Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
Grzegorz
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
autor: Grzegorz » 7 czerwca 2011, o 22:29
MeehoweCK pisze:A ja nie cierpię wręcz gdy jeden budynek wyraźnie dominuje wysokością nad okolicą. W pobliżu raczej żaden wysoki budynek nie powstanie, więc lepiej, żeby "żółtego" na razie nie podnosili do góry.
Dlaczego nie miałby powstać? Przestrzeni wokół "żółtego" jest sporo a pustych działek w ścisłym centrum z roku na rok coraz mniej, więc w końcu inwestorzy zaczną budować w górę (ja nie myślę tu o wielkich wieżowcach, ale o kilkunastopiętrowych obiektach - takich w sam raz dla centrum Kielc). Myślmy przyszłościowo. Kolejny wysoki budynek nie musi powstać za rok czy dwa, ale np. za dziesięć lat. Według mnie to miejsce jest idealne na wysokościowce w Kielcach.
Co do samego "żółtego" to ja byłbym jak już pisałem za nadbudowaniem kilku pięter (o ile jego konstrukcja na to pozwoli), ale przede wszystkim za generalną modernizacją - czyli "wypruciem" go dosłownie ze wszystkiego (pozostawić jedynie obecny "szkielet") i stworzyć nowoczesny biurowiec/wieżowiec.
-
agaga
Adasiek CK pisze:A jak masz 40 pięter to drabina sięga? Pomyśl trochę...
Pomyślałam.

Jak zaczniemy budować 40 pięter to będziemy myśleć o innych rozwiązaniach.
Póki co u nas inaczej tej sprawy niż drabiną rozwiązać się nie da. Nie w budynku takim jak żółty.
-
andrzeej
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
autor: andrzeej » 8 czerwca 2011, o 13:24
Co prawda to OT, ale moim zdaniem drogi ewakuacyjne w żółtym to jakieś nieporozumienie - wyjścia na klatkę schodową są zabudowane na większości pięter, drzwi pozamykane na klucz. W razie pożaru zostanie ludziom tylko skakanie przez okna.
-
Adasiek CK
autor: Adasiek CK » 8 czerwca 2011, o 13:29
Dobry argument, żeby nie budować/nadbudowywać (jak wspomniał Grzegorz) wyższych wieżowców.
<klawy tekścik w tym miejscu>
-
agaga
andrzeej pisze:Co prawda to OT, ale moim zdaniem drogi ewakuacyjne w żółtym to jakieś nieporozumienie - wyjścia na klatkę schodową są zabudowane na większości pięter, drzwi pozamykane na klucz. W razie pożaru zostanie ludziom tylko skakanie przez okna.
Co znaczy "zabudowane"? Że nie ma przejścia?
ZTCW przejścia są, drzwi nie są pozamykane na klucz.
Na szczęście SAP i DSO działa jak należy. Przynajmniej będzie wiadomo jak się będzie jarało.

-
Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Grzegorz pisze:MeehoweCK pisze:A ja nie cierpię wręcz gdy jeden budynek wyraźnie dominuje wysokością nad okolicą. W pobliżu raczej żaden wysoki budynek nie powstanie, więc lepiej, żeby "żółtego" na razie nie podnosili do góry.
Dlaczego nie miałby powstać? Przestrzeni wokół "żółtego" jest sporo a pustych działek w ścisłym centrum z roku na rok coraz mniej, więc w końcu inwestorzy zaczną budować w górę (ja nie myślę tu o wielkich wieżowcach, ale o kilkunastopiętrowych obiektach - takich w sam raz dla centrum Kielc). Myślmy przyszłościowo. Kolejny wysoki budynek nie musi powstać za rok czy dwa, ale np. za dziesięć lat. Według mnie to miejsce jest idealne na wysokościowce w Kielcach.
Co do samego "żółtego" to ja byłbym jak już pisałem za nadbudowaniem kilku pięter (o ile jego konstrukcja na to pozwoli), ale przede wszystkim za generalną modernizacją - czyli "wypruciem" go dosłownie ze wszystkiego (pozostawić jedynie obecny "szkielet") i stworzyć nowoczesny biurowiec/wieżowiec.
Najpierw znajdź inwestora. Nie wierzę żeby boom inwestycyjny trwał długo - już teraz w wielu budynkach straszą napisy "Lokal do wynajęcia". Żółty jest, jaki jest, dobrze że w ogóle jest - jedyny 14piętrowiec w Kielcach. Działek ja tam poza parkingiem jakoś specjalnie nie widzę, może za 100 lat jak będziemy wyburzać maszkarony wzdłuż Nowego Światu, od wielkopłytowców po te kamieniczki, wszystko pasujące jak wół do karety. Stawianie na samym parkingu to stanowczo za blisko. A na generalny remont do szkieletu też nie ma co liczyć. A dobudowa w górę to już w ogóle wishful thinking, już Exbud miał być 2/3 wyższy

A poza tym to już 3 strony OT
Jeszcze jedno archiwalne zdjęcie:

"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
-
andrzeej
autor: andrzeej » 29 czerwca 2011, o 16:02
Po budynkach nie ma już śladu, chyba budują już zawrotkę.
-
Zielony^
-
Kontakt:
autor: Zielony^ » 29 czerwca 2011, o 18:34
Dziś rano paru kolesi z łopatami, pani z miarką

i spychacz równały piach już w "śladzie" zawrotki.
-
inwestor
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie
-
Thermalcake
autor: Thermalcake » 13 lipca 2011, o 01:20
Teraz to miejsce wygląda zupełnie inaczej. Wreszcie coś widać! Chociaż pewnie nie na długo.
-
Danon
-
Kontakt:
Jak tak patrzę na tego Ibisa, a zwłaszcza jego parter to nie wiem czy potrafię się cieszyć z tego "urokliwego" widoku...
-
grzebo
Wobec tego, że MZD zamierza budować światła kierunkowe pozwalające skręcić jadącym Warszawską w stronę centrum w ul. Polną, to ja nie rozumiem, do czego ma służyć ta nawrotka. Aż taki ma być duży ruch z ul. Przecznica w stronę Świętokrzyskiego, żeby zakorkować skrzyżowanie Warszawska / IX Wieków? I czy to było warte wykupywania i wyburzania tych kamienic?
Po prostu nie rozumiem, jaki jest sens tej inwestycji.
-
Sebastian
- Ranga: Kierownik budowy ;)
autor: Sebastian » 14 lipca 2011, o 08:56
Podejrzewam,że na tym skrzyżowaniu zostaną zainstalowane sygnalizatory kierunkowe, a co za tym idzie będzie na nich można jedynie skręcać w lewo (w ul Polną) bez możliwości zawracania.A zawrotka może służyć np. dla wyjeżdżających z ul.Przecznica, z Ibisa, nowopowstających budynków Apollloplast-u,czy też autobusów.Myślę,że z pewnością przyda się tego typu inwestycja,a poza tym odciąży znacznie już przeciążone skrzyżowanie IX Wieków/Warszawska
-
andrzeej
Wobec tego, że MZD zamierza budować światła kierunkowe pozwalające skręcić jadącym Warszawską w stronę centrum w ul. Polną, to ja nie rozumiem, do czego ma służyć ta nawrotka. Aż taki ma być duży ruch z ul. Przecznica w stronę Świętokrzyskiego, żeby zakorkować skrzyżowanie Warszawska / IX Wieków? I czy to było warte wykupywania i wyburzania tych kamienic?
Po prostu nie rozumiem, jaki jest sens tej inwestycji.
Po prostu komuś ważnemu te kamienice się nie podobały i znalazł pretekst, żeby je wyburzyć. Przecież zawrotkę można było zbudować przed kamienicami, jest tam wystarczająco dużo miejsca. Zresztą nieoficjalna zawrotka tam funkcjonowała od lat - bez problemu można było zawrócić nie łamiąc przepisów, tyle że nawierzchnia była kiepska.
-
ciekawski
autor: ciekawski » 19 lipca 2011, o 12:33
Nie wiem co widzą zwolennicy w tych kamienicach. Nie dość że zwykłe klocki to jeszcze postawione prawie na środku skrzyżowania. Bardzo dobrze zę zostały zburzone, bo tylko psuły okolicę swą obskurnością. Choc do końca nei wiem po co tam zawrotka skoro bedą swiatła przy galerii korona.