MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 22 maja 2009, o 08:02

Archeolodzy skończyli badanie ratusza

Po siedmiu miesiącach prac archeolodzy wyprowadzają się z kieleckiego rynku. Nadal jednak do końca nie wiadomo, jak upamiętnić odkopany przez nich ratusz.
Archeolodzy zakończyli już prace w ruinach XVI-wiecznego kieleckiego ratusza. Teraz trwa porządkowanie terenu. Robotnicy w jednym z pomieszczeń wybierają jeszcze warstwę, która została po pożarze. Jest charakterystyczna, bardzo ciemna, ma około 20 centymetrów grubości. To tam archeolodzy znaleźli pozostałości pieców kaflowych oraz kilka zanieczyszczonych monet. - Wszystko wskazuje na to, że we wtorek opuścimy wykopaliska. Potem czeka nas już tylko analiza zgromadzonego materiału - informuje Waldemar Gliński, archeolog prowadzący badania. Natomiast za około dwa miesiące zacznie się budowa nowej płyty rynku. Nad jej poziom mają być wyniesione fragmenty odkrytych przez archeologów murów. Nie wiadomo, czy obok stanie konstrukcja autorstwa Marka Cecuły. - Twórca nadal proponuje, żeby tu była. Ja nie jestem przekonany. Ostateczną decyzję podejmie komisja ekspertów w przyszłym tygodniu - mówi Wojciech Lubawski, prezydent Kielc.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... tusza.html

Także z tą dyktaturą to tak do końca chyba nie jest :wink:
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 22 maja 2009, o 08:05

Jakbym nie miał sumienia i nie zależało mi na estetyce mojego miasta i miał wziac za te pręty sporą kasę to też byłbym proponował.... :evil:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 22 maja 2009, o 08:27

I bardzo dobrze. Oby te pręty nigdy tam nie zawitały.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 22 maja 2009, o 09:17

Właśnie przyszła odpowiedź na mojego maila do MZD:

W odpowiedzi (...) informujemy, że forma wyeksponowania murów Ratusza jest na bieżąco konsultowana z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków i polegać będzie na częściowym pozostawieniu odsłoniętych murów wyniesionych ponad Płytę Rynku, natomiast dla pozostałej części zarys budowli oznaczony zostanie w posadzce Rynku poprzez jej odmienną kolorystykę.

Część wyniesiona ponad płytę Rynku będzie odpowiednio wyeksponowana poprzez iluminację świetlną i będzie mogła być wykorzystywana przez przechodniów jako siedziska służące odpoczynkowi.

Z pocztą jak zwykle, dziś jest 22 maja, a w liście 16 kwietnia, więc nie wiem, na ile to jest aktualne. Niemniej jednak odpowiadałoby mi takie rozwiązane. Natomiast co do instalacji Pana Cecuły nie jestem przekonany, ale jeśli chodzi o "płaskość" i przestrzeń Rynku to trzeba zwrócić uwagę i wyobrazić sobie, że 200 lat temu ten Ratusz tam stał i zajmował tę przestrzeń, obrys murów plus ze dwa piętra w górę. Był integralną częścią Rynku i nikomu nie przeszkadzał. Gdyby założyć, że stoi do dzisiaj, to i tak mały Rynek byłby dużo ciaśniejszy.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 23 maja 2009, o 22:21

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 23 maja 2009, o 23:16

nie byłem osobiście na miejscu, więc moje wrażenia mogę oprzeć jedynie na tym co widze na zdjęciach, a są one takie że połączenie granitowej kostki na jezdni z szarą kostką brukową (płytami chodnikowymi) to jakaś pomyłka, pomijam fakt że wygląda ona jakby była nierówno położona., naprawdę warto było oszczędzić na kawałku chodnika w centrum miasta zamiast położyć granit ? :(

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 24 maja 2009, o 08:16

Będą nowe latarnie, zapewne takie same jak na Bodzentynskiej czy Wesołej.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 24 maja 2009, o 11:55

Wolałbym, żeby tam było oświetlenie na ścianach kamienic- tam jest bardzo wąsko. Mam nadzieję, że obecne słupy wylecą z hukiem- pytanie czemu jeszcze nie wyleciały? Czy najpierw nie powinno się ich usunąć, a dopiero potem układać chodnik?

Trzeba podsunąć miastu pomysł, żeby już teraz dobadało się z właścicielem Kamienicy przy ul. Koziej (wylot z Orlej), aby mogło na ścianie jego kamienicy umieścić reklamę parkingu wielopoziomowego, wskazującą kierowcą, jak do niego dojechać. Po wybudowaniu parkingu Orla będzie główną drogę dojazdową do niego (będzie tłoczniej), więc apetyt na tą ścianę wrośnie. A chyba nie chcecie na niej reklamy typu: bilbord czy "Usługi szewskie Jan Kowalski". Nie wierzę, że właściciel zrobi z tej ściany ścianę frontową (wybije okna, itd)
ObrazekFot: Gandalf, modyfikacja: michal_ck
Co o tym sądzicie?
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 24 maja 2009, o 17:22

inwestor pisze:nie byłem osobiście na miejscu, więc moje wrażenia mogę oprzeć jedynie na tym co widze na zdjęciach, a są one takie że połączenie granitowej kostki na jezdni z szarą kostką brukową (płytami chodnikowymi) to jakaś pomyłka, pomijam fakt że wygląda ona jakby była nierówno położona., naprawdę warto było oszczędzić na kawałku chodnika w centrum miasta zamiast położyć granit ? :(
Może pomalują :D
Na poważnie, teraz to już 'po ptokach', można mieć nadzieję że chociaż wykończenie będzie na tyle porządne, że kostki ani płyty nie będą siadać, wyłazić ani się chlebotać :?

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 25 maja 2009, o 13:58

Co do Rynku, i murów ratusza, podczasw budowy trasy Krakowskiego Szybkiego Tramwaju odkryto mury fortu Lubicz i zostały one świetne wkomponowane i wyeksponowane!! Dlaczego w Kielcach nie mozna czegoś takiego zrobić?

To samo było z chałupą, która daqła początek Kielcom - zostawiono tylko tabliczkę. Jak mamy się uczyć historii maista, jak ją poznawać? - poprzez podręczniki? Bo w samym mieście nie ma już pozostałolści po tym?

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 25 maja 2009, o 19:34

Ta betonowa kostka jest strasznie krzywo ułożona. Szedłem Kozią/Orlą dzisiaj i szczerze mówiąc się zawiodłem. Nie dość że zwykła kostka to do tego nierówno ułożona. :evil:

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 25 maja 2009, o 20:39

Dzisiaj przechodziłem obok dwóch robotników układających kostkę brukową na Koziej. Kiedy akurat kładli kamienie na środku drogi, jeden powiedział do drugiego mniej więcej tak: "(...) tu nie musi być tak dokładnie, bo środkiem koła nie jeżdżą (...)"
Pozostawiam bez komentarza... :?
A poza tym kostka mogłaby być ciaśniej ułożona, nie tak że i cały palec wejdzie.

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 25 maja 2009, o 22:51

dla mnie sprawa jest prosta, skoro coś zostanie źle zrobione wykonawca ma to poprawić przed odebraniem, ale ... proste też moze być względne jak życie udowadnia, szczególnie jeśli chodzi o zamówienia publiczne

msz1

Post autor: msz1 » 26 maja 2009, o 20:42

inwestor pisze:nie byłem osobiście na miejscu, więc moje wrażenia mogę oprzeć jedynie na tym co widze na zdjęciach, a są one takie że połączenie granitowej kostki na jezdni z szarą kostką brukową (płytami chodnikowymi) to jakaś pomyłka, pomijam fakt że wygląda ona jakby była nierówno położona., naprawdę warto było oszczędzić na kawałku chodnika w centrum miasta zamiast położyć granit ? :(
W niedzielę po raz pierwszy zobaczyłem tą betonową kostkę na chodnikach i się po prostu załamałem. Mam nadzieję, że na rynku nie wykręcą nam takiego numeru.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 27 maja 2009, o 11:41

Całkiem dobre wieści:
Radio Plus pisze:Stary ratusz zostanie zarysowany na Rynku

Naukowcy zakończyli prace archeologiczne kieleckiego ratusza z XVI wieku, wkrótce zostanie on zasypany. Trwające siedem miesięcy prace zakończył odbiór techniczny. Wojewódzki Konserwator Zabytków Janusz Cedro przedstawił ostateczną wersję wyglądu pozostałości kieleckiego ratusza: - Ponad teren posadzki projektowanej rynku będą wystawały niektóre relikty pokazujące wieżę i istotne narożniki; relikty będą wykonane z autentycznego kamienia z wykopu z pierwszego ratusza, ale reszta będzie pokazana tylko w posadzce – zmianą jej koloru.
Z takiego rozwiązania cieszy się Waldemar Gliński, nadzorujący prace archeologiczne: - Wyniesienie tych murów na powierzchni placu będzie taką dominantą, małą architekturą i każdy będzie mógł sobie wyobrazić stary ratusz.
Według Glińskiego, 16-wieczny ratusz w Kielcach był identyczny jak ten w Iłży, którego wizerunek zachował się w dokumentach. Dlatego one powinny posłużyć do odtworzenia bryły renesansowej na rynku kieleckim-dodaje.
Dzięki wykopaliskom udało się ustalić, że stary ratusz o wymiarach 27 na 15 metrów był murowany, miał podpiwniczoną jedną część oraz dwie naziemne kondygnacje. Od strony południowej przylegała do niego sześciokondygnacyjna wieża, spełniająca rolę więzienia.
Cieszy mnie też, że w artykule nie ma nic o budzącym kontrowersje projekcie konstrukcji pana Cecuły. Oby jednak z niego zrezygnowano...

ODPOWIEDZ