MZD Kielce - Węzeł Grunwaldzka-Żytnia/Żelazna-Armii Krajowej

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 30 marca 2011, o 13:12

Dziś przechodząc nad przejściem nad wiaduktem zauważyłem, że nowy chodnik który został tam położony(dokładnie nad tym przebiciem) zaczyna sobie osiadać :)
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 30 marca 2011, o 15:57

W Kielcach kopią nocą. To ulga dla kierowców, jednak niekoniecznie dla mieszkańców

Nastąpiło w Kielcach coś, co od dawna było ważnym postulatem kierowców, którzy w związku z licznymi inwestycjami drogowymi stoją w korkach - prace wreszcie zaczęły toczyć się nocą, nie paraliżując ruchu.

Tak jest w przypadku największej inwestycji drogowej w Kielcach, oczekiwanej zresztą od lat, która już się rozpoczęła. Chodzi oczywiście o budowę węzła Żelazna, czyli przebicia ulicy Żelaznej do węzła Skrzetle, a także przebudowy ulic Czarnowskiej i 1 Maja oraz ronda Herlinga-Grudzińskiego. Wspomniane rondo jest jednym z najbardziej newralgicznych punktów na mapie komunikacyjnej Kielc. Właśnie na nim prace toczą się nocą.

- Zawsze, gdy rozpoczynamy jakąś inwestycję, sugerujemy wykonawcy, aby prowadził prace w porze nocnej. Nie zawsze jest to jednak możliwe ze względu na kalkulację kosztów. Po prostu praca w nocy jest droższa. Wiele też zależy od miejsca, w którym prowadzona jest inwestycja. Pamiętajmy, że budowanie nocą jest korzystne dla kierowców, często spotyka się jednak z ostrymi protestami mieszkańców, których domostwa sąsiadują z placem budowy. Po prostu jest hałas - mówi Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

- Tym razem wykonawca przychylił się do naszej sugestii i prace przygotowawcze na rondzie prowadzi o zmroku, należy się jednak liczyć z tym, że utrudnień w ruchu przy tak wielkiej inwestycji nie unikniemy. Już niebawem prace prowadzone będą na ulicy 1 Maja, wykonawca przystąpi także do robienia wykopów pod podziemne przejścia dla pieszych i rowerzystów, które będą pod rondem Herlinga-Grudzińskiego - dodaje Piotr Wójcik.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /106615754

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 30 marca 2011, o 16:10

tomasz2719 pisze:- Zawsze, gdy rozpoczynamy jakąś inwestycję, sugerujemy wykonawcy, aby prowadził prace w porze nocnej. Nie zawsze jest to jednak możliwe ze względu na kalkulację kosztów. Po prostu praca w nocy jest droższa.
No co za kretyn... Jeden zapis w SIWZ i nie trzeba nic sugerować tylko wymagać. Skąd oni tego człowieka wytrzasnęli...
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

TomanoMo

Post autor: TomanoMo » 2 maja 2011, o 15:28

Kilkanaście firm chce budować węzeł Żytnia w Kielcach

To jedna z większych części projektu drogowego, na który miasto otrzymało dofinansowanie unijne.
Dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg Piotr Wójcik informuje, że oferty są teraz analizowane. Za kilka tygodni powinno dojść do rozstrzygnięcia. Piotr Wójcik przypomina, że w ramach tego projektu zostanie wybudowana estakada nad ulicą Żytnią, która połączy Żelazną z Armii Krajowej.

W ramach dużego projektu komunikacyjnego miasto kupiło już nowe autobusy i rozpoczęło budowę węzła Żelazna. Inwestycja będzie prowadzona przez dwa lata.
Źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Kilkan ... 5265b.html

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 12 maja 2011, o 14:05

W centrum Kielc kolejna drogowa inwestycja. Kierowcy przerażeni

Jeszcze w tym miesiącu może się rozpocząć budowa estakady nad skrzyżowaniem ulicy Armii Krajowej, Żytniej i Żelaznej w Kielcach. Drogowcy zapowiadają kolejne utrudnienia w ruchu, ale też uspakajają, że nie będzie zamknięcia ulic w związku z tą inwestycją.

Aż 12 firm jest zainteresowanych tą inwestycją. W przyszłym tygodniu zostanie wybrana najkorzystniejsza oferta. Jeśli wynik przetargu nie będzie oprotestowany to umowa zostanie podpisana jeszcze w maju i rozpocznie się budowa wiaduktu. Kierowcy z przerażeniem patrzą na tę inwestycję i spodziewają się kolejnych utrudnień w ruchu.

- Nie wiem jak się dojedzie z centrum na Ślichowice i Czarnów. Po zamknięciu ronda Gustawa Herlinga Grudzińskiego i wiaduktu na ulicy 1 Maja wielu kierowców wybiera przejazd ulicą Seminaryjską, Ogrodową i Żytnią. Jeśli zamkną skrzyżowanie Żytniej i Żelaznej, to nie wyobrażam sobie dojazdu do miasta. Zajmie on godziny - martwi się pan Maciej.

Drogowcy uspakajają, że tak źle nie będzie.
- Utrudnienia na pewno się pojawią, ale nie przewidujemy zamykania ulic. Prace będą się odbywały przy pełnym ruchu - informuje Jarosław Skrzydło, rzecznik prasowy Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

Wiadukt połączy ulicę Żelazną z Armii Krajowej i umożliwi bezkolizyjny przejazd zarówno na tej trasie, jak i dołem między Żytnią i Grunwaldzką.

Inwestycja potrwa aż 15 miesięcy od popisania umowy, czyli zakończy się dopiero po przyszłych wakacjach

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 04/7173958

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 12 maja 2011, o 14:27

Tak się zastanawiam i coraz bardziej skłaniam się ku temu, że to dobrze, że te wszystkie inwestycje się nakładają. Pomęczymy się trochę, ale szybciej wszystko skończą.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 13 maja 2011, o 19:58

MeehoweCK pisze:Tak się zastanawiam i coraz bardziej skłaniam się ku temu, że to dobrze, że te wszystkie inwestycje się nakładają. Pomęczymy się trochę, ale szybciej wszystko skończą.
Ja też tak uważam.
Poza tym, jeśli jest decyzja to niech budują zanim się ktoś u góry rozmyśli i stwierdzi nagle, że pieniądze się skończyły i inwestycja zostanie odroczona na późniejszy termin.

Awatar użytkownika
ZappeR

Post autor: ZappeR » 13 maja 2011, o 23:26

Ja się również z tego bardzo cieszę, bo w tym momencie w Kielcach jestem bardzo rzadko (studia) i jak wrócę, zapewne wszystkie najbardziej uciążliwe inwestycje drogowe będą już ukończone. Ale za to jak przyjeżdżam do Kielc to mam co oglądać ;) (a zdjęcia i wszelkie informacje na forum wzmagają tylko dodatkowy apetyt na przyjechanie i obejrzenie zmian).

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 14 maja 2011, o 11:42

Ja również bywam ostatnio w Kielcach dość rzadko (1-2 razy w miesiącu) i muszę przyznać, że za każdym razem widać zmiany. Nigdy do tej pory Kielce nie rozwijały się tak szybko.

Awatar użytkownika
Adasiek CK
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Adasiek CK » 14 maja 2011, o 12:35

Mały OT z mojej strony:

Uważam podobnie,gdy tylko przyjeżdżam widzę zmiany. To bardzo budujące :) Myślę, że jeżeli tylko będę mógł to chcę po studiach wrócić do Kielc.
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 14 maja 2011, o 19:41

Z pewnością fajnie to wygląda, jak się przyjeżdża 1-2 razy w miesiącu, w dodatku na weekend. Jednak poruszanie się po Kielcach w środku tygodnia jest na prawdę uciążliwe.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 15 maja 2011, o 10:04

Tego wcale nie kwestionuję. Gdy jestem w Kielcach w tygodniu, w ogóle nie korzystam ze swojego samochodu bo też uważam, że jazda po mieście jest obecnie koszmarem.

Onio

Post autor: Onio » 16 maja 2011, o 19:27

Węzeł Żytnia za 39 mln zł. Czeka już tylko na podpis
marc

Ponad 39 mln zł kosztował będzie wiadukt nad ul. Żelazną w Kielcach. W poniedziałek rozstrzygnięto przetarg na jego budowę. - Tym razem nie zamkniemy żadnej ulicy - podkreśla rzecznik Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.
Takie zapewnienia nie powinny dziwić, bo trwające już inwestycje drogowe w stolicy województwa, przede wszystkim budowa węzła Żelazna i ul. Świętokrzyskiej oraz modernizacja ul. Krakowskiej mocno utrudniły życie kierowcom.

- Za organizację ruchu odpowiada wykonawca, ale zakładamy, że budowa węzła Żytania powinna być mniej uciążliwa. Prace mogą spowodować ewentualnie jakieś zawężenie jezdni, ale nie ich zamknięcie - zaznacza Jarosław Skrzydło, rzecznik MZD.

W przetargu wzięło udział 12 firm i konsorcjów. Najtańszą ofertę, wartą 39 mln 216 tys. zł, złożyło konsorcjum firm Radko sp. z.o.o. z Oświęcimia oraz Kieleckiego Przedsiębiorstwo Robót Drogowych. Najdroższa propozycja opiewała na ok. 53,5 mln zł.

- Jeżeli nie będzie żadnych protestów, spodziewamy się że budowa rozpocznie się w czerwcu. Potrwa 15 miesięcy z wyłączeniem zimy - zapowiada Skrzydło. Prace obejmą budowę wiaduktu nad skrzyżowaniem ulic Armii Krajowej, Żelaznej, Żytniej i Grunwaldzkiej. Dodatkowo zaplanowano budowę dwóch tuneli dla pieszych i rowerzystów, ekranów dźwiękochłonnych oraz modernizację przyległych ulic. Inwestycja współfinansowana jest ze środków unijnych.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

Ojej, Radko.. To może być długa budowa.

Awatar użytkownika
Sebastian
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Sebastian » 16 maja 2011, o 19:57

Ojej KPRD to może być jeszcze dłuższa budowa :twisted: Zróbmy może jakieś zakłady.Co w tej inwestycji będzie do poprawy po takim konsorcjum złożonym z takich wykonawców?Obstawiamy.Dziękuje. Wygrywa odpowiedź: WSZYSTKO. Z całym szacunkiem tkwi we mnie lokalny patriotyzm,ale jak widzę przebudowę Nowy Świat/IX Wieków Kielc to coś się we mnie gotuje. A swoją drogą to ciekawe, czy będą mieli tylu ludzi i sprzętu,żeby obstawić te wszystkie najważniejsze inwestycje drogowe w mieście?

emilus08

Post autor: emilus08 » 16 maja 2011, o 20:44

Co do Radko, to może tempa najlepszego nie mają, ale rondo Kraka zaczyna się prezentować całkiem nieźle. Zobaczymy jak będzie wyglądało jak je ukończą, ale budowa jest okazała. Szkoda tylko, że mają tam tyle miesięcy opóźnienia... Może początkowe "katastrofy" budowlane z początku inwestycji czegoś ich nauczyły :)

ODPOWIEDZ