RUDERY - wyburzenia, rozbiórki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Wysłałem informację o wyburzeniu tego drewnianego domu prezentowanego powyżej do Muzeum Wsi Kieleckiej. Choć to nie etnografia, ale mimo to drewniany. A nuż zainteresują się sprawą. Oby tylko nie opóźniło to inwestycji- kij ma 2 końce.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
-
Kot
- Ranga: Kierownik budowy ;)
15.04.2009 r. Śniadeckich 15:sueno pisze:Trwa też rozbiórka, chociaż nie prowadzi jej MZB, kamieniczki przy ul. Śniadeckich (obok komendy policji). Rudera od lat stanowiła zagrożenie. - Była w naszym zarządzie. Kilka lat temu ustaliliśmy jej właścicieli, a Ci ją sprzedali. I obecny właściciel zajął się wreszcie wyburzeniem - informuje Miernik.
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... ulnej.html

Ja jej ogromnie żałuję i jestem tą rozbiórka przygnębiony. Miała ona też piękne wnętrza - klatka schodowa była typu pałacowego. W dodatku dowiedziałem się niedawno, że to chyba właśnie w niej mieszkał przed wojną jeden z najbardziej zasłużonych w historii kielczan - prof. Bolesław Markowski... http://pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_Markowski (muszę to jeszcze potwierdzić, bo chodzi na pewno o którąś z zagrożonych rozbiórką willi na Śniedeckich - chyba jeszcze tylko dom obok by pasował do takiego opisu). Pewnie za 10-20 lat ktoś się obudzi i będzie żałował.
Cały ten fragment miasta był bogatą dzielnicą, w przeważającej części willową. Ta willa/dworek tak samo "nie pasowała" do budynku policji przy Seminaryjskiej jak i inne zabytkowe wille wokół. Czy to znaczy, że należy znaszczyć najbogatszą kielecką dzielnicę sprzed 100 lat i zabudować pierzeje? Cóż, pół biedy, jak piękny stary budynek jest schowany w podwórku (jak przy Żeromskiego) - przynajmniej się zachował...
Większość forumowiczów będzie zadowolona, bo wg moich informacji, już od dawna chcą tam postawić potężny gmach developerski (już od dawna trwały o to walki)
Cały ten fragment miasta był bogatą dzielnicą, w przeważającej części willową. Ta willa/dworek tak samo "nie pasowała" do budynku policji przy Seminaryjskiej jak i inne zabytkowe wille wokół. Czy to znaczy, że należy znaszczyć najbogatszą kielecką dzielnicę sprzed 100 lat i zabudować pierzeje? Cóż, pół biedy, jak piękny stary budynek jest schowany w podwórku (jak przy Żeromskiego) - przynajmniej się zachował...
Większość forumowiczów będzie zadowolona, bo wg moich informacji, już od dawna chcą tam postawić potężny gmach developerski (już od dawna trwały o to walki)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Nasze postulaty coś dałyGazeta wyborcza pisze:Najważniejsze decyzje dotyczyć będą zagospodarowania budynku kina Moskwa oraz przedszkola przy ul. Kapitulnej. Ten ostatni miasto planowało wyburzyć. - Przygotowujemy dokumentację rozbiórki, ale jeśli okazałoby się, że architekci dostrzegą sposób, w jaki można byłoby ciekawie go wykorzystać, nie będziemy się upierać i ograniczać ich wizji. Na pewno nie będzie tam przedszkola - mówi wiceprezydent.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
-
bobski the builder
- Gandalf
Ja też nie widzę w nim nic nadzwyczajnego. Rozumiem, że gdyby miał on ponad 300-400 lat to wygląd i położenie możnaby mu było wybaczyć na korzyść wieku, ale tak... Nic szczególnego. [coś czuję, że wykazałem się historyczną arogancją i lekceważeniemmsz1 pisze:Naprawdę aż tak wam się to przedszkole podoba? Dla mnie jest ono tylko przeszkodą kiedy chcę pooglądać sobie Pałac Biskupów będąc na Placu Artystów.
- gaki majster
- Kontakt: