RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 12 lipca 2006, o 22:19

Gazeta Wyborcza pisze:Na początek pójdą te przy ul. Chałubińskiego 30 oraz charakterystyczne, bo stojące między dwoma jezdniami domy przy alei Solidarności 2, 4 i 6.
- Mam nadzieję, że wszystko pójdzie bez przeszkód i zgodnie z planem do 14 lipca rudery znikną - mówi Aleksander Słoń, dyrektor Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach.
Zostały 2 dni. Zobaczymy.
Komisja Rewizyjna czuwa!

woj

Post autor: woj » 15 lipca 2006, o 14:58

Dzisiaj przejeżdżałem obok nich. Wychodzi, że jedną może rozbiorą do poniedziałku (została 1 ściana), ale z drugą pewnie nie zdążą (nie jest nawet ruszona).

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 23 lipca 2006, o 21:17

Obrazek

Rozpoczęło się wyburzanie ruder w centrum Kielc

Pierwsze do rozbiórki poszły trzy domy jednorodzinne między dwoma jezdniami al. Solidarności. Nie można tam było - ze względu na hałas - otworzyć okien, od ruchu ciężkich samochodów pękały mury. Po kilku latach starań miastu udało się nakłonić właścicieli do przyjęcia mieszkań zamiennych i opuszczenia domów. Dzięki temu można było przystąpić do wyburzeń. Po uporządkowaniu teren będzie służył jako zielony pas między jezdniami.

To początek likwidacji budynków w złym stanie technicznym, które szpecą Kielce. Miejski Zarząd Budynków planuje m.in. rozbiórkę przy Żelaznej 5, Sienkiewicza 25 (oficyna od Kapitulnej), Nowy Świat 16. W sumie w tym roku zniknie 18 ruder.

halny

Post autor: halny » 23 lipca 2006, o 21:22

Tych budynków już nie ma zostały jeszcze drzewa.Odkryłem na IXw Kielc beznadziejną ruderę pomiędzy kościołem Sw. Wojcecha a budynkiem misterem :) obok TP. O tym miejscu jeszcze nie pisano?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 lipca 2006, o 22:00

Jeszcze nie. Jak budowali tę miniaturke - "ASa" naszego, to byla mowa, ze cos ma obok powstac, ale tam caly czas ludzie mieszkaja.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 24 lipca 2006, o 08:01

Takich ruder jest w miescie mnostwo. A przy XI wiekow jeszcze niepodobaja mi sie zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.
Skrzyzowanie wczesniej na ul. Domaszowskiej (staro czy nowodomaszowska) po prawej stronie ulicy doskonale widoczna z XI w parterowa rudera, chyba nawet niezamieszkana.
A wczoraj przejezdzalem przez ul Zagnanska od 1-go Maja, KOSZMAR w centrum miasta!!
No i wzdluz 1-go Maja tez spora ilosc szpetnych zabudowan :?

Gość

Post autor: Gość » 24 lipca 2006, o 11:44

"Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 183 z dnia 19.07.2006
POZYCJA 37347
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - roboty budowlane
Kielce: rozbiórka budynku meszkalno-garażowego oraz zagospodarowanie terenu wokół Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach"

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 24 lipca 2006, o 18:00

ice pisze:[...]zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.
To jest tzw. wzgórze Pigwy czy jakos tak. Swojego czasu chodziły słuchy o tym, ze teren kupił\mial kupic jakis inwestor, to bylo w ubiegle wakacje. Nie wiem jak sie ma sprawa niestety.

O Zagnanskiej czy Okrzei nie chce mi sie nawet pisac :(

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 lipca 2006, o 18:19

ice pisze:Ja moze troszke odskocze od tematu, niechcac zakladac nowego watku, ale rowniez odnosnie Zelaznej.
Wyburzono czesc budynkow za Hossa. Jak dla mnie powinni zlikwidowac cale te zabudowania, magazyny. Zupelnie to tam nie pasuje.
Rozbiorka o ktorej pisze mogla by cieszyc, jednak obawiam sie ze pas ziemi ktory sie zwolnil moze byc przeznaczony na pasaz budek handlowych :? a to juz by byla przesada. Jeden blaszak juz tam stoi, moze to tylko pakamera robotnikow, ale watpie :?
Jak ktos bedzie w tej czesci miasta, to niech obceni sprawe.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 lipca 2006, o 18:19

Jak trzasną tam blaszaki to normalnie pekne ze zlosci :x

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 lipca 2006, o 18:33

ice pisze:Takich ruder jest w miescie mnostwo. A przy XI wiekow jeszcze niepodobaja mi sie zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.
Jakoś nie mogę się przywzyczaić do al. Solidrności :)) Swją drogą, ta ruinka o któei piszesz na szczęscie póki co zarosła krzakami i przynajmiej zielono tam jest. Inną sprawą jest, że budynek nadawałby się na jakąś fajną knajpkę, miałby klimat - ehh te czerwone cegły, bez tynkowania....

halny

Post autor: halny » 29 lipca 2006, o 22:51

ice pisze:Takich ruder jest w miescie mnostwo. A przy XI wiekow jeszcze niepodobaja mi sie zabudowania przy skrzyzowaniu z Al. Solidarnosci, te takie z czerwonej cegly. To chyba jakies pozostalosci po strazy pozarnej, przynajmniej tak wyglada sypiacy sie budynek na samym rogu.
Skrzyzowanie wczesniej na ul. Domaszowskiej (staro czy nowodomaszowska) po prawej stronie ulicy doskonale widoczna z XI w parterowa rudera, chyba nawet niezamieszkana.
A wczoraj przejezdzalem przez ul Zagnanska od 1-go Maja, KOSZMAR w centrum miasta!!
No i wzdluz 1-go Maja tez spora ilosc szpetnych zabudowan :?
To z czerwonej cegły to dawne zakłady mechaniczne Klużniaka .

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 6 sierpnia 2006, o 16:01

Obrazek
Koniec z ruderami w centrum Kielc

Popadające w ruinę budynki mają całkiem zniknąć z centrum Kielc. Do końca roku miasto chce wyburzyć ponad 10 ruder. Jednak pojawia się problem, nie wszyscy mieszkańcy chcą się z nich wyprowadzić.
Obrazek
Dni jednego z budynków przy ul. Warszawskiej są policzone. Wkrótce zostanie wyburzony. Jednak najpierw trzeba zapewnić lokatorom mieszkanie zastępcze. I chociaż warunki są tragiczne, to pani Helena postanowiła nie wyprowadzać się, dopóki zameldowana z nią córka nie dostanie oddzielnego mieszkania.
Od początku roku około 50 osób przeniosło się do nowych mieszkań. Na przeprowadzkę czeka jeszcze 80 rodzin.
piotrekp
:arrow: http://ww2.tvp.pl/1494,20060804378224.strona

heysel

Post autor: heysel » 16 sierpnia 2006, o 16:30

Zniknęła rudera (stary drewniany dom) na rogu Manifestu i Świętokrzyskiej, niedaleko stacji Shell.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 23 sierpnia 2006, o 06:50

Obrazek

Jatki do rozbiórki

KIELCE. Miejscy urzędnicy od kilku lat obiecywali, że wkrótce wyburzą stare rozpadające się jatki przy ulicy Dąbrowskiej. W końcu ogłosili przetarg na ich rozbiórkę.

Budynki nie są używane co najmniej od 20 lat. Przesiadują w nich pijacy i spożywają alkohol. Wokół rudery wyrosły krzaki. Latarnie, które kiedyś oświetlały dawne targowisko zardzewiały i pochyliły się. Z ogrodzenia zostały resztki.
Działka ta znajduje się tuż przy wieżowcu na ulicy Targowej 18, gdzie jest za mało miejsc parkingowych, więc kierowcy zostawiają samochody na terenie byłych jatek. Po ich wyburzeniu będzie tam bezpieczniej i więcej miejsca na auta.
- Przetarg na wyburzenie jatek jest ogłoszony i pod koniec sierpnia wybierzemy ofertę. Nie powinno być kłopotów ze znalezieniem firmy, która wykona prace. We wrześniu rudera zniknie – zapewnia Krzysztof Miernik, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach
/ATA/

:arrow: http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/?cat=10&id=34270
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ