Warszawska 20B, 20C - Kamienice między jezdniami

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 4 grudnia 2008, o 18:22

Ja bym był za tym aby w miejscu wyburzonych kamienic na Warszawskiej powstało coś bardziej atrakcyjnego.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 4 grudnia 2008, o 22:59

Żeby tam coś normalnego powstało to chyba trzeba najpierw wyburzyć ten jeszcze jeden parterowy domek, no i załatać dziury: jedną przed nowo ukończoną kamienicą z bankiem na parterze, a drugą przy Przecznicy również graniczącą z tą kamienicą... Inaczej będzie jak przy Zagórskiej: wybudowali jeden budynek, później dostawili drugi, później mniejszy trzeci, a teraz budują czwarty nie połączony z nimi w ten sposób, że można tam wcisnąć piąty szerszy od czwartego. Niedobrze, że hotel ma okna od tej strony...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 9 lutego 2009, o 16:35

Miałem wczoraj taką sytuację:
Jechałem od północy ulicą Warszawską w kierunku al. IX Wieków Kielc. Dojeżdżając do skrzyżowania, usłyszałem sygnał pojazdu uprzywilejowanego. Spojrzałem w lusterka - za mną go nie było. Wydawało się, że jest gdzieś bardzo daleko (sygnał był cichy), ale mimo to odruchowo nieco zwolniłem. Wjechałem na skrzyżowanie na zielonym świetle i co? Okazało się, że ambulans jest tuż obok i przecina skrzyżowanie od mojej lewej strony. Gdybym ostro nie zahamował, uderzyłby we mnie.
Wszystko za sprawą budynku, który jest na tyle masywny, że słyszalność (nie mówiąc już o widoczności) jest bardzo ograniczona. Swoją drogą, widziałem już w tym miejscu wypadek w identycznej sytuacji jak moja...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 lutego 2009, o 16:44

Skasował byś kolejnego Mercedesa pogotowia ;)

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 10 lutego 2009, o 08:57

Dziś w Echu potwierdzili wyburzenie tej kamienicy....ale ta gazeta nieraz już pisała różne rzeczy z których nic nie wyszło ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 lutego 2009, o 17:40

Obrazek

'Kielce Plus', 1 lutego 2009, Rok II, nr 5 (0021)

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 6 marca 2009, o 19:20

Kielce: sprzedaż i kupno nieruchomości

Wydział nieruchomości kieleckiego ratusza przygotował listę nieruchomości, które chce sprzedać, i zamierza kupić. Dyrektor wydziału Filip Pietrzyk informuje, że w tym roku pod młotek pójdzie m.in. prawie 9 hektarów, które znajdują się przy ulicy Szajnowicza-Iwanowa.
Dla tego terenu przygotowany jest plan zagospodarowania przestrzennego, który zakłada budowę w tym miejscu zarówno mieszkań, jak i obiektu wielko powierzchniowego - powiedział Pietrzyk.
Na sprzedaż wystawione zostały również przychodnie. Pierwszą przy ulicy Kościuszki już udało się sprzedać. Do kasy miasta wpłynęło 1 mln 400 tys. zł. Kolejni szefowie NZOZ-ów już zadeklarowali chęć zakupu budynków. Będą za nie płacić w ratach.
Prywatne wkrótce staną się pomieszczenia przychodni przy ulicy Wojska Polskiego, Sobieskiego, Dalekiej, Zagórskiej i Olszewskiego.
Z kolei na liście zakupów kieleckiego ratusza najważniejsza wydaje się być kamienica stojąca między dwoma jezdniami ulicy Warszawskiej. Miasto chce ją kupić, lokatorów przenieść do mieszkań komunalnych a budynek wyburzyć. Wycena nieruchomości powinna być gotowa w ciągu miesiąca.
Wśród planowanych zakupów są również działki przy ulicy Ściegiennego, na których w przyszłości ma zostać wybudowany przejazd od ulicy Zgody do ulicy Krakowskiej.
Urzędnicy z wydziału nieruchomości planują w tym roku dzięki sprzedaży nieruchomości zarobić dla miasta ok. 13 mln zł.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Kielce ... 66741.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 7 kwietnia 2009, o 18:02

Miasto kupi 17 nowych mieszkań dla lokatorów z bloku przy Warszawskiej 20b

W czerwcu lokatorzy z bloku przy ulicy Warszawskiej 20 b w Kielcach, który ma być wyburzony mogą się wprowadzać do nowych lokali.

Za mieszkania w bloku przy ulicy Częstochowskiej miasto zapłaci 4 tysiące 400 zł za metr kwadratowy lokalu. Na Opielińskiej ceny są dwie, ponieważ część pomieszczeń ma skośny strop. Lokale o wysokości do 1,90 metra są w cenie 2 tys. 850 zł, a po wyżej 4 tys. 450 zł. Mieszkania mają 60 - 70 metrów kwadratowych.

- Za tę cenę mieszkania mają być przygotowana do zamieszkania, wystarczy wnieść meble. We wszystkich pomieszczeniach mają być drzwi, podłogi, panele, albo płytki. A w kuchni będzie zlewozmywak z baterią, kuchenka, a w łazience kabina prysznicowa i cała biała armatura - informuje Marek Klikowicz, dyrektor Wydziału Mieszkalnictwa Urzędu Miasta w Kielcach. - Mieszkania mają być gotowe do zamieszkania najpóźniej za dwa miesiące.

W środę na sesji radni otrzymają pod głosowanie uchwałę o zaciągnięciu kredytu na zakup mieszkań. Potrzeba ponad 3,8 mln zł.

Przy Warszawskiej 20 b mieszka 12 rodzin, one jako pierwsze otrzymają prawo wyboru nowych mieszkań. - Chcemy aby ci lokatorzy byli zadowoleni i nie blokowali nam protestami szybkiego wyburzenia budynku - tłumaczy dyrektor.
Pozostałe 5 mieszkań otrzymają rodziny, których domy zostaną wyburzone pod budowę przedłużenia ulicy Żelaznej do Zagnańskiej.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/51737651

baux

Post autor: baux » 7 kwietnia 2009, o 21:20

Tam ponoć straszy, tak przynajmniej wynika z relacji osoby, która tam mieszkała przez lata i o tym opowiadała. Każdy z człownków jej rodziny miał jakieś dziwne zwidy i słyszał dziwne odgłosy. :shock: :roll:

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 7 kwietnia 2009, o 21:35

Powinni po wyburzeniu tych budynków na ich miejscu usytuować jakiś pomnik symbolizujący szpital żydowski- mordownie.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 7 kwietnia 2009, o 21:48

Tak, najlepiej zostawić pozostałości po kamienicach w postaci niewysokich murów ;) :P

baux

Post autor: baux » 7 kwietnia 2009, o 21:53

Dobry pomysł postawi się parasole jak przy Zamkowej 8)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 7 kwietnia 2009, o 21:58

michal_ck pisze:Powinni po wyburzeniu tych budynków na ich miejscu usytuować jakiś pomnik symbolizujący szpital żydowski- mordownie.
Powinni, to miejsce strasznej tragedii.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 7 kwietnia 2009, o 22:09

Tylko oby nie kolejny super hiper amerykański klozet jak to niestety miało miejsce koło 'trójkąta'. Po wyburzeniu można stworzyć chodnik od szerokiego pasa Warszawskiej między przejściem dla pieszych, na którym obecnie znajdują się budynki do ewentualnego pomnika. W tym miejscu przydałaby się również zawrotka.

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 8 kwietnia 2009, o 01:19

baux pisze:Tam ponoć straszy, tak przynajmniej wynika z relacji osoby, która tam mieszkała przez lata i o tym opowiadała. Każdy z człownków jej rodziny miał jakieś dziwne zwidy i słyszał dziwne odgłosy. :shock: :roll:
nie dziwię się, miejsce w którym dokonano zbrodni w teologii nazywa się miejscem przeklętym, stąd takie "cuda"...
tam jest potrzebna modlitwa i błogosławieństwo księdza oraz przebacznie lokatorów sprawcom zbrodni.
Kielce Kielce Kielce to jest to...

ODPOWIEDZ