"Dwie wieże" - elementy dawnej kładki nad torami

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Jak oceniasz wygląd wschodniej wieży po remoncie?

zdecydowanie pozytywnie
2
8%
raczej pozytywnie
14
56%
raczej negatywnie
7
28%
zdecydowanie negatywnie
1
4%
nie mam zdania
1
4%

Liczba głosów: 25

baux
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

"Dwie wieże" - elementy dawnej kładki nad torami

Post autor: baux » 25 września 2009, o 22:40

Temat dotyczy: http://ckfoto.files.wordpress.com/2009/ ... =479&h=600

Dzisiaj zauważyłem rusztowania na budynku przy dworcu, nie wiem czy są one również na drugim z nich. Natomiast w necie na stronie UM znalazłem info, że w 2006 obiekty zostały przekazane miastu.
Ostatnio zmieniony 14 kwietnia 2011, o 19:45 przez baux, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 26 września 2009, o 08:09

Lubawski kiedyś wspominał chyba o utworzeniu jakiejś galerii w jednej z wież.
Swoją drogą czy nie zachowały się żadne zdjęcia kładki??
Może RZ wie coś na ten temat?

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 26 września 2009, o 20:45

można by było to ciekawie wykorzystać... nie wiem np. kielecki punkt informacyjny, gdzie można by było od razu kupić bilet na koncert, mecz, teatr czy basen...
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 26 września 2009, o 20:51

ja pomyślałem o tym samym albo jakaś informacja turystyczna.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 26 września 2009, o 21:05

może być wash & go

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 29 września 2009, o 11:11

Wieżyczkę wyremontują, ale nie mają pomysłu co dalej

Odrapana wieżyczka, która stoi między dworcem kolejowym, a Pocztą Główną w Kielcach strasząca wyglądem zmieni swój image. Miasto wydzierżawiło ją i wzięło się za remont.

Wieżyczka wygląda koszmarnie od kilku lat. Z elewacji zwisają płaty starej farby, a z dużych powierzchni odpadł tynk. Przez dziurawy dach leje się woda, niszcząc wnętrze budowli. Ostatnio działała w niej hurtownia i punkt gastronomiczny z hamburgerami. Prezydent Kielc Wojciech Lubawski zapowiedział, że przy okazji wyburzenia dworca kolejowego i ona zostanie rozebrana, ale ten pomysł Polskie Koleje Państwowe odsunęły w nieokreśloną przyszłość.

- Grunt pod wieżyczką nie ma uregulowanego stanu prawnego, toczy się spawa w sądzie, ale wieżyczka jest we władaniu kolei. Doszliśmy z nią do porozumienia i została nam wydzierżawiona na 10 lat. Dzięki temu możemy ją wyremontować, aby nie straszyła mieszkańców i gości wjeżdżających do Kielc - przyznaje Filip Pietrzyk, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta w Kielcach.

Remont wieżyczki rozpoczął się od wymiany dachu. - Kilka lat temu zaczęły z niego spadać dachówki i kolej ułożyła zabezpieczającą siatkę. To jednak nie zapobiegało przeciekaniu dachu. Chcemy go wyremontować w pierwszej kolejności oraz wykonać obróbki blacharskie. Przy okazji jak stoją rusztowania, sprawdzimy stan dachu od spodu, ponieważ z wnętrza budynku nie ma dostępu między strop, a więźbę dachową. Na razie mamy pieniądze na te prace, staramy się o następne i w tym roku chcemy wyremontować elewację, aby budynek nie straszył swym wyglądem. Na tle odnowionej poczty i dworca, który przecież nie jest najpiękniejszy wygląda ona strasznie i od strony miasta, i od strony torów - informuje Krzysztof Miernik, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków w Kielcach.

Na razie miasto nie ma pomysłu na wykorzystanie wieżyczki.
Po drugiej stronie torów, przy ulicy Mielczarskiego stoi bliźniacza wieżyczka, która jest w dobrym stanie. Ona jest wynajmowana. Starsi mieszkańcy Kielc mogą pamiętać, że nad torami znajdowała się kładka rozpięta między wieżyczkami. Wyburzono ją po wybudowaniu tunelu miedzy Czarnowem, a centrum miasta, budynki zostały.

Jak zagospodarować wieżę przy dworcu kolejowym w Kielcach? Wypowiedz się na
WWW.ECHODNIA.EU

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /248704410

Boss

Re: "Dwie wieże" - elementy dawnej kładki nad tora

Post autor: Boss » 29 września 2009, o 11:25

baux pisze: Dzisiaj zauważyłem rusztowania na budynku przy dworcu, nie wiem czy są one również na drugim z nich.
nie. poki co rusztowanie jest tylko wokół jednej z "wieżyczek"
CK|PL|EU

tk3008

Post autor: tk3008 » 29 września 2009, o 13:02

moim zdaniem najlepiej tam zrobic punkt informacji turystycznej, ludzie wychdzacy z dworca beda mogli odrazu uddac sie tam i uzyskac najlepsze info na temat atrakcji w kielcach i regionie + pocztowki i pamiatki z Kielc. Nie widze lepszej mozliwosci dla tego miejsca.

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 2 października 2009, o 22:34

jasne... ,ale pamiątki nie muszą być sztampowe...

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 października 2009, o 11:59

Informacja turystyczna, a na górze restauracyjka z kuchnia kielecką.

baux

Post autor: baux » 3 października 2009, o 12:07

Kuchnia kielecka, hmm, brzmi ciekawie, tylko właściwie jakie dania składają się na to określenie?

Oby tylko budynek nie został jedynie powierzchownie odnowiony jak kiedyś kamienica nr 8 na Sienkiewicza i oby nie stał nie pełniąc żadnej fukcji przez kolejne X lat.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 października 2009, o 12:56

Kuchnia kielecka- to kuchnia polska uzupełniona o dania główne charakterystyczne dla Kielecczyzny, m.in. zalewajka kielecka, goły (kluski z surowych tartych ziemniaków), pazibroda (ugotowane i utłuczone ziemniaki, zmieszane z gotowaną kapustą kiszoną i okraszone świeżo stopioną słoninką) czy pyrka (potrawa z tłuczonych ziemniaków, mąki pszennej i zsiadłego mleka - wszystko to, razem wymieszane, okraszone smażonym boczkiem, lub słoniną podsmażane na patelni, doprawione solą i pieprzem)
info: http://www.nawidelcu.pl/dla-ciekawych-s ... da,1,1,843

Mam nazwę dla tej restauracji: "Kielecka"

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 października 2009, o 12:58

Jak to sie ma do idei promocji zdrowego zywienia w ramach Ośrodka Prewencji Nowotworowej 8)

redoxygene

Post autor: redoxygene » 3 października 2009, o 13:44

No pomysl niezly, ale "kuchnia kielecka" brzmi jak "polska pizza" i w zasadzie na tym polega - tj glownie na innych nazwach, a potrawy wystepuja w wielu innych regionach pod swoimi nazwami. Mam kolezanke etnografke z Lodzi (ale pochodzi, jak to okresla, z najwiekszej gluszy podkieleckiej z magicznym lasem), to sie dowiem jaka ona ma wiedze w tym temacie.

bernard

Post autor: bernard » 7 października 2009, o 10:40

Niekoniecznie, min. te potrawy zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych dla regionu świętokrzyskiego: Prazoki, Kugiel z Czermna, Zalewajka Świętokrzyska, Dzionie Rakowskie, Salceson Kurozwęcki, Placek Spod Kamienia... A gdyby poszukać po wsiach znalazłoby się pewnie sporo oryginalnych przepisów u świętokrzyskich gospodyń...
bernard

ODPOWIEDZ