GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 9 grudnia 2011, o 12:34

Troszkę tam się zmieniło - postawili znak informujący o końcu drogi pieszo rowerowej, postawili też latarnie :twisted: Poza tym potwierdzam, przejście tamtędy bez pokrycia się warstwą błota jest niemożliwe...
Miało być pięknie, a wyszło jak zwykle...
Sebastian pisze:Świeci się już światełko w tunelu...
W tunelu świeciło się już wczoraj po południu, dzisiaj zaświecili wszystkie pozostałe - montowali żarówki.

CKKarol

Post autor: CKKarol » 9 grudnia 2011, o 20:04

Obrazek

Nie wiem czy to dalej aktualny projekt, bo miejsce, w którym ma byc plac postojowy jest już zahumusowane, mimo to są też paliki geodezyjny na jego obrysie (widoczne na 3 zdjęciu). Nie wiem również czy droga serwisowa zostanie połączona z parkingiem Exbudu, czy tylko będzie dochodzic do ogrodzenia, rozebranego zresztą.
Od poniedziałku rozpoczynają się odbiory techniczne.

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 9 grudnia 2011, o 21:23

Otwarcie wschodniego wylotu drogi 74 jeszcze w grudniu ?

Coraz bliżej do otwarcia wschodniego wylotu drogi krajowej numer 74 z Kielc w kierunku Cedzyny.
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad w Kielcach złożyła dziś do Wojewódzkiego Nadzoru Budowlanego wniosek o pozwolenie na użytkowanie nowo wybudowanej drogi – poinformowała rzeczniczka prasowa drogowców Małgorzata Pawelec.

Z kolei Agata Wojda rzeczniczka prasowa wojewody świętokrzyskiego powiedziała, że zazwyczaj procedura wydawania zgody trwa około miesiąca. „Jednak zdajemy sobie sprawę, że jest to newralgiczna część infrastruktury drogowej dlatego czas wydania zgody w tym przypadku zostanie przyspieszony” – dodała Agata Wojda.

Wschodni wylot ekspresowej dwujezdniowej drogi numer 74 ma 7 kilometrów. W ramach inwestycji wybudowano między innymi tunel pod skrzyżowaniem z aleją Solidarności, kładkę dla pieszych nad ulicą Świętokrzyską oraz kilka wiaduktów. Budowa rozpoczęła się w kwietniu 2009 roku i kosztowała blisko 285 milionów złotych.

Konrad Trela – Radio Kielce

http://www.radio.kielce.pl/page,,Otwarc ... c3012.html

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 10 grudnia 2011, o 08:18

jakby kieleckie władze chciały tą tą drogę serwisową poprowadziłyby do zjazdu z solidarności na EXBUD i biurowce Echo i problem byłby rozwiązany wtedy byłyby dwie alternatywne drogi dojazdowe do UJK a nie jedna :]
może trzeba by naszym władzą podsunąć ten pomysł :P

Awatar użytkownika
kowalskijohn

Post autor: kowalskijohn » 10 grudnia 2011, o 15:40

Obrazek

Z planu miasta nie wygląda to źle.

Od północnego wschodu można dostać się koło lotniska w Masłowie i przez Wolę Kopcową do północnej drogi serwisowej.
Od wschodu można pojechać przez Domaszowice i wiaduktem WA-1 pod ekspresówką na północną drogę serwisową lub Morcinka i południową drogą serwisową do wiaduktu WD-1 i nad ekspresówką.
Od południa Poleską i Żniwną do wiaduktu WD-1 nad ekspresówką.
Z Centrum i od zachodu Sandomierską, Leszczyńską lub Domaszowską i dalej jak wyżej.

Problem jest tylko od strony Północnej bo trzeba jechać Solidarności na zawrotkę do skrzyżowania z Sandomierską. Dla twardzieli 4x4 pozostaje jeszcze gruntowa Świerczyńska. :lol:
Po remoncie skrzyżowania Tysiąclecia, Solidarności i Domaszowskiej trochę się polepszy, ale to dopiero za parę lat.

Doprowadzenie południowej serwisówki do Shella też by pomogło tak jak północnej do zjazdu Exbud/Echo. Pytanie tylko czyj jest ten zjazd i kto powinien się o niego starać UJK, MZD czy GDDKiA :?:
--
To mówiłem ja...
Kowalski John

boogie

Post autor: boogie » 10 grudnia 2011, o 20:42

dzialaja juz latarnie na Świętokrzyskiej, bynajmniej na tym odcinku przy galerii

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 10 grudnia 2011, o 21:50

Kiedy tak sobie patrzę na te wszystkie piękne zielone płoty wkoło, to mi tylko jedna myśl przychodzi do głowy , stare powiedzenie , które zazwyczaj się sprawdza: gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze albo o kobiety. Może najpierw o Paniach , to chyba nie z ich powodu tak się zazieleniło. A więc .. myślę, że interesy piłki kopanej prezesa Laty to przy "klepnięciu" montażu w każdej możliwej dziurze przy drodze ekranu akustycznego to pikuś. Najpierw ktoś to założy a potem jeszcze przy ogólnym poklasku zamieni na przeźroczyste lub zdejmie (też raczej nie za free). No chyba , że się nie znam (a się nie znam) i są teraz takie wymogi UE albo czegoś innego, więc przepraszam.
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

MaestroCK

Post autor: MaestroCK » 11 grudnia 2011, o 00:44

boogie pisze:dzialaja juz latarnie na Świętokrzyskiej, bynajmniej na tym odcinku przy galerii
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej

emilus08

Post autor: emilus08 » 11 grudnia 2011, o 23:42

Szedłem sobie w sobotę południową drogą zbiorczą od żniwnej do solidarności... i mam nadzieję, że to wszystko co zobaczyłem będzie jeszcze poprawiane zanim dojdzie do odbioru.

Kostka przy wszelkich zaworach i tego typu rzeczy była całkowicie sfalowana. Na samym chodniku szału też nie było. W kilku miejscach ujrzałem krawężniki (te po stronie trawników), które już odjechały daleko o swojego oryginalnego miejsca. Na skrzyżowaniu koło galerii natomiast, na południowej nitce drogi klejone linie warunkowego zatrzymania się był rozjechane, a przecież na dobrą sprawę to nikt jeszcze po nich nie jeździł...

Spalony ekran też widziałem.

Generalnie w ogóle całość wygląda na nieźle wykonaną (mówię o wykonaniu, nie o projekcie oczywiście), ale jakby się tak przyjrzeć szczegółom to zaczyna się robić gorzej.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 12 grudnia 2011, o 16:15

Świecą już latarnie na Świętokrzyskiej, bynajmniej nie tylko na odcinku przy galerii ;)

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 12 grudnia 2011, o 18:38

dziś świeciły się wszystkie jakie są zamontowane na miejskiej części S

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 14 grudnia 2011, o 14:23

Być może w tym tygodniu oddana zostanie nowa trasa z Kielc do Cedzyny

Wszystko wskazuje na to, że jeszcze w tym tygodniu oddany zostanie do użytku wschodni wylot drogi krajowej numer 74 z Kielc w kierunku Cedzyny. Obecnie prowadzona jest kontrola inwestycji i jak informuje Agata Wojda rzeczniczka prasowa Wojewody Świętokrzyskiego, jeżeli nie będzie żadnych zastrzeżeń zostanie wydana zgoda na użytkowanie trasy.
Wschodni wylot ekspresowej dwujezdniowej drogi numer 74 ma 7 kilometrów. W ramach inwestycji wybudowano między innymi tunel pod skrzyżowaniem z aleją Solidarności, kładkę dla pieszych nad ulicą Świętokrzyską oraz kilka wiaduktów. Budowa trwała od kwietnia 2009 roku i kosztowała blisko 285 milionów złotych.

Konrad Trela

http://www.radio.kielce.pl/page,,Byc-mo ... b5dec.html

Pavlo
Kontakt:

Post autor: Pavlo » 14 grudnia 2011, o 15:53

czy ktoś orientuje się czy południową drogą serwisową istnieje możliwość dojazdu z Al. Solidarności do wiaduktu na Żniwnej?

emilus08

Post autor: emilus08 » 14 grudnia 2011, o 16:10

Nie pamiętam za bardzo jak jest z wjazdem na drogę serwisową z Solidarności, ale chyba nie widziałem tam nic takiego. Jeżeli jednak już się na niej znajdziesz to do wiaduktu dojedziesz.

Awatar użytkownika
witek_64

Post autor: witek_64 » 14 grudnia 2011, o 18:24

Pavlo pisze:czy ktoś orientuje się czy południową drogą serwisową istnieje możliwość dojazdu z Al. Solidarności do wiaduktu na Żniwnej?
Nie. Południowa droga serwisowa nie dochodzi do Al. Solidarności. Północna na razie ma połączenie (po płytach betonowych), ale docelowo będzie ono zlikwidowane.

ODPOWIEDZ