MOSiR Kielce - Basen Delfin, ul.Krakowska 2
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Remont basenu na Krakowskiej. Wykonawca podjął ryzyko za 2,5 miliona
Niecka basenu przy ulicy Krakowskiej w Kielcach jest w rozsypce. Konstrukcja dachu jest w opłakanym stanie. Nawet elewacja nie nadaje się do odnowienia, tylko do wymiany. Pływalnia jest w gorszym stanie niż przypuszczano i potrzeba więcej pieniędzy na remont.
Szydło z worka wyszło dopiero po przystąpieniu do remontu pływalni. Po zdjęciu płytek z dużego basenu okazało się, że betonowa niecka jest w rozsypce i trzeba ją wylać od podstaw. - Mówiąc obrazowo, składała się głównie z piasku, a betonu zawierała niewiele - informuje Artur Sabat, zastępca dyrektora Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Kielcach. - Nie dało się tego stwierdzić wcześniej, zanim płytki nie zostały usunięte. Budowa nowej niecki, to najdroższa część dodatkowych prac.
Co kryje papa?
To nie koniec niespodzianek. Po zdjęciu papy z dachu, ujawniła się jego konstrukcja i jego fatalny stan. - Konieczna jest budowa nowego stropu nad małym basenem, ponieważ na nim wybudujemy lądowisko zjeżdżalni. Stara konstrukcja nie wytrzymałaby nacisku osób wypadających z rury. Musimy zmienić strop ze względów bezpieczeństwa - tłumaczy dyrektor Sabat.
Elewacja basenu jest wyłożona płytami z piaskowca. - Byliśmy przekonani, że wystarczy je wyczyścić i budynek będzie wyglądał jak nowy. Jednak w trakcie prac kamień zaczął się sypać, kruszyć i odpadać. Trzeba go usunąć i wykonać nową elewację- tłumaczy dyrektor.
Pojawił się także problem z główną rozdzielnią prądu, ponieważ w trakcie prac zmieniły się przepisy i trzeba ją dostosować do nich. - Na te wszystkie roboty potrzeba dodatkowo 2,5 miliona zł. Nie dało się ich przewidzieć przed rozpoczęciem remontu. Powołaliśmy eksperta, który sprawdził, co jest konieczne do zrobienia, a z czego można zrezygnować. Na liście znalazły się prace, bez których nie da się zakończyć remontu - tłumaczy dyrektor Sabat.
Pieniędzy nie ma, a niecka już jest.
W środę radni z komisji Budżetu jednomyślnie zgodzili się przyznać dodatkowe pieniądze, a dzisiaj cała Rada Miasta będzie głosowała nad zwiększeniem budżetu na remont basenu.
Mimo tego, że pieniędzy jeszcze nie ma, to nowa niecka jest już gotowa. Jak to możliwe? - Nie mamy pewności, że radni przyznają nam pieniądze, ale nie mogliśmy czekać i wstrzymać prac na kilka tygodni do czasu zebrania się Rady. Wówczas nie udałoby się dotrzymać terminu zakończenia remontu, a basen musi być gotowy na 1 września- tłumaczy dyrektor. - Wykonawca firma Condite zgodziła się podjąć ryzyko i prowadzić prace, których nie ma w kosztorysie, nie mając pewności, czy otrzyma za nie pieniądze - informuje dyrektor.
Remont pływalni ma kosztować 12,5 mln zł, a nie 10 mln zł jak planowano. Budowa nowego basenu z dwoma nieckami i zjeżdżalnią kosztowałaby około 25 mln zł.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /342247973
Niecka basenu przy ulicy Krakowskiej w Kielcach jest w rozsypce. Konstrukcja dachu jest w opłakanym stanie. Nawet elewacja nie nadaje się do odnowienia, tylko do wymiany. Pływalnia jest w gorszym stanie niż przypuszczano i potrzeba więcej pieniędzy na remont.
Szydło z worka wyszło dopiero po przystąpieniu do remontu pływalni. Po zdjęciu płytek z dużego basenu okazało się, że betonowa niecka jest w rozsypce i trzeba ją wylać od podstaw. - Mówiąc obrazowo, składała się głównie z piasku, a betonu zawierała niewiele - informuje Artur Sabat, zastępca dyrektora Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Kielcach. - Nie dało się tego stwierdzić wcześniej, zanim płytki nie zostały usunięte. Budowa nowej niecki, to najdroższa część dodatkowych prac.
Co kryje papa?
To nie koniec niespodzianek. Po zdjęciu papy z dachu, ujawniła się jego konstrukcja i jego fatalny stan. - Konieczna jest budowa nowego stropu nad małym basenem, ponieważ na nim wybudujemy lądowisko zjeżdżalni. Stara konstrukcja nie wytrzymałaby nacisku osób wypadających z rury. Musimy zmienić strop ze względów bezpieczeństwa - tłumaczy dyrektor Sabat.
Elewacja basenu jest wyłożona płytami z piaskowca. - Byliśmy przekonani, że wystarczy je wyczyścić i budynek będzie wyglądał jak nowy. Jednak w trakcie prac kamień zaczął się sypać, kruszyć i odpadać. Trzeba go usunąć i wykonać nową elewację- tłumaczy dyrektor.
Pojawił się także problem z główną rozdzielnią prądu, ponieważ w trakcie prac zmieniły się przepisy i trzeba ją dostosować do nich. - Na te wszystkie roboty potrzeba dodatkowo 2,5 miliona zł. Nie dało się ich przewidzieć przed rozpoczęciem remontu. Powołaliśmy eksperta, który sprawdził, co jest konieczne do zrobienia, a z czego można zrezygnować. Na liście znalazły się prace, bez których nie da się zakończyć remontu - tłumaczy dyrektor Sabat.
Pieniędzy nie ma, a niecka już jest.
W środę radni z komisji Budżetu jednomyślnie zgodzili się przyznać dodatkowe pieniądze, a dzisiaj cała Rada Miasta będzie głosowała nad zwiększeniem budżetu na remont basenu.
Mimo tego, że pieniędzy jeszcze nie ma, to nowa niecka jest już gotowa. Jak to możliwe? - Nie mamy pewności, że radni przyznają nam pieniądze, ale nie mogliśmy czekać i wstrzymać prac na kilka tygodni do czasu zebrania się Rady. Wówczas nie udałoby się dotrzymać terminu zakończenia remontu, a basen musi być gotowy na 1 września- tłumaczy dyrektor. - Wykonawca firma Condite zgodziła się podjąć ryzyko i prowadzić prace, których nie ma w kosztorysie, nie mając pewności, czy otrzyma za nie pieniądze - informuje dyrektor.
Remont pływalni ma kosztować 12,5 mln zł, a nie 10 mln zł jak planowano. Budowa nowego basenu z dwoma nieckami i zjeżdżalnią kosztowałaby około 25 mln zł.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /342247973
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Czyli konstrukcji dachu nad dużym basenem jednak nie ruszają... W takim razie moja noga raczej tam nie postanie...ice pisze: To nie koniec niespodzianek. Po zdjęciu papy z dachu, ujawniła się jego konstrukcja i jego fatalny stan. - Konieczna jest budowa nowego stropu nad małym basenem, ponieważ na nim wybudujemy lądowisko zjeżdżalni. Stara konstrukcja nie wytrzymałaby nacisku osób wypadających z rury. Musimy zmienić strop ze względów bezpieczeństwa
Ten remont wygląda na jedną wielką prowizorkę i improwizację... Takie kwestie, co wytrzyma a co nie, powinny być rozstrzygane na etapie projektu przebudowy...
- Sz.J.
Mitex buduje nowy basen za niecałe 14 mln, a tu będziemy mieli odmłodzonego strupa za 12,5 plus niespodzianki.
To już wolałbym wydać 20 mln i zrobić nowy, mini aquapark.
Należałoby pociągnąć do odpowiedzialności firmę, która sporządzała kosztorys i zakres potrzebnych prac? Zarobili 180 tyś, a tak spartaczyli robotę.
To już wolałbym wydać 20 mln i zrobić nowy, mini aquapark.
Należałoby pociągnąć do odpowiedzialności firmę, która sporządzała kosztorys i zakres potrzebnych prac? Zarobili 180 tyś, a tak spartaczyli robotę.
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

Remont pływalni będzie dużo droższy
Ziemowit Nowak
2009-03-19, ostatnia aktualizacja 2009-03-19 19:31
O 2,5 mln zł - do 12,5 mln zł - wzrośnie koszt remontu krytej pływalni przy ul. Krakowskiej w Kielcach, bo miasto nie zaplanowało wymiany niecki basenowej i dachu. - Jak można nie przewidzieć takich oczywistości? - dziwi się radny Jan Gierada.
- Od początku tłumaczyłem, że remont tego złomu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Będziemy mieli odremontowany strup, który trzeba będzie wciąż odnawiać, a za tę cenę można było wybudować całkiem nową pływalnię. Popatrzmy na nowy basen w Morawicy - mówi radny Jan Gierada (SLD).
O tym, że lepiej pływalnię zbudować od nowa, ostrzegała też "Gazeta" jeszcze przed rozpoczęciem inwestycji.
Ale miasto, powołując się na ekspertyzę i kosztorys za 180 tys. zł, zdecydowało, że lepszy będzie remont.
Przetarg wygrała półka Condite wchodząca w skład grupy Kolportera. Za 10 mln zł miała zmodernizować nienadający się do użytku basen, dobudować rurę do zjeżdżania, parking, wyjazd.
Ale w trakcie robót okazało się, że niecka basenowa i dach są w tak złym stanie, że trzeba je praktycznie zbudować od nowa i koszty wzrosły o 2,5 mln zł na remont.
W czwartek rządząca w radzie miejskiej koalicja PiS-u i Porozumienia Samorządowego przeforsowała zgodę, by te pieniądze do remontu dołożyć.
- Jestem budowlańcem, inżynierem, sam prowadzę duże inwestycje. Wiem, co to są nieprzewidziane okoliczności, ale jak można nie przewidzieć, że po 40 latach użytkowania korozja zeżre konstrukcję dachu i nieckę basenową? - dziwił się Gierada. Wypomniał ekspertyzę i kosztorys, na podstawie których podjęto decyzję o rozpoczęciu remontu.
Prezydent Kielc Wojciech Lubawski we wzroście kosztów o 25 proc. nie widzi nic podejrzanego i podobnie jak radny Gierada powołuje się na doświadczenie budowlane. - Sam jestem inżynierem, kierowałem firmą budowlaną i wiem, że przy remontach różne rzeczy mogą się zdarzyć. Rozmawiałem na ten temat z Dębskim i Sabatem [dyrektor MOSiR Wojciech Dębski i jego zastępca Artur Sabat - przyp. red.]. Mam do nich zaufanie. Skoro stwierdzili, że nie można było tego przewidzieć, to tak było - twierdzi Lubawski.
Odpowiedzialności unika też wykonawca.
- Czy nie można było przewidzieć, że po 40 latach użytkowania niecka basenowa i dach są w tak złym stanie? - zapytaliśmy Macieja Topolskiego, rzecznika Grupy Kolporter.
- To pytanie do inwestora, czyli urzędu miasta. To tam oceniano stan techniczny i przygotowywano przetarg. Condite, startując do przetargu, nie musiało przeprowadzać dodatkowych ekspertyz - mówi.
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... ozszy.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
I wykonują tzn styropian w miejsce piaskowcaElewacja basenu jest wyłożona płytami z piaskowca. - Byliśmy przekonani, że wystarczy je wyczyścić i budynek będzie wyglądał jak nowy. Jednak w trakcie prac kamień zaczął się sypać, kruszyć i odpadać. Trzeba go usunąć i wykonać nową elewację- tłumaczy dyrektor.
- Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Nie wiem, jaka jest sytuacja dachu na tym basenie, ale wiem, że niektóre dachy betonowe, np. nad halami SHL są tak mocne, że teoretycznie można by po nich czołgiem jeździć, a na pewno nie grozi im zawalenie, i spokojnie mógł na nich leżeć śnieg tej zimy co go dużo spadło. Wiem to, bo tata od 30 lat tam pracuje. Beton to beton, jeżeli takie długie a cienkie mosty się trzymają, do i dach się utrzyma (o ile był ochroniony przed korozją).
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
- MadMike
Dach nad basenem nie jest po prostu dachem betonowym... Są tam wiązary kablobetonowe- czyli z betonu sprężonego... Szczególnie narażonego na korozję... Poza tym w większości fabryk środowisko nie jest tak agresywne korozyjnie jak nad basenem- mnóstwo pary wodnej i chloru...
Z tego co słyszałem, to już wiele lat temu były opracowywane ekspertyzy na PŚk, które wykazywały, że konstrukcja nie jest w najlepszej kondycji i nie wiadomo ile jeszcze lat wytrzyma... Mam nadzieję, że miasto nie podeszło do tego tematu zbyt pobłażliwie...
Z tego co słyszałem, to już wiele lat temu były opracowywane ekspertyzy na PŚk, które wykazywały, że konstrukcja nie jest w najlepszej kondycji i nie wiadomo ile jeszcze lat wytrzyma... Mam nadzieję, że miasto nie podeszło do tego tematu zbyt pobłażliwie...