsze dla pracownikow.
No ale przecież to oczywiste. Pisząc, że tam pracują ludzie miałem na myśli, że żaden inwestor nie przejmie (kupi) PKP (S) bez dworców, a jeżeli tak to za przysłowiową złotówkę, a to wszystko odbije się na pracownikach.MeehoweCK pisze:jeśli na miejsce PKP wszedłby inny przewoźnik, to przecież musi kogoś zatrudnić. Jak myślisz - kogo? Zapewniam Cię, że w dużej mierze załogę po upadłym PKP.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
- sueno
- Kontakt:
Naprostujcie mnie jeśli się mylę, ale jeśli dworzec należałby do miasta to wtedy możnaby dopuścić do niego busiarzy oprócz PKS i zorganizować płynne odjazdy i wyregulować ruch z 1 miejsca. Dodatkowi pasażerowie generowali by obroty sklepikom zlokalizowanym na terenie dworca i wszyscy by zyskali.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
Nie chodzi mi o zniszczenie dworca, tylko o zrobienie w nim lodowiska, na poziomie 0.
Ad. michal_ck
Ad. michal_ck
Przecież w sądzie nie było żadnej sprawy, a nawet jeśli to:To tak jak byśmy sprzedawali kino bez wyposażenia (bez krzesełek, itd.)- dlatego sąd przyznał w przypadku MOSKWY rację miastu.
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... sc&start=0Krzysztof Wojsa, doradca rynku nieruchomości, firma Eurolocum:
- Jeżeli fotele dadzą się odłączyć od podłoża i przy tym się nie zniszczą i zachowają swoją funkcję, to nie stanowią części nieruchomości. Podobnie po ich demontażu sala kinowa też zachowa swoją funkcję.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
- michal_ck
Ale napisałem to po to, żeby ukazać, że jeżeli ktoś by kupił Apollo Film (przedsiębiorstwo) to nie można by sprzedać bez krzeseł, bo to by uniemożliwiało funkcjono0wanie takiego przedsiębiorstwa. I tak samo by było w przypadku PKS-ów. Pozbawilibyśmy je biur, zaplecza socjalnego, itd. a bez tego by nie mogli funkcjonować. Po prostu to nie sprawiedliwe, zabierać coś przedsiębiorstwu, które czerpie z tego ,proporcjonalnie> NAJWIĘKSZE dochody.Ja-ck pisze:Ad. michal_ckPrzecież w sądzie nie było żadnej sprawyTo tak jak byśmy sprzedawali kino bez wyposażenia (bez krzesełek, itd.)- dlatego sąd przyznał w przypadku MOSKWY rację miastu.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
- sueno
- Kontakt:
michal_ck: Jakieś dziwne porównania stosujesz
Porównaj to do dzielenia telekompromitacji polskiej s.a. to ludzka rzecz okradać na właściciela łącza i dostawcę neta. Da się? Da. I to jest analogiczna sytuacja.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl