GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 13 kwietnia 2011, o 22:28

Jak już wykop, to może uda się wynegocjować tunel? :twisted: Przecież jak już będą kopać, to mogą się wkopać te 3m głębiej, uzbroić od góry, zalać betonem i później ładnie zakryć ziemią, zasadzić jakieś krzewy itd.
Przecież jak i tak czekamy do 2013 (patrząc bardzo optymistycznie) a różnica kosztów między pełnym tunelem, a wykopem (tunel w wersji lite :lol: ) nie będzie aż tak kolosalna, żeby nie dało się tego zrobić...
Dzisiaj wieczorem zakładali następną belkę (nie wiem, czy prawidłowo nazywam, jak coś naprostujcie mój błąd :wink: ) wiaduktu, w ciągu zachodniej jezdni al. Solidarności.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 13 kwietnia 2011, o 22:34

Ja co prawda jestem totalnym laikiem, ale wydaje mi się, że różnica w cenie może być kolosalna.

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 13 kwietnia 2011, o 22:49

Różnica w cenie może i kolosalna, ale skoro to jest inwestycja "na lata" bez widoku na budowę klasycznej obwodnicy za 10-15 lat to niechże się do niej przyłożą i zrobią ją tak, żeby jak najbardziej złagodzić skutki "przeorania" miasta trasą szybkiego ruchu. Jak dla mnie tunel na odcinku od skrzyżowania z Warszawską do skrzyżowania z Zagnańską to rzecz, przy inwestycji w takiej formie, niezbędna. A skoro nie ma jeszcze źródeł finansowania i projekt jest w miarę "otwarty" to życzyłbym sobie aby lokalni politycy robili wszystko co w ich mocy aby wylobbować takie rozwiązanie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 kwietnia 2011, o 23:09

Różnica kosztów jest całkiem spora, bo w klasycznym tunelu musisz mieć również drogi ewakuacyjne co kilkaset metrów, odpowiednią wentylację, nie mówiąc już od konstrukcji stropu, która musi wytrzymać ciężar zalegającego na niej gruntu i tego, co się na nim znajdzie.

Przede wszystkim trzeba spróbować wywalczyć obwodnicę na odcinku z Cedzyny do Wiśniówki. Tylko mogą być problemy, bo skoro Państwo już wydało kupę kasy na ekspresówkę która miałaby być tylko dla wjeżdżających do miasta, to może na taki układ się nie zgodzić i chcieć iść dalej w Kielce. W takiej sytuacji trzeba byłoby walczyć o ten przykryty tunel, aby nad nim życie toczyło się jak dotychczas.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 13 kwietnia 2011, o 23:27

B@rteK pisze:Tylko mogą być problemy, bo skoro Państwo już wydało kupę kasy na ekspresówkę która miałaby być tylko dla wjeżdżających do miasta, to może na taki układ się nie zgodzić i chcieć iść dalej w Kielce.
Takie rozwiązanie (obwodnica + drogi ekspresowe w kierunku centrum) jest dość popularne w miastach europejskich, pozwala szybciej opuścić miasto lub do niego wjechać. Dla mnie to nie jest żaden argument za budową przez miasto.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 kwietnia 2011, o 23:34

Dla mnie też nie, ale dla nich może być to argument. Bo w takiej sytuacji pewnie na terenie Kielc nie chcieliby budować tej trasy z pieniędzy budżetu państwa.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 14 kwietnia 2011, o 08:25

Obwodnica na odcinku Cedzyna-Wiśniówka będzie potrzebna dla ruchu z kierunku N-E. Jakoś nie wyobrażam sobie, że ciężaróweczki będą mknęły od Wiśniówki przez Niewachlów, Skrzetle do Cedzyny, tylko oczywiście pojadą ul. Radomską.
Zapewne ten odcinek powstanie wraz z S-73 (jeżeli kiedykolwiek powstanie).
Jeżpir

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 16 kwietnia 2011, o 12:42

dziś jak byłem z dzieckiem na spacerze to dźwig Lewandowska pakował manatki, a wszystkie belki już były na swoim miejscu. teraz czas na zbrojarzy

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 16 kwietnia 2011, o 16:19

To po drugiej stronie tymczasowego przejazdu nie będzie zakrycia belkami, czy są już położone, a ja ich nie zauważyłem?

Awatar użytkownika
witek_64

Post autor: witek_64 » 16 kwietnia 2011, o 17:15

Jak tam jechałem wczoraj, to po drugiej stronie też już belki leżały.

Onio

Post autor: Onio » 16 kwietnia 2011, o 17:55

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Clavius

Odcinek: Świętokrzyska - Cedzyna

Post autor: Clavius » 27 kwietnia 2011, o 23:12

Fotorelacja z dnia dzisiejszego - 27 kwiecień

Mam nadzieje, ze nie zostane zlinczowany za niepodpisanie obiektow mostowych - nie znam ich, za dlugo poza Kielcami :oops:

Zdjecia w kolejnosci Exbud Skanska - most nad Lubrzanka - polaczenie ze starym sladem DK74

Zdjecia wykonal moj brat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Clavius

Post autor: Clavius » 27 kwietnia 2011, o 23:12

Cedzyna - most nad Lubrzanka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polaczenie ze starym sladek DK74:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbiornik w Cedzynie prawie suchy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 28 kwietnia 2011, o 09:18

Się tak zastanawiam co będzie z kładką dla pieszych na ul. Świętokrzyskiej, jak przejdzie wariant S74 w ciągu ul. Jesionowej i pod ul. Warszawską w wykopie. Przecież między wylotem "tunelu" pod ul. Warszawską a wlotem do "tunelu" pod Al. Solidarności zostanie ze 200-300m. Czy eska będzie się wynurzać na chwilkę ponad poziom terenu (jak wieloryb dla nabrania powietrza), czy będzie biegła w wykopie między tunelami?
Jeżpir

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 28 kwietnia 2011, o 09:30

Jak wieloryb :) co widać na wizualizacjach.

ODPOWIEDZ