ILUMINACJE - lista, zdjęcia
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
KIELCE
15 lipca 2008 - 13:52
Pałac biskupów skąpany światłem
Światło ma podkreślić piękno dawnego pałacu biskupów krakowskich. We wtorek pierwszą koncepcję oświetlenia przestawiła częstochowska firma.

Muzeum Narodowe w Kielcach chce by jego siedziba była iluminowana. Przedsięwzięciem zainteresowano firmy, zajmujące się profesjonalnie oświetleniem obiektów. We wtorek odbyła się pierwsza prezentacja koncepcji oświetlenia bryły pałacu. Przygotowała ją częstochowska firmę TechnoLight, specjalizującej się w oświetleniu obiektów zabytkowych.
- Nasza koncepcja zakłada uzyskanie efektów świetlnych w połączeniu z istniejącą już iluminacją kieleckiej katedry, poprzez wydobycie charakterystycznych elementów pałacu, który oglądany jest z różnych stron - mówił prowadzący prezentację Tomasz Matkowski z firmy TechoLight, prezentując równocześnie efekty uzyskane za pomocą światła na innych zrealizowanych już przez firmę obiektach w całej Polsce.
Uzgodniono, ze firma TechnoLight przygotuje techniczną prezentację swojej koncepcji oświetlenia pałacu, która zostanie zaprezentowana podczas obchodów 100-lecia Muzeum Narodowego w Kielcach w październiku. Dopiero wówczas nastąpią konkretne rozmowy co do wyboru wariantu, kosztów i terminu realizacji inwestycji.
/m/
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /880453123
P.S. Świetna wiadomość. Już nie mogę doczekać się realizacji. Wieczorkiem ten fragment miasta będzie wyglądał ślicznie. Inne ujęcia iluminacji Muzeum Narodowego znajdują się na stronie:
http://www.radio.kielce.pl/page,,Nowe-o ... 35c69.html
15 lipca 2008 - 13:52
Pałac biskupów skąpany światłem
Światło ma podkreślić piękno dawnego pałacu biskupów krakowskich. We wtorek pierwszą koncepcję oświetlenia przestawiła częstochowska firma.

Muzeum Narodowe w Kielcach chce by jego siedziba była iluminowana. Przedsięwzięciem zainteresowano firmy, zajmujące się profesjonalnie oświetleniem obiektów. We wtorek odbyła się pierwsza prezentacja koncepcji oświetlenia bryły pałacu. Przygotowała ją częstochowska firmę TechnoLight, specjalizującej się w oświetleniu obiektów zabytkowych.
- Nasza koncepcja zakłada uzyskanie efektów świetlnych w połączeniu z istniejącą już iluminacją kieleckiej katedry, poprzez wydobycie charakterystycznych elementów pałacu, który oglądany jest z różnych stron - mówił prowadzący prezentację Tomasz Matkowski z firmy TechoLight, prezentując równocześnie efekty uzyskane za pomocą światła na innych zrealizowanych już przez firmę obiektach w całej Polsce.
Uzgodniono, ze firma TechnoLight przygotuje techniczną prezentację swojej koncepcji oświetlenia pałacu, która zostanie zaprezentowana podczas obchodów 100-lecia Muzeum Narodowego w Kielcach w październiku. Dopiero wówczas nastąpią konkretne rozmowy co do wyboru wariantu, kosztów i terminu realizacji inwestycji.
/m/
P.S. Świetna wiadomość. Już nie mogę doczekać się realizacji. Wieczorkiem ten fragment miasta będzie wyglądał ślicznie. Inne ujęcia iluminacji Muzeum Narodowego znajdują się na stronie:
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2008, o 16:15 przez seba_ck, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Pałac Biskupów Krakowskich skąpany w świetle
- Specjalizująca się w tego typu zleceniach częstochowska firma TechnoLight zaprezentowała we wtorek projekt oświetlenia siedziby Muzeum Narodowego w Kielcach. Jej przedstawiciel przyjechał dyskutować, co można zrobić z budynkiem, jak zagrać światłem, by uwypuklić to, co najbardziej wartościowe, i schować to, co szpeci. W którym miejscu wykorzystać ostre reflektory, a w którym cienie i półcienie, by stworzyć klimat.
TechnoLight chce światłem zwrócić uwagę na elewację budynku, zaakcentować wieże jako główny element górujący nad miastem oraz podświetlić dach. - To na razie projekt. Jaki będzie kolor światła i jaka będzie jego intensywność - zdecydujemy podczas próby - zapowiada Tomasz Matkowski z TechnoLightu. Muzeum chce, aby doszło do niej podczas obchodów stulecia placówki 8 października tego roku.
Pomysł firmy spodobał się. - Jestem bardzo zadowolony, że rozpoczęto nad tym prace. Najważniejsze jest pokazanie sylwetki budynku. Równocześnie oświetlenie pałacu musi współgrać z oświetleniem katedry, w parterze zaś musi zostać wykorzystane ciepłe światło. Nie może być ono zbyt silne, bo będzie to bardzo kontrastowało z ciemnym parkiem przy ul. Staszica - zgłaszał na gorąco uwagi Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków.
Inwestycja ma kosztować ok. 300-350 tys. zł. Pieniądze muzeum chce znaleźć w unijnej kasie. - Mam nadzieję, że za dwa lata będziemy patrzeć już na oświetlony pałac - stwierdziła Małgorzata Rupniewska z Muzeum Narodowego w Kielcach.
Za dwa lata
No nie. Jakby im ktoś powiedział, że za 7 lat bedą mieli za darmo, to czekalibyśmy 7 lat. To już jest naprawdę żałosne - tak jak z Karczówką właśnie. Niechżesz wreszcie ktoś uświadomi prezydentowi Lubawskiemu, jak kolosalne znaczenie dla wizerunku miasta ma iluminacja tych dwóch obiektów i niech miasto to sfinansuje nie czekając na tamtych żółwi. Warto wyłozyć te kilkaset tysięcy i nie czekać. Przypominam, że ogród włoski sfinansowało miasto, czyli chcieć to móc.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)