Przebudowa dworca PKP
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- KamilEm
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
No dobrze. Więc ja porównam kielecki dworzec do dworców berlińskich. Celowo pomine B. Hauptbahnhof i B. Gesundbrunnen (które były budowane z tego co pamiętam ponad 10 lat) bo zostały oddane niecałe 2 lata temu. Jestem pewien że przed oddaniem Hauptbahnhof każdy berlińczyk po przyjeździe do Warszawy i zobaczeniu Dw. Centralnego był zaskoczony. Pozytywnie oczywiście. Nie było wtedy w Berlinie dworca zbudowanego z takim rozmachem. Polecam tą kategorie w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... we_Berlina . Duże dworce w większości przypominają dworzec w Kielcach (dużo szkła i klockowaty kształt) Większość mniejszych zadaszonych stacji jest pomalowana farbą olejną (to się też tyczy stacji metra, które w wiekszości biegnie nad ulicami - niezbyt piękny widok). Wierzcie mi lub nie, w Berlinie żadnych cudów komunikacyjnych nie widziałem (jeśli chodzi o dworce bo pojazdy to nie w tym temacieGrzegorz pisze:A dlaczego mamy porównywać go tylko do dworców w Polsce? Polska jest teraz w UE, więc porównujmy go np. do niemieckich dworców...
Uważam, że po prostu trzeba równać do lepszych, a nie tylko cieszyć się, że w porównaniu do innych zaniedbanych polskich dworców jest w miarę przyzwoicie
Owszem, jest w miarę przyzwoicie, ale mnie to zupełnie nie wystarcza, mam większe wymagania
Oczekuję na prędkie decyzje dotyczące nowego dworca, sądzę też, że jakby się pojawiły zakusy, żeby odwlekać w czasie modernizację linii kolejowej Warszawa-Kielce-Kraków (jeszcze niedawno byliśmy w planach modernizacyjnych pomijani, więc dopóki prace nie będą trwały trzeba patrzeć na to z ostrożnością) to budowa nowego dworca będzie mocnym argumentem za jak najszybszą modernizacją torów.
Oczekuję na prędkie decyzje dotyczące nowego dworca, sądzę też, że jakby się pojawiły zakusy, żeby odwlekać w czasie modernizację linii kolejowej Warszawa-Kielce-Kraków (jeszcze niedawno byliśmy w planach modernizacyjnych pomijani, więc dopóki prace nie będą trwały trzeba patrzeć na to z ostrożnością) to budowa nowego dworca będzie mocnym argumentem za jak najszybszą modernizacją torów.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Ależ przecież tak to właśnie jest planowane. Opracowywana jest koncepcja dotycząca całej wielkiej przestrzeni aż do Jagiellońskiej i 1 Maja. Na naszym forum była o tym zresztą mowa.193 pisze:mnie chodzi po glowie takie cos: polaczenie centrum z czarnowem mogloby dac impuls do pozytywnych przeksztalcen tego rejonu. nalezalo by w tym celu spoic sienkiewcza z czarnowem przy pomocy bardzo dobrej jakosciowo przestrzeni publicznej. wiazalo by to sie oczywiscie z wrzuceniem torow pod ziemie i dostep na parony z poziomu 0 (czyli odwrotnie niz teraz) co nie jest zadna fanaberia bo takie rzeczy planuje sie coraz czesciej.
Moj drogi.Adasiek CK pisze:Popieram Ice, najpierw należy zobaczyć projekt nowego dworca potem można ewentualnie biadolić jak 193...
Ja bronie dworca i bede go bronil wlasnie dlatego ze nie widzialem projektu. Gybym zobaczyl moze bym sie przychylil ze nowy jest lepszy (bardzo niestety watpie) i ze go trzeba zbuowac.
Duzo grozniejsze jest to, ze Ty nawolujesz do zniszczenia naszego dziedzicta kulturowego tylko na podstawie jakis marzen, urojen czy plotek.
W koncu tez nie wiesz jak to bedzie wygladac.
Yahagi, KamilEm, dlaczego uważacie, żeby od razu porównywać go do dworców wielkich miast, stolic europejskich? Zachowajmy umiar. Porównujmy go do dworców miast innych krajów UE o podobnym znaczeniu i liczbie ludności co Kielce. Wiadomo, że Kielce nigdy nie doczekają się dworców, które stoją w Paryżu, czy Berlinie, no i bardzo dobrze, bo Kielcom taki dworzec nie jest do niczego potrzebny. Mierzmy siły na zamiary. Myślę, że Kielce stać na 3 lub nawet 4 kondygnacyjną galerię handlowo-rozrywkowo-usługową z eleganckimi peronami na parterze, halą dworcową z kasami biletowymi i rozkładami jazdy na pierwszym piętrze, lub w podziemiach, zaczynającą się w miejscu obecnego parkingu przed dworcem a kończącą się za torami przy ulicy Mielczarskiego. O taki dworzec walczmy - taki obiekt będzie przyciągał kielczan i nie tylko zresztą. A że w pobliżu jest ulica Sienkiewicza to po przyjeździe do Kielc i zakupach w galerii na dworcu i zobaczeniu ciekawego filmu w kinie ludzie będą mogli się nią przejść i dojść do elegancko wyremontowanego Rynku. Za kilka lat może być naprawdę pięknie a każdy kto przyjedzie do Kielc diametralnie zmieni zdanie o naszym mieście - trzeba tylko trochę chcieć, bo jak widzimy PKP jest gotowe sprzedać miastu stary dworzec wraz z terenami wokół, Echo i KGI wykonają projekt a i pieniądze na pewno się znajdą jak inwestorzy wyczują możliwość zysku, który będzie można zarobić w dworcowej galerii handlowej w samym sercu miasta. Ja jestem dobrej myśli i czekam jak to wszystko się potoczy, oby po naszej myśli 
http://nwz-frankfurt.de/sf.html
Piękne!!!
Otoczone ulicami. Dojście tylko kładkami.
Metro, przystanek autobusowy w podziemiu, basen, przedszkole, bloki mieszkalne, stacja benzynowa ,sklepy, sklepy, knajpki - przestrzeń.
Bardzo miła atmosfera
KLASA.
Może coś takiego w Kielcach.
Piękne!!!
Otoczone ulicami. Dojście tylko kładkami.
Metro, przystanek autobusowy w podziemiu, basen, przedszkole, bloki mieszkalne, stacja benzynowa ,sklepy, sklepy, knajpki - przestrzeń.
Bardzo miła atmosfera
KLASA.
Może coś takiego w Kielcach.
- Adasiek CK
Drogi kolego 193, jestem studentem historii i dla mnie, i dla wielu MĄDZEJSZYCH od Ciebie ludzi pojęcie dziedzictwa kulturowego oznacza co innego niz dworzec PKP z lat ( nie wiem dokładnie, ale chyba 70- tych) jak zrobia go zabytkiem to będziemy gadać inaczej... zastanów sie może jaki wcześniej stał tu dworzec i co się z nam stało - tego dworca żałuję.
A już tak totalnie na zdrowy razsądek, pytam: KTO Ci będzie burzył Twój piekny dworzec, gdy nie będą przedstawione plany nowego? Weź się zastanów!
A już tak totalnie na zdrowy razsądek, pytam: KTO Ci będzie burzył Twój piekny dworzec, gdy nie będą przedstawione plany nowego? Weź się zastanów!
<klawy tekścik w tym miejscu>
- Tomek
No właśnie nie porównując do największych dworców zachodnich, z linku KamilaEm znalazłem coś w sam raz
Dworzec na jednej dzielnicy Berlina.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Berlin-Lic ... _kolejowy)
Pewne skojarzenia się nasuwają
http://pl.wikipedia.org/wiki/Berlin-Lic ... _kolejowy)
Pewne skojarzenia się nasuwają
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Masz rację. Odbierałem w 1997 roku na Dworcu Centralnym znajomego berlińczyka, jak weszliśmy na halę dworcową i zaczął się rozglądać, to jego reakcją sam byłem zdziwony, był pod wrażeniem potęgi tego obiektu, po prostu w szoku. A jak wyszliśmy z hali i jak zobaczył Pałac Kultury, to później co chwilę się oglądałKamilEm pisze:Jestem pewien że przed oddaniem Hauptbahnhof każdy berlińczyk po przyjeździe do Warszawy i zobaczeniu Dw. Centralnego był zaskoczony. Pozytywnie oczywiście.
Ostatnio zmieniony 6 stycznia 2008, o 00:56 przez gaki majster, łącznie zmieniany 1 raz.
Kielce Kielce Kielce to jest to...
dla mnie jest to dosc oczywiste.
a do kolegi w mundurze:
nie dziwi mnie, ze na studiach historycznych nie szanuje sie rzeczy stosunkowo mlodych.
tak sie sklada, ze ja takze jestem studentem, z tym ze architektury. Doskonale wiem co to jest powojenne dziedzictwo kulturowe i wiele osob madrzejszych ode mnie i od Ciebie takze to wie.
nie boje sie, ze zburzysz mi dworzec ale ze chcialbys to zrobic bez znajomosci projektu nowego. zaklaasz a priori ze nowe jest lepsze od starego.
a do kolegi w mundurze:
nie dziwi mnie, ze na studiach historycznych nie szanuje sie rzeczy stosunkowo mlodych.
tak sie sklada, ze ja takze jestem studentem, z tym ze architektury. Doskonale wiem co to jest powojenne dziedzictwo kulturowe i wiele osob madrzejszych ode mnie i od Ciebie takze to wie.
nie boje sie, ze zburzysz mi dworzec ale ze chcialbys to zrobic bez znajomosci projektu nowego. zaklaasz a priori ze nowe jest lepsze od starego.
- Jezpir
Abstrahując od tego co się komu podoba a co nie, to uważam, że pomysł (wyrażony przez 123) przeniesienia torów pod ziemię jest dobry. Sam rzuciłem kiedyś, że budynek Apollo stoi w nieszczęśliwym miejscu, bo blokuje wykonanie przebicia Czarnowskiej do Piekoszowskiej (te dwie ulice są w linii prostej). Osobiście widziałbym to pod ziemią, by nie blokować ruchu na przedłużonej Żelaznej. Ale sprowadzenie ruchu kolejowego i dworca pod ziemię umożliwiłoby przedłużenie deptaka do Mielczarskiego. Oczywiście Żelazną też należałoby wprowadzić pod ziemię. Nawet gdzieś była wizualka, ale teraz nie znajdę.
Do 123 -> może korzystaj częściej z opcji "zmień" a nie dopisuje kolejnych zdań do swoich wypowiedzi w nowym poście.
Przepraszam użytkownika 193 za pomyłkę w nazwie loginu.
Do 123 -> może korzystaj częściej z opcji "zmień" a nie dopisuje kolejnych zdań do swoich wypowiedzi w nowym poście.
Przepraszam użytkownika 193 za pomyłkę w nazwie loginu.
Ostatnio zmieniony 6 stycznia 2008, o 13:00 przez Jezpir, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżpir
Grzegorz:
Ależ ja wcale nie jestem przeciw temu, żeby budynek dworca w Kielcach był integralną częścią galerii... czy też innych obiektów 'użyteczności publicznej'. Zupełnie przeciw temu nie protestuję. Nie akceptuję natomiast wypowiedzi typu:
Według mnie ten dworzec to TRAGEDIA, im szybciej wyburzą tym lepiej. Troche nie rozumiem Twojego podejścia do tej sprawy. Ja jeżdzę z tego dworca co tydzień i naprawde to wstyd dla Kielc, że pierwsze co sie widzi po wyjściu z pociągu to ten "zabytek" PRL-u.
Być może kolega Adasiek CK wstydzi się za dworzec w Kielcach ... ja zupełnie takiego wstydu nie odczuwam. Może kolega Adasiek CK zdefiniuje za co konkretnie się wstydzi... ?
Nie bardzo mogę się pogodzić z wylewaniem na ten obiekt pomyj... przyczynę opisałem wcześniej. Naprawdę na niejednym dworcu w kraju czekałem już na pociąg.
Ależ ja wcale nie jestem przeciw temu, żeby budynek dworca w Kielcach był integralną częścią galerii... czy też innych obiektów 'użyteczności publicznej'. Zupełnie przeciw temu nie protestuję. Nie akceptuję natomiast wypowiedzi typu:
Według mnie ten dworzec to TRAGEDIA, im szybciej wyburzą tym lepiej. Troche nie rozumiem Twojego podejścia do tej sprawy. Ja jeżdzę z tego dworca co tydzień i naprawde to wstyd dla Kielc, że pierwsze co sie widzi po wyjściu z pociągu to ten "zabytek" PRL-u.
Być może kolega Adasiek CK wstydzi się za dworzec w Kielcach ... ja zupełnie takiego wstydu nie odczuwam. Może kolega Adasiek CK zdefiniuje za co konkretnie się wstydzi... ?
Nie bardzo mogę się pogodzić z wylewaniem na ten obiekt pomyj... przyczynę opisałem wcześniej. Naprawdę na niejednym dworcu w kraju czekałem już na pociąg.
O ile pamiętam, właśnie w tym wątku było wklejonych kilka tekstów prasowych tego dotyczących.193 pisze:jest to gdzies? masz jakis link?RZ pisze: Ależ przecież tak to właśnie jest planowane. Opracowywana jest koncepcja dotycząca całej wielkiej przestrzeni aż do Jagiellońskiej i 1 Maja. Na naszym forum była o tym zresztą mowa.