Zostały 2 dni. Zobaczymy.Gazeta Wyborcza pisze:Na początek pójdą te przy ul. Chałubińskiego 30 oraz charakterystyczne, bo stojące między dwoma jezdniami domy przy alei Solidarności 2, 4 i 6.
- Mam nadzieję, że wszystko pójdzie bez przeszkód i zgodnie z planem do 14 lipca rudery znikną - mówi Aleksander Słoń, dyrektor Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach.
RUDERY - wyburzenia, rozbiórki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Komisja Rewizyjna czuwa!
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Rozpoczęło się wyburzanie ruder w centrum Kielc
Pierwsze do rozbiórki poszły trzy domy jednorodzinne między dwoma jezdniami al. Solidarności. Nie można tam było - ze względu na hałas - otworzyć okien, od ruchu ciężkich samochodów pękały mury. Po kilku latach starań miastu udało się nakłonić właścicieli do przyjęcia mieszkań zamiennych i opuszczenia domów. Dzięki temu można było przystąpić do wyburzeń. Po uporządkowaniu teren będzie służył jako zielony pas między jezdniami.
To początek likwidacji budynków w złym stanie technicznym, które szpecą Kielce. Miejski Zarząd Budynków planuje m.in. rozbiórkę przy Żelaznej 5, Sienkiewicza 25 (oficyna od Kapitulnej), Nowy Świat 16. W sumie w tym roku zniknie 18 ruder.
Takich ruder jest w miescie mnostwo. A przy XI wiekow jeszcze niepodobaja mi sie zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.
Skrzyzowanie wczesniej na ul. Domaszowskiej (staro czy nowodomaszowska) po prawej stronie ulicy doskonale widoczna z XI w parterowa rudera, chyba nawet niezamieszkana.
A wczoraj przejezdzalem przez ul Zagnanska od 1-go Maja, KOSZMAR w centrum miasta!!
No i wzdluz 1-go Maja tez spora ilosc szpetnych zabudowan
Skrzyzowanie wczesniej na ul. Domaszowskiej (staro czy nowodomaszowska) po prawej stronie ulicy doskonale widoczna z XI w parterowa rudera, chyba nawet niezamieszkana.
A wczoraj przejezdzalem przez ul Zagnanska od 1-go Maja, KOSZMAR w centrum miasta!!
-
Gość
To jest tzw. wzgórze Pigwy czy jakos tak. Swojego czasu chodziły słuchy o tym, ze teren kupił\mial kupic jakis inwestor, to bylo w ubiegle wakacje. Nie wiem jak sie ma sprawa niestety.ice pisze:[...]zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.
O Zagnanskiej czy Okrzei nie chce mi sie nawet pisac
ice pisze:Ja moze troszke odskocze od tematu, niechcac zakladac nowego watku, ale rowniez odnosnie Zelaznej.
Wyburzono czesc budynkow za Hossa. Jak dla mnie powinni zlikwidowac cale te zabudowania, magazyny. Zupelnie to tam nie pasuje.
Rozbiorka o ktorej pisze mogla by cieszyc, jednak obawiam sie ze pas ziemi ktory sie zwolnil moze byc przeznaczony na pasaz budek handlowycha to juz by byla przesada. Jeden blaszak juz tam stoi, moze to tylko pakamera robotnikow, ale watpie
![]()
Jak ktos bedzie w tej czesci miasta, to niech obceni sprawe.
- Jarek
Jakoś nie mogę się przywzyczaić do al. Solidrnościice pisze:Takich ruder jest w miescie mnostwo. A przy XI wiekow jeszcze niepodobaja mi sie zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.
-
halny
To z czerwonej cegły to dawne zakłady mechaniczne Klużniaka .ice pisze:Takich ruder jest w miescie mnostwo. A przy XI wiekow jeszcze niepodobaja mi sie zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.

Koniec z ruderami w centrum Kielc
Popadające w ruinę budynki mają całkiem zniknąć z centrum Kielc. Do końca roku miasto chce wyburzyć ponad 10 ruder. Jednak pojawia się problem, nie wszyscy mieszkańcy chcą się z nich wyprowadzić.
Dni jednego z budynków przy ul. Warszawskiej są policzone. Wkrótce zostanie wyburzony. Jednak najpierw trzeba zapewnić lokatorom mieszkanie zastępcze. I chociaż warunki są tragiczne, to pani Helena postanowiła nie wyprowadzać się, dopóki zameldowana z nią córka nie dostanie oddzielnego mieszkania.
Od początku roku około 50 osób przeniosło się do nowych mieszkań. Na przeprowadzkę czeka jeszcze 80 rodzin.
piotrekp
-
heysel
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

Jatki do rozbiórki
KIELCE. Miejscy urzędnicy od kilku lat obiecywali, że wkrótce wyburzą stare rozpadające się jatki przy ulicy Dąbrowskiej. W końcu ogłosili przetarg na ich rozbiórkę.
Budynki nie są używane co najmniej od 20 lat. Przesiadują w nich pijacy i spożywają alkohol. Wokół rudery wyrosły krzaki. Latarnie, które kiedyś oświetlały dawne targowisko zardzewiały i pochyliły się. Z ogrodzenia zostały resztki.
Działka ta znajduje się tuż przy wieżowcu na ulicy Targowej 18, gdzie jest za mało miejsc parkingowych, więc kierowcy zostawiają samochody na terenie byłych jatek. Po ich wyburzeniu będzie tam bezpieczniej i więcej miejsca na auta.
- Przetarg na wyburzenie jatek jest ogłoszony i pod koniec sierpnia wybierzemy ofertę. Nie powinno być kłopotów ze znalezieniem firmy, która wykona prace. We wrześniu rudera zniknie – zapewnia Krzysztof Miernik, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach
/ATA/
Komisja Rewizyjna czuwa!