Pogodzę wasJarek pisze:Ja nie wiem czy to jest Niska, wg. mapy to Starodmaszowska. Kamienica w której produkowane są żaluzje, ostatnio tynkowana. Akurat przechodziłem tamtędy jak policja i straż pożarna zabezpieczały okolice.
RUDERY - wyburzenia, rozbiórki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Ściany pękają
W ciągu kilku dni wyjaśni się czy kamienica na Niskiej w Kielcach może się zawalić.
Eksperci będą badać czy stuletnia kamienica przy kieleckiej ulicy Niskiej może się zawalić. Wczoraj po południu strażacy ewakuowali mieszkańców budynku, w którym popękały ściany.
- O pęknięciach na ścianach zawiadomiła nas lokatorka - mówił Bogdan Niezgoda, zastępca dowódcy Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej numer 1. - Ewakuowaliśmy z budynku osiem osób i powiadomiliśmy nadzór budowlany.
WINNE WYKOPY?
- Prawdopodobnie doszło do tąpnięcia na skutek wykopów przed budynkiem - powiedział Wiesław Krzyk, powiatowy inspektor nadzoru budowlanego.
- Stara konstrukcja zaczęła siadać. W tej chwili trudno ocenić, co będzie dalej.
Prawdopodobnie trzeba będzie podstemplować stropy, a rzeczoznawcy budowlani będą obserwować konstrukcję przez kilka dni. W tym czasie lokatorzy nie powinni przebywać w kamienicy, bo to może być niebezpieczne.
- Chciałem tylko założyć folię izolacyjną przy zewnętrznej ścianie kamienicy, w tym
celu musiałem usunąć trochę ziemi małą koparką, nie podkopywałem jednak samych fundamentów - wyjaśniał właściciel budynku.
- Muszę sam stopniowo remontować kamienicę, bo koszty są bardzo wysokie. Starałem się o zwolnienia z podatków i o dotacje na remont starego budynku, ale bezskutecznie. Dlatego jak najwięcej prac wykonuję samodzielnie.
PRZYMUSOWA WYPROWADZKA
W kamienicy przy Niskiej mieszkają dwie rodziny, na dole są również piwiarnia i sklep. - Proszę zobaczyć te pęknięcia, aż tynk odpadł - mówił Andrzej Gos, który mieszka na pierwszym piętrze z żoną i synem. - Ściany są popękane na dwóch kondygnacjach - dodał sąsiad Andrzej Długosz.
- Załatwiamy właśnie lokale zastępcze dla dwóch rodzin mieszkających w kamienicy, czyli w sumie dla pięciu osób - powiedział nam szef Wydziału Zarządzania Kryzysowego kieleckiego magistratu Krzysztof Papuda. W ciągu najbliższych dni eksperci określą czy lokatorzy będą mogli wrócić do domów.
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
niewiem czy dobrze kojarze ze zdjęc ale jest to chyba miedzy pętlą autobusową a wieżowcami i pomiędzy ulicami piekoszowska i grunwaldzką - jeśli tak to najprawdopodobniej ta chałupa będzie wyburzona a w jej miejscu(w jej pobliżu) stanie wieżowiec o którym mowa jest tu >>> http://www.inwestycje.kielce.pl/forum/v ... 1b1b0b1765
CK|PL|EU