Przebudowa dworca PKP

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 19 czerwca 2006, o 18:29

rzeczyw Jurku popieram. Taki maly tunel wychodzacy juz za tym gluznym placem. Chodzi mi o to, zeby nie bylo barierek na placu i nie wygladalo to jak wiadukt, tylko jakos naturalnie to wkomponwac... wtedy sienkiewicza zaczynalaby sie od placu obok pieknego dworca PKP naprzeciwko ktorego stalby Hotel Lysogory...
cochi

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 29 lipca 2006, o 18:41

Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 29 lipca 2006, o 19:23

Nie mam nic przeciwko temu, żeby podobny stanął w Kielcach :)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 29 lipca 2006, o 20:05

trochę za duży:P wolałbym coś na max 18 metrów wysokości :D
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 29 lipca 2006, o 20:32

Przynajmniej nikt by nie pytał, gdzie jest dworzec :)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 29 lipca 2006, o 20:47

Daniel pisze:http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-104435.html

Tak wygląda 900 mln € :)
Że tak powiem - MNIAM :)
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 29 lipca 2006, o 21:02

TEMAT CHŁOPAKI :evil:

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 29 lipca 2006, o 22:16

ZUG, Szwajcarja piekny dworzec i myśle ze w Kielcach by sie przyjął! Tylko martwi mnie to że będzie musiał sie piąć wysoko ten dworzec bo parking musi być a pod ziemią raczej nie da rady! I jak będzie bardzo nowocześnie wygladał to sie nie będzie zabardzo komponowal z Sienkiewką i Łysogórym. A moze taki kogelmogel wyjdzie na dobre! pozyjemy zobaczymy. Juz sie nie moge doczekać projektu :D

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 30 lipca 2006, o 08:12

Dla mnie parking mógłby być na dachu, coś jak w Galerii Krakowskiej. Przede wszystkim dlatego, że koszty byłyby znacznie niższe.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 sierpnia 2006, o 20:21

Obrazek

Piętro zamknięte dla podróżnych
01-08-2006

[...]

Jedyną szansą na zmianę oblicza kieleckiego dworca PKP - jednego z najgorszych spośród obiektów tego typu w miastach wojewódzkich - jest więc przebudowa i wieloletnia dzierżawa obiektu. Niewykluczone, że na takie rozwiązanie zdecydują się władze miasta. Ale tylko pod warunkiem, że znajdzie się inwestor prywatny, który wyłoży pieniądze i po modernizacji obiektu zatroszczy się o funkcjonowanie dworca.

- Trwają rozmowy w tej sprawie. W planach jest nawet wyburzenie obecnego dworca i budowa zupełnie nowego budynku, po obu stronach torów. Powstałby w ten sposób dworzec połączony z pasażem handlowym - mówi Jerzy Mielnik, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta Kielce. - To przyszłościowe i kosztowne przedsięwzięcie. Musimy dojść do porozumienia z PKP, znaleźć inwestora. Wówczas gmina Kielce mogłaby włączyć się w projekt rewitalizacji dworca, na przykład poprzez przekazanie terenów pod jego rozbudowę. Kilku inwestorów, w tym z Irlandii, wyraziło już zainteresowanie taką inwestycją. Ktoś musi jednak zdecydować się na sfinansowanie takiego przedsięwzięcia, dojść do wniosku, że to się opłaci.

Robert FELCZAK, felczak@echodnia.eu

:arrow: http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/?cat=13&id=33199

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 1 sierpnia 2006, o 20:59

Cóż... trzymam kciuki za tę inwestycję. Osobiście jestem za wyburzeniem obecnego budynku i postawienie nowego po obu stronach torów. Mówcie co chcecie ale taki nowoczesny, ładny dworzec stałby się wizytówką Kielc. :) Dobrą wizytówką.

A gdyby tak jeszcze cześć ulicy Żelaznej "puścić" pod ziemią to może dałoby się także porządnie odrestaurować budynek starego Dworca PKP między nitkami obecnej Żelaznej. To zapewne już zabytkowy budynek będzie i jak by go ciekawie odnowiono, Żelazną pod ziemią puszczono to mógłby budyneczek ładnie się na "przyszłym" placu spacerowym prezentować. Marzenia?
Ostatnio zmieniony 1 sierpnia 2006, o 21:05 przez Gandalf, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 sierpnia 2006, o 21:04

Nie bedzie problemu z inwestorem, a obecny dworzec bez lez na otarcie mozna wyburzyc! Zabudowac perony, ucywilizowac!

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 1 sierpnia 2006, o 21:35

Ale chwila moment, przecież tam ma powstać galeria handlowa więc na pewno nie zgodzą się na to radni i mieszkańcy. Przecież galerie handlowe stawia się na obrzeżach miast, tak jest na całym świecie. W dodatku inwestor jest zagraniczny. Po co nam zagraniczny? Przecież to wszystko może Polak zrobić, na pewno wyłoży na to pięniądze :roll:.

------------------------

Nie wyobrażam sobie przebudowy starego obiektu, w grę wchodzi jedynie zupełnie nowy dworzec z peronami i poczekalniami nad torami oraz wejściem od Mielczarskiego i Żelaznej.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 1 sierpnia 2006, o 21:39

Jest mi szkoda troche tego budynku stojącego po środoku Żelaznej. Wg mnie powinien zostać i otrzymac nową elewację. Mało mamy takich starych budyneczków. Pasowałby on do "historyzującego" ostatnio Hotelu Łysogóry. A jesli nie Zelazna pod ziemia, to tunel do tego budynku pod ziemią. Możnaby zrobić w nim np "muzeum kolejnictwa w Kielcach" albo ogolnie "muzeum komunikacji"

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 1 sierpnia 2006, o 21:42

Niestety Panowie, ale o pieniążki się rozchodzi. Co jest prościej: zburzyć kamienicę czy zbudować tunel tylko po to żeby ją ocalić? Nie stać nas, nawet gdyby ktoś bardzo chciał. Był już kiedyś pomysł, żeby budynek przenieść w inne miejsce, ale w naszych realiach wydaje mi się to science fiction.
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ