KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 13 września 2009, o 22:42

Kot, dzięki za zdjęcia. Jak na razie podoba mi się efekt prac. Ładne stonowane kolory.

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 13 września 2009, o 23:08

Jezpir pisze:Przypatrzcie się, koledzy, uważnie plafonom podokiennym i dekoracjom roślinnym na nich. Przecież jeszcze dwa takie malowania i będą to całkiem płaskie elementy. Przecież tak nie powinno być!
A jak powinno byc? Przeciez przed remontem mniej wiecej to tak wygladalo. Mnostwo malych szczegolow. Jak je mozna bylo inaczej zrobic? Czepianie sie czegos co 99% osob nawet nie zauwazy. Mnie bardziej razi nie wyremontowanie kopuly na dachu. Stwierdzili, ze nie ma sensu bo i tak zzielenieje... ehh... Skrzynka telekomunikacji tez jest "piekna".

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 14 września 2009, o 12:03

Wiem (i napisałem), że przed remontem dekoracje nie wyglądały pięknie, nie były prawidlowe. Ale po to robi się remont, by m.in. poprawić wygląd czy odtworzyć już nieistniejące elementy. Na Muzem Kielc np. otworzono woluty podpór balkonów, bo zostały zniszczone i odpadły kilka lat wcześniej. Czy Twoim zdaniem było to bezsensowne? Czy może należało to zrobić byle jak, bo przed remontem było gorzej? Zrobić cokolwiek, żeby tylko balkon nie spadł? Zapewniam - nie spadłby, bo były to elementy ozdobne, a nie konstrukcyjne.
Co do dachu. A co brzydkiego jest w zielonej blasze? Przecież to naturalny kolor miedzianej blachy po x-latach. Patyna, która wytwarza się w wyniku utleniania, powierzchniowej reakcji chemicznej, jest rzeczą zupełnie naturalną. Jaką chciałbyś tam mieć blachę? Żółtą może, bo gra kolorystycznie. Inną sprawą byłoby, gdyby dach był nieszczelny bądź konstrukcja była zużyta i wymagała wymiany czy remontu. Wtedy tak - wymieńmy pokrycie lub/i konstrukcję kopuły, ale zachowajmy jej pierwotny kształt i wygląd (tzn. pokrycie ma stanowić blacha miedziana, bo taka była pierwotnie). Choćby z szacunku dla architekta, który ją zaprojektował/zbudował. W końcu remontujemy, bo coś ładne i warto to coś pokazać, a nie robimy sztukę dla sztuki.
Kot - ładne, nocne zdjęcie. W tym świetle kamienica wygląda bardzo atrakcyjnie.
Jak starożytni Grecy mieliby takie podejście do budownictwa, to Akropolu by nie było. A może raczej, nikt nie jeździłby zwiedzać tej budowli. Zwróćmy uwagę też, że dekoracje były wykuwane ręcznie w kamieniu. Ten materiał jest o wiele trudniejszy niż masa tynkarska. I jakoś dało się, i widać szczegóły, i liście wyglądają jak liście itp.
Pytasz, po co robić coś czego nie zauważy 99% ludzi... Odpowiedź jest trudna. To tak z jak z pytaniami: po co jest muzyka, po co teatr. To albo się rozumie, albo nie. Odpowiem tak: dla zaspokojenia potrzeby ducha i poczucia estetyki właśnie tego 1%. A tak naprawdę, to nie wierzę w to, że 99% ludzi nie widzi detali czy nie zwraca na nie uwagi. A gdyby tak było, to byłoby to bardzo smutne.
Jeżpir

maciej

Post autor: maciej » 14 września 2009, o 13:11

Obrazek

Nie przesadzasz trochę? Wydaję mi się, że dekoracje są całkiem nieźle odrestaurowane, a na pewno nie wyglądają jakby były tylko "chlapnięte" farbą.
Będę musiał jeszcze raz przyjrzeć się tej "jednej z najgorzej odremontowanych kamienic". (tak btw, musimy mieć w takim razie dziesiątki wspaniale odnowionych kamienic w Kielcach skoro ta jest jedną z najgorszych)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 14 września 2009, o 13:48

Podczas remontu specjalnie zwracałem uwagę jak i czy wogóle odrestaurują te szczegóły i wydawało mi się wszystko ok.
Nie wiem co Jezpir ma na myśli.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 14 września 2009, o 14:27

Dobra, to w takim razie ja jestem pop...rzony!
Jeżpir

Kot

Post autor: Kot » 14 września 2009, o 14:41

Jezpir pisze: Kot - ładne, nocne zdjęcie. W tym świetle kamienica wygląda bardzo atrakcyjnie.
Jezpir - tak tytułem sprostowania - autorem ładnego, nocnego zdjęcia jest Michał.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 14 września 2009, o 15:05

:oops: Faktycznie, przepraszam.
Michał, ładna fotka.
Jeżpir

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 14 września 2009, o 19:49

Mnie się tam podoba ta kamienica, nawet bardzo.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 14 września 2009, o 20:49

To była moja ulubiona kamienica na Sienkiewicza. Bardzo mi się podobała i może dlatego podszedłem tak emocjonalnie do sposobu jej remontu, który faktycznie może i nie różni się zbytnio od remontu innych kamienic na tej ulicy. Wcale nie zmieniam zdania i nie uważam go za prawidłowy. Na zbliżeniu zamieszczonym przez macieja byłoby widać o czym piszę, gdyby fotografia była ostra (a nie jest - pewnie z komórki). Jeszcze kilka razy tak, a będzie to całkiem płaski element (no może nie płaski, ale że to winogrona, to już nikt nie zobaczy).
Jeżpir

Hokky

Post autor: Hokky » 15 września 2009, o 10:13

RZ pisze:Właściciel ma dobre intencje ale najwyraźniej wyjdzie z tego jakiś potworek. Jeżeli chce odtworzyć kolumienki (co jest chwalebne) to powinien ściśle trzymać się oryginału. Inaczej to bez sensu.
Obrazek

Czy to jest na Bialogonie?

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 15 września 2009, o 10:32

Nie, Hokky, prawie w centrum Kielc. Na ul. Śniadeckich za budynkiem Świętokrzyskiej Wojewódzkiej Komendy Policji (pomiędzy Seminaryjską a Prostą).
Jeżpir

Kot

Post autor: Kot » 17 września 2009, o 20:41

17.09.2009
Karczówkowska. A już się bałem, że wściekle niebieski zdominuje ten piękny budynek na lata. A tu taka zmiana. Przeprowadza się tam przedszkole z Kapitulnej.
Obrazek Obrazek

Rusztowania także na Żeromskiego - kamienica sąsiednia do Domu Pomocy Społecznej im. Brata Alberta, bliżej Placu Moniuszki.

FYLU91

Post autor: FYLU91 » 18 września 2009, o 17:27

szkoda tylko że ostyropianowali narożną część prawie pionowego dachu, wczesniej wydawało mi się, ze miał pokrycie metalową blachą w kształcie łuski, coś ala hełm wieńczący narożnik, moze znajde kiedys zdjęcie...

Kot

Post autor: Kot » 18 września 2009, o 17:41

Bardzo celna uwaga. Zdjęcie z "hełmem" prezentował RZ w wątku o Kielcach zapomnianych, polecam obejrzeć:
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... &start=345

ODPOWIEDZ