A moze IMAXcochi pisze:ja bym chcial zeby perony byly podzienme![]()
a kino jakie bysxie chcili Multinkino/CinemaCity SilverScreen?
Przebudowa dworca PKP
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Calkiem sympatyczny ten rysunek Deo. Ja natomist mam inny pomysl, wkrotce go ujawnie w postaci rysunkowej. Schowalbym tory na odcinku od wiaduktu przy Zytniej az do 1 Maja. Dzieki temu nie byloby potrzeby budowy lub przebudowy wiaduktu herbskiego, nie bylo by potrzeby budowy estakady Zelazna-Zytnia, dodatkowym atutem byloby polaczenie dwoch czesci Kielc: Srodmiescia i Czarnowa. Uwolnione zostalyby kolejne tereny w Srodmiesciu ktore moznaby w tym momencie dogescic lub stworzyc cos w rodzaju plant, czyli pasa zieleni. tak pokrotce widzialbym to tak
)
Poszedłem jeszcze śmielej (na to miasta już chyba nie stać ;p ), ale taki dworzec byłby symbolem miasta i ogromną atrakcją dla przyjezdnych - byłoby go widać z daleka. Mielibyśmy drugi nietypowy dworzec - po autobusowym. Jakby coś takiego powstało w Kielcach to by się chyba pisało o tym na całym świecie ^^ Szkoda, że to tylko moje marzenia
A tak na marginesie to można by też jeszcze zrezygnować z piętra gdzie jest kino - byłby sporo tańszy i niższy a kino dać w planowanej galerii przy ulicy Warszawskiej (bo 3 sieci kin wielosalowych w Kielcach to chyba troszeczkę za dużo, choć może i nie?) 

-
halny
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Idealne rpzwiązaniekoubah pisze:Calkiem sympatyczny ten rysunek Deo. Ja natomist mam inny pomysl, wkrotce go ujawnie w postaci rysunkowej. Schowalbym tory na odcinku od wiaduktu przy Zytniej az do 1 Maja. Dzieki temu nie byloby potrzeby budowy lub przebudowy wiaduktu herbskiego, nie bylo by potrzeby budowy estakady Zelazna-Zytnia, dodatkowym atutem byloby polaczenie dwoch czesci Kielc: Srodmiescia i Czarnowa. Uwolnione zostalyby kolejne tereny w Srodmiesciu ktore moznaby w tym momencie dogescic lub stworzyc cos w rodzaju plant, czyli pasa zieleni. tak pokrotce widzialbym to tak)
Do Deo czy w Twoim projekcie jest WC ? Bo będzie tak jak ze stadionem
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Po pierwsze to parking nie będzie na pewno między piętrami, tylko albo na górze albo na dole, osobiście dałbym go zupełnie gdzie indziej, najlepiej oddzieliny od dworca. Szklane podłogi nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo jak już zostało wspomniane, byłby niezły widok
do tego nie wiem czy szkło by wytrzymało chodzenie po nim. Ja bym był za likwidacją obecnego i budową nowego przejścia podziemnego, które powinno być dużo szersze, mieć wszędzie ruchome schody, a także powinno być połączone z innymi przejściami (np. pod ul. Czarnowską), może udałoby się dociągnąć je do Ronda Grudzińskiego, aby zlikwidować tam przejścia dla pieszych, a także do ul 1 Maja, ale to już chyba moje marzenia
Oczywiście w tych przejściach powinno się pomyśleć o rowerzystach i wydzielić im jakiś pas ruchu
Może dałoby się zintegrować z dworcem przystanki autobusowe albo zrobić centrum przesiadkowe dla linii podmiejskich.
Poza tym Twój projekt jest bardzo dobry mimo, że kosztowny
Poza tym Twój projekt jest bardzo dobry mimo, że kosztowny
Sorry, takiego mamy prezydenta...
Troszkę strachu nikomu nie zaszkodzi 
Co do WC, to uwzględniłem je w tak zwanych "sklepach"
Pisząc "sklepy" miałem na myśli różne pomieszczenia handlowe i usługowe (w tym także WC
).
"Oby tylko w projekcie uwzględnili możliwość budowy kolejnego peronu, o czym Wy chyba zapomnieliście" - z tego co czytałem dworzec ma być zabudowany, podobnie jak to narysowałem i ma mieć 3 perony, więc oni chyba 4 peronu nie biorą pod uwagę. Oczywiście zaprojektowałem tylko cztery tory, bo tyle podobno ma tam ich zostać (jak dobrze pamiętam pociągi towarowe mają być skierowane na Herby).
"Po pierwsze to parking nie będzie na pewno między piętrami, tylko albo na górze albo na dole" - zobacz mój pierwszy projekt - parking jest na samej górze, "korona" ze szklarnią to już moja artystyczna wizja
"Ciekawe czy Panie w spodniczkach i zakonnice byłyby zadowolone z tej przeszklonej podlogi" - jak Jurek już pisał są centra handlowe z takim rozwiązaniem a swoją drogą to może być kolejna atrakcja tego dworca
Co do WC, to uwzględniłem je w tak zwanych "sklepach"
"Oby tylko w projekcie uwzględnili możliwość budowy kolejnego peronu, o czym Wy chyba zapomnieliście" - z tego co czytałem dworzec ma być zabudowany, podobnie jak to narysowałem i ma mieć 3 perony, więc oni chyba 4 peronu nie biorą pod uwagę. Oczywiście zaprojektowałem tylko cztery tory, bo tyle podobno ma tam ich zostać (jak dobrze pamiętam pociągi towarowe mają być skierowane na Herby).
"Po pierwsze to parking nie będzie na pewno między piętrami, tylko albo na górze albo na dole" - zobacz mój pierwszy projekt - parking jest na samej górze, "korona" ze szklarnią to już moja artystyczna wizja
"Ciekawe czy Panie w spodniczkach i zakonnice byłyby zadowolone z tej przeszklonej podlogi" - jak Jurek już pisał są centra handlowe z takim rozwiązaniem a swoją drogą to może być kolejna atrakcja tego dworca
"Jak sobie to wyobrażasz? Ja myślę, że raczej powinien powstać odseparowany tor dla towarowych." - "...dogadanie się czy koleje są w stanie w samym centrum miasta zostawić tylko cztery tory dla ruchu pasażerskiego. Pozostała część może być przeniesiona na Herby czy ul. Mielczarskiego. Wtedy w centrum miasta będzie można zbudować podziemną halę dworcową, a nad nią centrum handlowe, parkingi, kafejki... Pomysł podoba się szefostwu PKP..." - Słowo, 27.01.2006r.
"I zapomniałeś uwzględnić w tym projekcie wjazdów/zjazdów na i z parkingu" - nie zapomniałem, po prostu nie miałem gdzie narysować tych zjazdów w projekcie widocznym z tej strony
Jakbym zrobił również projekt dworca widoczny od ulicy żelaznej to by było widać te wjazdy 
"I zapomniałeś uwzględnić w tym projekcie wjazdów/zjazdów na i z parkingu" - nie zapomniałem, po prostu nie miałem gdzie narysować tych zjazdów w projekcie widocznym z tej strony